Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


DREPT CONSTITUTIONAL PARTEA I – test grila

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic



DREPT CONSTITUTIONAL PARTEA I – test grila
[list=]1.Care sunt elementele definitorii ale conceptului de drept?
A.ansamblul regulilor de conduita generale si obligatorii, ce sunt asigurate si garantate de stat, reguli care au ca scop organizarea si disiciplinarea comportamentului uman si care se manifesta intr-un climat specific coexistentei drepturilor esentiale ale omului si libertatilor lui cu justitia sociala
B.ansamblul regulilor de conduita generale si obligatorii, ce sunt asigurate si garantate de stat, reguli care au ca scop organizarea si disiciplinarea comportamentului uman
C.ansamblul regulilor de conduita generale si obligatorii, ce sunt asigurate si garantate de stat, care se manifesta intr-un climat specific coexistentei drepturilor esentiale ale omului si libertatilor lui cu justitia sociala
ANS: A
2.Care dintre urmatoarele sunt categorii de norme juridice care nu fac parte din sistemul dreptului constitutional romanesc?
A.norme care stabilesc esenta, tipul si forma statului
B.norme care stabilesc bunele moravuri
C.intrarea in vigoare si modificarea Constitutiei
ANS: B
3.Precizati care dintre urmatoarele autoritati sau forte politice statale au dreptul de a adopta o constitutie:
A.Parlamentul
B.Guvernul
C.Adunarea(Puterea) Constituanta
ANS: C
4.Care dintre enunturile mentionate mai jos considerati ca nu reprezinta garantii juridice ale suprematiei Constitutiei?
A.controlul general al aplicarii constitutiei
B.indatoririle fundamentale de a respecta constitutia si suprematia acesteia
C.deosebirile dintre constitutie si legi
ANS: C
5.Care dintre urmatoarele enunturi nu reprezinta un mod de pierdere a cetateniei romane sub regimul Legii 21/1990 modificata si completata ulterior:
A.retragerea cetateniei romane
B.aprobarea renuntarii la cetatenia romana
C.naturalizarea dobandita intr-o tara straina
ANS: C
6.Care dintre criteriile enumerate mai jos considerati ca sunt folosite in literatura de specialitate pentru clasificarea controlului constitutionalitatii legilor?
A.criteriul inscrierii in constitutie
B.criteriul raportului dintre dreptul intern si dreptul international
C.criteriul atemporal
ANS: A
7.In cadrul controlului posterior Curtea Constitutionala hotaraste asupra exceptiilor de neconstitutionalitate. Ele sunt admisibile doar daca satisfac urmatoarele cerinte imperative:
A.exceptiile privesc o lege, o ordonanta ori o dispozitie dintr-o lege sau ordonanta
B.legea, ordonanta sau prevederea legala nu este in vigoare
C.solutionarea cauzei nu depinde de legea, ordonanta sau prevederea legala
ANS: A
8.Care dintre elementele componente enumerate mai jos considerati ca fac parte din conceptul de drepturi fundamentale?
A.drepturile fundamentale sunt drepturi subiective si sunt esentiale pentru demnitatea omului, pentru libertatea si dezvoltarea personalitatii, pentru conservarea drepturilor omului
B.drepturile si libertatile fundamentale sunt drepturi obiective
C. drepturile fundamentale nu se afla in stransa legatura cu celelalte drepturi si cu realitatile economice, sociale, politice si culturale din fiecare tara
ANS: A
9.Care este unul dintre elementele componente ale dreptului la viata:
A.este un drept care asigura libertatea de miscare a cetateanului
B.Dreptul la viata face parte din categoria drepturilor social-politice
C.este un drept esential al fiintei umane fiind consacrat de cele mai importante documente internationale si prin constitutie
ANS: C
10.Conceptul de libera circulatie cuprinde, in esenta, una dintre urmatoarele competente:
A.este un drept care asigura libertatea de miscare a cetateanului
B.face parte din categoria drepturilor exclusiv politice
C.libera circulatie este expresia constitutionala a starii naturale umane, omul nascandu-se liber
ANS: A
11.Dreptul la ocrotirea sanatatii este un drept fundamental cetatenesc receptat in Constitutia Romaniei care are in continutul sau una din urmatoarele componente:
A.este un drept complex, prin continutul sau asigurand cetateanului pastrarea si dezvoltarea calitatilor sale fizice si mentale
B.dreptul persoanei la securitate sociala
C.face parte din categoria inviolabilitatilor
ANS:A
12.Reglementarile constitutionale privind familia sunt subsumate, in literatura de specialitate, dreptului la casatorie, cu urmatorul continut:
A.familia este elementul natural si fundamental al societatii
B.Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si obligatia parintilor de a asigura cresterea, educarea si instruirea copiilor
C.celebrarea casatoriei civile dupa celebrarea casatoriei religioase
ANS: B
13.Libertatea de exprimare permite subiectilor de drept sa participe la viata sociala, politica si culturala, manifestandu-si public opiniile. Aceasta libertate este supusa unor coordonate juridice si anume:
A.libertatea de exprimare se confunda cu libertatea constiintei
B.sunt interzise acele exprimari care urmaresc defaimarea tarii sau a natiunii, indemnul la razboi sau agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism sau la violenta publica.
C.pentru realizarea libertatii de exprimare statului ii revine obligatia sa asigure corecta informare a cetatenilor, iar mijloacelor de informare in masa, publice sau private, le revine sarcina de a asigura informarea corecta a opiniei publice
ANS: B
14.Dreptul de petitionare este un drept incadrat in categoria drepturilor garantii, ce are in continutul sau urmatoarele componente:
A.poate sa fie exercitat fie individual, fie de catre un grup de cetateni, fie de organizatii legal constituite
B.petitiile pot fi adresate atat autoritatilor publice cat si persoanelor fizice
C.petitiile pot fi anonime
ANS: A
15.Unitatile administrativ teritoriale din Romania sunt:
A.judetul, orasul, comuna, statiunile balneo-climaterice
B.judetul, orasul, comuna, satele
C.judetul, orasul, comuna, satele, statiunile balneo-climaterice
ANS: B
16.Care dintre urmatoarele aspecte sunt avute in vedere de teoria clasica a separatiei puterilor:
A.In orice societate organizata in stat exista trei functii: de edictare a regulilor juridice sau functia legislativa; de executare a acestor reguli sau functia executiva; de judecare a litigiilor sau functia jurisdictionala
B.La inceput, teoria separatiei puterilor in stat nu interzicea ca cele trei functii sa fie exercitate de acelasi organ
C.Independenta functiilor trebuie neaparat conjugata cu specializarea organelor
ANS: B
17.In reglementarea constitutionala a statutului strainilor si apatrizilor in Romania se au in vedere urmatoarele:
A.strainii si apatrizii, in calitatea lor de oameni, au anumite drepturi naturale, inalienabile si imprescriptibile
B.in afara drepturilor naturale nu exista alte drepturi subiective pentru straini si apatrizi
C.numai protectia persoanelor si a averilor este ceea ce intereseaza, in fond, strainii si apatrizii
ANS: A
18Indatorirea de aparare a patriei are in continutul sau unul din urmatoarele elemente componente:
A.cetatenii pot fi incorporati de la varsta de 18 de ani pana la varsta de 30 de ani, cu exceptia voluntarilor
B.este in egala masura si un drept al oricarui cetatean, o posibilitate pe care legea o recunoaste
C.indatorirea de a satisface serviciul militar este obligatorie pentru barbati
ANS: B
19.Caracterele statului roman rezulta din dispozitiile constitutionale in vigoare, acestea fiind:
A.statul roman este un stat de drept, democratic si social
B.Romania este un stat federal
C.Constitutia consacra principiul umanitatii
ANS: A
20.Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii tratatelor sau altor acorduri internationale la sesizarea:
A.A cel putin 50 de senatori
B.Avocatului Poporului
C.A cel putin 25 de senatori
ANS: C
21.Sub ce denumire s-a predat si se preda in Romania si in lume disciplina “Drept Constitutional”
A.drept constitutional si institutii politice
B.drept constitutional privat
C.drept constitutional international
ANS: A
22.In ce consta specificul normelor de drept constitutional?
A.sunt norme directe, nemijlocite
B.sunt norme principii
C.sunt normele care stabilesc directii economice
ANS: A
23.Care nu reprezinta unul din modurile de adoptare a Constitutiei, care explica evolutia constitutiilor in ceea ce priveste forma si continutul lor?
A.Constitutia acordata
B.Constitutia guvernamentala
C.Constitutia Pact
ANS: B
24.Precizati care dintre statele enumerate mai jos au astazi o constitutie nescrisa (cutumiara)?
A.Franta
B.Canada
C.Israel
ANS: C
25.Care dintre conditiile enumerate mai jos trebuie indeplinite de catre persoana care solicita acordarea cetateniei romane la cerere?
A.s-a nascut si domiciliaza la data cererii pe teritoriul Romaniei ori, desi nu s-a nascut pe teritoriul Romaniei domiciliaza in conditiile legii, continuu si statornic pe teritoriul statului de cel putin 10 ani sau de cel putin 5 ani in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman
B.cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei, limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca in suficienta masura pentru a se integra in viata sociala
C.a implinit varsta de 14 ani
ANS: B
26.Controlul constitutionalitatii legilor este:
A.activitatea organizata a Parlamentului de adoptare a legilor
B.activitatea organizata de verificare a conformitatii legilor cu Constitutia
C.activitatea organelor statului de aplicare a Constitutiei
ANS: B
27.Ca urmare a revizuirii Constitutiei in 2003, Curtii Constitutionale i-au fost atribuite prerogative de solutionare a conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice la cererea unora dintre subiectii enumerati mai jos:
A.Presedintele Romaniei
B.Ministrul Justitiei
C.Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie
ANS: A
28.Care dintre componentele enumerate mai jos considerati ca fac parte din conceptul de indatoriri fundamentale?
A.Indatoririle fundamentale nu sunt esentiale pentru realizarea intereselor generale si conservarea societatii
B.indatoririle fundamentale sunt inscrise si garantate in legi fundamentale
C.indatoririle fundamentale sunt asigurate in realizarea lor numai prin forta de constrangere a statului.
ANS: B
29.Care sunt elementele componente ale dreptului la integritate fizica?
A.face parte din categoria drepturilor exclusiv politice
B.obliga autoritatile publice si celelalte subiecte de drept sa nu aduca atingere integritatii fizice a persoanei
C.nu este un drept ocrotit de Constitutie
ANS: B
30.Conceptul de inviolabilitate a domiciliului cuprinde, in principiu:
A.este un drept subsumat conceptului de drept la casatorie
B.domiciliul unei persoane fizice este acolo unde ea isi are locuinta statornica si principala
C.avand in vedere implicatiile juridice, morale si sociale ale perchezitiei, acestea se dispune numai de catre judecator
ANS: C
31.Dreptul la munca, conceput ca un drept social-economic de traditie, are urmatoarele elemente de continut:
A.dreptul la munca este un drept cu un continut complex ce poate fi ingradit
B.libertatea alegerii profesiei, meseriei sau ocupatiei, precum si libertatea alegerii locului de munca fac parte explicit din sfera conceptului de drept la munca
C.durata zilei de lucru isi gaseste si ea reglementare, fiind in medie de cel mult 12 ore
ANS: B
32.Dreptul copiilor si tinerilor la protectie si asistenta include in continutul sau urmatoarele elemente:
A.copiii si tinerii nu se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor
B.acestui drept ii corespund obligatia statului de a acorda alocatie pentru copii, ajutoare pentru ingrijirea copilului bolnav sau cu handicap, iar alte forme de protectie se stabilesc prin lege
C.constitutia nu garanteaza un regim special de protectie si asistenta stabilind interdictia angajarii ca salariati a tinerilor sub 15 ani, exploatarea minorilor si folosirea lor in activitati care le-ar dauna sanatatii, moralitatii sau care le-ar pune in pericol viata
ANS: B
33.Dreptul la informatie este un drept fundamental cu un continut complex si dinamic care cuprinde urmatoarele elemente:
A.nu garanteaza accesul persoanei la orice informatie de interes public
B.mijloacele de informare in masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice
C.garantand autonomia serviciilor publice de radio si TV, acestea nu trebuie sa garanteze grupurilor sociale si politice importante exercitarea dreptului la antena
ANS: B
34.Dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica este un drept incadrat traditional in marea categorie a:
A.drepturilor garantii
B.inviolabilitati
C.drepturile social-economice si culturale
ANS: A
35.Monarhia, ca forma de guvernamant, a cunoscut una dintre urmatoarele forme de exercitare:
A.monarhia guvernamentala
B.monarhia nelimitata
C.monarhia parlamentara dualista
ANS: C
36.Care dintre urmatoarele nu reprezinta o indatorire fundamentala mentionata in Constitutia Romaniei?
A.fidelitatea fata de tara
B.respectarea Constitutiei si a legilor
C.libertatea de circulatie
ANS: C
37.Art 18 din Constitutia Romaniei reglementeaza dreptul la azil, cu urmatorul continut:
A.azilul este prin excelenta un drept ce apartine atat cetatenilor romani cat si strainilor si apatrizilor
B.azilul se acorda numai celor urmariti pentru activitati politice si nu pentru fapte de drept comun
C.persoanele carora li se acorda azil in Romania se bucura de toate drepturile si au toate obligatiile cetatenilor romani
ANS: B
38.Formulata simplu, contributii financiare, aceasta indatorire fundamentala are un continut care cuprinde urmatoarele aspecte juridice:
A.reglementeaza indatorirea cetatenilor de a contribui, prin impozite si taxe, la cheltuieli publice
B.titularii acestei obligatii fundamentale sunt numai subiectele individuale de drept, care sunt cetatenii, nu si subiectele colective de drept, persoanele juridice ce obtin venituri
C.textul constitutional nu face o aplicatie particulara a principiului egalitatii in materie fiscala si care consta in asezarea justa a sarcinilor fiscale
ANS: A
39.Care dintre actele Curtii Constitutionale sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor, de la data publicarii acestora in Monitorul Oficial, potrivit Constitutiei Romaniei
a.hotararile
b.incheierile
c.deciziile
ANS C
40.Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului la sesizarea:
A.Unui grup parlamentar
B.Unuia dintre parlamentarii independenti
C.Unui numar de cel putin 25 de deputati sau cel putin 25 de senatori
ANS: A
41.Care este unul din elementele componente subsumate conceptului de drept constitutional?
A.consacra forma statului, organizarea si functionarea raporturilor dintre puterile publice
B.proclama drepturile si libertatile fundamentale
C.este alcatuit din totalitatea normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale fundamentale ce apar in procesul instaurarii, mentinerii si executarii puterii in stat
ANS: C
42.Definirea regimului constitutional din punct de vedere material se face:
A.in functie de continutul sau
B.in functie de ansamblul de reguli care reglementeaza organizarea administrativ teritoriala a unui stat
C.in functie de continutul si valoarea relatiilor sociale reglementate
ANS: A
43.Trasaturile dreptului constitutional ca ramura principala in sistemul de drept romanesc impune unele dintre consecintele mentionate mai jos, ce trebuiesc identificate:
A.supralegalitatea principiilor constitutionale
B.regula conformitatii normelor din celelalte ramuri ale dreptului cu reglementarile cuprinse in Constitutie
C.principiile cu caracter de generalitate cuprinse in Constitutie referitoare la proprietate, organele executive si organele judecatoresti, fara a fi detaliate, sunt aplicabile dreptului civil, dreptului comercial, organizarii judecatoresti
ANS: B
44.Care dintre urmatoarele principii nu reprezinta un principiu general care sta la baza cetateniei romane?
A.cetatenia este in exclusivitate o chestiune de stat
B.cetatenia romana nu poate fi retrasa aceluia care a dobandit-o prin nastere
C.casatoria produce efecte juridice asupra cetateniei sotilor
ANS: C
45.Care dintre conditiile enumerate mai jos trebuie indeplinite pentru aprobarea cererii de renuntare la cetatenia romana:
A.cetateanul roman care a facut cererea a implinit 14 ani
B.desi este o cerere individuala, produce efecte fata de sot si copii
C.nu este urmarit pentru debite fata de stat ori fata de persoane fizice sau juridice din tara
ANS: C
46.Criteriul organului competent sa efectueze controlul constitutionalitatii legilor determina urmatoarele forme de control:
A.controlul realizat printr-un organ politic
B.controlul exercitat pe cale de exceptie
C.controlul politico-jurisdictional
ANS: A
47.Identificati actele supuse controlului de constitutionalitate pentru care Curtea Constitutionala se sesizeaza din oficiu:
a.legile
b.tratatele internationale
c.initiativele de revizuire a Constitutiei
ANS: C
48.Care este criteriul cel mai folosit in literatura de specialitate pentru clasificarea drepturilor si libertatilor fundamentale?
a.al obiectului de reglementare
b.al continutului drepturilor si libertatilor fundamentale
c.al posibilitatilor de realizare a acestorA
ANS: B
49.Continutul conceptului de drept la integritate psihica cuprinde urmatoarele elemente componente:
A.face parte din categoria drepturilor garantii
B.obliga autoritatile publice si celelalte subiecte de drept sa nu aduca atingere integritatii psihice a persoanei
C.acest concept poate fi incalcat
ANS: B
50.Conceptul de siguranta a persoanei presupune:
A.incadrarea acestuia in cadrul drepturilor exclusive politice
B.masurile represive trebuie sa fie proportionale cu situatia de fapt care a determinat aplicarea lor
C.masurile represive trebuie sa asigure ocrotirea juridica necesara
ANS: C
51.Dreptul la protectie sociala pe care il au salariatii include cateva aspecte enumerate in textul constitutional, dintre care:
A.interzicerea muncii fortate
B.regimul de munca al persoanelor handicapate, precum si instituirea unui salariu minim brut pe tara
C.repaosul saptamanal, concediul de odihna platit, prestarea muncii in conditii speciale sau deosebite
ANS: C
52.Protectia persoanelor cu handicap este un drept fundamental care are urmatoarele elemente de continut:
A.securitatea si igiena muncii
B.statului ii revine obligatia de a asigura o politica nationala de egalitate a sanselor, de prevenire si de tratament ale handicapurilor
C.face parte din categoria indatoririlor fundametale ale cetatenilor
ANS: B
53.Libertatea intrunirilor este o libertate cu caracter social politic care cuprinde in continutul sau constitutional urmatoarele:
A.consta in posibilitatea oamenilor de a se intruni numai in reuniuni private pentru a-si exprima gandurile, opiniile, credintele
B.libertatea intrunirilor presupune caracterul pasnic al al organizarii si desfasurarii acestora precum si interzicerea folosirii armelor
C.intrunirile presupun participanti care au calitatea de membrii permanenti intre care exista relatii permanente
ANS: B
54.Art 52 din Constitutia Romaniei nominalizeaza pretentiile pe care le poate formula o persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes public de o autoritate publica, acestea fiind:
A.recunoasterea dreptului sau interesului legitim
B.sa ceara raspunderea magistratilor
C.promulgarea actului
ANS: A
55.Republica, ca forma de guvernamant, a cunoscut urmatoarele forme de exercitare:
A.republica prezidentiala
B.republica semiprezidentiala
C.republica monarhista
ANS: A
56.Care dintre trasaturile mentionate mai jos considerati ca sunt specifice numai normelor de drept constitutional
A.normele de drept constitutional nu ar fi veritabile norme de drept deoarece din structura lor logico-formala lipseste sanctiunea
B.toate prevederile constitutionale contin norme juridice cu conditia explicarii particularitatilor structurii logico-formale a normei de drept constitutional
C.normele de drept constitutional pot fi doar norme cu aplicatie nemijlocita
ANS: B
57.Extradarea si expulzarea sunt doua masuri foarte grave care aduc atingere unor libertati fundamentale. Constitutia Romaniei stabileste cele mai generale reguli in acest domeniu cum ar fi:
A.cetateanul roman poate fi extradat sau expulzat din Romania
B.cetatenii romani pot fi extradati in baza conventiilor internationale la care Romania este parte, in conditiile legii si pe baza de reciprocitate
C.extradarea si expulzarea strainilor si apatrizilor se pot decide de Romania numai in baza unei conventii internationale, fara indeplinirea conditiei de reciprocitate
ANS: B
58.Principiul exercitarii drepturilor si libertatilor include in continutul sau constitutional unul dintre urmatoarele elemente:
A.indatorirea incumba numai cetatenilor romani, nu si strainilor sau apatrizilor
B.buna credinta, principiu traditional de drept civil, nu este considerata o regula constitutionala obligatorie
C.dimensiunea sociala, de raportare a individului la societate a fost inclusa in cuprinsul normei juridice prin referire la indatorirea de a nu incalca drepturile si libertatile celorlalti
ANS: C
59.Care dintre urmatoarele conditii este prevazuta de Constitutia Romaniei si este obligatorie pentru numirea in functia de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei?
A.sa aiba pregatire juridica superioara
B.sa poata ocupa cea mai inalta functie jurisdictionala din Romania
C.sa aiba o vechime de cel putin 10 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior
ANS: A
60.Potrivit Constitutiei Romaniei, Curtea Constitutionala hotaraste asupra contestatiilor care au ca obiect constitutionalitatea unui partid politic, contestatii ce pot fi formulate de:
A.Avocatul Poporului
B.Guvern
C.Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii
ANS: B
61.Identificati dintre izvoarele dreptului mentionate mai jos pe cele care sunt izvoare formale ale dreptului constitutional roman
A.tratatele internationale
B.deciziile Curtii Constitutionale
C.hotararile Guvernului
ANS: A
62.Identificati elementele componente ce pot face parte din continutul conceptului de Constitutie
A.este o lege ordinara
B.Constitutia reglementeaza relatiile sociale fundamentale din toate domeniile vietii economice, sociale, politice, culturale si juridice
C.Constitutia reglementeaza acele relatii sociale fundamentale care sunt esentiale pentru instaurarea, mentinerea si exercitarea puterilor in stat
ANS: C
trebuie sa intelegem prin suprematia Constitutiei?
A.o trasatura a constitutiei
B.o categorie politica
C.o categorie juridica
ANS: A
64.Identificati o teorie referitoare la natura juridica a cetateniei:
A.teoria contractuala
B.teoria drepturilor naturale
C.teoria statutului juridic al persoanei
ANS: A
65.Care din cauzele enumerate mai jos apreciati ca pot fi cauze ale aparitiei controlului constitutionalitatii legilor?
A.cauzele aparitiei unor divergente intre puterea executive si puterea legislativa
B.unele neconcordante dintre constitutie si lege se datoreaza rigiditatii exagerate ale unor constitutii si neobservarii regulilor de tehnica legislativa
C.controlul constitutionalitatii legilor se poate fundamenta pe teoria constitutionalismului
ANS: B
66.Dupa criteriul temporal, controlul constitutionalitatii legilor se clasifica in:
A.control implicit
B.control prealabil
C.control pe cale de exceptie
ANS: B
67.Curtea Constitutionala emite decizii atunci cand:
A.se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor judecatoresti
B.se pronunta asupra constitutionalitatii tratatelor sau a altor acorduri internationale
C.se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor Guvernului
ANS: B
68.In legatura cu natura juridica si cu conceptul drepturilor fundamentale, in literatura de specialitate s-au formulat mai multe teorii:
A.Teoria drepturilor naturale
B.Teoria drepturilor economice
C.Teoria drepturilor garantii
ANS: A
69.Conceptul de libertate individuala cuprinde unul din urmatoarele elemente:
A.textul constitutional priveste libertatea de circulatie a persoanei
B.libertatea constiintei
C.dreptul persoanei de a nu fi tinuta in sclavie si in alte forme de servitute
ANS: C
70.Identificati derogarile constitutionale de la inviolabilitatea domiciliului:
A.situatii de calamitati naturale
B.Declararea starii de urgenta
C.prevenirea raspandirii unei epidemii
ANS: C
71.Dreptul la greva include in continutul sau constitutional urmatorul element component:
A.este un drept garantie ce apartine numai salariatilor
B.salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice, sociale
C.beneficiaza de regimul juridic al grevelor diverse manifestari organizate de persoane care nu au calitatea de salariati daca aceste manifestari se autointituleaza miscari greviste
ANS: B
72.Libertatea constiintei, ca libertate fundamentala, are un continut complex, ea incorporand mai multe aspecte, mai multe libertati:
A.libertatea constiintei este posibilitatea persoanei fizice de a avea si exprima in particular sau in public o anumita conceptie despre lumea inconjuratoare, de a impartasi sau nu o credinta religioasa
B.este un drept exclusiv politic
C.garantand libertatea constiintei, constitutia consacra egalitatea intre femei si barbati
ANS: A
73.Precizati care una dintre regulile prevazute de textul constitutional in legatura cu intrunirile:
A.intrunirile pot fi numai private
B,libertatea intrunirilor
C.caracterul pasnic al intrunirilor, fara interzicerea la intruniri a armelor
ANS: B
74.Formulat simplu, prin art 53 din Constitutie, principiul restrangerii exercitarii unor drepturi sau al unor libertati, are totusi un continut complex, plin de semnificatii si aspecte juridice, printre care mentionam:
A.restrangerea se poate infaptui oricum, chiar daca nu se impune
B.legea poate face acest lucru numai daca se impune pentru apararea unor valori sociale si umane care, prin functiile si importanta lor, pot legitima masurile restrictive
C.masura luata este aceeasi, indiferent de cauza care a determinat-o
ANS: B
75.Una din formele structurii de stat este:
A.statul absolutist
B.statul unional
C.statul federativ
ANS: C
76.Principiul universalitatii, consacrat de Constitutia Romaniei, cuprinde in principal:
A.drepturile si libertatile sunt universale si divizibile
B.universalitatea se refera numai la titularii acestor drepturi si libertati, nu si la sfera propriu-zisa a drepturilor si libertatilor
C.universalitatea, asa cum este prevazuta de art 15 din Constitutie, priveste drepturile, libertatile si indatoririle, fara deosebire de faptul reglementarii lor chiar prin textul constitutiei sau prin alte legi
ANS: C
77.Constitutia Romaniei stabileste un principiu de incontestabila actualitate, si anume prioritatea reglementarilor internationale, cu urmatorul continut:
A.interpretarea si aplicarea drepturilor si libertatilor cetatenesti se fac in concordanta cu prevederile tratatelor internationale la care Romania este parte
B.de la regula prioritatii reglementarilor internationale nu exista nicio exceptie
C.in cazul in care un tratat este contrar unei dispozitii constitutionale, ratificarea lui poate avea loc numai dupa revizuirea constitutiei
ANS: A
78.Libertatea economica are in continutul sau urmatoarele elemente componente:
A.libertatea economica a fost introdusa in cadrul drepturilor si libertatilor fundamentale dupa revizuirea Constitutiei in 2003
B.garantarea, in conditiile legii, al liberului acces al persoanei la o activitate economica, libera intiativa si exercitarea acestora
C.libertatea economica mai este cunoscuta in literatura de specialitate ca dreptul persoanei la libera initiativa
ANS: B
79.Identificati actele supuse controlului de constitutionalitate:
A.legile
B.hotararile judecatoresti
C.actele administrative ale Guvernului
ANS: A
80.Respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie, fiind prevazuta de art 1 alin 5 din Constitutie pentru ca:
A.Este un principiu fundamental
B.Este un drept fundamental al cetatenilor
C.Disciplineaza comportamentul uman
ANS: A
81.Care sunt categoriile de relatii sociale care formeaza obiectul de reglementare al dreptului constitutional?
A.relatiile sociale care contribuie la delimitarea ramurilor de drept
B.relatiile specifice de drept constitutional
C.relatiile specifice altor ramuri de drept
ANS: B
82.Precizati care dintre criteriile mentionate mai jos sunt folosite in literatura juridica pentru identificarea izvoarelor formale ale dreptului constitutional
A.criteriul obiectului de reglementare
B.criteriul continutului normativ
C.criteriul structurii logico-formale
ANS: B
83.Cei care au adoptat constitutia scrisa au avut in vedere sa-i asigure acesteia o anumita stabilitate in timp, imprimandu-i o anumita rigiditate. Care dintre urmatoarele metode de rigidizare a fost folosita?
A.interdictia absoluta de modicare a constitutiei
B.interdictia de modificare a constitutiei pana la urmatoarele alegeri parlamentare
C.folosirea unor proceduri extrem de simple de modificare a constitutiei
ANS: A
84.Care dintre enunturile mentionate mai jos considerati ca reprezinta consecinte juridice ale suprematiei constitutiei?
A.consecinte juridice privind adoptarea, modificarea, abrogarea si suspendarea Constitutiei
B.indatorirea fundamentala de a respecta Constitutia
C.existenta unor neconformitati intre unele ramuri ale dreptului cu constitutia
ANS: A
85.Ce acte normative pot constitui obiect al controlului constitutionalitatii legilor?
A.acte normative cu forta juridica egala cu a legii
B.actele administrative
C.actele organelor judecatoresti
ANS: A
86.Controlul realizat in raport cu cei indreptatiti sa puna in miscare procedura controlului constitutionalitatii legilor determina urmatoarele forme de control:
A.controlul constitutionalitatii legilor se poate declansa de catre un numar restrans de organe ale statului
B.controlul realizat dupa modelul american
C.controlul realizat dupa modelul european
ANS: A
87.Un argument contra controlului judecatoresc al constitutionalitatii este:
A.judecatorii au menirea de a interpreta si aplica legea, de a aplica sanctiuni in cazuri de incalcare a legii
B.dreptul recunoscut judecatorilor de a controla activitatea legiuitorului face din acestia o autoritate politica
C.este o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat
ANS: B
88.Care dintre principiile enumerate mai jos considerati ca nu fac parte din categoria principiilor constitutionale aplicabile drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale:
A.universalitatea drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale
B.egalitatea in drepturi a cetatenilor
C.functiile si demnitatiile publice pot fi ocupate de cetatenii romani, straini si apatrizi
ANS: C
89.Constitutia Romaniei stabileste conditiile in care se pot realiza retineri si arestari. In ce cazuri se pot realiza retineri si arestari?
A.retinerea sau arestarea unei persoane este permisa numai in cazurile si cu procedura prevazute de lege
B.retinerea poate depasi 24 de ore
C.arestarea preventiva se dispune de procuror si numai in cursul procesului penal
ANS: A
90.Dreptul la invatatura este un drept social-cultural, in continutul sau remarcandu-se o multitudine de elemente componente dintre care mentionam:
A.din punct de vedere juridic imbina libertatea cu obligatia
B.Invatamantul de stat nu este gratuit
C.statul nu asigura libertatea invatamantului religios potrivit cerintelor specifice fiecarui cult
ANS: A
91.Dreptul de proprietate este un drept fundamental de traditie, acesta incluzand in continutul sau constitutional urmatoarele componente:
A.garanteaza dreptul de proprietate, nu si creantele asupra statului
B.ocroteste si garanteaza in mod egal proprietatea privata, indiferent de proprietar
C.constitutia nu contine reglementari privitoare la nationalizare, expropriere si folosirea subsolului unei proprietati imobiliare de catre autoritati, limite care se constituie in tot atatea garantii ale dreptului de proprietate privata
ANS: B
92.In formularea conceptului juridic de libertate a constiintei, in literatura de specialitate s-au formulat mai multe teorii si conceptii, si anume:
A.libertatea constiintei este o inviolabilitate
B.libertatea religioasa si libertatea constiintei sunt doua libertati diferite
C.cultele sunt autonome fata de stat
ANS: B
93.Dreptul de asociere are una dintre urmatoarele trasaturi:
A.este un drept fundamental clasificat in categoria libertatilor de opinie, alaturi de libertatea constiintei si libertatea de exprimare
B.asociatiile stabilite de constitutie sunt asociatii de drept public cat si asociatii de drept privat
C.dreptul de asociere este un drept absolut, de aceea constitutia nu stabileste nici o limita privind scopurile, activitatea membrilor si caracterul asociatiilor
ANS: A
94.Identificati trasaturile generale ale puterii organizate statal:
A.puterea de stat nu este o putere de constrangere
B.puterea de stat este si exista numai ca o putere organizata
C.caracterul cultural al puterii
ANS: B
95.Evolutia formei de guvernamant a Romaniei a fost urmatoarea:
a.domn, presedinte, rege
b.domn, rege, presedinte
c.presedinte, rege, domn
ANS: B
96.Constitutia Romaniei consacra un principiu de drept de incontestabila traditie, actualitate si justitie, si anume neretroactivitatea legii, ce se caracterizeaza prin urmatoarele:
A.neretroactivitatea, ca principiu constitutional, este obligatorie pentru toate ramurile de drept, fara exceptie, nu numai pentru acelea care il prevad explicit
B.o lege, o data adoptata, produce si trebuie sa produca efecte juridice atat pentru viitor, cat si cu un an in trecut
C.un subiect de drept poate sa raspunda pentru o conduita pe care a avut-o anterior intrarii in vigoare a unei legi care reglementeaza aceasta conduita
ANS: A
97.Prin generalitatea formularii sale, art 21 din Constitutie permite oricarei persoane accesul la justitie. Acest principiu include, in continutul sau, urmatoarele elemente:
A.numai cetatenii romani se poate adresa justitiei
B.accesul liber la justitie se poate realiza numai pe calea actiunii directe
C.garanteaza dreptul partilor la un proces echitabil
ANS: C
98.Formulat simplu, prin « nivel de trai » Constitutia consacra un drept fundamental cetatenesc, cu un continut complex, ce cuprinde urmatoarele aspecte juridice:
A.statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent
B.institutionalizarea dreptului la casatorie, ca o dimensiune moderna a masurilor necesare pentru asigurarea unui trai decent
C. statul nu este obligat sa ocroteasca dreptul la asigurari sociale
ANS: A
99.Identificati atributiile Curtii Constitutionale a Romaniei referitoare la controlul constitutionalitatii unor acte normative:
A.se pronunta asupra constitutionalitatii legilor inainte de promulgarea acestora
B.se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor Guvernului
C.da aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei
ANS: A
100.Identificati unul din efectele juridice ale deciziilor Curtii Constitutionale potrivit Constitutiei Romaniei si Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale:
A.dispozitiile din legile, ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial, daca in acest interval Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.
B.In cazurile de neconstitutionalitate care privesc legile, inainte de promulgarea acestora, sau a regulamentelor Parlamentului, legea sau regulamentul se trimit spre reexaminare Parlamentului. Daca legea este adoptata in aceeasi forma cu o majoritate de cel putin 2/3 din numarul membrilor fiecarei camere, obiectia de neconstitutionalitate este inlaturata iar promulgarea devine obligatorie
C.in cazul tratatele sau acordurilor internationale a caror constitutionalitate a fost constatata de Curtea Constitutionala, acestea mai pot fi contestate pe calea unei exceptii de neconstitutionalitate
ANS: A
101.Care dintre urmatoarele entitati nu este subiect al raporturilor de drept constitutional?
A.poporul
B.organizatiile internationale neguvernamentale
C.partidele si formatiunile politice
ANS: B
102.Definirea regimului constitutional in sens formal presupune:
A.exteriorizarea ansamblului de reguli care reglementeaza organizarea si conducerea unui stat
B.o anumita modalitate de consacrare a normelor de drept constitutional edictate de o anumita autoritate statala, conform unei proceduri speciale
C.corespunde statelor moderne care sunt guvernate pe baza constitutiilor nescrise
ANS: A
103. Care dintre aspectele enumerate mai jos considerati ca este necesar sa fie cercetate pentru a stabili locul dreptului constitutional in sistemul de drept?
A.supralegalitatea Constitutiei
B.importanta relatiilor sociale reglementate de dreptul constitutional
C.valorile supreme garantate de Constitutie
ANS: B
104.Care dintre urmatoarele componente fac parte din conceptul de cetatenie?
A.este o calitate a persoanelor fizice si juridice
B.confera persoanelor fizice si juridice posibilitatea de a fi titularii tuturor drepturilor si indatoririlor prevazute de Constitutie si de legile romane
C.dovedeste apartenenta la statul roman
ANS: C
105.Identificati unul dintre modurile de dobandire a cetateniei romane sub regimul Legii 21/1990 modificata si completata ulterior:
A.dobandirea cetateniei romane se poate realiza in conformitate cu doua mari principii: jus sangvinis si jus loci
B.prin stabilirea domiciliului in Romania
C.prin repatriere
ANS:C
106.Identificati principalele functii ale controlului constitutionalitatii legilor:
A.garanteaza respectarea legilor
B.garanteaza separatia si echilibrul puterilor in stat
C.accelereaza constitutionalizarea dreptului in domeniul drepturilor si libertatilor fundamentale
ANS: B
107.Controlul abstract, anterior, de constitutionalitate a legilor se exercita numai la sesizarea unor anumit subiecti prevazuti deConstitutie:
A.Un senator
B.Avocatul Poporului
C.Un deputat
ANS: B
108.Un argument in favoarea controlului judecatoresc al constitutionalitatii legilor este:
A.dreptul recunoscut judecatorilor de a controla activitatea legiuitorului face din acestia o autoritate politica
B.Judecatorul, prin formatia sa, va judeca impartial daca legiuitorul a actionat in limitele competentei sale
C.este o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat
ANS: B
109.Inviolabilitatile cuprind acele drepturi si libertati care prin continutul lor garanteaza:
A.viata, integritatea fizica si integritatea psihica a persoanei
B.dreptul la invatatura
C.libertatea constiintei
ANS: A
110.Dreptul la aparare cuprinde urmatoarele elemente:
A.este un drept exclusiv politic
B.imposibilitatea folosirii unui avocat
C.autoritatile competente au obligatia sa numeasca din oficiu un avocat pentru apararea persoanei, daca acesta nu-si alege un avocat, in conditiile expres prevazute de lege
ANS: C
111.Accesul la cultura este un drept fundamental nou care are in continutul sau urmatoarele componente:
A.este parte integranta a unui drept la educatie vazut intr-un sens mai larg
B.pune accentul pe posibilitatea persoanei de a se deplasa oriunde in lume si astfel de a accede la valorile culturii nationale si universale
C.accesul la cultura nu este garantat de catre stat
ANS: A
112.Vazuta in complexitatea continutului sau juridic, libertatea de exprimare este una dintre cele mai vechi libertati cetatenesti, care cuprinde urmatoarele elemente:
A.pot fi exprimate liber gandurile, opiniile, credintele si creatiile de orice fel
B.libertatea de exprimare se realizeaza prin libertatea de circulatie
C.parintii au dreptul de a asigura educatia copiilor minori potrivit propriilor convingeri pentru care sunt raspunzatori
ANS: A
113.Formulat simplu, prin articolul 28 din Constitutie, secretul corespondentei are totusi un continut complex, plin de semnificatii si aspecte juridice, printre care mentionam:
A.sfera subiectelor de drept fata de care este ocrotita corespondenta cuprinde numai autoritatile publice, nu si persoanele fizice
B.nimeni nu poate retine, deschide, citi, distruge, sau a da publicitatii o corespondenta ce nu-i este adresata si nimeni nu are dreptul de a intercepta o convorbire telefonica sau sa divulge continutul unei convorbiri telefonice de care a luat cunostinta intamplator
C.dreptul magistratilor de a obtine, retine, citi si folosi in proces corespondenta in orice situatie
ANS: B
114.Asociatiile de state cuprind:
A.federatia de stat
B.uniunea fictiva
C.confederatia de state
ANS: C
115.Precizati prin ce se deosebeste puterea de stat fata de puterea politica
A.puterea de stat este o parte institutionala a puterii politice
B.trasaturile statului se regasesc in totalitate in ansamblul puterii politice
C.puterea de stat este forma de organizare a puterii poporului
ANS: A
116.Egalitatea in drepturi este principiul constitutional care cuprinde, in esenta, sa unul dintre urmatoarele componente:
A.principiul conform caruia legea este facuta pentru a fi incalcata
B.egalitatea in drepturi a cetatenilor fara deosebire de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, avere, origine sociala
C.egalitatea in drepturi a cetatenilor de religie ortodoxa, care este religia de stat in Romania
ANS: B
117.Fidelitatea fata de tara are in continutul sau juridic:
A.fidelitatea fata de tara este un drept al tuturor cetatenilor romani
B.aceasta indatorire apartine tuturor cetatenilor romani
C.fidelitatea functionarilor publici fata de tara nu este obligatorie
ANS: B
118.Dreptul la un mediu sanatos are in continutul sau urmatoarele elemente componente:
A.face parte din categoria drepturilor naturale
B.statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic
C.statul nu asigura cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept
ANS:B
119.Identificati atributiile Curtii Constitutionale altele decat cele privind controlul constitutionalitatii unor acte normative:
A.vegheaza la respectarea procedurii pentru alegerea Presedintelui Romaniei si de confirmare a rezultatelor sufragiului
B.emite decizii pentru propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei
C.da avize consultative referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia
ANS: A
120.Deosebirile dintre Constitutie si legi, ca si consecinte ale suprematiei Constitutiei, constau in:
A.Pozitia subordonata a Constitutiei in raport cu legea
B.Deosebiri politice
C.Deosebiri de putere juridica.
ANS: C
121.In Europa primele legiuiri consemnate documentar sunt:
A.Legile lui Lycurg
B.Legile lui Manu
C.Codul lui Hamurabi
ANS: A
122.Dreptul public cuprinde:
A.dreptul constitutional
B.dreptul international privat
C.dreptul civil
ANS: A
123.Constitutia conventie se defineste ca:
A. rezultatul activitatii unei adunari ce poarta numele de conventie
B. un contract intre rege si popor
C. o Constitutie adoptata de catre monarh ca stapan absolut care-si exercita puterea
ANS : A
124.Potrivit « Statutului lui Cuza », puterea legiuitoare este exercitata :
A.numai de catre domnitor ca si cap al statului
B.colectiv de catre domnitor si cele 2 adunari :Adunarea Ponderatoare si Adunarea Electiva
C.de catre rege, care sanctioneaza si promulga legile
ANS: A
125.Care este anul in care a fost adoptat primul cod al muncii in tara noastra?
A.1950
B.1952
C.1948
ANS: A
126.Comisia de redactare a proiectului Constitutiei romane din 1991 a cuprins:
A.12 deputati, 11 senatori si 5 experti
B.12 deputati si 11 senatori
C.12 deputati, 11 senatori si un expert
ANS: A
127.Ca forma de guvernamant, monarhia se caracterizeaza prin:
A.seful statului este un monarh absolut sau nu, ereditar sau desemnat dupa proceduri specifice
B.acea forma de guvernamant in care cetatenii se guverneza singuri desemnandu-si presedintele sau alegand un sef de stat denumit presedinte
C.seful statului este domnul care exercita puterile impreuna cu Adunarea ponderatrica si Adunarea electiva
ANS: A
128.Confederatia de state se defineste ca:
A.o asociatie de state independente determinate de considerente economice si politice, atat de ordin intern si extern care nu da nastere unui stat nou
B.o asociatie de 2 sau mai multe state independente care au comun doar seful statului
C.o asociatie de state in care, pe langa seful statului exista si alte organe de stat comune
ANS: A
129.Suveranitatea de stat este o trasatura a puterii statale definita ca:
A.suprematia si independenta puterii in exprimarea si realizarea vointei guvernatorilor ca vointa de stat
B.putere organizata sub forma unui aparat, mecanism, autoritati
C.ratiunea de a fi a puterii organizate statal
ANS: A
130.Judetul este:
A.unitatea administrativ-teritoriala de baza care cuprinde populatia rurala unita prin comunitate prin interese si traditii
B.unitate administrativ teritoriala de baza in cadrul organizarii administrative a teritoriului
C.unitatea administrativ teritoriala care joaca rolul de veriga intermediara in cadrul organizarii administrative a teritoriului
ANS: B
131.Aprobarea cererilor de acordare a cetateniei romane se face prin:
A.hotarare a guvernului care apreciaza in acest sens propunerile ministrului de justitie si care se publica in Monitorul Oficial
B.hotarare a Curtii Supreme de Justitie
C.decizia Curtii Constitutionale care nu poate fi contestata de nici o autoritate publica
ANS: A
132.Cine a definit dreptul ca fiind „Arta binelui si a educatiei”
A.romanii
B.scoala istorica germana
C.filosofii si istoricii greci
ANS: A
133.Care dintre Constitutiile Romaniei infiinteaza Consiliul Legislativ:
A.Constitutia de la 1866
B.Constitutia de la 1923
C.Statutul lui Cuza
ANS: A
134.Potrivit Constitutiei de la 1965, unul din organele judecatoresti era:
A.Tribunalul Suprem
B.Inalta Curte de Casatie si Justitie
C.Curtea de Apel
ANS: A
135.Cand a fost revizuita prin referendum Constitutia din 1991:
A.2001
B.2003
C.2002
ANS: B
136Care este organul competent sa inregistreze partidele politice in Romania:
A.Tribunalul Municipiului Bucuresti
B.Inalta Curte de Justitie si Casatie
C.O comisie special intocmita in acest sens
ANS: A
137.Potrivit Constitutiei de la 1965, unul din organele puterii de stat era:
A.Marea Adunare Nationala
B.Parlamentul
C.Ministrul Justitiei
ANS: A
138.Potrivit Constitutiei de la 1965 unul din organele procuraturii era:
A.Parchetul general
B.Procuraturile militare
C.Procuraturile speciale
ANS: B
139.Una dintre formele organizatorice prin care se realizeaza dreptul la invatatura, stipulat in Articolul 32 din Constitutie este:
A.invatamant general si obligatoriu
B.invatamant la distanta
C.invatamant cu frecventa redusa
ANS: A
141.Care dintre urmatoarele decrete interzice constituirea de partide fasciste:
A.Decretul lege Nr.8/1989
B.Decretul lege Nr. 81/1990
C.Decretul lege Nr. 2/1989
ANS: A
142.Care dintre urmatoarele decrete a schimbat denumirea de militie in cea de politie:
A.Decretul lege Nr.8/1989
B.Decretul lege Nr.81/1990
C.Decretul lege Nr. 2/1989
ANS: C
143.Care partid politic a elaborat proiectul Constitutiei de la 1923:
A.Partidul Taranesc
B.Partidul Liberal
C.Partidul Social
ANS: B
144.Prin normele constitutionale se instituie ordinea constitutionala care vizeaza:
A.Organizatiile neguvernamentale culturale
B.societatile comerciale private
C.structura statului, relatiile dintre organele statului
ANS: C
145.Constitutia, in ceea ce priveste izvoarele dreptului constitutional:
A.este cel mai vechi izvor de drept
B.este principalul izvor al dreptului constitutional
C.Constitutia nu este izvor de drept constitutional
ANS: B
146.In ceea ce priveste abrogarea Constitutiei:
A.ea este stipulata in textul Constitutiei
B.nu este stipulata in textul Constitutiei
C.Constitutia nu poate fi abrogata
ANS: B
147.Constitutia in Romania:
A.a aparut mult mai devreme decat Constitutiile din tarile Europei de Vest
B.a aparut in acelasi timp cu Constitutiile din tarile Europei de Vest
C.aparitia ei a fost determinata de aceleasi cauze care au determinat aparitia ei in restul lumii
ANS: C
147.Referitor la existenta proprietatii particulare, Constitutia din 1948:
A.o recunoaste, dar nu o garanteaza
B.nu are stipulatii in acest sens
C.acorda o protectie speciala proprietatii agonisite prin munca si economisire
ANS: C
148.Este considerat un drept exclusiv politic:
A.dreptul de a alege
B.dreptul la informatie
C.dreptul la asociere
ANS: A
149.Cetatenia romana nu se poate dobandi prin:
A.nastere
B.repatriere
C.casatorie cu un cetatean roman
ANS: C
150.In sistemul nostrum constitutional avocatul poporului are una dintre urmatoerele atributii:
A. are dreptul sa efectueze anchete proprii
B. emite hotarari cu privire la orice act sau fapt administrativ ilegal
C. emite decizii care sunt supuse controlului judecatoresc
ANS: A
151.In Romania o persoana poate vota daca:
A.este cetatean roman
B.are varsta de 14 ani impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv
C.nu este in deplinatatea facultatilor mintale
ANS:A
152.Potrivit legislatiei Romaniei pot fi membrii ai Guvernului numai persoanele care:
A. fac parte dintr-un partid politic
B. au suferit comdamnari penale si se gasesc in cazurile de incompatibilitate
C. se bucura de exercitiul drepturilor electorale
ANS: C
153.Conform Constitutiei Romaniei in vigoare Presedintele are una din urmatoarele atributii:
A.atributii privind controlul constitutionalitatii legilor
B.atributii in domeniul politicii externe
C.atributii in domeniul conducerii ministerelor
ANS: B
154. Care dintre urmatoarele este o trasatura a drepturilor subiective ?
A. drepturile subiective sunt prerogative abstracte
B. in privinta continutului lor, drepturile subiective nu sunt limitate de lege
C. drepturile subiective sunt prerogativele recunoscute unei persoane fizice sau juridice
ANS: C
155. Care dintre urmatoarele ramuri de drept face parte din dreptul privat?
A. dreptul administrativ
B. dreptul financiar
C. dreptul comercial
ANS: C
156. Care este considerata a fi prima Constitutie a Romaniei?
A. Constitutia Romaniei din 29 iunie 1866
B. Statutul lui Cuza si legea electorala
C. Constitutia Romaniei din 29 martie 1923
ANS: B
157. Cui apartinea puterea executiva conform Constitutiei din 1923?
A. regelui
B. guvernului
C. Reprezentantei Nationale
ANS: A
158. Cine avea drept de initiativa legislative conform Constitutiei din 1938?
A. Reprezentanta Nationala
B. poporul
C. regele
ANS: C
159. Care este perioada unui mandat al Presedintelui Romaniei conform Constitutiei Romaniei din 1991, revizuita in 2003?
A. 5 ani
B. 8 ani
C. 4 ani
ANS: A
160. De catre cine era exercitata puterea legislativa conform Constitutiei Romaniei din 1866?
A. rege
B. Reprezentanta Nationala
C. colectiv, de catre rege si Reprezentanta Nationala
ANS: C
161. Care dintre urmatoarele drepturi face parte din categoria inviolabilitatilor?
A. dreptul la aparare
B. dreptul de a alege si de a fi ales
C. dreptul la greva
ANS: A
162. Care dintre urmatoarele drepturi face parte din categoria drepturilor exclusiv politice?
A. dreptul la viata
B. dreptul de a alege si de a fi ales
C. dreptul la munca si protectie sociala
ANS: B
163. Care dintre urmatoarele drepturi face parte din categoria drepturilor garantii?
A. dreptul la invatatura
B. dreptul de petitionare
C. dreptul la casatorie
ANS: B
164. Care dintre urmatoarele drepturi face parte din categoria drepturilor si libertatilor social-politice?
A. libertatea de circulatie
B. libertatea de exprimare
C. dreptul la proprietate
ANS: B
165. Care dintre urmatoarele drepturi face parte din categoria drepturilor si libertatilor social-economice si culturale?
A. dreptul la invatatura
B. dreptul de a alege si de a fi ales
C. libertatea intrunirilor
ANS: A
166. Care este forma de guvernamant actuala a Romaniei conform Constitutiei din 2003?
A. monarhia
B. republica
C. voievodat
ANS: B
167. De catre cine este ales seful de stat in cazul unei forme de guvernamant de tip republica prezidentiala?
A. cetatenii statului
B. parlament
C. Adunarea Constituanta
ANS: A
168. De catre cine este ales seful de stat in cazul unei forme de guvernamant de tip republica parlamentara?
A. cetatenii statului
B. parlament
C. guvern
ANS: B
169. Care dintre urmatoarele trasaturi nu face parte din trasaturile generale ale puterii de stat?
A. putere sociala
B. putere culturala
C. putere de constrangere
ANS: B
170. Care dintre urmatoarele este izvor al dreptului constitutional?
A. Codul Muncii
B. Codul Civil
C. Legea nr. 21/1991 privind cetatenia romana
ANS: C
171. Prin ce s-a caracterizat, in istoria Romaniei, perioada dintre 1945-1989?
A. guvernarea de catre un singur partid
B. incurajarea adevaratelor valori stiintifice si culturale
C. garantarea si ocrotirea proprietatii private
ANS: A
172.Care este considerata a fi prima Constitutie scrisa in istoria universala?
A. Constitutia belgiana
B. Constitutia Franceza
C. Constitutia americana
ANS: C
173. Care este considerata a fi prima Constitutie scrisa in Europa?
A. Constitutia belgiana
B. Constitutia franceza
C. Constitutia norvegiana
ANS: B
174. Cine poate initia revizuirea Constitutiei, conform Constitutiei actuale a Romaniei?
A. cel putin 100. 000 de cetateni cu drept de vot
B. Primul Ministru, la propunerea Parlamentului
C. Presedintele, la propunerea Guvernului
ANS: C
175. Care dintre urmatoarele state are Constitutie scrisa?
A. Anglia
B. noua Zeelanda
C. S.U.A.
ANS: C
176. La cererea cui Curtea Constitutionala poate sa solutioneze un conflict de natura constitutionala dintre autoritati publice, in calitate de mediator?
A. Presedintele uneia dintre camerele Parlamentului
B. Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie
C. Ministrul Justitiei
ANS: A
177. Conform Constitutie actuale, Romania este?
A. un stat unitar
B. un stat federal
C. o asociatie de state
ANS: A
178. Care este caracteristica principala a Uniunii reale de state?
A. este o asociatie de doua sau mai multe state independente, care au comun doar seful statului
B. este o asociatie de doua sau mai multe state independente in care, pe langa seful statului, exista si alte organe de stat comune
C. este o asociatie de doua sau mai multe state independente, care isi aleg un organism comun, denumit dieta sau congres, ale carui hotarari sunt aprobate ulterior de catre state
ANS: B
179. Care este caracteristica principala a Uniunii personale de state?
A. este o asociatie de doua sau mai multe state independente, care au comun doar seful statului
B. este o asociatie de doua sau mai multe state independente in care, pe langa seful statului, exista si alte organe de stat comune
C. este o asociatie de doua sau mai multe state independente, care isi aleg un organism comun, denumit dieta sau congres, ale carui hotarari sunt aprobate ulterior de catre state
ANS: A
180. Care este caracteristica principala a Confederatiei de state?
A. este o asociatie de doua sau mai multe state independente, care au comun doar seful statului
B. este o asociatie de doua sau mai multe state independente in care, pe langa seful statului, exista si alte organe de stat comune
C. este o asociatie de doua sau mai multe state independente, care isi aleg un organism comun, denumit dieta sau congres, ale carui hotarari sunt aprobate ulterior de catre state
ANS: C
181. Care este structura Parlamentului federal intr-un stat federal?
A. bicamerala
B. unicamerala
C. tricamerala
ANS: A
182. Din cate titluri si articole este structurata Constitutia actuala a Romaniei, din punct de vedere juridic?
A. sapte titluri si 152 de articole
B. opt titluri si 156 de articole
C. noua titluri si 176 de articole
ANS: B
183. Care este o modificare adusa de Statutul lui Cuza fata de Conventia de la Paris?
A. Parlamentul bicameral
B. Guvernul bicefal
C. separatia puterilor in stat
ANS: A
184. Cand prevede Constitutia actuala a Romaniei interzicerea revizuirii Constitutiei, in art. 152?
A. in timp de pace
B. pe durata starii de urgenta
C. in timpul alegerilor parlamentare
ANS: B
185. Care este articolul din Constitutie care face referire la libertatea intrunirilor?
A. 29
B. 49
C. 39
ANS: C
186. Care este articolul din Constitutie care face referire la libertatea constiintei?
A. 29
B. 49
C. 39
ANS: A
187. Care este articolul din Constitutie care face referire la dreptul la viata?
A. 32
B. 22
C. 42
ANS: B
188. In functie de clasificarea drepturilor si libertatilor in drepturi individuale si drepturi colective, care din urmatoare categorii de drepturi se inscrie in categoria drepturilor individuale?
A. egalitatea intre sexe
B. dreptul de asociere
C. libertatea constiintei
ANS: C
189. In functie de clasificarea drepturilor si libertatilor in drepturi individuale si drepturi colective, care din urmatoare categorii de drepturi se inscrie in categoria drepturilor colective?
A. egalitatea intre sexe
B. dreptul de proprietate
C. libertatea constiintei
ANS: A
190. In care dintre urmatoarele state intalnim forma de guvernamant de tip monarhie parlamentara contemporana?
A. Romania
B. Franta
C. Belgia
ANS: C
191. In care dintre urmatoarele state intalnim forma de guvernamant de tip republica parlamentara?
A. Romania
B. Germania
C. Belgia
ANS: B
192. In care dintre urmatoarele state intalnim forma de guvernamant de tip republica prezidentiala?
A. Olanda
B. Franta
C. Finlanda
ANS: B
193. Cui acorda dreptul de a initia modificarea Constitutiei Constitutia din 1866?
A. numai regelui
B. poporului
C. regelui si Parlamentului
ANS: C
194. Cui acorda dreptul de a initia modificarea Constitutiei Constitutia din 1923?
A. numai regelui
B. poporului
C. regelui si Parlamentului
ANS: C
195. Tratatele internationale ratificate de catre Parlamentul Romaniei :
A. nu incumba obligatia statului de a le respecta intocmai
B. fac parte din dreptul intern
C. nu fac parte din dreptul intern
ANS: B
196. Care sunt Regulamentele Parlamentului?
A. Regulamentul Camerei Deputatilor, Regulamentul Senatului si Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului
B. Regulamentul Camerei Deputatilor, Regulamentul Senatului
C. Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului
ANS: A
197. Ordonantele Guvernului se emit in baza:
A. art. 14 din Constitutia Romaniei
B. art. 124 din Constitutia Romaniei
C. art. 114 din Constitutia Romaniei
ANS: C
198. Constitutia Romaniei este :
A. scrisa
B. nescrisa
C. mixta
ANS: A
199. In art. 61 din Constitutia actuala a Romaniei se precizeaza ca unica autoritate legiuitoare a tarii este :
A. Guvernul
B. Presedintele
C. Parlamentul
ANS: C
200. Cui apartine puterea (suveranitatea) politica, lucru exprimat explicit de Constitutia actuala a Romaniei?
A. Parlamentului
B. Presedintelui
C. poporului
ANS: C
[/list]
Eu am dat examenul si l-am luat cu nota mare. :DMulta bafta!!! :!:




MICROECONOMIE (ECONOMIE POLITICA)
MULTIPLE CHOICE
1) Obiectul economiei politice cuprinde:
1. optimizarea proceselor de productie;
2. studiul bogatiei materiale;
3. stiinta schimbului marfar;
4. studiul tehnologiilor de productie;
5. viata economica abordata ca intreg;
6. relatiile economice ce se stabilesc intre oameni in procesele de productie, repartitie, schimb si consum.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
R: 2, 3, 5, 6

2) Componentele stiintei economice sunt:
1. stiintele economice fundamentale (economia politica);
2. stiintele economice functionale (management, marketing, finante-banci, contabilitate, statistica, prognoza economica etc.);
3. stiinte teoretico-aplicative de ramura (in industrie, agricultura, comert, transporturi);
4. stiinte istorice economice si ale gandirii economice;
5. economia mondiala;
6. stiintele economice de granita;
7. stiinte ale viitorului.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
R: 1, 2, 3, 4, 5, 6

3) La nivel microeconomic, economia politica studiaza:
1. comportamentul individual al diferitilor agenti economici (gospodarii, firme, industrii);
2. comportamentul individual al muncitorilor pe timpul celor opt ore de program;
3. procesul de proiectare a noilor produse;
4. organizarea productiei pe plan national;
5. relatiile dintre agentii economici in cadrul productiei, schimbului, distributiei si consumului de bunuri si servicii.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
R: 1, 5

4) Omul se prezinta ca fiinta tridimensionala: biologica, sociala si rationala. In functie de aceste trei dimensiuni, nevoile se grupeaza in:
1. nevoi naturale sau fiziologice (somatice);
2. nevoi sociale (de grup);
3. spiritual – psihologice (rationale);
4. imaginare;
5. prezente si viitoare.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
R: 1, 2, 3,
5) In functie de gradul dezvoltarii economice si de nivelul de cultura si civilizatie, nevoile pot fi:
1. de baza sau inferioare;
2. secundare;
3. complexe sau superioare;
4. spirituale;
5. ireale.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
R : 1, 3

6) Nevoile reprezinta un sistem cu numeroase subsisteme componente, care se modifica in principal prin actiunea urmatoarelor legi :
1. interactiunea trebuintelor;
2. elasticitatea trebuintelor;
3. substituirea trebuintelor;
4. cresterea si diversificarea trebuintelor;
5. eliminarea trebuintelor.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4,5;
2 2,4,5,6;
3x 1, 2, 3, 4
4 1,2,3,5;
5 1,3,4,5.

7) Caracteristicile principale ale nevoilor sunt:
1. au un caracter dinamic;
2. regenerabile;
3. au un caracter complementar;
4. nu sunt concurente;
5. sunt concurente;
6. nu sunt regenerabile;
7. sunt statice.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4,5;
2 4,5,6,7;
3x 1, 2, 3, 5
4 1,2,3,7;
5 1,3,4,5.

8) Resursele economice reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1 totalitatea bunurilor materiale si serviciilor destinate satisfacerii nevoilor;
2 totalitatea resurselor subsolului unei tari;
3 bunurile realizate de oameni in procesul muncii;
4x totalitatea elementelor care pot fi utilizate pentru producerea de bunuri materiale si servicii destinate satisfacerii nevoilor;
5 sumele in valuta de care dispune o economie nationala.

9) Raritatea resurselor exprima:
1 epuizarea acestora
2 totalitatea resurselor in aur ale unei tari
3x limitele resurselor
4 greutatea cu care sunt descoperite
5 valoarea in aur a acestora

10) Costul de oportunitate al unei alegeri reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1 cheltuielile unei persoane pentru deschiderea unei afaceri;
2 posibilitatea de a alege o afacere dintr-un domeniu;
3 alocarea de resurse pentru o afacere;
4x pretul (estimarea) celei mai bune alternative sacrificate (la care se renunta), atunci cand se face o alegere intre mai multe variante posibile, in alocarea resurselor;
5 pretul (estimarea) celei mai slabe alternative sacrificate (la care se renunta), atunci cand se face o alegere intre mai multe variante posibile, in alocarea resurselor.

11) Componentele sau actele fundamentale ale activitatii economice sunt:
1. productia;
2. circulatia;
3. distributia;
4. consumul;
5. acumularea;
6. creditarea;
7. rambursarea creditelor.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4,5;
2 4,5,6,7;
3 1,2,3,5;
4 1,2,3,7;
5x 1,2,3,4.

12) Structurile verticale ale activitatii economice sunt:
1. economia familiei;
2. microeconomia;
3. mezoeconomia;
4. macroeconomia;
5. regionaloeconomia;
6. mondoeconomia.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1x 2,3,4,6;
2 1,2,3,4;
3 3,4,5,6;
4 2,4,5,6;
5 1,2,4,5.
13) Intre metodele si procedeele folosite in stiinta economica, majoritatea specialistilor includ:
1. inductia si deductia;
2. abstractia;
3. analiza si sinteza;
4. dializa;
5. modelarea economico – matematica;
6. metoda istorica;
7. metoda logica;
8. metoda statica si cea dinamica;
9. experimentul;
10. metafizica.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4,5,6,7,8,9;
2 1,2,3,4,5,6,7,8;
3 3,4,5,6,7,8,9,10;
4x 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9,
5 1,2,4,6,7,8,9,10.

14) Exista doua tipuri de tratare a activitatii economice:
1. economia pozitiva;
2. economia negativa;
3. economia normativa;
4. economia convergenta;
5. economia divergenta.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,2;
2 3,4;
3 3,5;
4 1,5;
5x 1, 3.

15) Principalele sisteme economice sunt:
1. economia naturala;
2. economia privata;
3. economia de schimb;
4. economia de piata;
5. economia concurentiala;
6. economia centralizata sau de comanda;
7. economia mixta.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1x 1,3,4,5,6,7,
2 1,2,4,5,6,7;
3 1,2,3,5,6,7;
4 2,3,4,5,6,7;
5 1,2,3,4,5,6.

16) Principalele trasaturi specifice economiei de piata sunt:
1. specializarea producatorilor, a agentilor economici in general;
2. autonomia, independenta agentilor economici;
3. arbitrajul statului in stabilirea preturilor;
4. productia de marfuri generalizata si mijlocirea schimbului de catre bani;
5. concurenta;
6. schimbul in natura (trocul);
7. schimbul de produse.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,3,4,5;
2x 1, 2, 4, 5;
3 3,4,6,7;
4 1,2,3,7;
5 2,4,6,7.

17) Economia de piata moderna are ca trasaturi (caracteristici) principale:
1. pluralismul formelor de proprietate;
2. functionarea si dezvoltarea economiei au loc in conditiile in care piata indeplineste un deosebit rol in reglarea activitatii, a comportamentului agentilor economici, in alocarea si utilizarea resurselor;
3. motivatia activitatii agentilor economici;
4. concurenta;
5. preturile se formeaza liber;
6. existenta unei structuri economice supra-statale care asigura controlul pietei;
7. statul democratic se manifesta ca agent economic, actionand in directia corectarii imperfectiunilor pietei.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4,5,6,7;
2 1,3,4,5,6,7;
3x 1, 2, 3, 4, 5 ,7
4 1,2,3,4,6,7;
5 1,2,3,4,5,6.

18) Agentii economici sunt:
Alegeti varianta corecta.
1x indivizi sau grupuri de indivizi care participa la viata economica a societatii, indeplinind, in acest sens, anumite roluri si avand anumite comportamente economice.
2 grupuri de indivizi care au societati comerciale;
3 indivizi sau grupuri de indivizi care fac presiuni pe piata concurentiala, avand anumite comportamente economice;
4 grupuri de interese care impun pretul pe piata al produselor din import.
5 indivizi sau grupuri de indivizi care nu participa la viata economica a societatii, indeplinind, in acest sens, rolul de arbitri pe piata concurentiala.

19) In randul agentilor economici se includ:
1. intreprinderile;
2. gospodariile familiale (menajele);
3. administratiile publice;
4. administratiile private;
5. institutiile de credit si asigurari;
6. agentii economici din alte tari (strainatatea);
7. agentii liberi.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 3,4,5,6,7;
2 1,3,4,5,7;
3x 1, 2, 3, 5, 6
4 1,2,4,5,6;
5 1,2,3,5,7.

20) Fluxurile economice reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1 miscari periodice de bunuri materiale si disponibilitati banesti;
2x miscari permanente de bunuri materiale si servicii, de resurse economice, disponibilitati banesti etc., intre agentii participanti la tranzactii;
3 miscari periodice de bunuri materiale si servicii, de resurse economice, disponibilitati banesti etc., intre agentii participanti la tranzactii;
4 miscari periodice de bunuri materiale si servicii, de resurse economice, disponibilitati banesti etc., intre agentii prezenti fizic pe piata de bunuri;
5 miscari periodice de resurse financiare intre agentii prezenti fizic pe piata.

21) Fiecare tranzactie bilaterala sau de piata este formata din doua fluxuri:
1. fluxuri de informatii cu privire la pretul pietei;
2. fluxuri de bunuri care pornesc de la producator si ajung la consumator;
3. fluxuri de interese privind nivelul preturilor stabilite de producatori;
4. fluxuri monetare care pornesc de la consumator spre producator;
5. fluxuri informatice pe piata de capital.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3;
2 1,3;
3x 2, 4
4 4,5;
5 2,5.

22) Banii au urmatoarele functii:
1. mijloc de masurare a activitatii economice;
2. mijloc de schimb;
3. mijloc de plata;
4. mijloc de rezerva de valoare;
5. mijloc de colaborare intre societatilor comerciale;
6. mijloc de comunicare.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a. 2,3,4,5;
b. 1,2,3,4;
c. 2,4,5,6;
d. 1,4,5,6;
e. 3,4,5,6.

23) Cunoasterea pietei presupune luarea in considerare a componentelor ei fundamentale si anume:
1. cererea;
2. trebuintele;
3. oferta;
4. pretul;
5. negocierea;
6. concurenta;
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4,5;
2x 1, 3, 4, 6;
3 1,2,3,4;
4 1,2,4,5;
5 2,3,5,6.

24) In sens stiintific, piata exprima ., dintre agentii economici, ce se desfasoara intr-un anumit spatiu, in cadrul carora se confrunta cererea cu oferta de marfuri, se formeaza preturile, au loc negocieri si acte de vanzare-cumparare, in conditii de concurenta.
Alegeti fragmentul de text corect dintre urmatoarele variante:
1 relatiile private;
2x relatii economice dintre oameni;
3 interesele statului;
4 raporturi de subordonare;
5 raporturi de supraordonare.

25) O conditie esentiala de care depinde indeplinirea de catre piata a rolului sau o constituie:
Alegeti varianta corecta.
1 interventia statului;
2 existenta capitalului autohton;
3x autonomia de decizie a agentilor economici, libertatea lor economica;
4 existenta capitalului strain si autohton in economie;
5 existenta cumparatorilor.

26) Din punct de vedere al extinderii teritoriale, exista:
1. piata locala;
2. piata ad-hoc;
3. piata regionala;
4. piata nationala;
5. piata centrala
6. piata mondiala.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4,5;
2x 1, 3, 4, 6
3 1,2,3,4;
4 1,2,4,5;
5 2,3,5,6.

27) Din punct de vedere al obiectului tranzactiei economice, de vanzare-cumparare, se disting:
1. piata bunurilor de consum final;
2. piata factorilor de productie;
3. piata de valori imobiliare;
4. piata monetara;
5. piata financiara, inclusiv bursa;
6. piata de depozite bancare.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4,5;
2 1,2,3,4;
3 1,2,4,6;
4 2,3,5,6;
5x 1, 2, 4, 5.

28) Din punct de vedere al desfasurarii concurentei, exista:
1. piata cu concurenta perfecta sau pura;
2. piata cu semiconcurenta;
3. piata cu concurenta ideala;
4. piata cu concurenta imperfecta.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,2;
2 3,4;
3x 1, 4,
4 2,3.

29) Piata cu concurenta imperfecta este formata din:
1. piata cu concurenta monopolistica;
2. piata cu concurenta de tip oligopol;
3. piata de tip monopol;
4. piata de tip monopson sau oligopson;
5. piata de tip mondonopol;
6. piata de tip andorason.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4,5;
2 1,3,4,6;
3 1,2,4,5;
4 2,3,5,6.
5x 1, 2, 3, 4,

30) Cererea de marfuri reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1x nevoile (trebuintele) de bunuri si servicii care se satisfac prin intermediul pietei, adica prin vanzare-cumparare;
2 ofertele de bunuri si servicii care se expun pe piata;
3 nevoile de bunuri care se satisfac prin intermediul pietei;
4 bunuri si servicii care se satisfac anumite trebuinte;
5 nevoile (trebuintele) de bunuri si servicii generale.

31) Cererea poate fi:
1. individuala;
2. partiala;
3. totala;
4. generalizata;
5. agregata sau globala,
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4;
2 1,3,4;
3x 1,3,5
4 2,4,5.
5 1,2,3.

32) Principalii factori de care depinde dinamica cererii sunt:
1) nevoile;
2) dorintele;
3) oferta;
4) venitul;
5) pretul.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4;
2 1,3,4;
3x 1, 4, 5
4 2,4,5;
5 1,2,3.

33) In functie de elasticitatea cererii fata de pret, se disting mai multe tipuri de cerere, dupa cum urmeaza:
1. cerere inelastica;
2. cerere perfect inelastica;
3. cerere subelastica;
4. cerere elastica;
5. cerere perfect elastica;
6. cerere cu elasticitate unitara;
7. cerere superelastica.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4,5,7;
2 1,2,3,4,6;
3 1,2,4,5,7;
4 2,3,5,6,7;
5x 1, 2, 4, 5, 6;

34) Legea cererii exprima .., in cadrul careia cererea evolueaza in sens invers fata de pret.
Alegeti fragmentul de text corect din variantele de mai jos:
1 opinia cumparatorului si vanzatorului;
2 valoarea produsului;
3x relatia dintre cerere si pret;
4 ipoteza;
5 interesele agentilor economici.

35) Coeficientul de elasticitate a cererii in raport de pret, in principiu, este , deoarece atunci cand pretul se mareste, cererea se diminueaza si raportul dintre doua semne diferite da semnul negativ.
Alegeti fragmentul de text corect din variantele de mai jos:
1 nul;
2x negativ;
3 pozitiv;
4 oscilant;
5 periodic.

36) Pretul bunului 'X' scade de la 40 de unitati monetare (Po) la 30 unitati monetare (P1), iar cererea la acest produs creste de la 400 de bucati (Co) la 600 de bucati (C1).
Calculati coeficientul de elasticitate al cererii si alegeti raspunsul corect din variantele de mai jos:
1 -1;
2x -2;
3 -3;
4 -4;
5 -5.

37) Cererea perfect inelastica se reprezinta grafic:
Fig. 1….
Fig. 2….
Fig. 3….
Fig. 4…

Alegeti raspunsul corect din variantele de mai jos:
1 Fig.1;
2 Fig.2;
3 Fig.3;
4x Fig.4;
5 Nici una.

38) Cererea perfect elastica se reprezinta grafic:
Fig. 1.
Fig. 2.
Fig. 3.
Fig. 4.
Alegeti raspunsul corect din variantele de mai jos:
1 Fig.1;
2x Fig.2;
3 Fig.3;
4 Fig.4;
5 Nici una.

39) Cererea atipica exprima exceptiile de la legea cererii, adica situatiile in care:
Alegeti varianta corecta.
1 cererea de marfuri nu evolueaza in acelasi sens cu pretul: daca pretul creste, cererea scade; daca pretul scade, cererea creste;
2 cererea de marfuri este constanta;
3x cererea de marfuri evolueaza in acelasi sens cu pretul: daca pretul creste, creste si cererea; daca pretul scade, scade si cererea;
4 cerea este direct proportionala cu oferta;
5 cererea este dependenta de oferta.

40) Comportamentul atipic al cererii se produce in mai multe situatii:
1. efectul de giratie;
2. efectul Giffen;
3. efectul de anticipare din partea consumatorilor;
4. efectul de venit nul;
5. efectul de ostentatie si snobism;
6. efectul de informare imperfecta;
7. cand este vorba de bunuri importante care n-au substitutii (inlocuitori), marirea pretului lor, in general, nu atrage dupa sine o diminuare a cererii;
8. efectul antisocial.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4,5,7,8;
2 1,2,3,4,5,6;
3 1,2,5,6,7,8;
4x 2, 3, 4, 5, 6, 7,
5 1,3,4,6,7,8.



41) Oferta reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1 cantitatea de bunuri si servicii destinate vanzarii;
2x cantitatea de bunuri si servicii destinate vanzarii, pe piata, la un moment dat;
3 cantitatea servicii destinate vanzarii;
4 cantitatea de lucruri destinate vanzarii, pe piata;
5 cantitatea de bunuri existenta la un moment dat.

42) Oferta poate fi:
1. individuala;
2. generala;
3. totala;
4. agretata (globala);
5. mondiala.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,3,4;
2 1,2,3;
3 1,4,5;
4 2,3,5;
5x 1, 3, 4

43) Factorii de care depinde oferta de marfuri sunt:
1. progresul moral;
2. evolutia cererii de bunuri si servicii;
3. disponibilitatea factorilor de productie sau raritatea acestora, randamentul economic;
4. costul de productie (costul marginal);
5. pretul de vanzare al marfii;
6. posibilitatea de stocare a bunurilor si costul stocarii;
7. pretul cercetarii stiintifice.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,3,4,5,6;
2 1,2,3,4,5;
3 3,4,5,6,7;
4x 2, 3, 4, 5, 6
5 1,3,4,6,7.

44) Legea ofertei exprima:
Alegeti varianta corecta.
1x relatia dintre oferta si pret, in cadrul careia oferta evolueaza in acelasi sens cu pretul;
2 relatia dintre oferta si pret;
3 relatia dintre pret si piata;
4 o relatie temporara in cadrul careia oferta evolueaza in sens opus cu pretul;
5 relatia dintre oferta si pret, in cadrul careia oferta evolueaza in sens opus cu pretul.
45) In functie de modul in care oferta reactioneaza la modificarile de preturi, se disting mai multe feluri de oferta:
1. oferta variata;
2. oferta elastica;
3. oferta cu elasticitatea unitara;
4. oferta perfect elastica;
5. oferta inelastica;
6. oferta perfect inelastica sau perfect rigida;
7. oferta relativa.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,4,5,6,7;
2 1,2,3,4,5;
3 3,4,5,6,7;
4x 2, 3, 4, 5, 6;
5 1,3,4,6,7.

46) Elasticitatea ofertei in raport cu pretul inseamna:
Alegeti varianta corecta.
1 reactia cererii la modificarile de preturi;
2x reactia ofertei la modificarile de preturi;
3 reactia cererii la stagnarea preturilor;
4 reactia pietei la modificarile de preturi;
5 reactia cumparatorilor la modificarile de preturi.

47) Coeficientul de elasticitate a ofertei (Eop) se calculeaza prin raportarea modificarii P), cu una din
Q) la modificarea pretului de vanzare ( cantitatilor oferite ( expresiile de mai jos:
Alegeti varianta corecta.
1 ;
2 ;
3 ;
4x ;
5 .

48) Dupa dimensiunea lor (reflectata de numarul de personal, marimea capitalului social si a cifrei de afaceri), intreprinderile sunt:
1. rurale;
2. mari;
3. urbane;
4. mici;
5. interne;
6. mijlocii.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 2,5,6;
2 1,2,3;
3x 2, 4, 6,
4 2,3,4;
5 1,4,6.

49) Bunurile libere sunt:
Alegeti varianta corecta.
a. acele elemente care provin din natura;
b. acele elemente care provin din mediul artificial; .
c acele elemente care sunt fabricate de om;
dx. acele elemente care provin din natura, iar accesul la ele este liber;
e. acele elemente care provin din natura, iar accesul la ele este limitat.

50) Bunurile economice sunt:
Alegeti varianta corecta.
a. acele elemente care provin din gospodaria oamenilor;
b. acele elemente care provin din mediul artificial;
c. acele elemente care sunt fabricate de om;
dx. acele elemente care sunt produse prin efortul omului, necesitand o prelucrare mai mult sau mai putin elaborata;
e. acele elemente care provin din natura, iar accesul la ele este limitat.

51) Bunurile de consum (satisfactori) sunt:
Alegeti varianta corecta.
ax. bunurile destinate consumului indivizilor; .
b bunurile destinate producerii altor bunuri;
c. bunurile destinate comercializarii;
d. bunurile destinate consumului in cadrul proceselor de productie;
e. bunurile destinate sponsorizarii diferitelor activitati.

52) Bunurile de productie (prodfactori) sunt:
Alegeti varianta corecta.
a. bunurile destinate consumului indivizilor;
bx. bunurile destinate producerii altor bunuri;
c. bunurile destinate comercializarii;
d. bunurile destinate consumului in cadrul proceselor de productie;
e. bunurile destinate sponsorizarii diferitelor activitati.

53) Utilitatea reprezinta capacitatea unui bun de a satisface o nevoie-dorinta, capacitate data de …………………………
Alegeti varianta corecta din expresiile de mai jos:
1 cerintele producatorilor;
2 prognoza pietei;
3 valoarea sa in aur;
4 valoarea sa in Euro;
5x proprietatile, insusirile si caracteristicile bunului respectiv.

54) Utilitatea economica reprezinta satisfactia pe care o resimte un individ ca urmare a ………..
Alegeti varianta corecta din expresiile de mai jos:
a. dorintei de libertate a consumatorului;
b. prognozei pietei;
c.x consumului unei cantitati determinate dintr-un bun, in anumite conditii
spatio-temporale.
d. scaderii valorii dolarului;
e. reclamei facute pentru un anumit produs

55) Ipotezele de baza ale teoriei utilitatii cardinale sunt:
1. consumatorul este capabil sa masoare utilitatea printr-un numar;
2. utilitatile individuale rezultate din consumul unor cantitati consecutive dintr-un bun nu sunt constante;
3. consumatorul poate alege dintre bunuri, in functie de utilitatile acestora;
4. producatorul produce ceea ce doreste;
5. producatorul poate sa stabileasca pretul la produse cum doreste el.
Alegeti raspunsul correct din combinatiile:
a.x 1,2,3;
b. 1,3,4;
c. 2,3,5
d. 1,2,4;
e. 1,4,5.

56) Optimul consumatorului propune o asemenea combinare de bunuri si servicii in consum care, la nivelul venitului de care dispune si al preturilor existente, sa-i asigure ……………………..
Alegeti varianta corecta din expresiile de mai jos:
1 realizarea de economii;
2x maximum de satisfactie;
3 un concediu placut;
4 satisfacerea cerintelor familiei;
5 satisfacerea cerintelor de hrana.

57) Rata marginala reprezinta:
Alegeti varianta corecta
a.x sporul de utilitate totala furnizat de consumul unei unitati suplimentare dintr-un bun;
b. rata de margine pentru un imprumut bancar;
c. ceea ce ramane dupa achitarea celei mai mari parti din imprumut;
d. rata lunara la un credit;
e. dobanda anuala.

58) Intreprinderea se defineste:
Alegeti varianta corecta
ax. ca o entitate activa a sistemului economic, de natura unei organizatii autonome, inzestrata cu resurse pe care le utilizeaza in scopul exercitarii, in mod stabil si structurat, a unei functii referitoare la productie, servicii, schimb etc.;
b. ca o entitate activa a sist emului economic;
c. ca o proprietate privata fara obiect de activitate
d. ca o stare de fapt;
e. ca o structura depasita.

59) Munca este:
Alegeti varianta corecta
ax. o actiune constienta, specific umana, indreptata spre anumit scop, in cadrul careia sunt puse in miscare aptitudinile, experienta si cunostintele ce il definesc pe om, consumul de energie fizica si intelectuala;
b. o actiune indreptata spre anumit scop
c. consumul de energie fizica si intelectuala;
d. o actiune inconstienta indreptata spre anumit scop, in cadrul careia sunt puse in miscare aptitudinile, experienta si cunostintele ce il definesc pe om, consumul de energie fizica si intelectuala;
e. o actiune inconstienta, specific umana, indreptata spre anumit scop, in cadrul careia sunt puse in miscare aptitudinile, experienta si cunostintele ce il definesc pe om.

60) Factorul natural constituie atat substanta si conditiile materiale primare ale:
Alegeti varianta corecta

a. dezvoltarii productiei de bunuri materiale si servicii;
bx. productiei, cat si forta motrice virtuala, necesara pentru dezvoltarea productiei de bunuri materiale si servicii;
c. productiei;
d. serviciilor;
e. muncii umane.

61) Capitalul reprezinta:
Alegeti varianta corecta
ax. ansamblul bunurilor reproductibile, rezultate ale unei activitati anterioare, utilizate in producerea de bunuri materiale si servicii destinate realizarii ca marfuri pe piata in scopul obtinerii de profit;
b. o suma importanta de bani;
c. ansamblul serviciilor destinate realizarii ca marfuri pe piata in scopul obtinerii de profit;
d. ansamblul marfurilor de pe piata
e. totalitatea valorilor imobiliare de care dispune un investitor.

62) Combinarea factorilor de productie reprezinta:
Alegeti varianta corecta
a. combinarea bunurilor reproductibile;
bx. un mod specific de unire a factorilor de productie; .
c. ansamblul serviciilor destinate realizarii ca marfuri pe piata in scopul obtinerii de profit;
d. ansamblul marfurilor de pe piata;
e. totalitatea valorilor imobiliare de care dispune un investitor.
63) Premisele combinarii factorilor de productie sunt:
1. combinarea bunurilor reproductibile;
2. caracterul limitat al factorilor supusi combinarii;
3. caracteristicile factorilor de productie si concordanta lor cu specificul activitatii;
4. conjunctura pietelor factorilor de productie;
5. ansamblul serviciilor destinate realizarii ca marfuri pe piata in scopul obtinerii de profit.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.x 2,3,4;
b. 1,3,4;
c. 2,3,5;
d. 1,2,4;
e. 1,4,5

64) Randamentul se defineste ca:
Alegeti varianta corecta
ax. raport intre cantitatea de bogatie produsa si cantitatea de resurse absorbite in decursul producerii ei;
b. valoare a productiei create;
c. efort depus pentru rezolvarea unor sarcini de productie;
d. valoarea in dolari a efortului depus de muncitori in procesul de productie;
e. suma de bani ce revine fiecarui angajat

65) Societatile comerciale imbraca urmatoarele forme:
1. societatea in nume personal;
2. societatea in nume colectiv;
3. societatea in comandita simpla;
4. societatea cu raspundere nelimitata;
5. societatea in comandita pe actiuni;
6. societatea pe actiuni;
7. societatea cu raspundere limitata;
8. societatea colectiva.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,2,3,4,8;
2x 2, 3, 5, 6, 7
3 3,4,5,6,7;
4 2,3,4,5,6;
5 1,3,4,6,8.

66) Principalii factori de productie sunt:
1. inteligenta oamenilor;
2. creatia stiintifica;
3. munca;
4. natura (pamantul);
5. capitalul.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,2,3;
2 2,3,5;
3x 3, 4, 5
4 2,3,4;
5 1,2,4.

67) Capitalul tehnic folosit in activitatea economica, denumit si capital fizic, productiv sau net, este constituit din doua mari componente:
1. capitalul fix;
2. capitalul bancar;
3. capitalul in valuta;
4. capitalul circulant;
5. capitalul investit.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,2;
2 3,4;
3 3,5;
4 2,3;
5x 1,4.

68) Productivitatea este influentata de:
1. factorii naturali;
2. factorii termici;
3. factorii tehnici;
4. factorii economici;
5. factorii sociali;
6. factorii psihologici;
7. factorii structurali;
8. factorii ce decurg din gradul de integrare a economiei nationale in economia mondiala (tipurile de specializare tehnica si economica, capacitatea de performanta si competitivi-tatea produselor pe piata mondiala);
9. factorii mediatici.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,2,3,4,5,8,9;
2x 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8
3 3,4,5,6,7,8,9;
4 1,2,3,4,5,6,8;
5 1,2,3,4,6,7,8.

69) Costul de productie reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1x in forma baneasca, totalitatea cheltuielilor efectuate si suportate de catre agentii economici pentru producerea si desfacerea de bunuri materiale si servicii;
2 totalitatea cheltuielilor efectuate pentru producerea si desfacerea de bunuri materiale si servicii;
3 cheltuielile pentru desfacerea de bunuri materiale si servicii;
4 in forma baneasca, totalitatea cheltuielilor pentru producerea de bunuri materiale si servicii;
5 cheltuielile efectuate pentru producerea de bunuri materiale si servicii.

70) Marimea costului este determinata de:
Alegeti varianta corecta.
1 totalitatea cheltuielilor efectuate pentru publicitatea bunurilor economice, la un moment dat;
2 totalitatea cheltuielilor efectuate pentru proiectarea bunurilor economice, la un moment dat;
3 totalitatea investitiilor efectuate pentru lansarea unui produs;
4 totalitatea investitiilor efectuate pentru transportul si desfacerea noilor produse;
5x totalitatea cheltuielilor efectuate pentru producerea si desfacerea de bunuri economice, la un moment dat.

Alta intrebare 70)
Marimea costului poate fi calculata:
ax) pe unitatea de produs;
bx) pe intreaga productie omogena;
cx) pe ansamblul productiei eterogene;
d) pe ansamblul serviciilor;
e) ansamblul marfurilor de pe piata.

71) Principalele tipuri de cost sunt:
a) costul global;
b) costul mediu;
c) costul marginal;
d) costul lateral;
e) costul central.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.x 1,2,3;
b. 2,3,5;
c. 3,4,5;
e. 2,3,4
d. 1,2,4.

72) Costul fix (CF) reflecta acele cheltuieli ale intreprinderii care, pe termen scurt, sunt independente de volumul productiei obtinute si cuprinde:
Alegeti varianta corecta.
a. neamortizarea capitalului fix, chirii, salariile personalului administrativ, cheltuielile de intretinere, iluminat, incalzit, dobanzi etc.;
b. beneficii;
cx. amortizarea capitalului fix, chiriile, salariile personalului administrativ, cheltuielile de intretinere, iluminat, incalzit, dobanzi etc.; .
d. profit;
e. capitalului variabil.

73) Costul variabil (CV) exprima:
Alegeti varianta corecta.

ax. acele cheltuieli ale intreprinderii care se modifica in functie de volumul productiei;
b. acele cheltuieli care nu se modifica niciodata;
c. acele chirii ale intreprinderii care se modifica in functie de volumul productiei;
d. acele venituri ale intreprinderii care nu se modifica;
e. acele cheltuieli ale intreprinderii care se nu modifica in functie de volumul productiei.

74) Costul total (CT) reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
a. diferenta dintre costul fix si cel variabil;
bx. suma costurilor fix si variabil;;
c. raportul dintre costurile fixe si variabile.;
d. produsul costurilor fixe si variabile
e. suma si produsul costurilor fix si variabil.

75) Costul mediu fix (CMF) reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
a.x costul fix pe unitatea de produs; .
b. raportul dintre costurile fixe si variabile;
c. produsul costurilor fixe si variabile;
d. suma si produsul cost . urilor fix si variabil;
e diferenta dintre costul fix si cel variabil.

76) Costul mediu total (CMT) exprima:
Alegeti varianta corecta.
ax. costul global total pe unitatea de produs;
b. raportul dintre costurile fixe si variabile; .
c. produsul costurilor fixe si variabile;
d. suma si produsul costurilor
e. fix si variabil; diferenta dintre costul fix si cel variabil.

77) Costul marginal (Cmg) exprima:
Alegeti varianta corecta.
a. costul global total pe unitatea de produs; .
bx. sporul de cost total necesar pentru obtinerea unei unitati suplimentare de productie;
c. produsul costurilor fixe si variabile;
d. suma si produsul costurilor fix si variabil;
e. diferenta dintre costul fix si cel variabil.

78) Marimea costului este determinata de:
Alegeti varianta corecta.
a. totalitatea cheltuielilor efectuate pentru publicitatea bunurilor economice, la un moment dat; .
b. talitatea cheltuielilor efectuate pentru proiectarea bunurilor economice, la un moment dat;
c. totalitatea investitiilor efectuate pentru lansarea unui produs
d. totalitatea investitiilor efectuate pentru transportul si desfacerea noilor produse;
ex. totalitatea cheltuielilor efectuate pentru producerea si desfacerea de bunuri economice, la un moment dat.

79) Costul global reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1x ansamblul cheltuielilor necesare obtinerii unui volum de productie dat, dintr-un bun;
2 cheltuielile efectuate de patroni pentru plata tuturor salariilor angajatilor;
3 cheltuielile de regie ale firmei producatoare a bunurilor prezentate pe piata;
4 acele cheltuieli marginale ale beneficiarilor pentru procurarea unui anumit tip de produs;
5 totalitatea taxelor platite de producator catre stat.

80) Costul mediu (CM) sau costul unitar exprima:
Alegeti varianta corecta.
1 costurile marginale pe unitatea de produs;
2 costurile globale pe intreaga productie;
3x costurile globale pe unitatea de produs;
4 costurile totale ale managementului productiei;
5 costurile globale ale productiei pe zi.

81) Factorii de care depinde evolutia costului mediu sunt:
1. consumul de factori de productie pe unitatea de produs (consumul de resurse materiale si de forta de munca);
2. nivelul productivitatii;
3. cerintele pietei;
4. pretul factorilor de productie utilizati;
5. nivelul de concurenta neloiala.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,2,3;
2x 1, 2, 4.
3 3,4,5;
4 1,3,5;
5 2,3,5.

82) Optimul producatorului constituie un criteriu de comportament, de conducere stiintifica, conform caruia producatorul urmareste ca, la un cost de productie total dat, sa ……………………., adica sa produca cat mai mult posibil (tinand seama de cererea existenta).
Alegeti varianta corecta din expresiile de mai jos:
1 realizeze economii;
2 multumeasca pe clienti;
3x maximizeze productia obtinuta;
4 satisfaca toate cerintele pietei;
5 realizeze un echilibru stabil in cadrul productiei.

83) Concurenta reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1 o confruntare subtila intre agentii economici pentru realizarea intereselor proprii;
2x o confruntare deschisa intre agentii economici pentru realizarea unei pozitii cat mai avantajoase pe piata, corespunzatoare intereselor proprii;
3 o confruntare deschisa intre agentii economici pentru realizarea de venituri ilicite;
4 o lupta deschisa ce se desfasoara cu toate mijloacele la dispozitie intre agentii economici pentru realizarea intereselor proprii;
5 o lupta subtila intre agentii economici pentru realizarea unei pozitii cat mai avantajoase pe piata, corespunzatoare intereselor proprii.

84) Instrumentele luptei economice de concurenta sunt:
1. reducerea costurilor bunurilor sub cele ale concurentilor;
2. reducerea preturilor de vanzare;
3. ridicarea calitatii bunurilor materiale si serviciilor;
4. acordarea unor facilitati clientilor;
5. cresterea dobanzilor;
6. cresterea somajului.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a. 1,2,3,5;
b. 1,2,4,6;
c. 1,2,3,4;
d. 1,3,5,6;
e. 2,3,5,6.

85) Instrumentele luptei extraeconomice de concurenta sunt:
1. furnizarea de informatii generate pentru toti clientii;
2. sponsorizarea unor actiuni sociale de interes local si national;
3. presiunile morale;
4. acordarea unor facilitati clientilor;
5. cresterea dobanzilor;
6. cresterea somajului.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a. 1,2,3;
b. 1,2,4;
c. 1,2,6
d. 1,3,5;
e. 2,3,5;

86) Pretul este:
Alegeti varianta corecta.
1 expresia costului materiilor prime utilizate in procesul de productie;
2 suma de bani pe care o are consumatorul si pe care o negociaza cu producatorul;
3x expresia baneasca a valorii marfii, sau suma de bani care se plateste pentru a dobandi o unitate dintr-un bun economic;
4 suma de bani care se plateste pentru a cumpara toate produsele de pe piata;
5 suma medie de bani pe care o cere comerciantul in piata pentru produsele sale.

87) Concurenta este influentata de urmatorii factori:
1. numarul si puterea economica a vanzatorilor si cumparatorilor in economia nationala, in una sau alta dintre ramuri;
2. gradul de diferentiere a produselor;
3. facilitatile sau limitarile posibilitatilor noilor producatori de a intra intr-o ramura sau alta;
4. gradul de transparenta al pietei;
5. mobilizarea sau rigiditatea preturilor;
6. nivelul dezvoltarii economice;
7. conjunctura politica interna si internationala;
8. cultura economica a populatiei, a diferitilor agenti economici;
9. interventia statului in economie.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1x 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.
2 2,3,4,5,6,7,8,9;
3 1,3,4,5,6,7,8,9;
4 1,2,3,5,6,7,8,9;
5 1,2,3,4,5,7,8,9.

88) Concurenta are urmatoarele efecte economice:
1. stimuleaza progresul general prin emulatia si competitia pe care o tine intre agentii economici;
2. duce la reducerea preturilor de vanzare, ea fiind potrivnica scumpetei;
3. contribuie la egalizarea progresiva a veniturilor, a conditiilor de viata;
4. pentru unii dintre agentii economici concurenta se transforma in contrariul ei;
5. opreste interventia statului in economie.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1x 1, 2, 3, 4
2 1,3,4,5;
3 1,2,4,5;
4 1,2,3,5;
5 2,3,4,5.

89) Principalele tipuri de concurenta sunt:
1. concurenta perfecta;
2. concurenta semiperfecta;
3. concurenta monopolista;
4. concurenta imperfecta;
5. concurenta totala.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:

1 1,2,5;
2 2,3,5;
3 1,2,5;
4x 1, 3, 4
5 3,4,5.

90) Interventia statului pe piata concurentiala se face prin:
1. masuri de elaborare a regulilor jocului, a normelor de drept pe baza carora se desfasoara
activitatea economica in genere si concurenta;
2. masuri de ordin juridic indreptate impotriva piedicilor care se aseaza in calea concurentei, a abuzului monopolului;
3. masuri de limitare a excesului de concurenta;
4. cresterea somajului;
5. scaderea salariilor.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a. 1,2,5;
b. 2,3,5;
c. 1,2,3;
d. 1,3,4;
e. 3,4,5.

91) Factorii de care depinde pretul pe piata sunt:
1. factori specifici cererii;
2. factori specifici ofertei;
3. factorii aleatori;
4. factorii de mediu;
5. factorii geoclimatici.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a. 1,3;
b. 1,4;
c. 1,2;
d. 1,5;
e. 3,4.

92) Piata muncii, cuprinsa in ansamblul pietei nationale, indeplineste urmatoarele functii specifice:
1. alocarea resurselor de munca, a fortei de munca pe ramuri, subramuri, domenii de activitate, zone geografice, meserii, in dependenta de volumul si structura cererii de munca existente, la un moment dat;
2. dezvoltarea tehnologica in productie;
3. furnizeaza informatii cu privire la cererea si oferta de munca, la aparitia unui excedent sau deficit de oferta de munca, la nivelul salariului;
4. institutiile pietei muncii estimeaza tendintele de evolutie a cererii si ofertei de munca pe termen mediu si lung;
5. stimuleaza mobilitatea profesionala si teritoriala a fortei de munca cu ajutorul unor parghii economico-financiare;
6. prin propriile mecanisme, asigura protectie economica si sociala somerilor, pe o perioada delimitata;
7. asigura permanenta deplasare a fondurilor de la un patron la altul.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,2,5,6,7;
2x 1, 3, 4, 5, 6
3 2,3,4,5,6;
4 1,3,4,5,7;
5 2,3,4,5,7.

93) Piata muncii reprezinta ……………………… in functie de nivelul si oscilatiile salariului, pe baza carora are loc procesul de ocupare a populatiei active in marimea, structura si calitatea corespunzatoare exigentelor pietei.
Alegeti varianta corecta din expresiile de mai jos:
1 ansamblul relatiilor dintre producatori si beneficiari;
2 ansamblul relatiilor dintre cererea si oferta de resurse financiare;
3 ansamblul relatiilor dintre cererea si oferta de tehnologie;
4 ansamblul relatiilor interne ale firmelor;
5x ansamblul relatiilor dintre cererea si oferta de resurse de munca.

94) Cererea de munca este:
Alegeti varianta corecta.
1x necesarul de munca din partea agentilor economici la un moment dat, care se satisface prin intermediul pietei muncii;
2 necesarul de mijloace tehnice la un moment dat;
3 necesarul resurse financiare si de munca din partea agentilor economici la un moment dat;
4 surplusul de forta de munca existent pe piata muncii;
5 cererea de locuri de munca din partea muncitorilor.

95) Oferta de munca este:
Alegeti varianta corecta.
1 acea parte a populatiei ce doreste angajare salariala;
2 forta de munca oferita de muncitor patronilor;
3x acea parte a populatiei apte de munca ce doreste angajare salariala;
4 numarul locurilor de munca existente in societate la un anumit moment dat;
5 data de dezvoltarea economiei nationale si de numarul populatiei inactive.

96) Factorii de care depinde cererea de munca sunt:
1. nivelul salariului;
2. costul marginal al muncii;
3. dezvoltarea si aparitia de noi activitati;
4. substituirea in anumite proportii a factorului munca la nivel de ramura, subramura sau peansamblul economiei cu factorul capital;
5. starea economiei;
6. conjunctura economica si sociala pe plan intern si international;
7. dorinta de munca a oamenilor;
8. dorinta de viata a oamenilor.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a. 1,2,5,6,7,8;
b. 2,3,4,5,6,8;
c. 2,3,5,6,7,8;
d. 1,3,4,6,7,8;
e. 1,2,3,4,5,6.

97) Piata muncii se poate gasi in urmatoarele stari:
1. de echilibru;
2. de dezechilibru;
3. incerta;
4. nedefinita;
5. intamplatoare.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a. 1,2;
b. 1,3;
c. 2,3;
d. 3,4;
e. 2,5.

98) Principalele structuri ale oferte de munca sunt:
1. oferta de munca individuala;
2. oferta de munca totala;
3. oferta de munca partiala;
4. oferta de munca externa;
5. oferta de munca nationala.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a. 1,2
b. 1,3;
c. 2,3
d. 3,4;
e. 2,5.

99) Salariul nominal brut reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1 suma de bani pe care salariatul o primeste de la unitate pentru care lucreaza sau presteaza munca;
2 salariul nominal din care s-a scazut impozitul;
3 cantitatea de bunuri si servicii care poate fi cumparata cu suma de bani pe care salariatul o primeste de la unitatea pentru care lucreaza sau presteaza munca;
4 echivalentul salariului real;
5x salariul nominal in care este inclus impozitul.




100) Cele mai frecvente forme de salarizare sunt:
1. in regie;
2. in partida dubla;
3. in acord;
4. in remiza sau cote procentuale;
5. individuala.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,2,5;
2 4,5,6;
3 2,3,5;
4x 1, 3, 4
5 2,3,4.

101) Salarizarea in regie reprezinta :
Alegeti varianta corecta.
1 remunerarea salariatului dupa volumul productiei realizate;
2 remunerarea dupa rezultatele echipei;
3 remunerarea salariatului dupa calitatea muncii prestate;
4x remunerarea salariatului dupa timpul lucrat;
5 remunerarea salariatului dupa criterii stabilite de patron.

102) Salarizare in acord consta in:
Alegeti varianta corecta.
1 remunerarea individului in raport cu calitatea produselor realizate;
2 remunerarea grupului in raport cu calitatea produselor realizate;
3 remunerarea individului sau grupului in raport cu timpul de munca prestat;
4x remunerarea individului sau grupului in raport cu cantitatea de produse realizate, de numarul operatiilor executate etc.;
5 remunerarea individului in functie de veniturile firmei.

103) Salarizarea in acord se concretizeaza in urmatoarele forme:
1. in acord direct;
2. in acord progresiv;
3. in acord simplu;
4. in acord global;
5. in acord complex.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,2,5;
2 4,5,6;
3 2,3,5;
4 1,3,4;
5x 1, 2, 4.

104) Salarizarea in remiza sau cote procentuale presupune stabilirea venitului :
Alegeti varianta corecta.

1x proportional cu nivelul de indeplinire a sarcinilor stabilite prin contract;
2 in raport cu calitatea produselor realizate;
3 in raport cu cantitatea de produse realizate, de numarul operatiilor executate;
4 in functie de veniturile firmei;
5 dupa rezultatele echipei de lucru.

105) Prin profit se intelege:
Alegeti varianta corecta.
1 partea ramasa din venitul total ce revine intreprinzatorului;
2 partea ramasa din venitul total din care se va scade impozitul catre stat;
3x partea ramasa din venitul total ce revine intreprinzatorului dupa ce s-au scazut toate cheltuielile aferente venitului respectiv;
4 venitul total ce revine intreprinzatorului;
5 venitul final al societatii din care se va scade impozitul catre stat.

106) Dupa modul de determinare si realizare se delimiteaza urmatoarele forme de profit:
1. profit brut;
2. profit net;
3. profit normal, legitim sau justificat;
4. profit normat;
5. profitul pur sau supraprofit;
6. profitul marginal;
7. profit liber.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,3,5,6,7;
2x 1, 2, 3, 5, 6.
3 2,3,4,5,6;
4 1,3,4,5,6;
5 2,3,4,5,7.

107) Profitul brut este:
Alegeti varianta corecta.
1x reprezentat de partea ce ramane din venitul total dupa ce s-au scazut cheltuielile de productie;
2 reprezentat de partea ce ramane din produsul net dupa ce s-au scazut cheltuielile de productie;
3 reprezentat de partea ce ramane din avutia nationala dupa ce s-au scazut cheltuielile de productie;
4 reprezentat de partea din capitalul firmei dupa ce s-au scazut cheltuielile de productie;
5 reprezentat de partea ce ramane din beneficiul firmei dupa ce s-au scazut cheltuielile de productie.

108) Profitul net reprezinta:
Alegeti varianta corecta.

1 partea din venitul national care ramane dupa ce au fost deduse dobanda la capitalul propriu al intreprinzatorului, salariul ca recompensa pentru activitatea sa, arenda si chiria pentru terenul si cladirea care ii apartin, impozitele si taxele ce se suporta direct din profit;
2 partea din profitul net care ramane dupa ce au fost deduse dobanda la capitalul propriu al intreprinzatorului, salariul ca recompensa pentru activitatea sa, arenda si chiria pentru terenul si cladirea care ii apartin, impozitele si taxele ce se suporta direct din profit;
3 partea din beneficiul care ramane dupa ce au fost deduse dobanda la capitalul propriu al intreprinzatorului, salariul ca recompensa pentru activitatea sa, arenda si chiria pentru terenul si cladirea care ii apartin, impozitele si taxele ce se suporta direct din profit;
4 partea din fondul general de salarizare care ramane dupa ce au fost deduse dobanda la capitalul propriu al intreprinzatorului;
5x partea din profitul brut care ramane dupa ce au fost deduse dobanda la capitalul propriu al intreprinzatorului, salariul ca recompensa pentru activitatea sa, arenda si chiria pentru terenul si cladirea care ii apartin, impozitele si taxele ce se suporta direct din profit.

109) Profitul normal, legitim sau justificat reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1 remunerarea intreprinzatorului, recompensa pentru investitia facuta;
2 remunerarea personalului firmei, recompensa pentru priceperea acestuia;
3 remunerarea tuturor angajatilor din strainatate;
4x remunerarea serviciilor intreprinzatorului, recompensa pentru priceperea sa si raspunderea pe care si-o asuma, prima pentru risc si incertitudine;
5 remunerarea serviciilor partenerilor de afacere.

110) Profitul pur sau supraprofitul este:
Alegeti varianta corecta.
1x profitul generat de imprejurari deosebite, care nu au legatura cu activitatea intreprinzatorului, fiind denumit si profitul excedentar;
2 profitul general al firmei;
3 profitul curat obtinut de patron;
4 profitul general al intreprinzatorilor;
5 profitul generalizat al firmei pe 10 ani.

111) Profitul marginal reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1 profitul asigurat de productia curenta;
2 profitul asigurat de productia fizica;
3 profitul asigurat de productia globala;
4x profitul asigurat de productia marginala;
5 profitul asigurat de productia neta.

112) Marimea profitului poate fi stabilita in suma absoluta ca:
Alegeti varianta corecta.

1 diferenta intre venitul global si costul de proximitate;
2x diferenta intre venitul total si costul de productie;
3 suma intre venitul total si costul de productie;
4 produs intre venitul net si costul de productie;
5 raport intre venitul total si costul de productie.

113) Renta economica se poate prezenta sub urmatoarele forme:
1. renta funciara;
2. renta miniera;
3. renta de constructii;
4. renta de monopol;
5. renta de abilitate;
6. renta consumatorului;
7. renta producatorului;
8. renta conjuncturala;
9. renta de marca;
10. renta de situatie.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
1 1,2,3,4,5,6,7,8,10;
2 2,3,4,5,6,7,8,9,10;
3 1,2,3,4,5,6,7,9,10;
4x 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
5 1,3,4,5,6,7,8,9,10.

114) Renta economica rezulta din pretul ridicat la acele bunuri pentru care exista ……………………, iar oferta lor nu poate fi elasticizata prin urcarea pretului.
Alegeti varianta corecta din expresiile de mai jos:
1x cerere globala nesaturata;
2 oferta globala nesaturata;
3 piata de desfacere;
4 cerere periodica;
5 oferta suficienta.

115) Renta funciara este:
Alegeti varianta corecta.
1 suma de bani pe care proprietarul funciar o plateste la stat;
2 un impozit ce se plateste anual de catre proprietarul funciar in virtutea dreptului de proprietate asupra terenului;
3x un venit ce revine proprietarului funciar in virtutea dreptului de proprietate asupra terenului;
4 totalitatea cheltuielilor efectuate de proprietarul funciar pentru cultivarea terenului avut in proprietate;
5 o forma de exploatare a personalului angajat sa lucreze o suprafata de pamant.



116) Renta de monopol, venit excedentar incasat de ………………….. care dispun si folosesc factori de productie cu insusiri exceptionale, rari si nesubstituibili, de la utilizarea carora sunt exclusi ceilalti. Obtinerea efectiva este conditionata de existenta unei categorii de cumparatori dispusi sau constransi sa plateasca un pret ridicat.
Alegeti varianta corecta din expresiile de mai jos:
1x intreprinzatorii;
2 statele;
3 orasele;
4 judetele;
5 colonistii.

117) Renta de abilitate reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1 impozitele suplimentare pe care le plateste o firma;
2 impozitele suplimentare pe care le plateste o companie;
3 impozitele suplimentare pe care le plateste o intreprindere;
4x venituri suplimentare ce se obtin ca urmare a aptitudinilor si calitatilor exceptionale pe care le are un individ;
5 venituri suplimentare ce se obtin ca urma-re a fidelitatii unui individ fata de o firma.

118) Renta consumatorului este un plus de venit rezultat din pretul mai ridicat, pe care …………………. ar fi dispus sa-l plateasca, pentru a cumpara marfa dorita, fata de pretul platit in realitate, mai redus.
Alegeti varianta corecta din cuvintele de mai jos:
1 producatorul;
2x consumatorul;
3 exportatorul;
4 importatorul;
5 intermediarul.

119) Renta producatorului sau surplusul producatorului este:
Alegeti varianta corecta.
1 castigul anual care poate fi realizat de intreprinzatori;
2 castigul suplimentar realizat de intreprinzatorii care pot sa-si vanda marfa la un pret inferior celui pe care il estimasera anticipat;
3 castigul suplimentar realizat de intreprinzatorii care pot sa-si vanda marfa la un pret egal celui pe care il estimasera anticipat;
4 reprezentat de totalitatea pierderilor realizate de intreprinzatorii care nu pot sa-si vanda marfa la un pret superior celui pe care il estimasera anticipat;
5x castigul suplimentar realizat de intreprinzatorii care pot sa-si vanda marfa la un pret superior celui pe care il estimasera anticipat.

120) Renta conjuncturala, comerciala si industriala, este:
Alegeti varianta corecta.

1x renta legata de folosirea unor imprejurari favorabile, care permit obtinerea de castiguri suplimentare;
2 suma de bani pierduta in afacere de patron;
3 renta legata de folosirea unor imprejurari nefavorabile, care permit obtinerea de castiguri suplimentare;
4 renta legata de nefolosirea tuturor resurselor unei firme;
5 renta care nu are legatura cu veniturile unei firme.

121) In economia contemporana, moderna, moneda cuprinde:
Alegeti varianta corecta.
1x ansamblul mijloacelor de plata care pot fi utilizate direct pentru efectuarea tranzactiilor pe piata;
2 totalitatea banilor existenti in banci;
3 banii ce pot fi utilizati direct pentru efectuarea tranzactiilor pe piata;
4 totalitatea certificatelor de depozit existente la un anumit moment dat;
5 totalitatea banilor sub forma de fise existenti pe piata.

122) Masa monetara consta din:
Alegeti varianta corecta.
ax. totalitatea instrumentelor de circulatie si de plata de ca la un moment dat sau, in medie, intr-un orizont de timp (un trimestru, un an);
b. totalitatea banilor existenti pe piata;
c. totalitatea hartiilor de valoare existente pe piata;
d. totalitatea banilor la un moment dat sau, in medie, intr-un orizont de trimestru, un an;
e. banii lichizi existenti in banca nationala.

123) Piata monetara este:
Alegeti varianta corecta.
a. ansamblul tranzactiilor efectuate la un moment dat;
b. ansamblul tranzactiilor cu moneda pe piata;
cx. ansamblul tranzactiilor cu moneda, asa cum rezulta el din confruntarea cererii si ofertei;
d. ansamblul tranzactiilor cu valuta
e. ansamblul tranzactiilor in euro.

124) Cererea de moneda depinde de:
Alegeti varianta corecta.
a. volumul operatiunilor bancare;
bx. volumul operatiunilor, al tranzactiilor de bunuri si servicii intermediate efectiv de catre moneda si de viteza de rotatie a acesteia;
c. volumul tranzactiilor de servicii intermediate efectiv de catre moneda;
d. numarul banilor existenti pe piata;
e . volumul valutei existente pe piata.

125) Oferta de moneda reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
a. cantitatea de moneda existenta pe piata;
bx. cantitatea de moneda pusa la dispozitia agentilor economice si a altor utilizatori de moneda de catre sistemul bancar;
c. cantitatea de valuta existenta pe piata la un moment dat;
d. cantitatea de euro de pe piata;
e. cantitatea de moneda pusa la dispozitie de agentii economici.

126) Bancile reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
a. institutii financiare de depozitare a banilor cetatenilor
bx. institutii financiare care concentreaza mijloacele de plata si acorda credite;
c. centre de prelucrare a informatiilor bancare;
d. depozite sigure pentru banii cetatenilor;
e. institutii financiare externe.

127) Principalele functii ale bancilor sunt:
1. acordarea de imprumuturi solicitantilor;
2. pastrarea elasticitatii mijloacelor de plata;
3. primirea depunerilor pe care le fac clientii;
4. ofera clientilor lor o foarte mare varietate de servicii;
5. gestiunea platilor clientilor catre terti;
6. selectionarea si sustinerea proiectelor de dezvoltare;
7. vanzarea de aur catre persoanele fizice;
8. retragerea de pe piata a lingourilor de aur.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a. 1,2,3,5,6,8;
b. 1,3,4,5,6,7.
c. 1,2,3,4,6,7;
d. 1,2,3,4,5,6;
e. 1,3,4,5,6,7.;

128) Dobanda reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
a. suma de bani platita pentru rezolvarea unor nevoi personale;
bx. suma de bani platita pentru dreptul de folosinta temporara a mijloacelor banesti imprumutate;
c. valoarea creditului
d. valoarea debitului;
e. valoarea in aur a imprumutului acordat.

129) Principalele forme de dobanda sunt:
1. dobanda de pe piata monetara, aplicata in general creditelor pe termen scurt intervenite intre bancile comerciale, intre acestea si banca centrala;
2. dobanda bancara de baza, pentru certificatele de depozit sau bonurile de trezorerie;
3. dobanzile aplicate de banci si alte institutii financiare, pentru intreprinderi;
4. dobanda de pe piata obligatiunilor, caracteristica plasamentelor pe termen lung;
5. dobanda practicata de casele de economii sau banci pentru depozitele la vedere si la termen, pentru constructii de locuinte;
6. dobanda practicata de casele de economii sau banci pentru depozitele ascunse si la termen
nedefinit.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a. 1,2,3,4,6;
b. 1,2, 3,5,6
c. 2,3,4,5,6
d. 1,2,3,4,5;
e. 1,3,4,5,6

130) Politica monetara – componenta a politicii economice – poate fi definita ca o …………………………. Asupra masei monetare si asupra activelor financiare in vederea orientarii economiei pe termen scurt sau mediu.
Alegeti varianta corecta din cele de mai jos
ax. actiune exercitata de autoritatile monetare (Banca Centrala, Trezoreria);
b. actiune exercitata de autoritatile statului;
c. actiune exercitata de politie;
d. actiune exercitata de autoritatile internationale;
e. actiune exercitata de puterile financiare.

131) Titlurile de valoare sunt:
Alegeti varianta corecta.
1 conventii intre producatori si consumatori;
2 inscrisuri de valoare pe piata de capital;
3 inscrisuri anuale intre producatori;
4x inscrisuri, emise in baza unor legi, care dau posesorilor dreptul de a incasa, anual, un venit variabil sau fix;
5 inscrisuri, emise in baza unor legi, care dau producatorilor dreptul de a-si vinde produsele pe piata.

132) Obligatiunile ipotecare sunt:
Alegeti varianta corecta.
1 inscrisuri de valoare;
2 titluri de valoare, fara alte obligatii din partea celor ce le primesc;
3 inscrisuri de valoare emise de banci cu scopul acordarii de imprumuturi agentilor economici;
4x titluri de valoare, emise de banci (ipotecare si urbane), cu scopul acordarii de imprumuturi agentilor economici, care le garanteaza cu terenuri sau imobile;
5 titluri de valoare, emise de banci (ipotecare si urbane), cu scopul acordarii de imprumuturi agentilor economici.

133) Titlurile de renta sunt:
Alegeti varianta corecta.
1 hartii de valoare emise de intreprinderi, pentru a mobiliza la dispozitia lor sume de bani necesari acoperii unor investitii;
2x hartii de valoare, emise de stat, pentru a mobiliza la dispozitia sa sume de bani necesari acoperii unor cheltuieli;
3 titluri de proprietate pe termen scurt;
4 titluri de improprietarire acordate veteranilor de razboi;
5 hartii de valoare, emise de patroni si distri-buite salariatilor.

134) Piata capitalului este:
Alegeti varianta corecta.
1x totalitatea tranzactiilor al carui obiect il constituie titlurile de valoare;
2 totalitatea schimburilor de marfuri;
3 locul unde se desfasoara diferite operatiuni de vanzare-cumparare;
4 totalitatea bancilor comerciale;
5 totalitatea titlurile de valoare.

135) Piata primara, cuprinde:
Alegeti varianta corecta.
a. totalitatea tranzactiilor al caror obiect il reprezinta banii lichizi;
b. totalitatea tranzactiilor al caror obiect il reprezinta titlurile de onoare;
cx. totalitatea tranzactiilor al caror obiect il reprezinta titlurile de valoare nou emise;
d. totalitatea afacerilor efectuate intr-o zi
e. totalitatea tranzactiilor cu valuta efectuate intr-o zi.

136) Valuta este:
Alegeti varianta corecta.
1x moneda nationala a unui stat, aflata in posesia unor persoane fizice si juridice straine;
2 suma de bani detinuta in banci;
3 totalitatea dolarilor detinuti de populatia S.U.A.;
4 totalitatea sumelor de bani detinuti de populatia Romaniei in banci;
5 suma totala de dolari existenta pe piata S.U.A.

137) Piata valutara reprezinta:
Alegeti varianta corecta.
1 actele de vanzare-cumparare;
2x o totalitate de tranzactii, de acte de vanzare-cumparare, incheiate intr-un interval de timp determinat, al caror obiect il constituie valutele;
3 tranzactiile al caror obiect il constituie valutele;
4 schimbul de valuta intre cetateni;
5 totalitatea tranzactiilor la casele de schimb valutar.

138) Casele de schimb efectueaza:
Alegeti varianta corecta.
1x numai operatiuni la vedere, denumite operatiuni la ghiseu, ori schimb manual;
2 tranzactii valutare;
3 operatiuni in favoarea cresterii cursului valutar;
4 operatiuni diverse, la solicitarea clientului;
5 operatiuni impuse de cursul valutar.

139) Deprecierea cursului valutar al unei monede nationale:
Alegeti varianta corecta.
1 defavorizeaza exportul si favorizeaza importul tarii care a emis moneda respectiva;
2 defavorizeaza exportul si importul tarii care a emis moneda respectiva;
3x favorizeaza exportul si defavorizeaza importul tarii care a emis moneda respectiva;
4 defavorizeaza importul tarii care a emis moneda respectiva;
5 favorizeaza exportul tarii care a emis moneda respectiva.

140) Serviciul datoriei externe este reprezentat de:
Alegeti varianta corecta.
1 dobanda anuala la imprumut;
2 transele anuale scadente ale imprumutului;
3 transele anuale ale dobanzii;
4x transele anuale scadente ale imprumutului si dobanda anuala;
5 transele semestriale scadente ale imprumutului si dobanda totala.



INTRODUCERE IN STIINTA ECONOMICA

INTRODUCERE IN STIINTA ECONOMICA - SPIRU HARET - DREPT AN I ID


TRUE/FALSE 33 A 66 F V 21 d 54 c V COMPLETION MATCHING
1 A S3 34 A 67 A 22 b 55 d V 1 cerinte 30 contabil 1 d 5 c
2 A V 35 A 68 A 23 a 56 b V 2 interese V 31 baneasca V 2 e
3 F S4 36 A V 69 F 24 a 57 c V 3 resurse 32 activa 3 a
4 A V 37 F V 70 A 25 b V 58 b 4 consum 33 angajator V 4 b
5 A S9 38 A V 71 A 26 b 59 a V 5 productia 34 substitutie V
6 F V; S12 39 A 72 A 27 a V 60 c V 6 microeconomia V 35 venit 6 a
7 A V; LC96 40 F 73 F V 28 c 61 b 7 mezoeconomia 36 net 7 c
8 F V 41 F 74 F 29 d NUMERIC RESPONSE 8 macroeconomia 37 insuficienta 8 b
9 A S17 42 F 75 A V 30 b 1 2 9 mondoeconomia 38 dobanda V
10 F 43 F 76 F 31 b V 2 2 V 10 secundar V 39 ipotecare V 9 c 13 d
11 F V 44 A V 77 F V 32 d 3 0,5 V 11 primar 40 primara 10 a
12 A 45 A MULTIPLE CHOICE 33 a V 4 250 V 12 tertiar V 41 secundara 11 e
13 A V; EM242 46 F 1 b 34 a 5 30 V 13 cuaternar 42 convertibile 12 b
14 A 47 A 2 c 35 c 6 10 14 keynes V 43 serviciul
15 F 48 A V 3 a V 36 d 7 20 15 concurenta 44 fix 14 b 18 d
16 A 49 A 4 b 37 a 8 70 V 16 circuitul V 45 circulant 15 c
17 F V;EM104;D77 50 A EM112 5 a 38 d 9 20 V 17 preturile V 46 bursa 16 a
18 F 51 F 6 b 39 c 10 1000 18 invers V 47 masa 17 e
19 A EM205 52 A 7 c V 40 d 11 25 19 atipica V 48 monopson V
20 F 53 A V 8 b V 41 d 12 40000 V 20 piata 49 monetara V 19 a 23 f
21 A EM248 54 A V 9 a 42 d 13 130 V 21 egale V 50 globala 20 c 24 e
22 A 55 A V 10 c V 43 c V 14 10 V 22 creste 51 atipica V 21 b
23 F V 56 F 11 b V 44 b 15 20 23 capitalul 52 renta 22 d
24 A V 57 F V 12 b 45 c 16 8 V 24 fizica V 53 slumpflatia
25 A EM205; ?-BB 58 A V 13 d 46 c 17 16 V 25 rezultate V 54 ciclic V 25 b
26 F 59 A 14 d V 47 d 18 9 26 lung 55 ciclicitatea V 26 a
27 A 60 F 15 b V 48 c V 19 20 27 economii 56 stagflatia 27 c
28 A 61 F 16 a V 49 d V 20 2000 28 eficienta 57 imprumutat V
29 F 62 F 17 b 50 c 21 0,7 29 desfacerea 58 deflatia 28 a 31 c
30 A 63 A V 18 c V 51 b V 22 2,5 V EM = manual Enache,Mecu (bibl.virt.USH); D = manual Dobrota;
LC = R.Lipsey, A.Chrystal – “Principiile economiei” (Ed.Economica,Buc.2002);
S = Sinteze ISE (bibl.virt.USH); ? = incert 29 d
31 A 64 F 19 a 52 a 23 50 30 b
32 F EM207 65 A V 20 d V 53 d V=rasp.validat calc.(BB) V
Atentie!
La NUMERIC RESPONSE, raspunsul se valideaza cu virgula, nu cu punct (ex. 2.5 in loc de 2,5). La COMPLETION, orice eroare de tastare a cuvantului corect duce la pierderea punctajului aferent (ex. REZULTAT in loc de REZULTATE). Litere mici sau majuscule – nu conteaza.
Aceasta grila este valabila numai pentru Bucuresti si centrele teritoriale afiliate. Pentru celelalte facultati ale USH din tara (ex.Craiova, Constanta) exista alte grile (vezi Avizierul virtual – site USH).


TRUE/FALSE
1. Problema fundamentala a tuturor economiilor o reprezinta raritatea resurselor. (A)
2. Daca resursele ar fi nelimitate, costul de oportunitate ar fi egal cu zero. (A)
3. Microeconomia reprezinta activitatea economica la nivelul economiei nationale. (F)
4. Banii indeplinesc functia de mijloc de schimb atunci cand marfurile se achita in momentul livrarii
lor. (A)
5. Majoritatea tranzactiilor bilaterale de piata sunt formate din doua fluxuri economice: un flux real,
si un flux monetar. (A)
6. Efectul de venit nul in cazul bunurilor de lux, foarte scumpe nu constituie o situatie de cerere
atipica. (F)
7. Elasticitatea ofertei in raport de pret reprezinta sensibilitatea ofertei la modificarile pretului
bunului. (A)
8. Bunurile economice au un caracter nelimitat. (F)
9. Valorile costului variabil mediu si costului total mediu sunt minime atunci cand sunt egale cu
valoarea costului marginal. (A)
10. Firmele produc numai bunuri materiale. (F)
11. Pe termen lung, cresterea productivitatii muncii actioneaza in sensul opus tendintei generale de
evolutie a salariului nominal. (F)
12. Cresterea profitului unitar se afla in relatie direct proportionala cu pretul unitar. (A)
13. O crestere a ratei dobanzii va duce la scaderea pretului terenurilor. (A)
14. Perioada cuprinsa intre momentul primirii creditului si inceperea restituirii lui se numeste
perioada de gratie. (A)
15. Serviciile sunt incluse in sectorul secundar al activitatii economice. (F)
16. Oferta este o functie crescatoare fata de pret. (A)
17. Resursele economice sunt factori de productie. (F)
18. Diversitatea produselor este o trasatura a pietei cu concurenta perfecta. (F)
19. Cererea de munca este egala cu nevoia de munca existenta in economie. (F)
20. Mobilitatea perfecta este o trasatura a ofertei de munca. (F)
21. Bancile comerciale contribuie la crearea masei monetara. (A)
1
22. Acordarea de imprumuturi solicitantilor care intrunesc conditiile de bonitate financiara este
principala functie activa a bancilor. (A)
23. Intreprinderile de stat pot sa emita bonuri de tezaur. (F)
24. O tara oarecare poate sa fie, concomitent, si debitor si creditor. (A)
25. Nivelul salariului si cererea de munca se afla in raport invers proportional. (F)
26. Un agent economic va face angajari numai daca costul marginal al muncii este mai mare sau egal
cu venitul marginal al muncii. (F)
27. In conditiile unei anumite marje de profit, marimea costului exercita presiune asupra pretului. (A)
28. Procesul consumarii capitalului fix se manifesta prin fenomenul uzurii. (A)
29. Piata muncii este o piata omogena. (F)
30. Piata muncii este o piata derivata. (A)
31. Intre cererea de munca si nevoia de munca exista o relatie de la parte la intreg. (A)
32. Oferta de munca se exprima prin numarul locurilor de munca. (A)
33. Intre marimea duratei muncii si cea a timpului liber este o relatie inversa. (A)
34. Cererea de munca este influentata de costul marginal al muncii. (A)
35. Pe masura ce se renunta din ce in ce mai mult la producerea unui bun este posibil sa se produca
mai mult dintr-un alt bun. (A)
36. Trasarea frontierei posibilitatilor de productie se intemeiaza pe conceptele de raritate, alegere si
cost de oportunitate. (A)
37. Costul de oportunitate reprezinta costul unei alternative la care se renunta in favoarea alteia. (A)
38. Existenta concurentei este motivul pentru care agentii economici cauta sa fie cat mai eficienti si
competitivi pe piata. (A)
39. In cazul bunurilor inferioare exista o relatie inversa intre modificarea pretului si modificarea
cantitatii cerute din aceste bunuri. (A)
40. Actiunea efectului de substitutie este concordanta cu cea a efectului de venit in cazul tuturor
bunurilor pentru care se verifica legea generala a cererii. (F)
41. Extinderea si contractia ofertei se manifesta sub influenta altor cauze decat cele legate de evolutia
pretului. (F)
42. Atunci cand curba productivitatii medii se afla deasupra curbei productivitatii marginale,
productia totala scade. (F)
43. Daca productia unei firme este egala cu zero, atunci costul fix mediu si costul variabil mediu sunt
egale. (F)
2
44. Comportamentul unei firme oligopoliste este unul strategic, fiecare competitor fiind nevoit sa tina
seama de deciziile celorlalti. (A)
45. Nevoia de calculator si nevoia de imprimanta sunt considerate nevoi complementare. (A)
46. Economia Politica este o stiinta economica functionala. (F)
47. Fluxurile de bunuri de consum de la firme la menaje constituie un exemplu de flux economic real.(A)
48. Fluxurilor de munca de la populatie la intreprinderi le corespund din directie opusa fluxurile
monetare de plati reprezentand salariile pentru munca depusa. (A)
49. Paradoxul ofertei poate fi exemplificat orin produsele perisabile. (A)
50. Cel mai adesea functia de productie este o relatie de tipul Q = f(K,L). (A)
51. Costul implicit este insusi costul contabil. (F)
52. Costul explicit este insusi costul contabil. (A)
53. Costul economic este un concept mai larg decat costul contabil. (A)
54. Marimea costului este diferita de la un produs la altul, in functie de specificul fiecaruia si de
consumul de factori pe care il solicita. (A)
55. CMT = CMF + CMV (A)
56. Intre preturile pietei si preturile factorilor de productie exista o relatie de la intreg la parte. (F)
57. Impozitele indirecte ( TVA, accize si taxe vamale ) nu sunt incluse in preturile pietei. (F)
58. Consumul intermediar este inclus in Produsul Global Brut. (A)
59. Din punct de vedere teoretic, PIB si PNB in termeni reali nu pot fi niciodata mai mari decat in
termeni nominali. (A)
60. Inflatia prin costuri nu implica neaparat cresterea preturilor. (F)
61. Spunem ca rata dobanzii este real pozitiva atunci cand este mai mare decat rata inflatiei. (F)
62. Spunem ca rata dobanzii este real negativa atunci cand este mai mare decat rata inflatiei. (F)
63. Perioada inchisa a ciclului economic este perioada dintre 2 contractii al ciclului economic. (A)
64. Perioada deschisa a ciclului economic este perioada dintre 2 contractii al ciclului economic. (F)
65. In calculul indicatorilor macroeconomici atributul “national” are in vedere apartenenta statala a
agentilor economici, indiferent daca ei isi desfasoara activitatea in propria tara sau in alte
tari.(A)
66. Produsul Intern Brut real exprima valoarea bunurilor finale in preturi curente. (A)
67. PIB nominal reprezinta exprimarea in preturi curente a valorii bunurilor si serviciilor produse
intr-o perioada data. (F)
3
68. Tipul intensiv de crestere este specific tarilor avansate economic. (A)
69. Este corecta relatia: V = C – E. (F)
70. Rata consumului ia intotdeauna valori pozitive si subunitare. (A)
71. Este corecta relatia: c + e = 1. (A)
72. Multiplicatorul investitiilor este intotdeauna un coeficient supraunitar. (A)
73. Fluctuatiile sezoniere ale activitatii economice sunt determinate de factori sau evenimente
neprevazute. (F)
74. Ciclicitatea este o forma intamplatoare , nespecifica in evolutia fenomenului economic. (F)
75. Ciclurile Juglar se mai numesc si cicluri de afaceri. (A)
76. Rata somajului este un indicator absolut. (F)
77. Cand ritmul mediu anual de crestere a preturilor este de pana la 6% avem de-a face cu inflatie
taratoare. (F)
MULTIPLE CHOICE
1. In functie de caracterul tridimensional al fiintei umane, nevoile pot fi clasificate:
a. nevoi primare, sociale, secundare;
(b). nevoi fiziologice, sociale, rationale;
c. nevoi fiziologice, sociale, secundare;
d. nevoi primare, sociale, complexe.
2. Curba care ilustreaza problema raritatii resurselor si reflecta combinarile a doua bunuri care pot fi
produse cu un volum dat de resurse poarta denumirea de:
a. curba productiei;
b. curba costului de productie;
(c). curba posibilitatilor de productie;
d. curba venitului.
3. Rata retragerilor studentilor din invatamantul superior scade in timpul unei recesiuni deoarece:
(a). costul de oportunitate al continuarii facultatii este redus;
b. costul de oportunitate al continuarii facultatii este ridicat;
c. costul de oportunitate al continuarii facultatii este nul;
d. nu trebuie luat in calcul costul de oportunitate in aceasta situatie.
4. Care dintre urmatorii economisti sunt considerati reprezentanti ai scolii clasice engleze:
a. Fr. Quesnay, Adam Smith, David Ricardo;
(b). Adam Smith, David Ricardo, John Stuart Mill;
c. Adam Smith, David Ricardo, Paul Samuelson;
d. John Maynard Keynes, Adam Smith, Alfred Marshall.
5. Economia politica este o stiinta economica:
(a). fundamentala;
b. de ramura;
c. functionala;
d. de granita.
4
6. Un producator detine un avantaj comparativ ( relativ ) intr-o activitate, daca realizeaza bunul:
a. cu cel mai mic cost de productie in raport cu ceilalti producatori;
(b). cu cel mai mic cost de oportunitate in raport cu ceilalti producatori;
c. cu cel mai mic consum de resurse in raport cu ceilalti producatori;
d. cu cel mai mare pret de vanzare in raport cu ceilalti producatori.
7. Modelul economiei sociale de piata, caracterizata prin atentia deosebita acordata protectiei
mediului, dezvoltarii adecvate a educatiei, ocrotirii sanatatii, asigurarii locurilor de munca si
infaptuirii unor programe guvernamentale de protectie sociala, este caracteristic pentru:
a. SUA;
b. Italia;
(c). Germania si tarile nordice;
d. Japonia.
8. Bunurile de stricta necesitate pentru consumatori au, de regula, o cerere in functie de pret:
a. elastica;
(b). inelastica;
c. unitara;
d. perfect elastica.
9. In situatia in care pretul unui bun creste de la 1000 u.m. la 1200 u.m. iar oferta creste de la 100
bucati la 130 bucati, oferta este:
(a). elastica;
b. inelastica;
c. cu elasticitate unitara;
d. perfect elastica.
10. Care din caracteristicile de mai jos nu pot fi atribuite muncii ca factor de productie:
a. factor activ si determinant al productiei;
b. activitate constienta;
(c). factor derivat;
d. consum concomitent de energie fizica si intelectuala.
11. Capitalul - factor de productie se refera la:
a. creditele contractate la banci;
(b). bunuri destinate producerii altor bunuri sau servicii;
c. investitiile unei firme;
d. bunuri economice destinate tranzactiilor pe piata.
12. Costul mediu scade atunci cand:
a. salariul creste iar productia scade;
(b). dinamica productivitatii muncii o devanseaza pe cea a salariului mediu;
c. creste rata marginala de substituire a muncii cu capitalul;
d. uzura fizica determinata de actiunea factorilor naturali este mai accentuata.
13. Daca productia creste iar costul marginal este crescator si superior costului variabil mediu:
a. costul fix este descrescator;
b. costul variabil mediu descreste;
c. costul total mediu descreste;
(d). costul variabil mediu creste.
14. Costul mediu nu depinde de:
a. consumul de factori de productie pe unitatea de produs;
b. nivelul productivitatii;
c. pretul factorilor de productie utilizati;
(d). veniturile consumatorilor.
5
15. Functia de productie exprima legatura obiectiva existenta intre:
a. cost si profit;
(b). factorii de productie folositi si rezultatele obtinute;
c. cantitatea si calitatea factorilor de productie folositi;
d. profitul brut si profitul net.
16. Rolul concurentei este:
(a). satisfacerea mai buna a trebuintelor consumatorului, fara sacrificarea
intereselor producatorului;
b. asigurarea cooperarii intre producatori;
c. cresterea preturilor factorilor de productie;
d. favorizarea vanzatorilor.
17. Pretul are rolul de:
a. stimulare a economisirii;
(b). informare;
c. diminuare a risipei;
d. indicator al nivelului de trai.
18. Atomicitatea pietei se caracterizeaza prin faptul ca
a. pe piata exista un numar egal de vanzatori si cumparatori;
b. deciziile proprii ale fiecarui agent al cererii si ofertei exercita un efect semnificativ
asupra cererii, ofertei si pretului;
(c). pe piata exista numerosi agenti ai cererii si ofertei, fiecare avand o forta
economica redusa;
d. se deruleaza un volum redus de tranzactii de vanzare si cumparare.
19. Conditia esentiala ca nevoia de munca sa fie considerata cerere de munca este considerata:
(a). plata prin salariu;
b. aparitia de noi intreprinderi;
c. existenta concurentei;
d. existenta ofertei de munca.
20. Profitul reprezinta:
a. excedentul costurilor totale fata de incasari;
b. venitul factorului munca;
c. venitul posesorului factorului natural;
(d). motivatia obiectiva a posesorilor capitalurilor pentru a le pune in functiune.
21. Renta este o consecinta a:
a. preturilor de monopol ridicate;
b. excesului de oferta in raport cu cererea unor bunuri;
c. cresterii puterii de cumparare a populatiei;
(d). deficitului de oferta in raport cu cererea unor factori de productie.
22. Printre instrumentele politicii monetare nu se numara:
a. taxa rescontului:
(b). taxa pe valoare adaugata;
c. cumpararile si vanzarile de titluri pe piata deschisa;
d. variatiile cotelor obligatorii de rezerva.
23. Actionarii sunt:
(a). proprietari ai unei parti din capitalul societatii care a emis actiunile;
b. creditori ai societatii care a emis actiunile;
c. agenti de schimb care actioneaza in numele clientilor;
d. brokeri specialisti.
6
24. In principiu, este mai riscanta:
(a). emisiunea de obligatiuni;
b. emisiunea de actiuni;
c. riscurile sunt egale in cazul emisiunilor de actiuni si obligatiuni;
d. nu exista riscuri in cazul emisiunilor de actiuni si obligatiuni.
25. In cazul unei operatiuni bursiere la termen, in urma cresterii cursului actiunilor castiga:
a. vanzatorul actiunilor;
(b). cumparatorul actiunilor;
c. firma care a emis actiunile;
d. atat vanzatorul cat si cumparatorul actiunilor.
26. Casele de schimb valutar efectueaza numai operatiuni:
a. la termen;
(b). la vedere;
c. Swap;
d. Hedging.
27. Ce tip de piata se caracterizeaza prin atomicitatea cererii si ofertei, prin lipsa de omogenitate a
produselor si posibilitatea unei satisfaceri bune a cererii:
a. piata cu concurenta monopolistica
b. oligopol
c. oligopson
(d). monopol
28. In situatia monopsonului:
a. functioneaza atomicitatea cererii
b. exista un singur producator
(c). exista un singur cumparator
d. preturile sunt stabilite de catre stat
29. Dupa scaderea impozitului pe profit si a altor taxe din profitul brut, ramane:
a. masa profitului
b. rata profitului
c. profitul normal
(d). profitul net
30. In general, relatia dintre nevoi (N) si resurse (R) este de urmatoarea forma:
a. N <R> R
c. N = R
d. nu se poate stabili o asemenea relatie
31. Daca salariul nominal scade si salariul real creste inseamna ca preturile de consum:
a. au scazut mai putin decat a scazut salariului nominal
(b). au scazut mai mult decat a scazut salariul nominal
c. au crescut mai putin decat a crescut salariul real
d. au crescut mai mult decat a crescut salariul real
32. Atunci cand costul variabil total ramane constant iar cantitatea produsa creste, costul variabil
mediu:
a. creste
b. se reduce
c. este egal cu zero
(d). creste, apoi scade pana la zero
7
33. Sa se determine costul fix mediu stiind ca productia obtinuta (Q) este de 100 de bucati iar costul
fix global (CF) este de 10 000 u.m.:
(a). 100 u.m.
b. 1000 u.m.
c. 10 u. m.
d. 110 u.m.
34. Sa se determine costul variabil mediu stiind ca productia obtinuta (Q) este de 200 de bucati iar
costul variabil global (CV) este de 20 000 u.m.:
(a). 100 u.m.
b. 1000 u.m.
c. 10 u. m.
d. 110 u.m.
35. Expresia baneasca a uzurii capitalului fix este:
a. costul total
b. cheltuiala cu capitalul circulant
(c). amortizarea
d. cifra de afaceri
36. In costurile variabile nu sunt incluse cheltuielile cu:
a. materii prime
b. materiale
c. combustibil
(d). salariile personalului administrativ
37. In cazul in care pretul unicului substituent al bunului X a scazut, in mod normal:
(a). va scadea cererea pentru substituent
b. va scadea cererea pentru bunul X
c. va creste oferta pentru substituent
d. va creste oferta pentru bunul X
38. Se afla in raport invers proportional:
a. masa monetara si nivelul preturilor;
b. salariul nominal si salariul real;
c. rata dobanzii si oferta de moneda;
(d). rata dobanzii si cererea de credite.
39. Printre particularitatile pietei muncii nu se numara:
a. este eterogena si segmentata;
b. reflecta legaturile reciproce dintre realitatile demografice si cele ale dezvoltarii
economico-sociale;
(c). este mai putin reglementata decat celelalte piete;
d. piata muncii este piata derivata.
40. Substituirea factorului munca in anumite proportii cu factorul capital va genera, pe termen scurt:
a. o reducere a cererii de munca;
b. o crestere a cererii de munca;
c. o reducere a ofertei de munca;
(d). nu are nici o influenta.
41. Printre factorii principali care influenteaza oferta de munca pe termen scurt nu se numara:
a. marimea salariului;
b. utilitatea si dezutilitatea muncii;
c. nevoia de a subzista a salariatului si a familiei sale;
(d). programele de investitii.
8
42. Existenta tensiunii nevoi-resurse il determina pe individ:
a. sa faca risipa pentru ca oricum resursele sunt insuficiente;
b. sa renunte la a mai consuma bunuri pentru producerea carora se folosesc resurse rare si
sa se orienteze catre bunuri care se obtin cu resurse abundente;
c. sa consume doar bunuri pe care le ofera natura;
(d). sa aleaga in conditiile constrangerilor existente.
43. Obiectivul principal al producatorului este:
a. obtinerea de castiguri legale
b. inregistrarea de profit mediu
(c). maximizarea profitului
d. minimizarea pierderilor
44. Profitul anual si viteza de rotatie a capitalului (exprimata prin numarul de rotatii) sunt in relatie:
a. invers proportionala
(b). directa
c. negativa
d. de la parte la intreg
45. Carui tip de piata ii este caracteristica vanzarea de produse diferentiate de catre un numar mare de
producatori:
a. pietei cu concurenta imperfecta in general
b. pietei cu concurenta neloiala
(c). pietei cu concurenta monopolistica
d. oligopolului
46. Cand pretul unei marfi este la un moment dat de 100 u.m. si ajunge la 230 u.m., inseamna ca:
a. a crescut cu 230%
b. a crescut la 130%
(c). a crescut cu 130%
d. a crescut de 1,3 ori
47. Consumul de capital fix se include in costul de productie:
a. sub forma uzurii fizice a acestuia
b. sub forma uzurii fizice si morale a acestuia
c. proportional cu productia obtinuta
(d). prin amortizare
48. O activitate economica eficienta inseamna:
a. a satisface nevoi mai multe cu resurse mai ieftine
b. a satisface nevoile cu resursele pe care societatea le produce
(c). a satisface nevoi mai multe cu aceleasi resurse sau cu resurse mai putine
d. a spori permanent cantitatea resurselor atrase si utilizate
49. Cand oferta creste, pretul si cantitatea de echilibru:
a. cresc
b. scad
c. pretul creste, cantitatea scade
(d). pretul scade, cantitatea creste
50. Cand oferta scade, pretul si cantitatea de echilibru:
a. cresc
b. scad
(c). pretul creste, cantitatea scade
d. pretul scade, cantitatea creste
9
51. Cand cererea scade, pretul si cantitatea de echilibru:
a. cresc
(b). scad
c. pretul creste, cantitatea scade
d. pretul scade, cantitatea creste
52. Cand cererea creste, pretul si cantitatea de echilibru:
(a). cresc
b. scad
c. pretul creste, cantitatea scade
d. pretul scade, cantitatea creste
53. Avantajul relativ este :
a. castigul suplimentar realizat de un agent economic care intra primul pe piata;
b. plusul de castig realizat la vanzarea unei marfi de calitate superioara;
c. castigul realizat de un producator care are costurile de productie mai mici decat cele ale
concurentilor;
(d). surplusul de profit incasat de un producator sau comerciant care are costuri de
oportunitate mai reduse decat cele ale concurentilor.
54. Avantajul absolut reprezinta
a. castigul realizat de un agent economic care detine ponderea cea mai mare in totalul
productiei si desfacerii pe piata unui produs;
b. castigul realizat de agentul economic care produce si desface bunuri de calitate
superioara;
(c). castigul realizat de agentul economic care produce si desface bunurile cu costurile
cele mai scazute fata de cele ale altor producatori;
d. castigul total realizat dintr-o afacere economica.
55. Aproximati numarul actual al statelor nationale:
a. circa 100
b. circa 400
c. circa 150
(d). circa 200
56. Economia mondiala s-a constituit pe masura maturizarii premiselor necesare:
a. aparitia unor mari superputeri economice capabile sa unifice economiiile statelor
nationale;
(b). marile descoperiri geografice, formarea pietelor nationale, desavarsirea constituirii
diviziunii mondiale a muncii, revolutia masinista, sistemul modern de transporturi;
c. aparitia unei puternice nazuinte de colaborare internationala intre statele lumii,
promovate de conducatorii lor luminati;
d. dorinta tarilor mici de a fi protejate de cele puternice si interesul puterilor economice de
a-si subordona tarile mai slabe economic.
57.
Anul 2000 2001 2002 2003 2004
Rata inflatiei
(%)
45,7 34,5 22,5 15,3 11,9
Sursa: Raport de Monitorizare Romania 2005, CE, p. 93
Considerand datele din tabelul de mai sus, in perioada 2000 - 2004, in Romania a fost:
a. inflatie moderata
b. inflatie linistita
(c). inflatie galopanta
d. hiperinflatie
10
58. In cazul creditelor contractate anterior, inflatia:
a. avantajeaza pe creditori;
(b). avantajeaza pe debitori;
c. nu avantajeaza nici creditorii si nici debitorii;
d. avantajeaza atat creditorii cat si debitorii.
59. Inflatia are ca efect:
(a). stimularea inclinatiei spre consum;
b. stimularea inclinatiei spre economii pe termen mediu;
c. stimularea inclinatiei spre economii pe termen lung;
d. stimularea inclinatiei spre economii pe termen scurt.
60. Cresterea cheltuielilor de productie independent de cererea agregata constituie o cauza a :
a. inflatiei prin structuri;
b. inflatiei importate;
(c). inflatiei prin costuri;
d. inflatiei prin moneda.
61. Somajul este un dezechilibru macroeconomic care apare atunci cand cererea de munca (Cl) si
oferta de munca (Ol) se afla in relatia:
a. Ol = Cl
(b). Ol > Cl
c. Ol < Cl
d. Ol - Cl = 0
NUMERIC RESPONSE
1. Un consumator cu un buget disponibil de 2 milioane de lei poate cumpara 2 bunuri X sau 4 bunuri
Y. In cazul in care se decide sa cumpere bunul X, determinati cate bunuri Y reprezinta costul de
oportunitate al unei unitati din bunul X. ( 2 )
2. Calculati coeficientul de elasticitate a cererii in raport de pret, in cazul in care pretul unui bun
scade cu 10%, iar cantitatea ceruta din acel bun creste cu 20%. ( 2 )
3. Calculati coeficientul de elasticitate a cererii in raport de pret, in cazul in care pretul unui bun
creste de la 100 la 150 u.m. iar cantitatea ceruta din acel bun scade de la 400 la 300 buc. ( 0,5 )
4. In cazul in care coeficientul de elasticitate a ofertei in raport de pret este 2, iar pretul bunului
scade de la 200 la 150 u.m., cu cat va scadea cantitatea oferite din acel bun stiind ca initial a fost
de 500 buc.? ( 250 )
5. Cu cate procente ar fi necesar sa creasca pretul pentru o crestere a ofertei cu 30%, in situatia in
care coeficientul elasticitatii ofertei in raport de pret este egal cu 1. ( 30 )
6. Stiind ca functia cererii in raport de pret este: C(px) = 40 - 2px, iar functia ofertei in raport de pret
este O(px) = 10 + px, sa se calculeze pretul de echilibru. ( 10 )
7. Cu cate procente creste productivitatea medie a muncii daca productia creste cu 200% iar numarul
salariatilor cu 150%? ( 20 )
8. Cate u.m. (unitati monetare) este costul fix, daca costul total la nivelul productiei “zero” este 70
u.m.? ( 70 )
11
9. La o firma pretul de vanzare al produselor este de 5.000 lei/bucata, costul fix global este de
20.000 lei si costul variabil mediu este 4000 lei. Care este nivelul productiei la pragul de
rentabilitate ? ( 20 )
10. Un teren genereaza o renta anuala in valoare de 100 u.m. (unitati monetare), iar nivelul ratei
dobanzii bancare este de 10%. Cate u.m. este pretul acestui teren? ( 1.000 )
11. O banca acorda un credit de 1000 u.m. (unitati monetare) cu o rata a dobanzii de 10% pe termen
de 3 luni.Cate u.m. reprezinta dobanda incasata de banca? ( 25 )
12. Cuponul unei obligatiuni este de 8000 u.m. (unitati monetare), iar rata anuala a dobanzii este 20%.
Determinati cate u.m. reprezinta cursul obligatiunii. ( 40.000 )
13. Referitor la activitatea unei intreprinderi se dau urmatoarele date:
Productie (buc.) 0 7 10
Cost Total (u.m.) 200 1100 1500
In cazul productiei de 10 buc., determinati costul variabil mediu. ( 130 )
14. Costurile fixe ale unei firme sunt CF=150 u.m., iar cele variabile medii sunt CVM=30 u.m. Stiind
ca firma vinde o unitate de produs cu pretul de 45 u.m. care este nivelul productiei de la care firma
incepe sa obtina profit? ( 10 )
15. Daca profitul creste cu 20% iar costurile scad cu 20%, cu cate procente creste rata profitului
raportata la cost? ( +50% )
16. In tabelul urmator sunt prezentate evolutia cererii si ofertei pentru un anumit bun la diferite valori
ale pretului acestuia. Cat este pretul de echilibru? ( 8 )
Pret unitar (mii lei) Cantitate ceruta (buc.) Cantitate oferita (buc.)
5 20 12
6 18 14
7 17 15
8 16 16
9 14 18
10 12 21
17. In tabelul urmator sunt prezentate evolutia cererii si ofertei pentru un anumit bun la diferite valori
ale pretului acestuia. Cat este cantitatea de echilibru? ( 16 )
Pret unitar (mii lei) Cantitate ceruta (buc.) Cantitate oferita (buc.)
5 20 12
6 18 14
7 17 15
8 16 16
9 14 18
10 12 21
12
18. In tabelul urmator sunt prezentate evolutia cererii si ofertei pentru un anumit bun la diferite valori
ale pretului acestuia. Calculati excedentul de oferta la nivelul pretului de 10 mii de lei. ( 9 )
Pret unitar (mii lei) Cantitate ceruta (buc.) Cantitate oferita (buc.)
5 20 12
6 18 14
7 17 15
8 16 16
9 14 18
10 12 21
19. Populatia activa disponibila reprezinta 10 milioane de persoane, iar numarul somerilor este de 2
milioane persoane. Cate procente reprezinta rata somajului? ( 20 )
20. Ce valoare are PIB real, stiind ca PIB nominal este 20 000 u.m. si deflatorul acestuia este egal cu
10. ( 2.000 )
21. Daca economiile cresc de la 320 la 350 u.m., iar venitul creste de la 500 la 600 u.m., determinati
inclinatia marginala spre consum. ( 0,7 )
22. Daca inclinatia marginala spre consum este 0,6, determinati multiplicatorul investitiilor. ( 2,5 )
23. In conditiile in care veniturile nominale cresc cu 20% iar preturile scad cu 20% sa se calculeze cu
cate procente cresc veniturile reale. ( +50% )
COMPLETION
1. Nevoile umane reprezinta „cerinte” materiale si spirituale, de bunuri si servicii, de mediu
ecologic etc, ale vietii si activitatii oamenilor.
2. Nevoile oamenilor constientizate, devenite mobiluri ale acestora, reprezinta „interese”
economice.
3. Totalitatea elementelor care pot fi utilizate pentru producerea de bunuri materiale si servicii
destinate satisfacerii nevoilor reprezinta „resurse” economice.
4. Activitatea economica este o componenta fundamentala a actiunii umane, in cadrul careia, prin
alocarea si folosirea resurselor economice, au loc procese de productie, circulatie, distributie si
„consumul” de bunuri materiale si servicii, in vederea satisfacerii trebuintelor.
5. Componenta esentiala a activitatii economice o reprezinta „productia”.
6. „Microeconomia” reprezinta activitatea economica la nivelul intreprinderii.
7. „Mezoeconomia” reprezinta activitatea economica la nivel de ramura economica si zona
economica.
8. „Macroeconomia” reprezinta activitatea economica la nivelul economiei nationale.
9. „Mondoeconomia” reprezinta ansamblul economiilor nationale in interdependenta lor.
10. Activitatea din ramura constructiilor se incadreaza in sectorul „secundar” .
11. Activitatea din ramurile piscicultura si apicultura se incadreaza in sectorul „primar” .
13
12. Activitatea din servicii se incadreaza in sectorul „tertiar” .
13. Activitatile legate de informatica se incadreaza in sectorul „cuaternar” .
14. Autorul lucrarii de referinta din anul 1936: “Teoria generala a folosirii mainii de lucru, a dobanzii
si a banilor” a fost John Maynard „Keynes”.
15. Economia de piata se caracterizeaza prin mai multe trasaturi printre care si aceea ca „concurenta”
este regulatorul principal.
16. Totalitatea fluxurilor economice reale si monetare formeaza „circuitul” economic.
17. Piata exprima relatiile economice dintre oameni, dintre agentii economici, ce se desfasoara intr-un
anumit spatiu, in cadrul carora se confrunta cererea cu oferta de marfuri, se formeaza „preturile”,
au loc negocieri si acte de vanzare - cumparare, in conditii de concurenta.
18. Cererea se afla in raport „invers” proportional fata de pret: cand pretul creste, cantitatea ceruta
scade, deoarece la un venit dat posibilitatea de cumparare se micsoreaza, si invers, cand pretul
scade, cantitatea ceruta creste.
19. Cererea „atipica” exprima exceptiile de la legea cererii, adica situatiile in care cererea de marfuri
evolueaza in acelasi sens cu pretul.
20. Oferta reprezinta cantitatea de bunuri si servicii destinata vanzarii, pe „piata”, la un moment dat.
21. Echilibrul pietei reflecta situatia in care cantitatile oferite si cele cerute sunt „egale”, la pretul
pietei.
22. Cand cantitatea oferita scade, presupunand cererea constanta, curba ofertei se deplaseaza spre
stanga si pretul de echilibru „creste”.
23. „Capitalul” este factorul de productie derivat.
24. Uzura „fizica” reprezinta deprecierea treptata a masinilor, echipamentelor, instalatiilor ca urmare a
folosirii lor in activitatea economica sau a actiunii factorilor naturali.
25. Functia de productie exprima relatia dintre factorii de productie si „rezultate”.
26. Combinarea factorilor de productie se analizeaza pe termen scurt si pe termen „lung”.
27. Randamentele de scara crescatoare si descrescatoare se explica prin „economii” si pierderi
interne ale scarii.
28. Productivitatea exprima „eficienta” combinarii factorilor de productie cu scopul obtinerii
maximului de efecte utile cu minimum de eforturi.
29. Costul de productie exprima, in forma baneasca, totalitatea cheltuielilor efectuate si suportate de
agentii economici pentru producerea si „desfacerea” de bunuri materiale si servicii.
30. Costul explicit este insusi costul „contabil”.
31. Pretul este expresia „baneasca” a valorii unei marfi.
32. Populatia disponibila „activa” este reprezentata de populatia ocupata si de cei care cauta un loc de
munca.
14
33. Salariul este un venit pentru angajat si un cost pentru „angajator”.
34. Efectul de „substitutie” consta in reducerea timpului liber si cresterea corespunzatoare a
timpului destinat muncii.
35. Efectul de „venit” consta in micsorarea timpului destinat muncii si sporirea,
corespunzatoare a timpului liber.
36. Profitul „net” reprezinta partea din profitul brut care ramane dupa ce au fost deduse dobanda la
capitalul propriu, salariul ca recompensa pentru activitatea depusa, arenda si chiria pentru terenul si
cladirea care ii apartin intreprinzatorului, impozitele si taxele suportate direct din profit.
37. Renta reprezinta plata pentru folosirea unei resurse economice nesubstituibile, a carei oferta este
„insuficienta” in raport cu cererea, constituind un venit pentru posesorul acesteia.
38. „Dobanda” reprezinta suma de bani platita pentru dreptul de folosinta temporara a unei sume de
bani imprumutata.
39. Obligatiunile „ipotecare” sunt titluri de valoare, emise de banci, cu scopul acordarii de
imprumuturi agentilor economici, care le garanteaza cu terenuri sau imobile.
40. Piata „primara” a capitalului cuprinde totalitatea tranzactiilor al caror obiect il reprezinta titlurile
de valoare nou emise.
41. Piata „secundara” a capitalului include totalitatea tranzactiilor efectuate cu titlurile de valoare
emise si plasate anterior.
42. Valutele ce se pot preschimba liber cu alte valute, fara restrictii vizand sumele solicitate, scopul
pentru care sunt solicitate si persoanele care doresc sa efectueze schimbul se numesc valute
„convertibile”.
43. Ratele anuale scadente ale imprumutului extern si dobanda anuala reprezinta „serviciul” datoriei
externe.
44. Capitalul „fix” reprezinta acea parte a capitalului care participa la mai multe cicluri de
productie, consumandu-se treptat si inlocuindu-se la intervale mai mari de timp.
45. Capitalul „circulant” reprezinta acea parte a capitalului care se consuma integral intr-un
singur ciclu de fabricatie si se inlocuieste dupa fiecare ciclu de productie.
46. „Bursa” de valori este o institutie infiintata pe baza de lege si supravegheata de stat, ce are ca
scop incheierea de tranzactii cu titluri de valoare anterior emise, dar poate mijloci si tranzactii cu
valute si metale pretioase.
47. Diferenta intre venitul total si costul de productie reprezinta „masa” profitului.
48. Piata de tip „monopson” este piata caracterizata prin existenta unui singur cumparator si a
numerosi vanzatori.
49. Masa „monetara” este constituita din totalitatea instrumentelor necesare circuitului bunurilor
economice si platilor la un moment dat.
50. Cererea „agregata sau globala” exprima ansamblul cererii din partea tuturor cumparatorilor la
toate bunurile si serviciile existente.
15
51. Efectul Giffen este o situatie de cerere „atipica”.
52. Veniturile fundamentale sunt: salariul, profitul, dobanda si „renta” .
53. „Sumflatia” reprezinta situatia in care, pe fondul unei stari de declin economic, productia
nationala scade, iar inflatia se manifesta cu intensitate ridicata.
54. Somajul „ciclic” este forma de somaj generata de evolutia ciclului economic.
55. „Ciclicitatea” constituie o forma speciala de evolutie a activitatii economice, in cadrul careia
alterneaza perioade de crestere sustinuta cu perioade de incetinire a cresterii, de stagnare sau chiar
declin economic.
56. „Stagflatia” caracterizeaza situatia in care productia stagneaza, fara ca masa monetara sa se
micsoreze, accentuandu-se dezechilibrul dintre cerere si oferta si fenomenul inflatiei.
57. Rata dobanzii este raportul procentual intre masa dobanzii si capitalul „imprumutat” .
58. „Deflatia” este opusul inflatiei, reflectand situatia, existenta in economie, in care, pe termen
lung, oferta de bunuri si servicii este mai mare decat cererea, avand loc scaderea preturilor.
MATCHING
Corelati tipul cererii cu valoarea coeficientului de elasticitate a cererii in raport de pret ( Ecp ):
a. Ecp <1> 1
e. Ecp
1. cerere elastica (D)
2. cerere perfect elastica (E)
3. cerere inelastica (A)
4. cerere perfect inelastica (B)
5. cerere cu elasticitate unitara (C)
Alegeti tipul de oferta corespunzator definitiei urmatoare:
a. individuala;
b. totala;
c. agregata.
6. oferta dintr-un bun din partea unui producator; (A)
7. toate bunurile si serviciile, din tara respectiva, destinate pietei, exprimate in bani; (C)
8. intreaga cantitate dintr-un bun pe care producatorii o ofera spre vanzare. (B)
Alegeti tipul ofertei potrivit definitiei urmatoare:
a. elastica;
b. cu elasticitate unitara;
c. inelastica;
d. perfect elastica;
e. perfect inelastica.
9. modificarea ofertei este mai mica decat modificarea pretului; (C)
10. variatia ofertei este mai mare decat variatia pretului; (A)
16
11. la orice variatie a pretului oferta nu se modifica; (E)
12. variatia ofertei este egala cu variatia pretului; (B)
13. la un nivel dat al pretului cantitatea oferita creste continuu, tinzand spre infinit. (D)
Alegeti definitia corespunzatoare tipului de piata mentionat:
a. numar relativ mic de producatori si multi consumatori;
b. un singur producator si multi cumparatori;
c. doi producatori si multi cumparatori;
d. numerosi producatori si un singur cumparator;
e. multi producatori si cativa cumparatori.
14. piata monopolista (B)
15. piata duopolista (C)
16. piata oligopolista (A)
17. piata de tip oligopson (E)
18. piata de tip monopson (D)
Alegeti definitia pentru tipul de salariu mentionat:
a. remuneratia primita de salariat, corespunzatoare salariului net si sumele pentru concediul
legal, eventual si al 13 -lea salariu.
b. cantitatea de bunuri si servicii care poate fi cumparata cu salariul nominal, la un anumit
nivel al preturilor;
c. salariul din care s-au scazut impozitul si alte retineri prevazute de lege;
d. salariul fixat prin lege, in urma negocierilor sindicate-guvern;
e. acele venituri care completeaza salariul nominal si care provin de la bugetul de stat sus
forma alocatiei pentru copii sau a altor ajutoare sociale;
f. salariul atribuit tuturor angajatilor unei firme cand rezultatele economice ale acesteia
sunt deosebit de bune;
19. salariul direct (A)
20. salariul net (C)
21. salariul real (B)
22. salariul minim garantat (D)
23. salariul colectiv (F)
24. salariul social (E)
Corelati urmatoarele tipuri de crestere economica cu definitiile corespunzatoare:
a. tipul extensiv de crestere economica
b. tipul intensiv de crestere economica
c. tipul intermediar de crestere economica
25. se caracterizeaza prin contributia preponderenta a laturilor calitative ale factorilor directi la
formarea sporului de PNB (B)
26. se caracterizeaza prin contributia preponderenta a laturilor cantitative ale factorilor directi la
formarea sporului de PNB (A)
27. se caracterizeaza prin contributia preponderenta a laturilor cantitative ale factorilor directi la
formarea sporului de PNB (C)
17
Alegeti definitia corespunzatoare indicatorului macroeconomic de mai jos:
a. exprima valoarea adaugata bruta a bunurilor economice destinate consumului final, care
sunt obtinute in interiorul tarii, de catre agentii economici in decurs de un an
b. exprima valoarea adaugata neta a bunurilor economice destinate consumului final, care
sunt obtinute in interiorul tarii, de catre agentii economici in decurs de un an
c. exprima valoarea productiei finale brute obtinute de catre agentii economici nationali
care isi desfasoara activitatea atat in tara cat si in strainatate
d. exprima valoarea productiei finale nete obtinute de catre agentii economici nationali care
isi desfasoara activitatea atat in tara cat si in strainatate
28. produsul intern brut (A)
29. produsul national net (B)
30. produsul intern net (D)
31. produsul national brut (C)



asta am eu,sper sa va ajute!!!!
1. Dreptul pozitiv: (B)
1. reprezinta totalitatea normelor judicie in vigoare dintr-un stat;
2. este un drept aplicabil imediat si continuu, obligatoriu si suseptibil de a fi adus la indeplinire prin coercitia statala;
3. formeaza continutul raportului juridic, alaturi de obligatia juridica;
a. 1, 3
B. 1, 2
c. 3

2. Potrivit criteriului apartenentei la un bazin de civilizatie juridica, exista urmatoarele familii de drept: (A)
1.de traditie romanica;
2. dreptul anglo-saxon;
3. dreptul musulman.
A. 1, 3
b. 1, 3
c. 2, 3

3. In componenta dreptului public intra, printre alte ramuri de drept: (C)
1. dreptul administrativ, dreptul constitutional, dreptul penal, dreptul financiar, dreptul comercial.
2. dreptul constitutional, dreptul procesual penal, dreptul muncii.
3. dreptul administrativ, dreptul constitutional, dreptul penal, dreptul financiar.
a. 1
b. 2
C. 3

4. Ramurile de drept care intra in componenta dreptului privat: (B)
1. reglementeaza relatiile sociale, patrimoniale si nepatrimoniale la care participa intotdeauna ca parte si statul;
2. reglementeaza relatiile sociale, patrimoniale si nepatrimoniale la care participa particularii;
3. pot fi, printre altele: dreptul civil, dreptul comercial, dreptul administrativ.
a. 1, 3
B. 2
c. 1, 2, 3

5. Din punct de vedere al formei de organizare, statele se impart in: (A)
1. state simple sau unitare si state compuse sau federative;
2. state neunitare si state unitare;
3. state unitare si uniuni de state.
A. 1
b. 2
c. 1, 3
6. Organizarea institutiilor judiciare si a justitiei are la baza urmatoarele principii: (B)
1. principiul separatiei, principiul ierarhiei jurisdictiilor, principiul independentei si al impartialitatii, principiul colegialitatii;
2. principiul egalitatii in fata legii, principiul separatiei, principiul ocrotirii proprietatii;
3. principiul separatiei, principiul ierarhiei jurisdictiilor, principiul independentei;
a. 1
B. 1, 2
c. 3, 2

7. Principiile fundamentale ale servicului public sunt: (A)
1. principiul egalitatii, principiul gratuitatii, principiul neutralitatii, principiul continuitatii;
2. principiul separatiei puterilor, principiul gratuitatii, principiul pozitiei de egalitate;
3. principiul egalitatii, principiul gratuitatii, principiul democratiei, principiul continuitatii;
A. 1
b. 2
c. 3

8. Trasaturi specifice judecatoriilor: (C)
1. au personalitate juridica;
2. sunt organizate cate una in fiecare judet;
3. nu au personalitate juridica;
a. 1
b. 1,2
C. 3

9. Trasaturi specifice tribunalelor: (A)
1. au personalitate juridica;
2. pot exista mai multe intr-un judet;
3. au o singura sectie, mixta, pentru toate litigiile.
A. 1
b. 1,2,3
c. 1,3

10. Principiile generale ale dreptului sunt: (A)
1. asigurarea bazelor legale de functionare a statului; principiul libertatii si al egalitatii; principiul responsabilitatii; principiul echitatii si al justitiei;
2. asigurarea bazelor legale de functionare a statului; principiul libertatii si al egalitatii; principiul responsabilitatii; principiul corelarii intereselor particulare cu cele generale, obstesti;
3. principiul separatiei puterilor in stat; principiul respectarii autoritatilor legale ale statului.
A. 1
b. 1,2,3
c. 1,3



11. Trasaturi ale unui stat de drept: (C)
1. intinderea puterii trebuie sa fie compensata de scurtimea mandatului celor care o detin;
2. izvorul oricarei puteri politice sau civile trebuie sa fie vionta suverana a poporului;
3. puterea politica trebuie sa isi gaseasca formule juridice de exprimare in asa fel incat puterea poporului sa poata funciona in mod real ca o democratie;
a. 1
b. 2, 3
C. 1, 2, 3

12. Functiile dreptului sunt: (A)
1. functia de institutionalizare sau formalizare juridica a organizarii social-politice; functia de conservare, aparare si garantare a valorilor fundamentale ale societatii; functia de conducere a societatii; functia normativa;
2. functia represiva; functia de conservare, aparare si garantare a valorilor fundamentale ale societatii; functia de conducere a societatii;
3. functia de conservare, aparare si garantare a valorilor fundamentale ale societatii; functia de conducere a societatii; functia de egalizare in fata legii.
A. 1
b. 1, 3
c. 1, 2, 3

13. Caracteristici ale normei juridice: (C)
1. are un caracter general si impersonal;
2. are un caracter tipic si implica un raport intersubiectiv, fiind obligatorie.
3. este edictata de care stat.
a. 1
b. 1, 3
C. 1, 2, 3

14. Exigibilitatea normei juridice inseamna ca: (A)
1. aceasta are garantii externe, statale, de asigurare a traducerii in viata;
2. este tot timpul respectata de catre cetateni, prin ea insesi;
3. poate fi modificata de orice individ interesat, pentru motive justificate.
A. 1
b. 1, 3
c. 1, 2, 3

15. Din punct de vedere al structurii logice, norma juridica este alcatuita din urmatoarele elemente: (B)
1. ipoteza, dispozitia si sanctiunea;
2. ipoteza si structura tehnico-legislativa;
3. dispozitia si sanctiunea.
a. 1, 2
B. 1
c. 3

16. Din punct de vedere al gradului de determinare, sanctiunile pot fi: (C)
1. determinate;
2. relativ-determinate;
3. alternative si cumulative.
a. 1, 2
b. 1, 3
C. 1, 2, 3

17. Ipoteza normei juridice reprezinta: (A)
1. descrie imprejurarile in care intra in actiune dispozitia sau sanctiunea normei;
2. poate defini calitatea subiectului;
3. poate caracteriza subiectul in mod generic;
A. 1, 2, 3
b. 1, 3
c. 3

18. Normele juridice se impart, in baza anumitor criterii, astfel: (B)
1. fata de obiectul reglementarii juridice si al metodelor de reglementare in: norme juridice de drept penal, de drept administrativ, legi si decrete;
2. fata de forta juridca a actului normativ, in legi, decrete, hotarari guvernamentale, ordonante, acte ale organelor administratiei locale (decizii);
3. din punct de vedere al modului de cuprindere a partilor, in complete si incomplete.
a. 1, 2, 3
B. 2, 3
c. 1, 3

19. Principiile actiunii in timp a normei juridice sunt: (A)
1. norma juridica actioneaza numai pentru viitor si principiul neretroactivitatii normei juridice;
2. stabilitatea si echitatea normei juridice;
3. norma juridca actioneaza numai pentru viitor, fara vreo exceptie.
A. 1
b. 2
c. 1, 3

20. Constituie exceptii de la principiul neretroactivitatii normei juridce: (B)
1. normele juridice cu caracter interpretativ;
2. norma penala mai favorabila;
3. norma juridica ce cuprinde reteroactivitatea expresa.
a. 1, 3
B. 1, 2, 3
c. 2, 3

21. Incetarea activitatii normelor juridice are loc prin: (A)
1. ajungere la termen;
2. desuetudine;
3. abrogare.
A. 1, 2, 3
b. 1, 3
c. 2

22. Izvoarele formale ale dreptului sunt: (C)
1. obiceiul juridic, practica judecatoreasca si precedentul judiciar, doctrina, contractul normativ si actul normativ;
2. cutuma si jurisprudenta;
3. numai contractul normativ si actul normativ.
a. 3
b. 2
C. 1

23. Cutuma reprezinta: (C)
1. este un izvor principal de drept, alaturi de tratat, in dreptul international public;
2. apare in treapta primitiva de dezvoltare a societatii, ca necesitate de conservare a valorilor societatii;
3. poate fi izvor de drept, in materiea dreptului privat, in masura in care este consacrata ca atare prin lege.
a. 1, 3
b. 1
C. 1, 2, 3

24. Caracteristici ale incorporarii: (B)
1. poate fi oficiala sau neoficiala;
2. este numai oficiala;
3. reprezinta o asezare a actelor normative in raport de criterii exterioare.
a. 1
B. 1, 3
c. 2, 3

25. Interpretarea normelor juridice: (C)
1. constituie o etapa a aplicarii dreptului;
2. consta in operatiuni de lamurire si concretizare a continutului regulii de drept cuprinsa in norma care urmeaza a guverna raportul respectiv;
3. poate fi realizata de cetateanul asupra caruia se va rasfrange, in temeiul egalitatii in fata legii.
a. 2
b. 1, 3
C. 1, 2


26. Caracteristici ale dreptului pozitiv: (B)
1. reprezinta totalitatea normelor judicie in vigoare dintr-un stat;
2. este un drept aplicabil imediat si continuu, obligatoriu si suseptibil de a fi adus la indeplinire prin coercitia statala;
3. formeaza continutul raportului juridic, alaturi de obligatia juridica;
a. 1, 3
B. 1, 2
c. 3

27. In componenta dreptului public intra, printre alte ramuri de drept: (C)
1. dreptul administrativ, dreptul constitutional, dreptul penal, dreptul financiar, dreptul comercial.
2. dreptul constitutional, dreptul procesual penal, dreptul muncii.
3. dreptul administrativ, dreptul constitutional, dreptul penal, dreptul financiar.
a. 1
b. 2
C. 3

28. Ramurile de drept care intra in componenta dreptului privat: (B)
1. reglementeaza relatiile sociale, patrimoniale si nepatrimoniale la care participa intotdeauna ca parte si statul;
2. reglementeaza relatiile sociale, patrimoniale si nepatrimoniale la care participa particularii;
3. pot fi, printre altele: dreptul civil, dreptul comercial, dreptul administrativ.
a. 1, 3
B. 2
c. 1, 2, 3

29. Din punct de vedere al formei de organizare, statele se impart in: (A)
1. state simple sau unitare si state compuse sau federative;
2. state neunitare si state unitare;
3. state unitare si uniuni de state.
A. 1
b. 2
c. 1, 3

30.Organizarea institutiilor judiciare si a justitiei are la baza urmatoarele principii: (B)
1. principiul separatiei, principiul ierarhiei jurisdictiilor, principiul independentei si al impartialitatii, principiul colegialitatii;
2. principiul egalitatii in fata legii, principiul separatiei, principiul ocrotirii proprietatii;
3. principiul separatiei, principiul ierarhiei jurisdictiilor, principiul independentei;
a. 1
B. 1, 2
c. 3, 2


31. Principiile fundamentale ale servicului public sunt: (A)
1. principiul egalitatii, principiul gratuitatii, principiul neutralitatii, principiul continuitatii;
2. principiul separatiei puterilor, principiul gratuitatii, principiul pozitiei de egalitate;
3. principiul egalitatii, principiul gratuitatii, principiul democratiei, principiul continuitatii;
A. 1
b. 2
c. 3

32. Trasaturi specifice judecatoriilor: (C)
1. au personalitate juridica;
2. sunt organizate cate una in fiecare judet;
3. nu au personalitate juridica;
a. 1
b. 1,2
C. 3

33. Trasaturi specifice tribunalelor: (A)
1. au personalitate juridica;
2. pot exista mai multe intr-un judet;
3. au o singura sectie, mixta, pentru toate litigiile.
A. 1
b. 1,2,3
c. 1,3

34. Principiile generale ale dreptului sunt: (A)
1. asigurarea bazelor legale de functionare a statului; principiul libertatii si al egalitatii; principiul responsabilitatii; principiul echitatii si al justitiei;
2. asigurarea bazelor legale de functionare a statului; principiul libertatii si al egalitatii; principiul responsabilitatii; principiul corelarii intereselor particulare cu cele generale, obstesti;
3. principiul separatiei puterilor in stat; principiul respectarii autoritatilor legale ale statului.
A. 1
b. 1,2,3
c. 1,3

35. Functiile dreptului sunt: (A)
1. functia de institutionalizare sau formalizare juridica a organizarii social-politice; functia de conservare, aparare si garantare a valorilor fundamentale ale societatii; functia de conducere a societatii; functia normativa;
2. functia represiva; functia de conservare, aparare si garantare a valorilor fundamentale ale societatii; functia de conducere a societatii;
3. functia de conservare, aparare si garantare a valorilor fundamentale ale societatii; functia de conducere a societatii; functia de egalizare in fata legii.
A. 1
b. 1, 3
c. 1, 2, 3

36. Caracteristici ale normei juridice: (C)
1. are un caracter general si impersonal;
2. are un caracter tipic si implica un raport intersubiectiv, fiind obligatorie.
3. este edictata de care stat.
a. 1
b. 1, 3
C. 1, 2, 3

37. Exigibilitatea normei juridice reprezinta: (A)
1. aceasta are garantii externe, statale, de asigurare a traducerii in viata;
2. este tot timpul respectata de catre cetateni, prin ea insesi;
3. poate fi modificata de orice individ interesat, pentru motive justificate.
A. 1
b. 1, 3
c. 1, 2, 3

38. Elemente componente d.p.d.v. al structurii logice, ale normei juridice: (B)
1. ipoteza, dispozitia si sanctiunea;
2. ipoteza si structura tehnico-legislativa;
3. dispozitia si sanctiunea.
a. 1, 2
B. 1
c. 3

39. Sanctiunea normei juridice: (A)
1. contine urmarile nefavorabile care survin in conditiile nerespectarii dispozitiei sau ipotezei acesteia;
2. asigura eficienta normei;
3. are rolul de a descuraja comportarea praticulara nelegala.
A. 1, 2, 3
b. 1, 3
c. 2

40. Categorii ale normei juridice: (B)
1. fata de obiectul reglementarii juridice si al metodelor de reglementare in: norme juridice de drept penal, de drept administrativ, legi si decrete;
2. fata de forta juridca a actului normativ, in legi, decrete, hotarari guvernamentale, ordonante, acte ale organelor administratiei locale (decizii);
3. din punct de vedere al modului de cuprindere a partilor, in complete si incomplete.
a. 1, 2, 3
B. 2, 3
c. 1, 3

41. Principiile actiunii in timp a normei juridice sunt: (A)
1. norma juridica actioneaza numai pentru viitor si principiul neretroactivitatii normei juridice;
2. stabilitatea si echitatea normei juridice;
3. norma juridca actioneaza numai pentru viitor, fara vreo exceptie.
A. 1
b. 2
c. 1, 3

42. Constituie exceptii de la principiul neretroactivitatii normei juridce: (B)
1. normele juridice cu caracter interpretativ;
2. norma penala mai favorabila;
3. norma juridica ce cuprinde reteroactivitatea expresa.
a. 1, 3
B. 1, 2, 3
c. 2, 3

43. Incetarea activitatii normelor juridice are loc prin: (A)
1. ajungere la termen;
2. desuetudine;
3. abrogare.
A. 1, 2, 3
b. 1, 3
c. 2

44. Izvoarele formale ale dreptului sunt: (C)
1. obiceiul juridic, practica judecatoreasca si precedentul judiciar, doctrina, contractul normativ si actul normativ;
2. cutuma si jurisprudenta;
3. numai contractul normativ si actul normativ.
a. 3
b. 2
C. 1

45. Caracteristici ale cutumei: (C)
1. este un izvor principal de drept, alaturi de tratat, in dreptul international public;
2. apare in treapta primitiva de dezvoltare a societatii, ca necesitate de conservare a valorilor societatii;
3. poate fi izvor de drept, in materiea dreptului privat, in masura in care este consacrata ca atare prin lege.
a. 1, 3
b. 1
C. 1, 2, 3


46. Caracteristici ale incorporarii: (B)
1. poate fi oficiala sau neoficiala;
2. este numai oficiala;
3. reprezinta o asezare a actelor normative in raport de criterii exterioare.
a. 1
B. 1, 3
c. 2, 3

47. Interpretarea normelor juridice: (C)
1. constituie o etapa a aplicarii dreptului;
2. consta in operatiuni de lamurire si concretizare a continutului regulii de drept cuprinsa in norma care urmeaza a guverna raportul respectiv;
3. poate fi realizata de cetateanul asupra caruia se va rasfrange, in temeiul egalitatii in fata legii.
a. 2
b. 1, 3
C. 1, 2

48. Care sunt componentele continutului dreptului: (B)
a. vointa si interesul;
B. forma interna si forma externa;
c. statistica si dinamica;
d. ordinea juridica si ordinea sociala;
e. forma dreptului si esenta dreptului.

49. Care sunt factorii de configurare a dreptului: (D)
a. norma juridica, institutia de drept, ramura dreptului, sistemul dreptului;
b. sistemul romano-germanic, sistemul anglo-saxon, sistemul de drept musulman, sistemul de drept hindus, sistemul de drept comunitar;
c. teritoriul, populatia, puterea publica;
D. cadrul natural, cadrul economic, social si politic national si international, factorul uman;
e. constiinta juridica, dreptul natural, ordinea de drept.

50. Cum poate fi definita societatea civila: (B)
a. coloana de sustinere a edificiului social – politic al societatii avand la dispozitie parghiile prin care se pot modifica si completa legislatia si implicit structura organizatorica a sistemului social-politic;
B. ansamblul formelor organizatorice nestatale apolitice, fundamentate pe dreptul de libera asociere, sustinut prin Constitutie, prin intermediul carora sunt exprimate public interesele specifice ale opiniei publice;
c. structura grupala care cuprinde persoane reunite pe baza conceptelor si atitudinilor comune, ca reflex al apartenentei lor la aceeasi categorie sociala si care actioneaza pentru satisfacerea pe calea reglementarii juridice a intereselor membrilor sai;
d. o categorie organizata in partide politice, uniuni sau asociatii legal inregistrate si recunoscute de autoritatile statale;
e. grupuri organizate legal ce au la dispozitie parghiile puterii prin care politica lor poate deveni politica de stat, vointa lor fiind impusa ca norma obligatorie pentru societate.

51. Care sunt functiile societatii civile: (B)
a. functia executiva si administrativa, functia jurisdictionala, functia externa;
B. functia de supraveghere, de monitorizare a puterii publice privind modul in care sunt gestionate treburile tarii, functia de sanctionare a puterii, functia educativa;
c. functia de institutionalizare sau formalizare juridica, functia de conservare si garantare a valorilor fundamentale ale societatii, functia normativa;
d. functia de solutionare a subiectelor, functia de aparare a demnitatii umane, a drepturilor omului, functia de aparare si promovare a valorilor umane;
e. functia de reglementare sociala, functia de tratare a conflictelor declarate, functia de legitimare a puterii.

52. Care sunt izvoarele dreptului comunitar: D
a. izvoarele materiale, izvoarele formale;
b. actul normativ, cutuma, practica judecatoreasca, doctrina juridica, contractul normativ;
c. izvoare actuale si izvoare potentiale;
D. tratatele constitutive si modificate, izvoarele derivate, izvoarele complemetare, izvoarele nescrise.

53. Care este componenta sistemului actelor normative: C
a. legea, obiceiul, jurisprudenta, doctrina;
b. norma juridica, institutia de drept, ramura de drept, sistemul de drept;
C. Constitutia, legi constitutionale, legi organice, legi ordinare, acte normative ale administratiei publice;
d. norme juridice dispozitive si norme juridice imperative;
e. norme juridice de drept penal, de drept civil, de drept constitutional, de drept administrativ, de drept international etc.

54. Carei categorii de izvoare de drept rapartine juisprudenta : A
A. izvoare scrise, oficiale;
b. izvoare directe;
c. izvoare indirecte;
d. izvoare nescrise;
e. izvoare neoficiale.

55. In care din ramurile dreptului obiceiul este exclus: B
a. dreptul constitutional;
B. dreptul penal;
c. dreptul administrativ;
d. dreptul international public;
e. dreptul comercial.



56. Care sunt conceptele de abordare a izvoarelor dreptului: D
a. teoria vointei, teoria interesului;
b. conceptia Scolii istorice a dreptului, conceptia scolii sociologice;
c. conceptia exegetica, conceptia liberului drept;
D. conceptia genetica, conceptia gnoseologica;
e. conceptia clasica, conceptia moderna.

57. Ce desemneaza jurisprudenta: D
a. totalitatea hotararilor judecatoresti cu caracter de indrumare date de Inalta Curte de Casatie si Justitie;
b. o norma de conduita fundamentata pe observarea uniformitatilor asupra cazurilor petrecute in viata sociala vreme indelungata si considerata ca norma dreapta;
c. totalitatea parerilor, opiniilor exprimate de oamenii de stiinta ai domeniului;
D. totalitatea hotararilor judecatoresti pronuntate de catre toate instantele de judecata, indiferent de gradul acestora, componente ale sistemului de organizare judecatoreasca dintr-un stat;
e. totalitatea normelor juridice elaborate sau acceptate de catre stat, in scopul dirijarii
comportamentului in societate.

58. Ce este Hotararea Guvernului: B
a. este actul normativ emis in temeiul unei legi speciale de abilitare a Guvernului, in carul unor limite si in conditiile prevazute de aceasta;
B. este actul normativ emis de puterea executiva care sustine norme juridice referitoare la organizarea executarii legilor, respectiv masuri concrete de punere in aplicare a legilor emise de Parlament in cele mai diverse domenii;
c. actul normativ emis de conducatorii organelor centrale de administratie de stat, precum si cele care emana de la organele locale executive;
d. actul normativ prin care se reglementeaza organizarea Guvernului si a CJAT, organizarea referendumului, regimul starii de urgenta si a starii de asediu, organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a partidelor politice, a Ministerului Public, a institutiilor judecatoresti, a invatamantului;
e. actul normativ care cuprinde un sistem articulat de norme investite cu forta juridica superioara privitoare la organizarea de stat, structurile economice si formele proprietatii, dreptului si libertatile fundamentale ale omului.

59. Care sunt principiile legiferarii ? (C)
a. Principiile fundamentale, principii de ramura;
b. Principii juridice, morale, politice, filozofic
C. Principiul fundamentarii stiintifice a activitatii de elaborare a normelor juridice, principiul echilibrului, principiul corelarii sistemului actelor normative (al articularii, al armoniei), principiul accesibilitatii si economiei de mijloace in elaborarea actelor normative;
d. Principiul legalitatii, principiul echitatii si justitiei, principiul egalitatii;
e. Principiul armonizarii, principiul aplicabilitatii directe, principiul aplicabilitatii imediate.



60. Ce cuprinde preambulul unui act normativ: A
A. scopul reglementarii respective;
b. denumirea autoritatii emitente si exprimarea hotararii de emitere sau adoptare a actului normativ;
c. denumirea generica a actului in functie de categoria sa juridica si autoritatea emitenta precum si obiectul reglementarii;
d. prevederi care orienteaza intreaga reglementare, determina obiectul si principiile acesteia;
e. masurile necesare pentru punerea in aplicare a actului normativ, data intrarii in vigoare a acestuia si implicatiile lui asupra altor acte normative.

61. Care sunt evenimentele legislative: C
a. codificarea si incorporarea;
b. initierea proiectului de lege, dezvoltarea proiectului de lege, adapterea proiectului de lege, promulgarea legii, publicarea legii;
C. modificarea, completarea, republicarea, suspendarea, abrogarea, rectificarea actelor normative;
d. stabilirea starii de fapt, alegerea normei, interpretarea normei, elaborarea actului de aplicare;
e. asigurarea cadrului organizatoric necesar, respectarea dispozitiilor normative, implicarea organelor de stat.

62. Care e momentul intrarii in vigoare a legii: E
a. data publicarii in Monitorul Oficial;
b. data promulgarii ei de catre Presedintele tarii;
c. la c.0 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial;
d. numai dupa depunerea sa spre dezvoltare in Camerele Parlamentului si dupa aprobarea
presedintilor celor doua Camere;
E. La trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial sau la data din text.

63. In ce consta regimul juridic special aplicabil strainilor aflati pe teritoriul tarii noastre: D
a. acest regim acorda strainilor un tratament la fel de avantajos ca acela conferit cetatenilor unui stat tert considerat ca favorizat;
b. acest regim recunoaste si strainilor aceleasi drepturi de care se bucura cetatenii statului pe care se afla strainii cu unele restrangeri;
c. acest regim este guvernat de legea statului unde strainul isi are domiciliul sau resedinta daca nu are domiciliului;
D. acest regim acorda strainilor drepturi ce decurg din legislatiile nationale sau conventiile internationale la care Romania si statul al carui cetatean este acesta sunt parti;
e. acest regim consta in abordarea de drepturi privind dobandirea de bunuri mobile si imobile, accesul la institutiile judecatoresti, exercitarea unei profesii, dreptul la invatamantul primar si la locuinta.



64. De cate feluri este abrogarea: E
a. determinata, relativ determinata;
b. alternativa, cumulativa;
c. completa, incompleta;
d. generala, special, de exceptie;
E. expresa, tacita.

65. Cum se clasifica normele juridice dupa criteriul sferei de aplicare: B
a. norme juridice complete si norme juridice incomplete;
B. norme juridice generale, norme juridice speciale, norme juridice de exceptie;
c. norme juridice-principii, norme juridice-mijloace;
d. norme juridice organizatorice, norme juridice punitive, norme juridice stimulative;
e. norme juridice de drept civil, norme juridice de drept penal, norme juridice de drept administrativ, norme juridice de drept constitutional.

66. Prin ce se caracterizeaza puterea de stat: B
a. are posibilitatea de monitorizare si supraveghere a puterii publice privitor la modul concret in care sunt gestionate treburile tarii;
B. are sfera generala de aplicativitate, are caracter public, dispune de drepturi de structuri specializate care o realizeaza si este suverana;
c. impune reglementarea juridica a domeniilor incluse in programele politice ale partidelor aflate la guvernare;
d. are rol de receptor pentru semnalele emise de societate, pe care le sistematizeaza, are rol valorizator, are rol normativ si de conducere;
e. este compusa din teritoriu, populatie, suveranitate.

67. Care sunt functiile statului: E
a. functia de conducere, functia normativa, functia preventiva, functia de guvernare, aparare si garantare a valorilor fundamentale ale societatii;
b. functia de asigurare a cadrului de legal de infaptuire a apararii sociale, functia de protejare a noilor valori si realitate sociale, functia de reprimare a faptelor antisociale, functia de prevenire;
c. functia de asigurare a cadrului legal in care actioneaza persoana fizica si juridica, functia de ocrotire a intereselor legitime ale persoanelor fizice cu statut special (minori, batrani etc.), functia de aparare si promovare;
d. functia de reglementare sociala, functia de tratare a conflictelor declarate,, functia de legitimare a puterii;
E. functia legislativa, functia executiva si administrativa, functia jurisdictionala, functia externa.

68. Cum se clasifica statele in functie de structura de stat: B
a. state monocratice, state oligarhice, state democratice;
B. state unitare sau simple si state federale, supuse sau unionale;
c. monarhice si republice;
d. state capitaliste, state socialiste, state totalitare;
e. state de liberale, state social-democrate, state conservatoare.

69. Ce exprima conceptul de „forma a statului”: C
a. este un atribut caracteristic statului ce se deosebeste de celelalte categorii de autoritate prin faptul ca are caracter politic, are sfera generala de aplicabilitate, dispune de structuri specializate care o realizeaza;
b. exprima prerogativa statului de a organiza si conduce societatea si de a stabili raportul cu alte state;
C. exprima modul de organizare a continutului puterii, structura interna si externa a acestui continut;
d. exprima un criteriu politic in baza caruia statul isi construieste o structura speciala a aparatului de conducere si se constientizeaza conceptul de suveranitate;
e. exprima organizarea de ansamblu a puterii in raport cu teritoriul, criterii in functie de care statele se clasifica in state unitare si state supuse (federale).

70. Ce reprezinta TERITORIUL pentru stat: A
A. un criteriu politic in baza caruia statul isi construieste o structura speciala a aparatului de conducere si se constientizeaza conceptul de suveranitate;
b. un atribut caracteristic statului ce se deosebeste de celelalte categorii de autoritate prin faptul ca are caracter politic, are sfera generala de aplicabilitate, dispune de structuri specializate care o realizeaza;
c. modul de organizare a continutului puterii, structura interna si externa a acestui continut;
d. o modalitate de organizare a puterii in raport cu suprafata delimitata de granite stabilita prin lege organica, criterii in functie de care statele se clasifica in state unitare si state federale;
e. un sistem de institutii care sunt expresia concreta a autoritatilor publice, respectiv a autoritatii legislative, executive si judecatoresti.

71. Cum este definita realitatea juridica: A
A. totalitatea relatiilor care se nasc si se dezvolta intre participantii la circuitul juridic;
b. suma fenomenelor, evenimentelor, starilor de lucruri ce se produc si se manifesta intr-o societate;
c. totalitatea normelor juridice elaborate sau acceptate de catre stat in scopul dirijarii
comportamentelor oamenilor in societate;
d. totalitatea normelor ce guverneaza o societate;
e. totalitatea realitatilor economice, politice, cultural-spirituale, juridice guvernate de norme specifice care au menirea de a asigura o ordine specifica.

72. Care din afirmatiile de mai jos privesc regulile (normele) morale: C
a. privesc exterioritatea dreptului;
b. sunt elaborate de organe special abilitate potrivit unei proceduri specifice;
C. se manifesta spontan si neformal, privesc intimitatea individului, sunt greu de interpretat, atrag sanctiuni ce privesc reactia comunitatii fata de individul in cauza ca oprobiul public, marginalizarea;
d. au caracter unitar si neechivoc;
e. actioneaza in scopul restabilirii situatiei anterioare incalcarii lor.

73. Interpretarea logica este: E
a. o forma a interpretarii,
b. un argument logic;
c. o modalitate de interpretare specifica dreptului penal;
d. un rezultat al activitatii de clasificare al textului normei juridice;
E. o metoda tehnica de interpretare.

74. Interpretarea restrictiva este: E
a. o forma a interpretarii;
b. o metoda de interpretare;
c. un principiu al interpretarii;
d. o scoala a interpretarii;
E. un rezultat al interpretarii.

75. Interpretarea normelor juridice priveste: D
a. doar aplicarea dreptului;
b. doar realizarea dreptului prin respectare;
c. doar crearea dreptului;
D. crearea si realizarea dreptului;
e. normele de drept national.

76. Cum definim interpretarea normei juridice: B
a. o faza in elaborarea normei juridice care consta in cautarea si folosirea unor termeni clari, fara echivoc;
B. o operatiune logica care are ca scop lamurirea si explicarea interesului normei juridice, oferind solutii pentru situatiile pe care organele de stat le au de rezolvat;
c. o etapa a procesului de aplicare a dreptului care are ca rezultat alegerea normei celei mai potrivite situatiei de fapt;
d. activitatea de fundamentare stiintifica in vederea crearii normei juridice;
e. este activitatea desfasurata de analisti din domeniul dreptului, teoreticieni si practicieni cuprinsa in opere stiintifice.

77. Ce cuprind drepturile de fond: B
a. prevederi care orienteaza intreaga reglementare, determina obiectul si principiile acesteia;
B. reglementarea propriu-zisa a relatiilor sociale ce fac obiectul actului normativ;
c. masurile ce sunt instituite cu privire la derularea raporturilor juridice, nascute in temeiul vechii reglementari care urmeaza a fi inlocuita cu noul act normativ;
d. enuntarea scopului reglementarii respective;
e. denumirea autoritatii emitente si exprimarea hotararii de a emite.

78. Ce cuprind dispozitiile generale ale actului normativ: A
A. prevederi care orienteaza intreaga reglementare, determina obiectul si principiile acesteia;
b. reglementarea propriu-zisa a relatiilor sociale ce fac obiectul actului normativ;
c. masurile ce sunt instituite cu privire la derularea raporturilor juridice, nascute in temeiul vechii reglementari care urmeaza a fi inlocuita cu noul act normativ;
d. enuntarea scopului reglementarii respective;
e. denumirea autoritatii emitente si exprimarea hotararii de a emite.

79. Care sunt activitatile desfasurate de organul de aplicarea a dreptului in alegerea normei juridice: E
a. stabilirea starii de fapt, critica normei juridice, interpretarea normei juridice, elaborarea actului de aplicare;
b. initierea, dezbaterea, adoptarea proiectului de lege, promulgarea si publicarea legii;
c. descrierea detaliata a situatiilor de fapt ce urmeaza sa fie transformate in situatii de drept, analiza motivatiilor si determinarilor care au impus reglementarea respectiva;
d. anticiparea efectelor posibile, evaluarea costului social, al punerii in aplicare a reglementarii juridice respective, stabilirea oportunitatii aplicarii normei juridice;
E. nominalizarea normei juridice, verificarea autenticitatii, a fortei juridice si a actiunii normei de drept, stabilirea raporturilor normei juridice respective cu ale normei juridice cuprinse in acelasi act normativ si in alte acte normative, determinarea continutului exact al normei.

80. Cum se clasifica subiectele raporturilor juridice: A
A. subiecte individuale si subiecte colective;
b. persoanele fizice si persoanele juridice;
c. cetateni romani, straini si apatrizi aflati pe teritoriul tarii noastre;
d. subiecte de drept civil, de drept penal, de drept administrativ;
e. subiecte cu capacitati juridice si subiecte fara capacitati juridice.

81. Care sunt subiectele colective de drept: C
a. Parlamentul, Guvernul, institutiile judecatoresti, societatea civica, statul;
b. partidele politice, grupurile etnice, grupurile de presiune, grupurile de interes;
C. statul, organele de stat, persoanele juridice;
d. societatile comerciale, societatile cu raspundere limitata (SRL), societatile pe actiuni;
e. organizatiile de tineret, organizatiile non-guvernamentale, organizatiile cooperatiste.

82. Care sunt elementele constitutive ale personalitatii juridice: A
A. organizarea de sine statatoare a persoanei juridice;
b. capacitatea juridica generala si capacitatea juridica speciala;
c. capacitatea de exercitiu si capacitatea de folosinta;
d. statul, organele de stat, persoanele juridice;
e. drepturile si obligatiile corelative ale partilor.

83. Ce este obligatia juridica: A
A. datoria pe care un subiect al raportului juridic o are fata de celalalt subiect al raportului juridic;
b. premisa esentiala pentru aparitia sau stingerea unui raport juridic;
c. conduita ce se realizeaza de catre subiectul raportului juridic;
d. pozitia pe care se situeaza un subiect determinat intr-un raport juridic determinat;
e. totalitatea drepturilor prezentate de norma juridica ce sta la baza unui raport juridic determinat.

84. Cum se clasifica drepturile subiective dupa natura continutului lor? C
a. drepturi patrimoniale, drepturi nepatrimoniale;
b. drepturi fundamentale, drepturi care deriva din vointa exprimata a indivizilor si drepturi care decurg din prezenta individului in viata sociala;
C. drepturi civile, drepturi penale, drepturi administrative;
d. drepturile fundamentale ale omului prezente in constitutia tarii si cele prevazute in Declaratia Universala a Drepturilor Omului;
e. drepturi ce decurg din vointa exprimata a partilor unui raport juridic si drepturilor ce decurg din vointa generala exprimata in norma juridica.

85. Carei categorii de izvor de drept apartine doctrina? C
a. izvoare nescrise;
b. izvoare oficiale;
C. izvoare neoficiale;
d. izvoare indirecte;
e. izvoare potentiale.

86. In Constitutia Romaniei sunt incorporate solidaritatea umana, spiritul de toleranta, de intrajutorare si de fidelitate fata de tara ca: A
A. valori morale;
b. valori religioase;
c. valori patrimoniale;
d. valori fundamentale ale societatii;
e. valori ce tin de educatie.

87. Obligativitatea normei juridice inseamna faptul ca: A
A. se aplica imediat, neconditionat, continuu;
b. se aplica unor seturi de relatii sociale avand drept rezultat uniformizarea conditilor subiectelor de drept;
c. prescrie un comportament standard recomandat unui subiect generic;
d. prescrie un comportament recomandat unui subiect individualizat;
e. prescrie un comportament care implica ideea de reciprocitate.

88. Care sunt izvoarele materiale ale dreptului: A
A. factorii de configurare a dreptului, dreptul natural, constiinta juridica;
b. izvoarele oficiale si neoficiale;
c. izvoare directe si izvoare indirecte;
d. izvoarele dreptului penal, izvoarele dreptului constitutional, izvoarele dreptului civil;
e. actul normativ, cutuma, jurisprudenta, doctrina juridica, contractul normativ.

89. Contractul normativ este: A
A. izvor de drept formal;
b. izvor de drept material;
c. izvor de drept indirect;
d. izvor de drept oficial;
e. izvor de drept actual.

90. Legile constitutionale au ca obiect de reglementari: D
a. sistemul electoral, organizarea si functionarea partidelor politice, a referendumului, a CSM, a CSAT, regimul starii de asediu si al starii de urgenta, organizarea Ministerului Public, etc.
b. orice domeniu al relatiilor sociale cu exceptia celor rezervate legilor constitutionale;
c. organizarea de stat, structurile economice si formele de proprietate, drepturile si libertatile fundamentale ale omului;
D. revizuirea, modificarea Constitutiei;
e. reglementarea unor situatii deosebite, de exceptie.

91. Modificarea unui act normativ consta in: C
a. introducerea unor dispozitii noi, exprimate in texte ce se adauga elementelor structurale existente prin utilizarea unei formule de exprimare;
b. integrarea prevederilor schimbate sau completate in mod substantial in ansamblul reglementarii, actualizandu-se denumirile schimbate si realizand o noua numerotare a elementelor de structura;
C. schimbarea expresa a unuia sau mai multor articole sau aliniate si redactarea lor intr-o alta formulare;
d. suspendarea unui act normativ dispusa printr-un alt act normativ de acelasi nivel sau de nivel superior;
e. indreptarea unor erori materiale descoperite in cuprinsul unui act normativ.

92. In ce consta continutul raspunderii juridice? A
A. in dreptul statului de a aplica sanctiunile prevazute de normele juridice persoanelor care au incalcat prevederile legale si obligatia acestor persoane de a se supune sanctiunilor legale in scopul restabilirii ordinii de drept;
b. repararea unui prejudiciu adus unui subiect de drept prin incalcarea dispozitiilor unei norme juridice;
c. aplicarea sanctiunilor prevazute de norma juridica incalcata;
d. prerogativa organelor special abilitate ale statului de a stabili forma concreta a raspunderii juridice;
e. actiunea sau inactiunea prin care o persoana incalca dispozitiile legale.

93. Vinovatia sub forma intentiei sau culpei este: A
A. conditie a raspunderii juridice;
b. forma a raspunderii juridice;
c. principiu al raspunderii juridice;
d. un segment al raspunderii juridice;
e. o cauza speciala care inlatura raspunderea juridica.



94. Care sunt cauzele care inlatura raspunderea penala? E
a. lipsa pericolului social al faptei, legitima aparare;
b. starea de necesitate, constrangerea fizica si morala;
c. cazul fortuit, iresponsabilitatea;
d. minoritatea faptuitorului, eroarea de fapt;
E. cauzele generale (amnistia, prescriptia, lipsa plangerii prealabile, impacarea) si cauze speciale ca de exemplu: desistarea si impiedicarea producerii rezultatului, impiedicarea de catre participant a consumarii faptei, calitatea de sot sau ruda a tainuitorului, denuntarea de catre martor.

95. Ce cuprinde sistemul stiintelor ? B
a. Latura statica si latura dinamica
B. Stiinte ale naturii, stiinte despre societate, stiinte despre gandire
c. Totalitatea conceptelor , ideilor, principilor, si legitatilor fenomenului juridic
d. Stiintele exacte si stiintele sociale;
e. Stiinte care au ca obeict de studiu activitatile umane si ca finalitatea stabilirea legilor si relatiilor functionale ale acestora.

96. Care sunt partile din care este alcatuit sistemul stiintei dreptului ? E
a. Drept civil, drept penal, drept administrativ, drept constitutional, dreptul muncii, drept procesual civil;
b. Partea generala si partea speciala;
c. Elemente si secvente bine determinate care se aplica in stare de interferenta;
d. Drept public si drept privat;
E. Stiinte predominant teoretice, stiinte juridico-istorice, stiinte juridice de ramura, stiinte juridice participative.

97. Care este definitia Teoriei Generale a Dreptului ? D
a. Este disciplina care ofera dreptului concluzii valoroase si obiective cu privire la dimensiunile fenomenului criminalistic, tendintele de evolutie ale acestuia, domeniile noi in care acestea se manifesta;
b. Este stiinta juridica, care cerceteaza institutiile politico-juridice in dinamica si evolutia lor de la origini pana in prezent, explicand si argumentand factorii care au determinat actuala configuratie si substanta a acestora;
c. Este stiinta care studiaza relatiile sociale ce apar si se dezvolta in procesul exercitarii puterii de stat;
D. Este disciplina ce studiaza ansamblul dreptului, respectiv determinarea, articulatiile si esenta, alcatuirea si structurarea lui si care elaboreaza instrumentele esentiale si conceptele fundamentale prin care dreptul este gandit;
e. Este o disciplina logica relevanta pentru studiul problematicii dreptului si pentru activitatea juridica in general, mai exact ca disciplina ale carei rezultate sunt semificative in elaborarea, interpretarea si aplicarea dreptului.

98. Care este obiectul specific Teoriei Generale a Dreptului ? C
a. Studierea evolutiei generale a fenomenului juridic;
b. Studierea si cercetarea fenomenelor juridice particulare;
C. Observarea si cercetarea fenomenului juridic, a legilor generale ale vietii juridice si a categoriilor si notiunilor generale, valabile pentru intreaga stiinta juridica
d. Studierea doctrinelor juridice (curente, scoli) in evolutia lor, rolul acestora in formarea si consolidarea unor sisteme de drept;
e. Studierea naturii, societatii si gandirii.

99. Cum este definit dreptul in acceptiunea sa de drept obiectiv ? D
a. Totalitatea normelor juridice in vigoare la un moment dat, intr-o societate data;
b. Dreptul unui stat anume, aplicat de autoritatile abilitate ale statului respectiv;
c. Totalitatea mijloacelor, procedeelor si instrumentelor pe care le folosesc atat organele care creeaza dreptul cat si cele care il aplica;
D. Ansamblul normelor juridice elaborate de stat in scopul desfasurarii normale a vietii in comun a oamenilor;
e. Prerogativa recunoscuta unui subiect de drept de a pretinde ceva de la un alt subiect de drept.

100. In ce consta continutul dreptului ? A
A. Totalitatea elementelor, laturilor si conexiunilor care exprima in mod concret vointa intereselor sociale care reclama oficializarea si garantarea lor de catre stat;
b. Constiinta juridica, dreptul, ordinea de drept;
c. Dreptul national, dreptul international, dreptul comunitar;
d. Drept constitutional, drept civil, drept penal, drept administrativ, dreptul familiei, dreptul muncii, dreptul procesul;
e. Drept public, drept privat.
101. Ce este dreptul in esenta sa ? A
A. Dreptul privit ca sistem de reglementari si institutii;
b. Dreptul privit ca instrument in substanta caruia se intalnesc drepturi si indatoriri ale oamenilor;
c. Dreptul privit ca rezultat al desfasurarii raporturilor juridice in conformitate cu prevederile legale;
d. Dreptul privit ca stare de constiinta;
e. Vointa generala oficializata, devenita vointa juridica, exprimata in legi si aparata de stat.

102. Care sunt izvoarele formale ale dreptului ? D
a. Dreptul natural, constiinta juridica, factorii de configurare a dreptului;
b. Izvoare oficiale si neoficiale;
c. Izvoare directe si indirecte;
D. Actul normativ, cutuma, jurisprudenta, doctrina juridica, contractul normativ;
e. Izvoarele dreptului penal, izvoarele dreptului constitutional, izvoarele dreptului civil.

103. Care este intelesul notiunii de tehnica juridica ? B
a. Totalitatea normelor de tehnica legislativa si a principiilor elaborarii care asigura sistematizarea, unificarea si coordonarea legislatiei, precum si continutul si forma juridica adecvata pentru fiecare act normativ;
B. Totalitatea mijloacelor, metodelor, procedeelor si tehnicilor utilizate de organele puterii de stat in procesul de initiere, elaborare si adoptare a actelor normative;
c. Totalitatea normelor juridice care definesc partile constitutive ale actului normativ, structura sa, forma si modul de sistematizare a continutului acestuia;
d. Totalitatea procedeelor tehnice privitoare la modificarea, abrogarea, publicarea si republicarea actelor normative;
e. Tehnica juridica desemneaza stilul actului normativ, limbajul clar, concis, fara echivoc folosit de legiuitor la elaborarea proiectelor de lege si a propunerilor legislative.

104. Care sunt principiile actiunii in timp a normei juridice ? B
a. Principiul teritorialitatii si principiul personalitatii;
B. Principiul neretroactivitatii cu cele doua exceptii : principiul ultraactivitatii si principiul retroactivitatii;
c. Principiul unitatii, principiul echilibrului, principiul accesibilitatii;
d. Principiul legalitatii, principiul dreptatii, principiul echitatii si justitiei;
e. Principiile generale sau fundamentale si principiile de ramura.

105. Care sunt principiile actiunii in spatiu si asupra persoanelor a normei juridice ? A
A. Principiul teritorialitatii, principiul personalitatii, principiul realitatii;
b. Principiul neretroactivitatii, principiul ultraactivitatii si principiul retroactivitatii;
c. Principiul legalitatii, principiul dreptatii, principiul egalitatii
d. Principiul prezumtiei de nevinovatie, principiul personalitatii, principiul egalitatii;
e. Principiile generale si principiile de ramura.

106. Clasificarea ipotezelor: D
a. Complete si incomplete
b. De trimitere, in alb
c. Generale, speciale de exceptie
D. Determinate, relativ determinate, simple, complexe;
e. Alternative, cumulative.

107. Cum se clasifica normele juridice dupa modul de reglementare a conduitei ? A
A. Normele juridice onerative, prohibitive, permisive, supletive;
b. Normele juridice organizatorice, punitive, stimulative;
c. Normele juridice generale, speciale, de exceptie;
d. Normele juridice principii, normele juridice mijloace;
e. Normele juridice generale, speciale.

108. Cum actioneaza in timp norma juridica ? E
a. Norma juridica actioneaza pe timp nedeterminat, in spatiu limitat la teritoriul statului si asupra unor categorii de persoane angrenate in circuitul civil;
b. Norma juridica actioneaza in timp conform principiului teritorialitatii si principiului personalitatii;
c. Norma juridica actioneaza in timp conform celor trei regimuri juridice : national, special (de reciprocitate), clauza natiunii celei mai favorizate;
d. Norma juridica actioneaza pe timp nelimitat, cu exceptia legilor temporare;
E. Norma juridica intra in vigoare, parcurge perioada activa, iese din vigoare.

109. Care este structura logica a normei juridice ? C
a. Este structura externa a normelor juridice;
b. Titlu, capitol, alineat, paragraf;
C. Ipoteza, dispozitia, sanctiunea;
d. Titlul, formula introductiva, preambul, partea dispozitiva, formula de atestare a autenticitatii;
e. Dispozitii generale, dispozitii de fond, dispozitii tranzitorii, dispozitii penale.

110. Ce cuprinde dispozitia unei norme juridice ? D
a. Denumirea generala a actului, functie de categoria sa juridica, de autoritatea emitenta si de obiectul reglementarii;
b. Exprimarea hotararii de luarea a deciziei referitoare la emiterea sau adoptarea actului normativ respectiv si denumirea autoritatii emitente;
c. Masurile ce sunt instituite cu privire la derularea raporturilor juridice nascute in temeiul actului normativ anterior;
D. Conduita ce trebuie urmata in cazul ipotezei formulate.
e. Scopul reglementarii, mentinerea conditiilor legale pe baza carora a fost emis actul normativ

111. Cum se clasifica dispozitiile ? D
a. Civile, penale, administrative
b. De drept public si de drept privat;
c. Generale, de fond, tranzitorii, finale;
D. Determinate, relativ determinat
e. Cumulative, alternative.

112. Definitia normei juridice ? D
a. Ansamblul regulilor care guverneaza raporturile dintre oameni;
b. Regula care reglementeaza conduita umana;
c. Regula de conduita care determina subiectul de drept sa adopte o varianta de comportament;
D. Regula de conduita cu caracter general si obligatoriu, elaborata sau recunoscuta de stat in scopul asigurarii ordinii sociale, ce poate fi adusa la indeplinire, la nevoie, prin forta de constrangere a statului;
e. Regula de conduita fundamentata pe observarea uniformitatilor comportamentului si repetata pana se formeaza convingerea ca este obligatorie.

113. Care sunt trasaturile caracteristice ale normelor juridice ? D
a. Spontaneitatea ( apar si se dezvolta in societate in chip neformal), legalitate, generalitate
b. Sunt relative, au actiune limitata in timp, au proceduri speciale de elaborare;
c. Generalitatea, oficialitatea, spontaneitatea
D. Sunt generale, impersonale, obligatorii, au caracter tipic, implica un raport intersubiectiv
e. Moralitatea, este scrisa, are sanctiunea inclusa, este obligatorie.

114. Care sunt laturile componente ale formei de stat ? A
A. Forma de guvernamant, structura de stat, regimul politic;
b. Teritoriul, populatia, puterea publica;
c. State unitare, state federative
d. Monarhia si republica
e. Executiva, legislativa, jurisdictionala, externa.

115. Ce cuprinde sistemul normelor sociale ? E
a. Norme imperative, norme dispozitive;
b. Norma juridica, institutia juridica , ramura de drept, sistemul national de drept;
c. Norme juridice de drept civil, penal, constitutional, financiar, international public, international privat
d. Norme obisnuielnice ( obiceiul juridic ), precedentul judiciar, doctrina, actul normativ, contractul cadru
E. Norme etice, norme obisnuielnice, norme tehnice, norme politice, norme religioase, norme juridice, norme de convietuire sociala.

116. Care sunt elementele sistemului dreptului ? B
a. Normele etice (morale), normele tehnice, normele juridice, normele deontologice
B. Norma juridica, institutia juridica, subramura de drept, ramura de drept, diviziuni de drept
c. Normele generale, normele speciale, normele de exceptie;
d. Normele de drept public, normele de drept privat
e. Normele de drept civil, penal, administrativ, constitutional, financiar etc.

117. Care sunt componentele realitatii juridice ? B
a. Realitatea economica, realitatea politica, realitatea ideologica, realitatea culturala, realitatea religioasa, realitatea demografica
B. Constiinta juridica, dreptul, ordinea de drept;
c. Cadrul economic, social, politic, natural, factorul uman
d. Factorul geografic, factorul bio-fiziologic;
e. Factorul demografic, evenimentele naturale.

118. Care sunt marile sisteme de drept ? C
a. Sistemul francez, sistemul german, sistemul scandinav;
b. Sistemul de drept national, international, comunitar;
C. Sistemul de drept romano-germanic, anglo-saxon si sisteme de drept traditionale si religioase, sistemul de drept al comunitatii europene;
d. Sistemul common law, equity, statutary law
e. Drept public, drept privat.

119. Ce sunt principiile dreptului ? E
a. Reguli de conduita generale, obligatorii, impersonale, instituite de catre stat cu scopul mentinerii ordinii sociale
b. Totalitatea mijloacelor, metodelor si procedurilor ce stau la baza elaborarii dreptului;
c. Realitati exterioare care exercita o influenta asupra dreptului, facandu-l sa aiba o anumita infatisare
d. Acele activitati concrete pe care le executa dreptul pentru a-si realiza scopul sau fundamental, acela de a regla conduita oamenilor
E. Acele idei generale, diriguitoare care stau la baza elaborarii si aplicarii dreptului.

120. Care sunt principiile generale ale dreptului ? A
A. Principiul asigurarii bazelor legale de functionare a statului, principiul libertatii, principiul egalitatii, principiul responsabilitatii, principiul dreptatii, principiul echitatii si justitiei;
b. Principiile dreptului civil, principiile dreptului penal, principiile dreptului familiei, principiile dreptului international, principiile dreptului comunitar;
c. Principiul fundamentarii stiintifice a activitatii de elaborare a normelor juridice, principiul echilibrului;
d. Principiul accesibilitatii si a economiei de mijloace, principiul corelarii;
e. Principiul prezumtiei de nevinovatie, principiul egalitatii partilor, principiul celeritatii, principiul raspunderii personale.

121. Ce sunt functiile dreptului ? B
a. Acele activitatii pe care le desfasoara statul in scopul indeplinirii atributelor de legiferare, executare, jurisdictionale si externe;
B. Acele activitati concrete pe care le executa dreptul pentru a-si realiza scopul sau concret, fundamental, acela de a asigura ordinea in societate, potrivit vointei generale
c. Activitatile desfasurate de organele competente in procesul de realizare si infaptuire a drepturilor si obligatiilor persoanelor participante la viata juridica;
d. Acele idei generale, diriguitoare care stau la baza elaborarii si aplicarii dreptului
e. Totalitatea strategiilor si scopurilor unui legiuitor precum si instrumentele conceptuale de realizare a acestora.

122. Care sunt functiile dreptului ? C
a. Functia legislativa, executiva, jurisdictionala, externa;
b. Functiile dreptului penal, functiile dreptului procesual penal, functiile dreptului civil, functiile dreptului procesual civil;
C. Functia de institutionalizare sau formalizare juridica a organizarii social-politice,functia de conservare, aparare si garantare a valorilor fundamentale ale societatii, functia de conducere a societatii, functia normativa, functia preventiva;
d. Functia de aparare a societatii impotriva infractiunilor, functia de stabilire a organelor competente sa participe la realizarea procesului penal, functia de stabilire si delimitare a drepturilor si obligatiilor organelor participante la procesul penal;
e. Functia de stabilire si explicare a conditiilor si efectelor actelor juridice civile, functia de stabilire a cadrului legal in care actioneaza persoana fizica si persoana juridica.

123. Cum definim statul ? D
a. Gruparea unor sisteme juridice nationale in raport cu trasaturile comune ale acestora;
b. Statul este o stare de constiinta a societatii;
c. Statul este un sistem de reglementarii si institutii;
D. Statul este principala institutie politica a societatii care prin prerogativa ce o are de a elabora si aplica dreptul, asigura organizarea si conducerea societatii;
e. Statul este o forma istoriceste determinata si variabila de autoritate.

124. Care sunt partile constitutive ale actului normativ ? E
a. Ipoteza, dispozitia, sanctiunea;
b. Norma juridica, institutia juridica, ramura de drept, diviziunea dreptului;
c. Stabilirea situatiei de fapt, alegerea normei, interpretarea normei, elaborarea actului de aplicare
d. Constitutia, decretul, legea, hotararea de Guvern, Ordonanta de Guvern, acte ale organelor administrative (ordin, decizie);
E. Stilul, forma introductiva, preambulul, partea dispozitiva, forma de atestare.

125. Care sunt etapele elaborarii actelor normative ? E
a. Descrierea detaliata a situatiilor de fapt ce urmeaza sa fie transformate in situatii de drept, analiza motivatiilor si determinarilor care impun reglementarea domeniului respectiv, elaborarea actului normativ
b. Cercetarea stiintifica a realitatii sociale, determinarea efectelor posibile ale viitoarei reglementari legale, evaluarea costului social al elaborarii si apoi punerii in aplicare a reglementarilor respective
c. Stabilirea oportunitatii adoptarii actului normativ respectiv, depistarea legaturilor si interferentelor existente intre raporturile sociale ce urmeaza a fi reglementate si alte raporturi deja existente
d. Descrierea si stabilirea situatiei de fapt, alegerea normei juridice cea mai potrivita acelei situatii de fapt, interpretarea normei juridice, elaborarea actului de aplicare
E. Initierea proiectului de lege, dezbaterea proiectului de lege, adoptarea proiectului de lege, promulgarea legii, publicarea legii.

126. Care sunt formele de sistematizare a actelor normative ? E
a. Sistemul national al actelor normative;
b. Sistemul de drept cu subsistemele sale;
c. Sistemul de drept francez, german, scandinav;
d. Sistemul de drept romano-germanic, anglo-saxon si sistemele traditionale si religioase;
E. Incorporarea si sistematizarea

127. In ce consta realizarea dreptului ? C
a. Este prerogativa statului de a elabora si aplica dreptul in scopul mentinerii ordinii sociale
b. Este posibilitatea statului detinator al fortei de coercitie ca in cazul nerespectarii dreptului de a interveni cu scopul restabilirii ordinii in societate
C. Este procesul complex de transpunere in viata a continutului normelor juridice, proces in care destinatarii dreptului respecta si aduc la indeplinire dispozitiile actelor normative, iar in situatia incalcarii acestora, statul intervine pentru aplicarea dreptului
d. Este procesul de grupare a actelor normative pe baza unor criterii riguros stabilite, astfel incat normele juridice sa fie bine cunoscute si aplicate
e. Este procesul de stabilire a tehnicilor si operatiunilor metodologice si gnoseologice specifice care conduc la descifrarea structurii si dinamicii raporturilor stabilite in societate

128. Care sunt fazele procesului de aplicare a dreptului ? E
a. Realizarea dreptului prin activitatea de respectare si executare a legilor;
b. Indeplinirea de catre subiectele de drept a cerintelor cuprinse in norma juridica;
c. Desfasurarea procesului in instanta de fond, instanta de apel si instanta de recurs;
d. Executarea si respectarea dispozitiilor juridice de catre organele de stat care au atributii de aplicare a legii;
E. Stabilirea starii de fapt, alegerea normei de drept, elaborarea si emiterea actului de aplicare

129. Care sunt modurile interpretarii normelor juridice ? D
a. Interpretare scrisa, nescrisa;
b. Interpretare directa, indirecta
c. Interpretare determinata, relativ determinata;
D. Interpretare oficiala, neoficiala;
e. Interpretare doctrinara, judecatoreasca, administrativa.

130. Care sunt metodele de interpretare a normelor juridice ? D
a. Metoda comparabila, cantitativa;
b. Observatia, ancheta, interviul;
c. Metoda sociologica, metoda informatica;
D. Metoda gramaticala, sistematica, istorica, logica;
e. Literala, extensiva, restrictiva.



131. Ce este raportul juridic ? E
a. Acordul intre doua sau mai multe persoane spre a se constitui intre dansii un set de drepturi si obligatii;
b. Regula de comportament generala, obligatorie, impersonala, elaborata sau recunoscuta de stat cu scopul asigurarii ordinii sociale;
c. Actul creat de autoritatile publice investite cu putere de legiferare care cuprinde norme generale si obligatorii ce pot fi aduse la indeplinire - la nevoie - prin forta de constrangere a statului;
d. Este actul normativ elaborat de puterea executiva care contine norme juridice referitoare la organizarea executarii legilor emise de Parlament;
E. Este o legatura sociala intre participanti determinati, reglementata de norma juridica susceptibila, de a fi aparata pe calea coercitiei statale si caracterizata prin existenta drepturilor si obligatiilor juridice.

132. Care sunt premisele raportului juridic ? C
a. Ipoteza, dispozitia, sanctiunea;
b. Continutul raportului juridic, obiectul raportului juridic, subiectele raportului juridic;
C. Norma juridica, subiectele raportului juridic, faptele juridice
d. Statul, organele de stat si peroanele juridice;
e. Evenimentele naturale, evenimentele sociale, actiunile licite, actiunile ilicite

133. In ce consta continutul raportului juridic ? D
a. Norma juridica, subiectele de drept, faptele juridice;
b. Capacitatea juridica a partilor raportului juridic, norma juridica, obiectul raportului juridic;
c. Subiectele raportului juridic, obiectul raportului juridic, sanctiunea raportului juridic;
D. Drepturile si obligatiile subiectelor intr-un raport juridic concret determinat, care sunt prevazute de norma juridica;
e. Acea imprejurare, eveniment sau stare de fapt reala, care creeaza, modifica sau stinge un raport juridic, adica produce efecte juridice.

134. Ce este obiectul raportului juridic ? A
A. Conduita ce se realizeaza de catre subiectii raportului juridic ca urmare a exercitarii drepturilor si indeplinirii obligatiilor pe care le identificam in continutul raportului juridic
b. Totalitatea drepturilor si obligatiilor subiectelor intr-un raport juridic concret determinat care sunt prevazute de norma juridica;
c. Acea imprejurare, eveniment sau stare de fapt reala, care creeaza, modifica sau stinge un raport juridic;
d. Posibilitatea subiectului raportului juridic de a cere apararea dreptului sau de catre stat, atunci cand dreptul sau a fost nesocotit de subiectul obligat;
e. Aptitudinea recunoscuta de lege omului de a avea drepturi si obligatii juridice, in lipsa careia nu ar fi posibila stabilirea raportului juridic.

135. Ce desemneaza faptul juridic ? C
a. Acele imprejurari, evenimente sau stari de fapt care, prin ele insele, au puterea de a produce efecte juridice;
b. Acele imprejurari, evenimente sau stari de fapt de existenta carora normele juridice nu leaga consecinte juridice;
C. Acele imprejurari, evenimente sau stari de fapt reale care creeaza, modifica sau sting un raport juridic;
d. Acele imprejurari, evenimente, fapt prezente in ipoteza normei juridice la care se va referi in continuare dispozitia normei juridice;
e. Acea conduita, comportament impus persoanei obligate de catre norma juridica in corelatie cu dreptul subiectiv.

136. Care sunt particularitatile raportului juridic penal ? B
a. Este un raport juridic de putere;
B. Este un raport juridic de constrangere;
c. Este un raport juridic de subordonare;
d. Este un raport juridic de colaborare;
e. Este un raport juridic de conformare.

137. Ce este raspunderea juridica ? C
a. Este conduita ilicita, adica actiunea sau inactiunea prin care o persoana incalca dispozitiile legale
b. Este atitudinea psihica a persoanei care comite fapte ilicite;
C. Este un raport juridic, creat de norma juridica, intre persoana care a incalcat dispozitiile legii si stat, reprezentat de organele de aplicare a legii;
d. Realizare dreptului prin intermediul unor acte specifice de autoritate, emise de organele statului in conformitate cu competenta stabilita acestora prin lege;
e. Este o relatie sociala, patrimoniala sau nepatrimoniala reglementata de o norma juridica.

138. Care sunt conditiile raspunderii juridice ? E
a. Conditii de forma, conditii de fond;
b. Capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu a subiectului care se afla in situatia de a raspunde juridic;
c. Capacitatea juridica generala si capacitatea juridica speciala;
d. Norma juridica, subiectele de drept, faptele juridice;
E. Conduita ilicita, vinovatia, legatura de cauzalitate

139. Care sunt formele specifice ale raspunderii juridice ? A
A. Raspunderea penala, administrativa, civila, a membrilor guvernului, a sefului de stat
b. Raspundere directa, indirecta, tacita sau implicita
c. Raspunderea politica, morala, religioasa, disciplinara
d. Contraventia, infractiunea, prejudiciul
e. Amenda, inchisoarea, acoperirea prejudiciului, suspendarea unor drepturi.

140. Care este componenta realitatii juridice ? B
a. Realitatea economica, realitatea politica, realitatea ideologica, culturala, realitatea demografica, realitatea religioasa, realitate militara;
B. Constiinta juridica, dreptul, ordinea de drept;
c. Constitutia, legile constitutionale, legile organice, legile ordinare, Decretul, Hotararile de Guvern, Ordonantele de Guvern, acte ale administratiei publice centrale si locale;
d. Norma juridica, institutia juridica, subramura de drept, ramura de drept, diviziunile dreptului;
e. Esenta dreptului, continutul dreptului, forma dreptului.

141. Carei categorii de izvor de drept apartine doctrina ? E
E. Izvoare neoficiale.a






Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1426
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site