Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Formele pluralitatii de infractiuni

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Dreptul profesional
Principiul „non bis in idem”
DREPTUL TRATATELOR
CONTRACTUL DE LOCATIUNE
DREPT PENAL - NOTIUNI GENERALE
Exproprierea pentru lucrari de utilitate publica
NOTIUNI GENERALE DREPT CIVIL
Repere particulare vizand marturia si martorul
Circumstantele agravante
NOTIUNEA SI FELURILE CONCURENTEI COMERCIALE ILICITE


Formele pluralitatii de infractiuni

1. Notiune
In dreptul penal, pluralitatea de infractiuni se refera la situatia cand aceeasi persoana savarseste doua sau mai multe infractiuni.

Comiterea mai multor infractiuni de catre aceeasi persoana este o pro­blema care, atat sub raport criminologic, cat si sub raport juridic reprezinta o situatie de periculozitate sociala, fata de o persoana care a savarsit o singura infractiune.

Cadrul legal al pluralitatii de infractiuni este reglementat in titlul privind infractiunea, art. 32-40 C. pen. Includerea pluralitatii de infractiuni in titlul pri­vind infractiunea reflecta conceptia legiuitorului de a acorda prioritate proble­melor de stabilire a situatiilor in care exista pluralitate de infractiuni.

2. Formele pluralitatii de infractiuniIn Codul penal roman formele consacrate ale pluralitatii de infractiuni sunt: concursul de infractiuni, recidiva si pluralitatea intermediara.

Cum structurarea acestor trei forme se realizeaza in conditiile unor tipuri de relatie diferite ca grad de periculozitate sociala, concursul de infractiuni pre­supunand o repetare a comportamentului infractional mai inainte de a in­ter­veni pedepsirea infractorului, recidiva, o repetare a aceluiasi compor­ta­ment, ulterior momentului supunerii sale sistemului de influentare pe care il presupune condamnarea si uneori chiar executarea, iar pluralitatea inter­mediara, la randul ei, prezentand cel putin aceleasi valente de periculozitate a infractorului, este evident ca si sistemul de pedepsire a fost diferentiat in functie de nivelul de periculozitate sociala a fiecareia din formele pluralitatii considerate.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 808
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site