Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


DREPTUL DE PROPRIETATE - NOTIUNI GENERALE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDreptul de proprietate - notiuni generale

Vom defini dreptul de proprietate, ca fiind acel drept real, care confera titularului atributele de posesie, folosinta si dispozitie asupra unui bun, atribute pe care numai el le poate exercita in plenitudinea lor, in putere proprie si in interesul propriu, cu respectarea normelor juridice in vigoare.Exercitarea dreptului de proprietate comporta punerea in valoare de catre proprietar a trei atribute : posesia, folosinta si dispozitia - care constituie continutul juridic al dreptului de proprietate.

Posesia consta in prerogativa conferita proprietarului de a stapani in fapt, direct si nemijlocit bunuri ce constituie obiect al dreptului de proprietate, prin putere proprie si in interes propriu (sau de a consimti ca stapanirea de fapt asupra bunului sa se faca in numele si in interesul lui, de catre o alta persoana).

Folosinta consta in prerogativa conferita proprietarului de a utiliza bunul in interesul sau propriu si se a-i percepe fructele si veniturile pe care le poate obtine de pe urma folosintei sale.

Dispozitia consta in prerogativa conferita proprietarului de a dispune cu privire la fiinta juridica sau materiala a bunurilor ce constituie obiect al dreptului de proprietate; dispozitia are doua laturi :

- una juridica, prin intermediul careia proprietarul poate instraina bunul sau poate constitui asupra sa unele drepturi reale in favoarea altei persoane;

- una materiala, prin intermediul careia proprietarul poate consuma sau distruge substanta bunului ce-i apartine ca titular al dreptului de proprietate.

Dreptul de proprietate constituie o unitate a celor trei atribute, pe care titularul le exercita fie direct si nemijlocit, prin putere proprie si in interes propriu, fie indirect si mijlocit, prin intermediul persoanelor in favoarea carora el a constituit anumite drepturi reale, conferindu-le puterea de a se bucura de unele din prerogativele dreptului sau. Prin urmare, desi, de regula, toate atributele dreptului de proprietate sunt exercitate direct de catre proprietar nu este exclusa posibilitatea exercitarii unora dintre ele, sau chiar in totalitatea lor de catre o alta persoana decat proprietarul. Cu toate acestea, va considerat proprietar numai acela care exercita atributele dreptului de proprietate in puterea sa proprie si in interesul sau propriu, iar orice alta persoana decat proprietarul, care exercita atributele dreptului de proprietate in virtutea puterilor conferite de proprietar, deci nu in putere proprie, nu va avea calitatea de proprietar (ex. locatarul, comodatarul, uzufructuarul).

Asa dupa cum am vazut cu ocazia prezentarii continutului raportului juridic civil, drepturile patrimoniale se impart in drepturi reale si drepturi de creanta, iar drepturile reale, in functie de corelatia ce exista intre ele se subdivid in drepturile reale principale (din care face parte dreptul de proprietate si dezmembramintele ei) si drepturi reale accesorii (din care fac parte dreptul de gaj, dreptul de ipoteca, privilegiile si dreptul de retentie).

In cuprinsul capitolului rezervat drepturilor reale vom prezenta numai drepturile reale principale, urmand ca aceste accesorii sa fie prezentate in capitolul rezervat obligatiilor civile, deoarece ele constituie in acelasi timp si garantii reale ale obligatiilor.

Caracterele dreptului de proprietate, prin care se deosebeste de toate celelalte drepturi reale sunt urmatoarele:

a)este absolut si inviolabil, fiind recunoscut titularului sau in raporturile acestuia cu tertii, care sunt obligati sa nu faca nimic de natura a-l incalca. Conform art. 135 pct. 5 din Constitutie 'proprietatea privata este in conditiile legii inviolabila', deci dreptul de proprietate nu poate fi incalcat de nimeni, aceasta interdictie impunandu-se cu aceeasi forta si statului.Ea cunoaste, totusi doua exceptii :

- anumite bunuri imobile pot sa fie expropriate, in conditiile legii, pentru cauza de utilitate publica.

Prin expropriere se intelege trecerea in proprietatea publica, prin hotarare judecatoreasca, sau actul altei autoritati competente, a unor bunuri imobile aflate in proprietatea particulara (a se vedea art. 41 al. 3 din Constitutie si art. 481 C. civ.);

- subsolul oricarei proprietati imobiliare poate fi folosit si exploatat pentru lucrari de interes general (art. 41 al. 4 din Constitutie);

b) este deplin si exclusiv conferind titularului sau 'plena potestas', adica toate cele trei atribute : posesia, folosinta si dispozitia, care sunt, totodata nu numai depline, ci si independente de orice puteri ale altei persoane asupra bunului respectiv, in afara de cazurile cand proprietatea este dezmembrata.

c) este perpetuu si transmisibil, adica nelimitat in timp si dureaza atata vreme cat exista bunul care face obiectul sau, nepierzandu-se prin neuz (neexercitare); poate fi transmis intre vii, in conditiile legii si pentru cauza de moarte. Nu are caracter transmisibil dreptul de proprietate asupra bunurilor scoase din circuitul civil.

Structura actuala a dreptului de proprietate in Romania poate fi evidentiata sau stabilita in functie de anumite criterii :

a) dupa subiectele dreptului de proprietate, distingem : dreptul de proprietate apartinand persoanelor fizice si respectiv, dreptul de proprietate ai carui titulari sunt persoanele juridice;

b) dupa modurile de dobandire, putem distinge :

- dreptul de proprietate dobandit prin acte juridice si dreptul de proprietate dobandit prin fapte juridice;

- dreptul de proprietate dobandit in raporturile dintre vii si dreptul de proprietate dobandit pentru cauze de moarte;

- dreptul de proprietate originara, dobandit prin moduri originare de dobandire a proprietatii, si drept de proprietate derivata, dobandit prin moduri derivate de dobandire a proprietatii;

c) dupa regimul sau juridic, dreptul de proprietate se prezinta sub doua forme : drept de proprietate publica si drept de proprietate privata, ambele forme fiind consacrate in art. 135 pct. 2 din Constitutia Romaniei.

d) in functie de titularul sau, proprietatea privata se imparte in :

- proprietate particulara apartinand persoanelor fizice si persoanelor juridice;

- proprietate privata a statului si unitatilor administrativ-teritoriale.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1152
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved