Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Drepturile si obligatiile care decurg din servitute

Drept+ Font mai mare | - Font mai micDrepturile si obligatiile care decurg din servitute

Drepturile proprietarului fondului dominanta) Dreptul de a se folosi de servitute. Art.630 Cod civil prevede, in acest sens, ca 'acela caruia i se cuvine o servitute are dreptul de a face toate lucrarile trebuincioase spre a se sluji cu dansa si spre a o pastra'.

b) Dreptul de a efectua lucrarile necesare, pe cheltuiala sa, pe fondul aservit. In principiu, toate cheltuielile necesare a face servitutea utila si a o pastra apartin titularului dominant. Cu toate acestea, titularii celor doua fonduri pot conveni ca cheltuielile sa fie suportate total sau partial de proprietarul fondului aservit (art.631 Cod civil). Cand prin titlu proprietarul fondului aservit este tinut sa suporte cheltuielile, el se va putea elibera de aceasta obligatie 'lasand fondul supus in dispozitiunea proprietarului fondului caruia se cuvine servitutea' (art.632 Cod civil).

Daca proprietarul fondului aservit il va impiedica pe proprietarul fondului dominant sa execute lucrarile necesare, atunci acesta din urma se va putea adresa instantei judecatoresti, care va decide. Dar nu este permis titularului fondului dominant sa faca orice lucrare pe fondul aservit, ci numai cele care sunt absolut necesare. De exemplu, proprietarul fondului dominant nu va putea ingradi servitutea, deoarece s-ar impovara astfel exercitiul dreptului de proprietate al titularului fondului aservit, iar pe de alta parte, dreptul de ingradire nu apartine titularului unui drept de servitute, ci numai titularului dreptului de proprietate. Dreptul de ingradire recunoscut proprietarului nu are nimic comun cu servitutile, el fiind un atribut al proprietarului si face parte din dreptul acestuia de a se folosi in mod liber de fondul sau.

c) Cand exercitarea unei servituti principale impune in mod necesar si o servitute accesorie, atunci titularul fondului dominant are dreptul si la aceasta servitute accesorie. Este situatia cand o servitute este accesoriul altei servituti (art.629 Cod civil). De exemplu, servitutea de a scoate apa dintr-o fantana care se afla pe teritoriul altuia, implica si dreptul de trecere la fantana. Stingerea servitutii principale atrage si stingerea servitutii accesorii.

Obligatiile proprietarului fondului dominant

a) Obligatia de a exercita servitutea numai in limitele sale. Art.635 Cod civil dispune ca titularul servitutii nu poate exercita servitutea decat potrivit titlului, fiindu-i interzis sa faca 'vreo schimbare impovaratoare celui dintai fond'. Exercitarea abuziva a servitutii va putea justifica, din partea titularului fondului aservit, sa solicite desfiintarea lucrarilor si, daca este cazul, chiar daune-interese.

b) Obligatia de a nu face nimic de natura a agrava servitutea (art.633 Cod civil). Atunci cand titulari ai fondului dominant sunt mai multi coproprietari, fiecare va trebui sa exercite astfel servitutea incat sa nu impovareze fondul aservit. De exemplu, in cazul unei vituti de trecere, fiecare coproprietar nu va putea sa pretinda alt loc de trecere. Situatia este similara cand asupra fondului aservit sunt mai multi coproprietari.

Drepturile proprietarului fondului aservit

a) Deoarece prin crearea servitutii nu se pierde dreptul de proprietate, titularul fondului aservit va putea dispune de dreptul sau, fara ca prin aceasta sa lezeze exercitarea normala a servitutii de catre titularul fondului dominant. De exemplu, in principiu, el nu poate modifica locul servitutii.

b) Dreptul de a pretinde despagubiri de la titularul fondului dominant. Cuantumul despagubirilor se va stabili pe cale amiabila, iar in caz contrar, de catre instanta de judecata.

c) Dreptul de a renunta la imobil, in favoarea titularului fondului dominant, pentru a se elibera de obligatia de a suporta cheltuielile impuse de necesitatea pastrarii si exercitarii servitutii atunci cand prin titlu i s-a impus lui aceasta obligatie (art.632 Cod civil). Aceasta dispozitie legala este consecinta faptului ca orice proprietar poate renunta oricand la dreptul sau.

Obligatiile proprietarului fondului aservit

Obligatia de a nu face nimic de natura a leza exercitiul normal al servitutii (art.634 Cod civil). De exemplu, in cazul unei servituti de trecere, calea de acces nu poate fi ingustata, inchisa in anumite perioade. In cazul unei servituti de vedere, ii este interzis proprietarului fondului grevat sa aseze un panou in fata ferestrei proprietarului fondului vecin, impiedicandu-i astfel vederea etc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2198
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved