Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Ce trebuie sa cunoasteti referitor la interogatoriul (marturisire)

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micCe trebuie sa cunoasteti referitor la interogatoriul (marturisire)

1. Deosebirea dintre marturie si marturisire.
Ei bine, va facem cunoscut ca marturia reprezinta declaratia unei persoane straina de pretentia care face obiectul unui litigiu. Marturisirea, insa, provine chiar de la una dintre partile in litigiu, fiind declaratia prin care o parte recunoaste ca adevarat un fapt, aceasta declaratie determinand anumite consecinte juridice impotriva ei.

Marturisirea judiciara este obtinuta in cursul judecatii in fata instantei, prin intermediul interogatoriului (chestionar de intrebari) formulat de catre partea adversa, careia instanta i-a incuviintat o asemenea proba.

Constituie marturisire judiciara si cea facuta de parte spontan, fara sa fie intrebata prin acel interogatoriu. In acest caz instanta consemneaza marturisirea in cuprinsul incheierii de sedinta.

Trebuie sa stiti ca marturisirea este, in principiu, admisibila in toate materiile.

Sunt si situatii cand marturisirea nu este admisibila.

2. Cand puteti propune o asemenea proba?

Daca sunteti reclamant intr-o pricina si intelegeti sa va folositi in dovedirea pretentiilor de interogatoriul paratului, atunci va trebui sa solicitati prin cererea de chemare in judecata aceasta proba.

Si paratul poate solicita aceasta proba, daca considera ca il ajuta in apararea sa fata de pretentiile reclamantului. Astfel, paratul va trebui sa ceara, la randul sau, prin intampinare chemarea reclamantului la interogatoriu.

Daca nu ati cerut acest lucru, fie ca sunteti reclamant sau parat, puteti cere luarea interogatoriului partii adverse si dupa prima zi de infatisare daca din dezbateri credeti ca aceasta proba va ajuta. Mai puteti cere aceasta proba si daca, neavand avocat, nu ati stiut ca va puteti folosi si de aceasta proba.

Intrucat admiterea acestei dovezi nu pricinuieste amanarea judecatii, daca partea ce urmeaza sa raspunda este prezenta in instanta, inseamna ca puteti cere aceasta proba chiar daca nu a-ti cerut-o de la inceput prin cererea de chemare in judecata sau intampinare.

Este posibil ca in proces sa aveti calitatea de intervenient, chemat in garantie, chemat in judecata intrucat ati putea pretinde aceleasi drepturi ca si reclamantul, aratat de parat ca titular al dreptului.

Indiferent ce calitate dintre cele enumerate aveti in proces, fiind parte, puteti apela la o asemenea proba si puteti fi chemat sa raspundeti la interogatoriu.

Intrucat instanta trebuie sa stabileasca adevarul nu trebuie sa va deranjeze daca ordona din oficiu aceasta proba.

Procurorul nu poate fi chemat la interogatoriu chiar daca el a introdus cererea de chemare in judecata, deoarece faptele la care se refera cauza nu sunt fapte personale ale acestuia.

Ca orice mijloc de proba interogatoriul se incuviinteaza de instanta prin incheiere, dupa ce fiecare parte si-a spus parerea cu privire la aceasta proba.

3. Ce conditii trebuie sa indeplineasca interogatoriul?

Interogatoriul se va incuviinta de instanta numai daca este vorba de fapte personale ale celui ce urmeaza a fi intrebat si care au legatura cu litigiul si pot duce la rezolvarea cauzei.

Faptele straine partii se vor dovedi cu alte mijloace de proba.

4. Administrarea propriu-zisa a interogatoriului

Daca vi s-a incuviintat o asemenea proba trebuie sa formulati in scris toate intrebarile pe care doriti sa le puneti, lasand spatiu pentru consemnarea raspunsurilor. In practica, se procedeaza in sensul consemnarii intrebarilor in partea stanga a colii de hartie, iar in jumatatea din partea dreapta a colii se consemneaza raspunsurile, in ordinea si in dreptul fiecarei intrebari.Interogatoriul trebuie prezentat instantei de judecata pentru a proceda la intrebarea partii. Partea care a formulat interogatoriul nu trebuie sa-l depuna la dosar cu mult timp inainte pentru ca partea adversa sa nu aiba timp sa-si pregateasca raspunsurile dupa cum ii este mai favorabil.

Cel chemat la interogatoriu este intrebat de presedintele completului asupra fiecarui fapt in parte. Acesta nu are voie sa citeasca un raspuns scris de mai inainte, insa se poate folosi de insemnari privitoare la cifre sau denumiri.

Daca cel caruia i se ia interogatoriul declara ca pentru a raspunde trebuie sa cerceteze inscrisuri, instanta va putea sa fixeze un nou termen pentru luarea interogatoriului.

Dupa ce in prealabil a citit si a luat cunostinta de cele consemnate, cel interogat trebuie sa semneze interogatoriul pe fiecare pagina.

In situatia in care cel ce urmeaza sa fie interogat nu doreste sa raspunsa la intrebari sau nu poate sa semneze se va mentiona aceasta imprejurare in josul interogatoriului.

Statul si celelalte persoane juridice de drept public si privat vor raspunde in scris la interogatoriul ce li se va comunica, fiind necesar ca raspunsul comunicat sa fie semnat si parafat de organul care reprezinta persoana juridica in mod valabil.

In cazul societatilor comerciale de persoane, asociatii cu drept de reprezentare vor fi citati personal la interogatoriu.

5. Administrarea interogatoriului in situatii speciale

Daca nu va puteti prezenta in fata instantei pentru a fi interogat, nu este nici o problema. Instanta se poate prezenta la domiciliul dumneavoastra pentru a va lua interogatoriul incuviintat.

In cazul minorilor, persoanelor fara discernamant, legea dispune ca interogatoriul se poate lua reprezentatilor legali, insa numai cu privire la faptele savarsite de ei in aceasta calitate.

Daca partea are domiciliul in strainatate va putea fi interogata prin cel care o reprezinta in judecata, situatie in care interogatoriul va fi comunicat in scris mandatarului, care va depune raspunsul partii dat in cuprinsul unei procuri speciale si autentice. Daca mandatarul este avocat, procura speciala poate fi certificata de acesta.

Se poate intampla ca partea chemata la interogatoriu sa refuze, fara motive temeinice, sa raspunda la interogatoriu sau nu se infatiseaza.

In toate cazurile in care este posibila administrarea altor probe, lipsa la interogatoriu sau refuzul de a raspunde va fi socotit ca un inceput de dovada ce urmeaza a fi completat cu alte probe.

Atentie !

Cand nu s-ar mai putea administra alte probe, instanta va putea considera atitudinea respectiva ca o marturisire de plina, daca si-a format convingerea in acest sens


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1071
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site