Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Desfasurarea procesului votarii si stabilirea rezultatului votarii

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic



Desfasurarea procesului votarii si stabilirea rezultatului votarii

1. Desfasurarea votarii se realizeaza intr-o singura zi, duminica, intre orele 7.00 dimineata pana la ora 21.00.




Votarea incepe in prezenta majoritatii membrilor Biroului electoral al sectiei de votare, dupa ce au fost verificate urnele, listele de alegatori, buletinele de vot si stampilele electorale si dupa ce s-au sigilat urnele si aplicat stampila de control a sectiei de votare pe sigiliul de pe urna.

Dupa exprimarea votului in interiorul cabinei de vot pentru a se asigura secretul votului, alegatorul pliaza buletinul de vot cu partea scrisa in interior si-l introduce in urma de vot, in mod public.

Daca la o sectie de votare se prezinta alegatori din alte circumscriptii electorale, acestia pot vota dupa ce sunt trecuti pe liste suplimentare de alegator, dar numai pentru alegerile parlamentare si pentru Presedinte. Aceasta modalitate a listelor suplimentare de alegatori a creat in timp anumite suspiciuni privind o eventuala dubla votare a celor in cauza, fapt reprobabil care poate influenta veridicitatea si legalitatea alegerilor.

Dupa terminarea timpului de vot, urnele se inchid. In prezenta membrilor biroului electoral al sectie de votare se procedeaza la desigilarea urnelor si impartirea voturilor pe candidati independenti sau liste de candidati in ordinea descrescatoare a numarului acestora. Situatia voturilor se inregistreaza in Procesele-verbale care se incheie obligatoriu si se semneaza de catre toti membrii biroului electoral al sectiei de votare, reprezentantii partidelor putand primi cate un exemplar din procesul-verbal ce consemneaza rezultatul votului in fiecare sectie de votare.

2. Atribuirea mandatelor. Legea romana stabileste un prag electoral pentru Parlament, pentru consiliile judetene si consiliile locale de 5% din totalul voturilor exprimate raportat la numarul mandatelor atribuite circumscriptiei electorale. Numai candidatii independenti sau partidele politice care au depus liste de candidati ce au obtinut 5% sau mai mult din numarul voturilor exprimate, indeplinind prin aceasta conditia pragului electoral minim, urmeaza a primi mandate pentru una dintre autoritatile aratate mai sus. Atribuirea mandatelor se face in ordinea descrescatoare a numarului de voturi primite la nivel de circumscriptie de catre candidatii independenti si listele de candidati ale partidelor, putandu-se ajunge la mai multe faze de repartizare a mandatelor, dupa reguli prevazute de legea electorala, pentru alegerile parlamentare si de legea privind alegerile autoritatilor administrative autonome locale .



In cazul alegerilor presedintilor consiliilor judetene, legea stabileste un singur tur de scrutin si desemnarea ca ales a celui care a obtinut cel mai mare numar de voturi. In caz de balotaj ( numar egal de voturi la 2 sau mai multi candidati) se va organiza un al doilea tur de scrutin peste 2 saptamani ( art. 97¹ din Legea nr. 67/2004 republicata in 2007 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, introdus prin Legea nr. 35/2008).



In acest sens a se vedea pentru detalii, Legea nr. 35/2008, art. 47-49.






Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 824
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site