Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


NOTIUNEA SI FELURILE CONCURENTEI COMERCIALE ILICITE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micNOTIUNEA SI FELURILE CONCURENTEI COMERCIALE ILICITE

SECTIUNEA 1 NOTIUNEA DE CONCURENTA COMERCIALATermenul de concurenta are o semnificatie generica care presupune,in plan social,confruntarea sau competitia inter-umanapentru conservarea si dezvoltarea proprie ;o semnificatie economica implicand un anumit tip de comportament al comerciantilor,sau a altor persoane fizice sau juridice si un mod specific de organizare a activitatii de piata cu scopul maximizarii profitului ,prin atragerea si pastrarea clientelei ;o semnificatie specifica conform careia,concurenta este,o lupta intre comercianti ,pe plan national cat si international ,in scopul realizarii unor profituri cat mai mari ,ca urmare a acapararii unor segmente tot mai largi de piata si a sporirii volumului de afaceri sau « lupta pentru dobandirea si mentinerea clientelei sau rivalitatea dintreagentii economici in cautarea si pastrarea clientelei

Existenta concurentei comerciale trebuie analizata in raport cu libertatea comertului si presupune cu necesitate indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii :

Liberalizarea comertului ;

Un numar suficient de comercianti privati

1 A.Constantinescu –Concurenta , p.58

2 I.L Georgescu , p.585

3 Eugenia Florescu - Dreptul concurentei,2005

Liberalizarea preturilor si tarifelor ;

Accesul investritorilor straini pe o piata si garantarea investitilor straine ;

Asigurarea cadrului legal care sa previna si sa sanctioneze abuzul sau insuficienta concurentei.

In prezenta conditiilor aratate ,concurenta comerciala indeplineste functii extrem de importante intr-o economie de piata.Este pargie de reglare a cererii si ofertei,factor determinant in stabilirea pretului marfurilor si mecanism de repartizare a profitului intre agentii economici implicati in productia si distribuirea marfurilor ,serviciilor si lucrarilor pe o piata.

Definitia reflecta ca realizarea concurentei este asigurata prin confruntarea profesionala dintre comercianti care,animati de maximizarea profitului ,recurg la mijloace si mecanisme specifice ,utilizand strategii proprii pentru acapararea unor segmente cat mai largi de piata.

Efectul principal al concurentei este dobandirea controlului asupra unor segmente de piata sau asupra pietei caracteristice unui produs.

SECTIUNEA 2 FELURILE CONCURENTEI COMERCIALELegea stabileste regimul juridic aplicabil faptelor de concurenta neloiala separat de cel incident faptelor care incalca interdictia de concurenta si de cel dedicat practicilor anticoncurentiale.

Prin urmare ,pentru a identifica felul sau forma concurentei devine relevanta atitudinea competitionala a comerciantilor si/sau a altor persoane participante la raporturile comerciale pe o piata.Consecutiv acestei realitati practice ,legea a reglementat mai multe feluri de concurenta,iar jurisprudenta    a contribuit la conturarea conceptului de concurenta practicabila

1-Eugenia Florescu - Dreptul concurentei,2005

Felurile de concurenta carora le sunt ancorate norme juridice distincte ,vor fi examinate succint,in cele ce urmeaza.

Concurenta licita (loiala,permisa)

Economia de piata se fundamenteaza pe existenta concurentei comercialea carei exercitare libera este garantata.

Legea ocroteste competenta onesta sau loiala intre producatorii de marfuri,prestatorii de servicii,executantii de lucrari sau intre distribuitorii bunurilor catre consumatori.

Comerciantii au facultatea deplina de a se confrunta pe piata ,dar numai cu buna credinta si cu respectarea regulilor de comportare impuse de deontologia profesionala,respectiv de uzantele cinstite ale comertului.

Cu scopul de a mentine o concurenta libera,a fost adoptata Legea nr.11/1991 privind combaterea concurentei comerciale,care reprezinta dreptul comun in materie si instituie obligatia exercitarii confruntarii cu buna credinta    in raporturile comerciale.

Prin urmare,forma fundamentala de concurenta licita corespunde unui comportament competitional care se exercita cu buna credinta si potrivit uzantelor cinstite ,intr-un domeniu deschis liberei initiative.

Este de mentinut ca prima forma de concurenta licita ,specifica secolului IX ,este cunoscuta sub denumirea de « pura si perfecta ».

Concurenta pura si perfecta se caracterizeaza prin atomicitatea pietei ,omogenitatea ,transparenta,pluralitatea de optiuni adica,mobilitatea factorilor de productie si neinterventia statului.

In conditile economice ale acelei vremi,concurenta pura si perfecta indeplinea rolul de regulator al fenomenelor principale ale pietei nefiind necesara interventia statului pentru a disciplina raporturile intre participanti.In prezent ,componentele acestei concurente nu mai pot fi reunite astfel ca ramane doar un concept pur teoretic,un simplu ideal.

Concurenta eficienta

Acest fel de concurenta licita s-a cristalizat ca rezultat specific al practicii comerciale actuale.Curtea de Justitie a Comunitatii Europene a dat definitia de concurenta eficienta ,pornind de la relevanta factorilor care influienteaza existenta si intensitatea competitiei dintre intreprinderile rivale,si a conditiei ca libera competitie sa fie exercitata cu buna credinta si conform uzantelor cinstite ale comertului.

Aceasta forma de concurenta accepta oligopsonul si oligopolul dar nu tolereaza monopolul si monopsonul.

Concurenta eficienta este practicabila in masura in care,pe piata respectiva se identifica trei caracteristici distinctive :

Piata este deschisa,adica nu exista obstacole artificiale create de monopson sau monopol ;

Agentii economici au acces liber pe piata si dispun de libertatea de actiune pe piata ,ceea ce inseamna ca fiecare isi poate stabili autonom propria politica in relatiile cu ceilalti concurenti si cu consumatorii ,iar variatiile intre cereri si oferte vor influienta formarea preturilor ;Utilizatorii si consumatorii beneficiaza de un grad satisfacator de libertate in alegerea furnizorului si a marfurilor dorite

In stadiul actual ,conceptul de concurenta eficienta reprezinta un mod de abordare a problemelor competitiei comerciale,o metoda flexibila ,adaptabila la situatii concrete de pe fiecare piata.

1-Eugenia Florescu - Dreptul concurentei,2005

Contrapuse concurentei licite ,sunt concurenta neloiala si concurenta interzisa.

Concurenta interzisa

Concurenta interzisa are sorgintea in lege sau in conventia partilor si reprezinta o derogare de la principiul libertatii initiativei private.

Interdictia concurentei este imperios necesara in unele sectoare ale economiei ,in care trebuie sa actioneze cu scopul de a fi protejate interese nationale sau de sanatate publica .Acest fel de interdictie concurentiala este specifica anumitor domenii economico-sociale sau activitati comerciale ,sustrase initiativei private.

Din punctul de vedere aratat,concurenta licita este definita ca principiu si protejata de lege,in timp ce concurenta interzisa este descrisa punctual si imbraca forma unor delicte comerciale.

Prin urmare concurenta interzisa este competitia inadmisibila in domeniile inchise prin lege,sau prin contract,concurentei.

Chiar onesta sau conforma uzantelor cinstite ,concurenta poate fi interzisa prin lege sau prin conventia partilor.

Indiferent daca este exculsa prin lege sau prin contract,interdictia de concurenta ,are efectul inlaturarii initiativei private pe uin anumit segment al pietei(piata fortei de munca,domenii rezervate monopolului de stat,domenii protejate de lege,pe piata unor produse sau servicii speciale,etc).

Normele sau clauzele contractuale care restrang initiativa privata sunt imperative ,astfel ca orice act savarsit in zona prohibita ,atrage raspunderea delictuala ,contraventionala,contractuala sau de alta natura juridica ,a faptuitorului.

Concurenta interzisa nu trebuie confundata cu concurenta neloiala ,ele fiind diferite esentialmente,dupa cum se va explica in studiul dedicat acesteia din urma.

Concurenta neloiala

Ceea ce intereseaza in cazul concurentei neloiale este natura mijloacelor utilizate iar aprecierea caracterului lor licit se face,pe de o parte,prin raportare la morala si la principiile generale de drept si,pe de alta parte ,la uzantele cinstite si la obligatia fata de consumatori.

Daca mijlocul este fraudulos sau interzis prin lege ,iar folosirea lui este intentionata,sau daca folosirea lui reflecta o neglijenta sau imprudenta ,se evidentiaza caracterul ilicit al faptei de concurenta.

Desigur ca pentru a aprecia caracterul iliocit al faptei comercialeurmeaza sa fie avute in vedere normele juridice si uzantele cinstite ale comertului care descriu pana la ce limite ,concurenta si deci,prejudicierea concurentului sunt oneste , si de unde incepe activitatea neloiala si imputabila concurentului abuziv.

Cu alte cuvinte,trebuie avut in vedere ca interesul comerciantilor este de a-si prejudicia rivalii ,ca legea le-o permite dar ii constrange sa utilizeze doar mijloace oneste (procedee,tehnici de marketing,reclama sondaje ale pietei ,reducerea preturilor ,si alte metode care sporesc atractivitatea produselor), iar cand mijloacele utilizate sunt prohibite de lege,faptele reflecta concurenta neloiala.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1708
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site