Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Mijloace juridice de protectie a dreptului de proprietate

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
RASPUNDEREA JURIDICA
Psihologie judiciara test grila
ASIGURARILE FACULTATIVE SI ASIGURARILE OBLIGATORII
INCETAREA CONTRACTULUI DE ASIGURARE
ACTIUNEA CIVILǍ
PROCEDURILE SPECIALE
JUSTITIE SI AFACERI INTERNE
CONDITIILE INCHEIERII CASATORIEI
NOTIUNE, CARACTERIZARE SI CONDITII PREEXISTENTE ALE TALHARIEI
Suspendarea prescriptiei achizitive


Mijloace juridice de protectie a dreptului de proprietate

Majoritatea ramurilor dreptului contin dispozitii privind ocrotirea dreptului de proprietate. Dreptul civil cuprinde o multitudine de mijloace prin care poate fi aparat dreptul de proprietate, precum si celelalte drepturi reale principale.

Mijloacele de aparare au fost considerate in doctrina juridica ca fiind acele actiuni care permit titularului dreptului de proprietate inlaturarea oricaror atingeri aduse dreptului sau si asigurarea exercitarii lui in conditii normale.
Mijloacele civile de aparare a dreptului de proprietate sunt de doua feluri: mijloace juridice nespecifice (sau indirecte) si mijloace juridice specifice (sau directe).

Mijloacele juridice nespecifice sau indirecte constituie acele actiuni civile care se fundamenteaza pe drepturile de creanta. Ceea ce este caracteristic acestor mijloace consta in faptul ca ele nu se intemeiaza pe dreptul de proprietate sau pe un alt drept real. In aceasta categorie sunt incluse actiunile care provin din neexecutarea contractelor, actiuni intemeiate pe raspunderea civila delictuala, actiunile izvorate din cvasicontracte, actiunile in nulitate sau anulare, actiunile in rezolutiune sau reziliere etc. Fundamentul acestor actiuni il constituie dreptul de creanta. Si mijloacele de drept obligational pot contribui la protectia dreptului de proprietate, deoarece trebuie sa se tina seama de corelatia ce exista intre drepturile reale si cele de creanta, de rolul pe care il are dreptul de proprietate in determinarea continutului tuturor celorlalte drepturi patrimoniale, inclusiv a celor de creanta, precum si de functiile pe care le au de indeplinit in dreptul civil, raporturile de obligatii.

Mijloacele juridice specifice sau directe de protectie a dreptului de proprietate constau in acele actiuni care isi au fundamentul direct pe dreptul de proprietate sau pe faptul posesiunii unui imobil. Asemenea actiuni se impart in: actiuni petitorii si actiuni posesorii.

Actiunile petitorii sunt acele actiuni reale prin care se realizeaza apararea dreptului de proprietate sau a altui drept real. Se includ in categoria acestor actiuni: actiunile in revendicare, actiunile confesorii, actiunile de granituire, actiunile negatorii, actiunile in prestatie tabulara si cele de rectificare tabulara, actiunile de partaj.

Actiunile posesorii sunt acele actiuni reale imobiliare prin care se urmareste apararea posesiei unui imobil.

Distinctiile dintre actiunile petitorii si actiunile posesorii constau in urmatoarele:

- in timp ce actiunile petitorii vizeaza insusi fondul dreptului, actiunile posesorii urmaresc doar protectia posesiei;- actiunile petitorii pot fi promovate numai de titularul dreptului real contestat sau incalcat, pe cand actiunile posesorii vor putea fi intentate de posesor, indiferent daca acesta este sau nu proprietarul imobilului.

Actiunile posesorii le-am tratat detaliat in partea dedicata in mod special posesiei si efectelor sale, asa incat nu vom mai relua examinarea lor.

In ce priveste actiunile petitorii, cea mai importanta dintre ele este actiunea in revendicare. Referitor la celelalte actiuni petitorii, vom contura doar cateva aspecte:

Actiunea de granituire (art.584 Cod civil) este acea actiune prin care se solicita instantei judecatoresti sa determine, prin semne exterioare, intinderea a doua fonduri invecinate. Actiunea de granituire este o actiune petitorie, intrucat are ca scop delimitarea proprietatilor limitrofe.

Actiunea confesorie este acea actiune reala prin care se urmareste ocrotirea sau valorificarea celorlate drepturi reale principale (uzufruct, uz, abitatie, superficie, servitute), in cazul in care o alta persoana impiedica exercitarea acestor dezmembraminte ale dreptului de proprietate. Caracterul petitoriu al acestor actiuni rezida din faptul ca ele pun in discutie insusi dreptul real, care constituie in speta un dezmembramant al proprietatii.

Actiunea negatorie este acea actiune reala prin care reclamantul contesta ca paratul ar avea, dupa caz, drept de uzufruct, uz, abitatie, servitute sau superficie asupra bunului pe care reclamantul este proprietar.

Actiunea in prestatie tabulara este acea actiune reala prin care persoana indreptatita sa-si intabuleze un drept real imobiliar in cartea funciara, poate solicita instantei judecatoresti sa hotarasca inscrierea acelui drept in cartea funciara, daca cel obligat refuza sa predea inscrisul necesar pentru stramutarea sau constituirea dreptului respectiv in favoarea sa. Hotararea judecatoreasca obtinuta nu constituie un titlu de proprietate ci serveste doar la inscrierea in cartea funciara a unui drept real.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1348
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site