Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


EFECTELE CONTRACTULUI DE ARENDARE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micEFECTELE CONTRACTULUI DE ARENDARE

1. Problema suportarii riscurilor

A. Riscul pieirii lucruluiRiscul pieirii fortuite, in tot sau in parte, a bunurilor arendate (constructii, masini, utilaje, animale etc.), este suportat de catre arendator, potrivit regulii res perit domino.

In cazul in care lucrul arendat a pierit in totalitate, contractul inceteaza, iar daca

lucrul arendat a pierit numai in parte, arendasul va putea sa ceara fie o scadere de pret proportionala cu deteriorarea lucrului si timpul utilizat, fie desfiintarea contractului, daca partea pierita din lucrul arendat este atat de insemnata incat se poate prezuma ca, fara acea parte, persoana nu ar fi consimtit la arendare.

B. Riscul neexecutarii contractului

In caz de pieire fortuita a bunurilor arendate, riscul neexecutarii contractului este suportat de arendator in calitate de debitor al obligatiei imposibil de executat.

Daca arenda a fost stabilita de catre parti sub forma unei cote‑parti din recolta, pierderea recoltei se suporta proportional de arendator si arendas (art. 1469‑1467 C. civ.).

In cazul in care arenda se plateste prin echivalentul in lei al produselor, arendatorul nu suporta riscul pierii lor dupa recoltare, el nefiind proprietar al produselor culese, ci creditorul unei creante banesti.

Daca arenda a fost prevazuta de parti intr‑o cantitate determinata de produse agricole, care urmeaza a fi prestata de arendas in natura sub forma echivalentului in bani, riscul pieirii fortuite a recoltei este suportat, de regula, de arendas, deoarece cuantumul arendei nu depinde de marimea recoltei.

2. Obligatiile partilor

A. Obligatiile arendatorului

Potrivit art. 8 alin. 1 din Legea arendarii, arendatorul este obligat sa predea bunurile arendate in termenul si in conditiile stabilite, sa garanteze pe arendas contra evictiunii totale sau partiale si pentru viciile ascunse ale lucrului arendat, precum si sa execute toate celelalte obligatii asumate prin contract.Arendatorul trebuie sa predea bunurile arendate in stare corespunzatoare folosintei (exploatarii agricole), iar pe durata arendarii sa execute reparatiile capitale care sunt de natura a mentine bunul in stare de exploatare.

In fine, potrivit art. 10 din Legea arendarii, impozitele si taxele datorate, potrivit legii, pentru bunurile agricole arendate, cad in sarcina arendatorului.

B. Obligatiile arendasului

Art. 8 alin. 2 din Legea nr. 16/1994 prevede ca "arendasul are obligatia de a folosi bunurile arendate, ca un bun proprietar, in conditiile stabilite, de a mentine potentialul productiv al bunurilor arendate, de a le restitui la incetarea contractului, de a plati arenda la termenele si in modalitatile stabilite, precum si de a executa toate obligatiile contractuale".

Arendasul mai are si obligatia de a plati taxele de redactare si inregistrare a contractului de arendare, precum si a impozitelor datorate pe veniturile realizate din exploatarea bunurilor agricole arendate.

In caz de neexecutare culpabila a obligatiilor de catre una din parti, cealalta poate cere in justitie rezilierea contractului "in conditiile legii" (art. 24 alin. 2 din Legea nr. 16/ 1994).

3. Incetarea contractului de arendare

Principala cauza de incetare a contractului de arendare o constituie expirarea termenului contractual, daca contractul nu a fost reinnoit.

Contractul poate inceta si in caz de pieire a bunurilor arendate, in cazul desfiintarii titlului arendatorului, precum si in cazul neexecutarii obligatiilor de catre oricare din parti, cand se poate cere prin justitie rezilierea contractului.

Decesul uneia dintre parti nu duce la incetarea contractului, mostenitorii acesteia preluand drepturile si obligatiile din contract, daca partile nu au stabilit altfel. In acest scop, potrivit art. 251 alin. 1 din Legea nr. 16/1994 mostenitorii majori trebuie sa comunice in scris intentiile lor de a continua contractul si sa obtina acordul scris al celeilalte parti, in termen de 30 de zile de la data decesului.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1772
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved