Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


Documentarea in biblioteca in forme moderne (programe de biblioteca, internet)

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
Documentarea in biblioteca in forme moderne (programe de biblioteca, internet)

Dinamica sociala a dus si la o dezvoltare a tehnicii in domeniul identificarii surselor de documentare. Au aparut baze de date electronice pe diverse teme in care sunt stocate nu doar informatiile minimale despre o lucrare, ci si textul in intregime al lucrarii. De asemenea, in materie de jurispru­den­ta, putem gasi cu ajutorul unor programe informatice o multi­tudine de informatii, prin introducerea unor „cuvinte-cheie” pe care dorim sa le identificam in textul unei anumite spete practice. Chiar la nivel european, in materie legisla­tiva, Recomandarea nr. R (95) a Consiliul Europei, adoptata la 11 septembrie 1995, prevede cateva principii referitoare la sistemul automatizat ce trebuie utilizat in aducerea la cunostinta publica a hotararilor judecatoresti pronuntate de diferite instante.
Aceste principii presupun ca sistemul automatizat sa fie alimentat cu regularitate cu hotarari recente ale juris­dictiilor in timp rezonabil.

Este de dorit ca sistemul automatizat sa permita utili­zatorilor o informare rapida cu cele mai recente hotarari introduse in sistem.

In masura posibilitatii, termenul de reinnoire nu ar trebui sa depaseasca o luna pentru hotararile curtilor supre­me si trei luni pentru hotararile altor jurisdictii, termenul fiind socotit de la publicarea sau eliberarea pentru parti a copiei hotararii. Metodele de actualizare ar trebui sa profite de tehnicile cele mai eficiente, in special de reutilizare a textelor deja disponibile in forma lizibila la computer. Mai mult decat atat, serviciile de informare juridica ar trebui sa insiste pentru ca faza de redactare sa fie cat se poate de scurta.

Atunci cand o hotarare selectata constituie obiectul unui recurs in fata jurisdictiei superioare, existenta acestui recurs trebuie sa fie semnalata utilizatorului din momentul prezentarii acestei hotarari.

In masura posibilitatii, decizia curtii superioare trebuie sa fie mentionata (confirmare sau infirmare).

Criteriile de arhivare in sistemul automatizat de difuzare a jurisprudentei ar trebui sa fie cat mai clare si simple, iar hotararile arhivate ar trebui sa fie memorizate pe unul sau mai multe suporturi care vor fi accesibile utiliza­torului. Ar fi necesar sa fie examinat modul in care va fi evitata complicarea utilizarii sistemului in cazul acumularii unei mase crescande de informatii invechite. Serviciile de infor­matica juridica ar trebui sa faciliteze investigatiile docu­mentare limitate ale hotararilor luate dupa o anumita data.

Printr-o propunere de Rezolutie a Comisiei de afaceri juridice a Parlamentului European sunt invitate toate statele sa faca tot posibilul ca procesul de simplificare a legislatiei si de ameliorare a reglementarilor normative ,,sa nu fie compromis la nivel national prin norme interne sau prin obstacole de de natura tehnica’’[1].

Notiunea de informare juridica a devenit atat de complexa, incat dincolo de necesitatea evidenta a unei interfete software performante, s-a nascut si stringenta nevoie de a putea parcurge transversal, foarte rapid, volumul urias de documente, astfel incat un reper dorit sa fie gasit, structurat si grupat inteligent in toate domeniile juridice cumulate.

Asa se face ca in momentul de fata, atat la nivel national, cat si la nivel european, exista o serie de programe legislative on line care permit utilizatorilor ca intr-un timp foarte scurt sa obtina informatia juridica de care au nevoie. Astfel, la nivel national avem o serie de programe, printre care:

1. LEGALIS (www.legalis.ro)

Biblioteca virtuala legalis se adreseaza tuturor celor care doresc sa fie la zi si corect informati despre noutatile legislative romanesti, fara sa neglijeze aspectele de jurisprudenta sau doctrina utile in profesia lor. Programul este creat de Editura C.H. Beck si poate fi utilizat in egala masura de profesionisti in domeniul juridic sau financiar, cat si de economisti sau manageri de firme.

Utilizatorul are acces facil si rapid la intreaga legislatie a Romaniei de dupa 1989, actualizata la zi, jurisprudenta selectata si comentata de specialisti renumiti, reviste de specialitate, precum si la o colectie completa de lucrari ale unor prestigiosi autori in materia dreptului. De asemenea, sunt accesibile si cele mai importante acte normative de la 1895, pana in 1989.

2. JURINDEX (www.jurindex.ro)

Programul presupune publicarea integrala pe portalul jurisprudentei nationale (www.jurisprudenta.org) a hotararilor judecatoresti pronuntate de curtile de apel, tribunalele si judecatoriile din Romania, in format electronic, cu protejarea datelor cu caracter personal, pe masura aparitiei lor.

Jurindex este dezvoltat ca o aplicatie care sa faciliteze accesul gratuit si liber al profesionistilor si publicului larg la jurisprudenta instantelor judecatoresti. Astfel, judecatorii de la toate instantele beneficiaza de un instrument puternic de documentare in vederea identificarii si accesului la orice hotarare judecatoreasca pronuntata in Romania, inclusiv la argumentele de fapt si de drept ale acestora, iar avocatii, consilierii juridici si alte persoane care exercita activitati de asistenta si reprezentare juridica au acces la orice hotarare pronuntata in Romania, putand folosi informatiile astfel obtinute in vederea documentarii actiunilor si cererilor in justitie, ori pentru a se documenta in legatura  cu practica predominanta la o anumita instanta, intr-un anumit domeniu. De asemenea, autorii de literatura juridica si studentii facultatilor de drept au acces gratuit la baza de date publica de jurisprudenta.

3. LEXEXPERT (www.lexexpert.ro)

Conceput special pentru a veni in sprijinul specialistilor din domeniile juridic, economic, tehnic sau financiar, programul este usor de utilizat si inteles de catre beneficiari. Permanent, utilizatorul dispune de un sistem de HELP care ii ofera informatii suplimentare in orice etapa a consultarii produsului. Programul este realizat integral in limba romana si permite utilizatorului preluarea in orice editor sau program Windows de fragmente dintr-un act sau chiar un act integral prin metoda Copy-Paste.

Criteriile de cautare sunt foarte diverse, de la domeniu/subdomeniu, numar act, tip, emitent, data emiterii, data publicarii, data intrarii in vigoare, Monitorul Oficial in care a fost publicat actul respectiv, pana la cuvinte in titlu sau cuvinte in text. Aceste criterii pot fi combinate intre ele, oferind utilizatorului posibilitatea de a regasi cu usurinta un act sau de a studia exhaustiv un anumit domeniu.

4. INDACO (www.Indaco.ro)

Adresate in primul rand specialistilor din domeniul juridic sau financiar, programele indaco sunt un instrument de lucru complex, absolut necesar activitatii de documentare in domeniul legislativ. Avand informatia stucturata pe mai multe module, aplicatia ofera informatii legislative complete, datorita modului in care actele normative in forma la zi sunt relationate cu jurisprudenta, sinteze de drept, modele de contracte etc.

Programele Indaco cuprind si o colectie de Directive, Recomandari, Regulamente si alte acte emise la nivelul Uniunii Europene, acestea fiind deosebit de necesare atat practicienilor dreptului, cat si studentilor in drept.

5. SINTACT (www.sintact.ro)

Sintact este un program software legislativ destinat informarii juridice. Contine legislatia Romaniei si a Uniunii Europene, jurisprudenta romaneasca si comunitara, sectiuni destinate achizitiilor publice, reviste de drept (Pandectele Romane, Revista Romana de Dreptul Muncii, Revista Romana de Drept Comunitar, Revista Romana de Drept al Afacerilor), contine dictionar de termeni juridici, diverse modele de documente necesare muncii unui jurist si nu numai. Programul este util oricarei persoane active in plan legislativ, economic, social, financiar.

La nivelul Uniunii Europene, exista programul EURLEX (www. eur-lex.europa.eu). Acest program ofera acces gratuit la legislatia Uniunii Europene si la alte documente considerate publice. Site-ul este disponibil in cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene si include peste 3 500 000 de documente, cele mai vechi datand din anul 1951. Baza de date este actualizata zilnic, in fiecare an fiind adaugate aproximativ 15 000 de documente.

Eurlex pune la dispozitie doua optiuni de cautare: cautare simpla si cautare avansata. In timp ce cautarea avansata ofera o gama larga de criterii de cautare si afisare, cautarea simpla raspunde, in general, nevoilor celor mai multi utilizatori. Optiunile de cautare sunt variate: cautare dupa termeni, dupa data, dupa autor, dupa numarul actului etc.

Acolo unde este posibil, programul ofera si versiunile consolidate ale documentelor, acestea fiind publicate exclusiv in vederea documentarii si neavand valoare juridica.

De asemenea, tot la nivel european, pe adresa www.curia.europa.eu, poate fi accesata intreaga jurisprudenta a Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene.

Nu trebuie neglijate nici bazele de date internationale care ofera posibilitatea aflarii intr-un timp relativ scurt a intregii informatii legislative de care avem nevoie. Una din aceste baze de date o reprezinta programul WESTLAW (www.westlaw.com) care ofera o serie de informatii privind jurisprudenta unor instante nationale sau internationale, precum si doctrina juridica nationala si internationala.

Sunt si alte programe nationale sau internationale printre care mentionam pe cele ce pot fi accesate la adresele: www.opsi.gov.uk (privind legislatia din Marea Britanie); www.uscode.house.gov (privind legislatia din Statele Unite ale Americii) sau www.legifrance.fr (privind legislatia din Franta).

Atunci cand avem nevoie de o documentare privind legislatia altor state, o sursa sigura de documentare este insa varianta electronica a Monitoarelor Oficiale ale statelor. Ele ofera informatia rapida si completa in ceea ce priveste legislatia acestor state. Singurul dezavantaj major il reprezinta insa faptul ca limba utilizata este limba nationala a statului respectiv. In statele Uniunii Europene, adresele web ale Monitoarelor Oficiale sunt urmatoarele:

Nr.

Tara

Adresa web a Monitorului Oficial

Austria

www.ris.bka.gv.at

Belgia

www.moniteur.be

Bulgaria

www.dv.parliament.bg

Cehia

www.sbirka.czCipru

www.mof.gov.cy/gpo

Danemarca

www.lovtidende.dk

Estonia

www.riigiteataja.ee

Finlanda

www.finlex.fi

Franta

www.journal-officiel.gouv.fr

Germania

www.bundesgesetzblatt.de

Grecia

www.et.gr

Irlanda

www.irisoifigiuil.ie

Italia

www.gazzettaufficiale.it

Letonia

www.vestnesis.lv

Lituania

www.valstybes-zinios.lt

Luxemburg

www.legilux.public.luMalta

www.doi.gov.mt

Marea Britanie

www.gazettes-online.co.uk

Olanda

www.bekendmaking.nl

Polonia

www.infor.pl/dziennik-ustaw

Portugalia

www.dre.pt

Romania

www.monitoruloficial.ro

Slovacia

www.zbierka.sk

Slovenia

www.uradni-list.si

Spania

www.boe.es

Suedia

www.riksdagen.se

Ungaria

www.magyarkozlony.hu

Documentarea in forme moderne ofera avantajul obti­n­erii de informatii intr-un timp extrem de scurt si fara un efort prea mare.

Nu mai trebuie sa mergeti pana la biblioteca intr-un anumit interval orar.

Nu mai riscati sa gasiti cartea pe care o cautati deja imprumutata etc. O simpla conexiune la internet si un compu­ter va pot pune in legatura cu orice biblioteca din lume.

Aflarea integrala a prevederilor legale si regasirea facila a informatiei juridice de catre toti cei ce elaboreaza sau utilizeaza dreptul, in contextul actual al globalizarii si al deselor modificari legislative, nu ar fi posibile fara ajutorul unor sisteme de evidenta a legislatiei si a unor baze de date complete si precise.

Cele semnalate mai sus reprezinta doar cateva din instrumentele care pot oferi un ajutor in plus practicienilor dreptului pentru o informare corecta si rapida.A se vedea Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C297E din 7 decembrie 2006.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 705
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site