Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


DREPTUL FAMILIEI

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



UNIVERSITATEA BUCURESTI

DEPARTAMENTUL CREDIS



Facultatea de Administratie Publica

DREPTUL FAMILIEI

Conditii de forma la incheierea casatoriei

Conditii de forma la incheierea casatoriei

Conditiile de forma impuse de lege la incheierea casatoriei nu sunt un scop in sine, ci urmaresc asigurarea respectarii conditiilor de fond si verificarea inexistentei impedimentelor la casatorie. Se mai afirma in literatura de specialitate ca impunerea unor anumite conditii de forma are drept scop recunoasterea publica a casatoriei (art. 3 Codul familiei) si asigurarea unui mijloc de dovada a acesteia (art. 18 Codul familiei).

Formalitati premergatoare incheierii casatoriei

Declaratia de casatorie

In conformitate cu dispozitiile art. 12 Codul familiei, cei care vor sa se casatoreasca trebuie sa faca la serviciul de stare civila o declaratie de casatorie, prin aceasta exprimandu-se vointa, din partea amandurora, de a incheia casatoria. Declaratia de casatorie se face in scris si, dupa cum rezulta indirect din dispozitiile art. 12 alin. (1) Codul familiei, ea nu va putea fi data prin reprezentare, ci numai personal.

Declaratia de casatorie trebuie sa cuprinda

- manifestarea de vointa a declarantilor ca vor sa se casatoreasca

- identificarea fiecaruia prin datele personale;

- declaratia viitorilor soti, in sensul ca nu exista nici o piedica la casatorie dintre cele prevazute de dispozitiile art. 4-10 Codul familiei;

- declaratia acestora privind numele pe care doresc a-l purta in timpul casatoriei (art. 27 Codul familiei). Aceasta declaratie poate fi facuta si ulterior, pana la incheierea casatoriei, in scris, urmand a fi anexata declaratiei de casatorie;

- declaratia viitorilor soti ca au luat cunostinta de starea sanatatii lor in mod reciproc;

- indicarea locului unde se va incheia casatoria in situatia in care declaratiile au fost facute in localitati diferite.

De regula, declaratia de casatorie se intocmeste de catre cei care vor sa se casatoreasca la serviciul de stare civila unde urmeaza a se incheia casatoria si care poate fi, la alegere, cel al domiciliului sau al resedintei oricaruia dintre viitorii soti. Potrivit dispozitiilor art. 27 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, casatoria se va putea incheia si in afara sediului autoritatii administratiei locale daca, pentru motive temeinice, unul dintre viitorii soti se afla in imposibilitatea de a se putea prezenta. In acest caz, insa, este nevoie de aprobarea primarului. In situatia in care unul dintre viitorii soti nu se afla in localitatea unde urmeaza a se incheia casatoria, acesta va putea face declaratia de casatorie la serviciul de stare civila din localitatea in care se afla, urmand ca aceasta sa fie trimisa serviciului de stare civila de la locul in care se va incheia casatoria (art. 11 si 12 Codul familiei). In prima ipoteza, formularul pe care se intocmeste declaratia de casatorie este unic, iar in cea de-a doua se folosesc doua formulare.

In aceeasi zi in care ofiterul de stare civila primeste declaratia de casatorie, acesta va dispune publicarea ei in extras prin afisarea intr-un loc special amenajat la sediul primariei unde urmeaza a se incheia casatoria. Extrasul va cuprinde: data afisarii, datele de stare civila ale viitorilor soti, precum si instiintarea ca orice persoana poate face opunere la casatorie, in termen de 10 zile de la data afisarii1 .

Actele anexa declaratiei de casatorie

La declaratia de casatorie se anexeaza, asa cum rezulta din dispozitiile art. 13 Codul familiei si ale art. 28 din Legea nr. 119/1996, urmatoarele acte:

- certificatele de nastere ale declarantilor, in original, dar la dosar se retin numai copii legalizate sau certificate de catre ofiterul de stare civila

- actele de identitate, care, dupa verificare, se restituie de catre ofiterul de stare civila, urmand a fi prezentate in momentul incheierii casatoriei;

- hotararea judecatoreasca de desfacere sau anulare a casatoriei anterioare sau certificatul de deces al sotului anterior;

- certificatele medicale dovedind starea sanatatii viitorilor soti si care sunt valabile 30 de zile de la eliberarea lor;

- decizia pentru incuviintarea casatoriei inainte de expirarea termenului de 10 zile, prevazut de lege, daca e cazul (art. 29 din Legea nr. 119/1996);

- decizia de acordare a dispensei de varsta, de rudenie sau de adoptie, daca e cazul.

Atributiile ofiterului de stare civila in legatura cu declaratia de casatorie

Dupa primirea declaratiei de casatorie, ofiterul de stare civila citeste declarantilor dispozitiile art. 4-10 si 27 din Codul familiei si le atrage atentia asupra sanctiunilor legale aplicabile celor ce fac declaratii false (art. 292 Codul penal).

Casatoria se poate incheia, potrivit dispozitiilor art. 29 alin. (1) din Legea nr. 119/1996, in termen de 10 zile (ce cuprinde atat ziua in care se face declaratia, cat si ziua in care se oficiaza casatoria) de la data cand a fost facuta declaratia de casatorie. In acest interval de timp, potrivit dispozitiei art. 14 Codul familiei, se pot face opozitii la casatorie, care urmeaza a fi verificate de catre ofiterul de stare civila

In cazuri cu totul speciale, este posibila incheierea casatoriei si inainte de expirarea termenului de 10 zile, dar numai cu aprobarea primarului localitatii ori al sectorului municipiului Bucuresti din locul unde urmeaza a se incheia casatoria (art. 29 alin. (2) din Legea nr. 119/1996).

Casatoria incheiata inainte de expirarea termenului mentionat, fara aprobarea despre care am facut vorbire, este valabila, insa atrage sanctiuni administrative pentru ofiterul de stare civila care a incheiat-o.

Declaratia de casatorie, chiar inregistrata, desi exprima in scris vointa declarantilor de a se casatori, nu produce nici o consecinta juridica, intrucat consimtamantul viitorilor soti trebuie exprimat verbal in fata ofiterului de stare civila in momentul celebrarii casatoriei.

Opozitii la casatorie

Aceste dispozitii sunt cuprinse in art. 131 introdus in Codul familiei prin Legea nr. 23/28 ianuarie 1999 pentru modificarea si completarea unor dispozitii din Codul familiei si din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, publicata in M. Of. al Romaniei, Partea I, nr. 35/28 ianuarie 1999.

Asa cum am aratat deja, incheierea casatoriei se poate face numai dupa trecerea termenului de 10 zile de la data cand a fost facuta declaratia de casatorie, cu exceptia cazului cand se acorda dispensa de catre primar (sau de catre comandantul navei pe care se incheie casatoria).

In acest interval de timp, potrivit dispozitiilor art. 14 Codul familiei, orice persoana poate face opozitie la casatorie, fara a fi nevoita sa dovedeasca vreun interes, dat fiind interesul general al societatii in incheierea unor casatorii neafectate de vicii. Opozitia sau opunerea la casatorie este, asadar, actul prin care o persoana aduce la cunostinta ofiterului de stare civila existenta unei imprejurari care constituie impediment la casatorie sau neindeplinirea unei conditii de fond pentru incheierea valabila a casatoriei.

Pentru a fi valabila, opozitia la casatorie trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

- sa fie facuta in scris si semnata de cel care o face;

- sa precizeze dovezile pe care se intemeiaza

Desi o opozitie care nu indeplineste aceste conditii nu are eficacitate juridica, daca ea releva existenta unor imprejurari care constituie o piedica la casatorie, ofiterul de stare civila va trebui sa faca verificarile necesare, opozitia nevalabila ca atare avand valoarea unei informatii.

Dupa efectuarea verificarilor necesare, ofiterul de stare civila va respinge opozitia in cazul in care ea nu este intemeiata, procedand la incheierea casatoriei; daca, intr-adevar, constata ca exista o piedica la casatorie, va refuza incheierea acesteia si, potrivit dispozitiilor art. 10 din Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civila, la cererea partii, va inainta actele judecatoriei, competenta a hotari, de urgenta, asupra refuzului de incheiere a casatoriei.

In mod evident, ofiterul de stare civila poate refuza incheierea casatoriei, chiar daca nu exista nici o opozitie la casatorie, dar constata el, din oficiu, existenta vreunui impediment de natura a se opune la incheierea acesteia.

Procedura incheierii casatoriei

Localitatea si locul unde se incheie casatoria

Potrivit dispozitiilor art. 11 Codul familiei, localitatea in care se va incheia casatoria este determinata de domiciliul sau de resedinta oricaruia dintre viitorii soti. Domiciliul sau resedinta acestora se dovedeste cu buletinele de identitate ale celor care vor sa se casatoreasca; resedinta se dovedeste cu viza de flotant inscrisa in buletinul de identitate.

In ceea ce priveste locul incheierii casatoriei, dispozitiile art. 16 Codul familiei prevad ca sotii sunt obligati a se prezenta, impreuna, la sediul serviciului de stare civila (din localitatea determinata prin cele mai sus aratate). In cazuri exceptionale, casatoria poate fi incheiata si in afara sediului serviciului de stare civila (art. 16 alin. (2) Codul familiei). Sunt astfel de cazuri, bunaoara, situatiile in care unul dintre viitorii soti sufera de o boala grava, este infirm sau viitoarea sotie este insarcinata intr-o faza avansata etc. De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 8 din Legea nr. 119/1996 privitoare la actele de stare civila, daca viitorii soti au cetatenie romana, casatoria poate fi incheiata si la bordul navei sub pavilion romanesc, aflata intr-o calatorie in afara granitelor tarii. In acest din urma caz, comandantul navei este indrituit a acorda, pentru motive temeinice, dispensa de termen si cea de varsta. La sosirea in tara, comandantul este obligat sa trimita o copie certificata de pe inregistrarea facuta, prin capitania portului de inscriere a navei, la organul local al administratiei de stat competent, respectiv cel al sectorului 1 Bucuresti.

Casatoria nu se poate incheia la bordul unei aeronave, intrucat orice fel de calatorie cu acest mijloc de transport dureaza putin, iar incheierea casatoriei in aceste conditii nu-si gaseste justificarea celeritatii.

Atributiile ofiterului de stare civila

Potrivit art. 3 din Codul familiei, numai casatoria incheiata in fata ofiterului de stare civila produce efecte juridice, iar ofiterul de stare civila competent este acela al consiliului local al comunei, al orasului, al municipiului sau al sectorului dintr-un municipiu in raza caruia domiciliaza sau isi au resedinta unul sau ambii soti.

O persoana care nu are calitatea de ofiter de stare civila nu va putea incheia valabil o casatorie, caci nu este competenta material in acest sens. Casatoria astfel incheiata va fi lovita de nulitate. Insa, in unele situatii, legiuitorul inlatura consecintele nulitatii unei asemenea casatorii, mentinand-o ca valabila. Este cazul reglementat de dispozitiile art. 7 din Legea nr. 119/1996 (privitoare la actele de stare civila), cand inregistrarea facuta in registrul de stare civila de catre o persoana care nu are calitatea de ofiter de stare civila este valabila, daca creeaza convingerea generala ca acea persoana are calitatea sa instrumenteze. Aceasta este, de fapt, o aplicatiune a principiului error communis facit jus

Daca persoanele care se casatoresc nu-si au domiciliul sau resedinta, cel putin unul, in raza localitatii unde se incheie casatoria, se incalca normele de competenta rationae personae (competenta personala) a ofiterului de stare civila, insa o atare imprejurare nu atrage nulitatea casatoriei. Fiindca am mai amintit si in sectiunile anterioare despre incheierea casatoriei unor cetateni romani pe o nava aflata in afara granitelor tarii se impune, si in aceasta parte a expunerii, precizarea ca, intr-o astfel de situatie, competenta (rationae personae) apartine comandantului navei, care are, printre altele, si atributiile ofiterului de stare civila (art. 8 din Legea nr. 119/1996).

In cazul in care ofiterul de stare civila ar incheia casatoria in afara razei teritoriale a comunei, a orasului, a municipiului sau a sectorului din municipiu corespunzator primariei in cadrul careia isi desfasoara activitatea, se incalca normele de competenta teritoriala rationae loci). O astfel de depasire a competentei teritoriale este, evident, posibila numai in cazul in care casatoria nu se incheie la sediul serviciului de stare civila. Nici aceasta incalcare a normelor de competenta nu atrage nulitatea casatoriei1.

Ofiterul de stare civila competent, la data fixata pentru celebrarea casatoriei, procedeaza in felul urmator:

- identifica, pe baza actelor de identitate, viitorii soti si constata ca nu exista opozitii si impedimente la incheierea casatoriei si verifica prezenta a doi martori;

- constata ca sunt indeplinite conditiile de fond la incheierea casatoriei, dupa ce ia consimtamantul ambilor candidati;

- declara casatoria incheiata

- intocmeste actul de casatorie in registrul de stare civila, ce se semneaza de ofiterul de stare civila, de catre soti si de cei doi martori;

- face mentiunea pe buletinul de identitate al sotului care si-a schimbat numele;

- elibereaza sotilor certificatul de casatorie.

Inregistrarea casatoriei, in dreptul nostru, nu este o conditie de validitate a ei, prin aceasta operatie realizandu-se, insa, un intreit scop: este mijlocul de dovada al casatoriei, forma sociala de recunoastere a acesteia si mijlocul de evidenta statistica cu privire la starea civila a populatiei.

Solemnitatea si publicitatea casatoriei

Dupa cum rezulta din cele expuse mai sus, actul casatoriei are un caracter solemn, dat de prezenta viitorilor soti in fata ofiterului de stare civila, impreuna cu doi martori, la data stabilita, la sediul autoritatii competente, exprimarea simultana a consimtamantului la casatorie si din declararea incheierii casatoriei de catre ofiterul de stare civila, dupa ce constata indeplinirea tuturor conditiilor pentru incheierea acesteia (art. 16 si 17 Codul familiei si art. 37 din Legea nr. 119/1996).

Din aceleasi prevederi legale rezulta, deosebit de caracterul solemn al casatoriei, publicitatea acesteia, in sensul ca publicul trebuie sa aiba acces liber la locul in care se celebreaza casatoria. Aceasta conditie este indeplinita, chiar daca nu este prezenta nici o persoana, dar s-au creat conditii pentru accesul publicului1.

Momentul incheierii casatoriei

Din dispozitiile art. 16 alin. (1) Codul familiei, se desprinde concluzia ca momentul incheierii casatoriei este acela in care ofiterul de stare civila constata ca sunt indeplinite toate conditiile cerute de lege pentru incheierea unei casatorii valabile si ii declara pe viitorii soti casatoriti. Inregistrarea casatoriei constituie, dupa cum s-a aratat, numai un mijloc de proba (nefiind o conditie ceruta ad validitatem

Proba casatoriei

"Casatoria nu poate fi dovedita decat prin certificatul de casatorie eliberat pe baza actului intocmit in registrul actelor de stare civila", spune art. 18 Codul familiei. Tot astfel, prevederile art. 22 alin. (1) din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si juridice mentioneaza ca "starea civila se dovedeste cu actele intocmite sau cu cele inscrise potrivit legii in registrele de stare civila

Alineatul al doilea al acestui din urma articol stabileste ca certificatele eliberate in temeiul registrelor de stare civila au aceeasi putere doveditoare ca si actele intocmite sau inscrise in registre.

Dispozitii asemanatoare sunt cuprinse si in Legea nr. 119/1996 (art. 13), aratandu-se ca starea civila se dovedeste cu actele intocmite in registrele de stare civila si cu certificatele de stare civila eliberate in temeiul acestora.

Reconstituirea actului de casatorie nu se poate face, potrivit dispozitiilor art. 52 si 53 din Legea nr. 119/1996, decat daca registrele de stare civila au fost distruse sau pierdute sau actul a fost intocmit in strainatate si nu poate fi procurat, iar intocmirea ulterioara a actului de casatorie se poate cere numai in situatiile in care nu au existat registre de stare civila sau intocmirea actului a fost omisa, din vina ofiterului de stare civila

In toate aceste cazuri, cererea de reconstituire sau de intocmire ulterioara a actului de stare civila se depune la autoritatea administratiei publice locale care este competenta a intocmi actul sau a locului de domiciliu a persoanei interesate [in cazul prevederilor art. 52 lit. b)], iar impotriva dispozitiei primarului se poate face contestatie la instanta judecatoreasca in a carei raza teritoriala isi are sediul autoritatea emitenta. Starea civila poate fi dovedita prin orice mijloc de proba (art. 16 din Legea nr. 119/1996).

In concluzie, proba casatoriei, cand se pretind efecte de stare civila, se face in exclusivitate prin certificatul de casatorie, insa atunci cand dovada casatoriei este necesara in alte scopuri, casatoria este considerata un simplu fapt juridic si se vor putea utiliza orice mijloace de proba. Asa fiind, in materie de mostenire, fostul Tribunal Suprem a stabilit ca, in principiu, statutul civil al unei persoane nu se poate dovedi decat cu certificatele de stare civila "(.) instanta putand incuviinta si alte probe pentru stabilirea raportului de rudenie, daca partea trebuie sa dovedeasca nasteri sau casatorii vechi sau intamplate in localitati necunoscute ori indepartate sau cand, pentru obtinerea prezentei martorilor la incheierea casatoriei a fost semnalata in literatura de specialitate anterior modificarilor intervenite in Codul familiei (a se vedea C.L. Popescu, Institutia martorilor la incheierea casatoriei, in revista Dreptul nr. 11/1996, pag. 51-56), urmarindu-se alinierea legislatiei nationale la Recomandarea privind consimtamantul la casatorie, varsta minima pentru casatorie si inregistrarea casatoriilor, adoptata prin Rezolutia nr. 2018 (XX) din 1 noiembrie 1965 a Adunarii lor, ar intampina alte piedici, gasite intemeiate, cu conditia ca aceste probe sa nu fie contrare certificatelor de casatorie prezentate"



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 993
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved