Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Nerespectarea dispozitiilor privind operatiunile de import/export

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micNerespectarea dispozitiilor privind operatiunile de import/export

1 Notiune si reglementareInfractiunea de nerespectare a dispozitiilor privind operatiile de import sau export consta, potrivit prevederilor din art. 302 C. pen., in: "efectuarea fara autorizatie a oricaror acte sau fapte care potrivit dispozitiilor legale, sunt considerate operatiuni de import, export sau tranzit".

In practica judiciara s-a aratat, de exemplu, ca a savarsit aceasta infractiune numitul N.G., care, desi nu avea autorizatie prealabila necesara, a introdus in tara o mare cantitate de marfuri cu intenta de a le vinde[1].

Prin incriminarea acestei fapte, s-a urmarit ocrotirea activitatilor din domeniul comertului exterior in sensul ca sunt necesare licente de import si export pentru anumite categorii de marfuri (ca de exemplu, materii radioactive, instalatii nucleare etc.). Dispozitiile din art. 302 C. pen. nu reglementeaza integral continutul constitutiv al infractiunii, ci face referiri si la alte norme juridice din alte acte normative.

2 Conditii preexistente

1 Obiectul infractiunii

A. Obiectul juridic special. Infractiunea are ca obiect juridic special relatiile sociale privitoare la activitatea de comert exterior care trebuie sa se efectueze numai in cadrul stabilit prin dispozitiile legale, respectiv, numai de catre cei care obtin autorizatiile (licente de export sau import) de rigoare.

B. Obiectul material. In cazul acestei infractiuni, obiectul material este format din marfurile sau produsele cu care se fac operatii de import, export sau tranzit fara respectarea dispozitiilor legale. Pentru existenta infractiunii este necesar sa se stabileasca, ca este vorba numai de bunuri pentru care trebuie sa se obtina in mod obligatoriu licenta de im port, export sau tranzit[2].

In principiu, sunt exceptate bunurile destinate consumului personal sau familial (in conditiile sau valoarea fixata tot prin text legal), bunuri care pot fi introduse sau scoase din tara cu scutire de taxe vamale etc.

2. Subiectii infractiunii

A. Subiectul activ. Textul incriminator nu cere subiectului activ vreo calitate speciale.

Prin urmare, infractiunea poate fi savarsita de orice persoana care comite o asemenea fapta. Nu pot fi subiecti activi ai acestei infractiuni si ca atare, nu exista raspundere penala cand operatiunile de export si import se efectueaza de catre agentii economici care au prevazut in obiectul lor de activitate efectuarea unor astfel de operatiuni. Rezulta astfel, ca nu pot efectua astfel de activitati agentii economici, care n-au prevazut in obiectul lor de activitate aceste activitati si nici persoanele fizice.

In literatura juridica de specialitate[3] s-a exprimat si opinia ca, daca aceste categorii de persoane efectueaza totusi operatiuni de export si import, nu sunt incidente prevederile art. 302 C. pen., ci se vor aplica dispozitiile din Legea nr. 12/1990, care sanctioneaza contraventia privind efectuarea de acte sau de fapte de comert de natura celor prevazute in Codul comercial sau in alte legi fara indeplinirea conditiilor prevazute de lege. Se considera astfel ca ceea ce s-a urmarit de legiuitor prin incriminarea consacrata prin art. 302 C.pen., a fost initial, pastrarea monopolului de stat cu privire la comertul exterior. Intrucat, insa, prin acte normative ulterioare a fost liberalizat comertul exterior cu unele exceptii restrictive, art. 302 C. pen. a devenit in cea mai mare parte caduc, in prezent urmarindu-se mai mult plata impozitelor si taxelor datorate statului si putandu-se aplica prevederile Legii privind evaziunea fiscala .

Insa, prin decizia Curtii Constitutionale nr. 19 din 8 aprilie 1993 (ramasa definitiva prin nerecurare) se statueaza ca art. 302 C.pen. isi pastreaza valabilitatea in conditiile in care mai exista situatii obligatorii de obtinere a licentelor de import sau export.

Subiectul activ[5], poate un cetatean roman sau un cetatean strain, un particular sau un functionar. Participatia penala este posibila sub toate aspectele sale: coautorat, instigare sau complicitate.B. Subiectul pasiv este statul, ca titular al drepturilor de a emite licente de import si export.

3 Continutul constitutiv

1. Latura obiectiva

A. Elementul material. Potrivit textului incriminator, elementul material consta in efectuarea fara licenta a oricaror acte sau fapte care, potrivit dispozitiilor legale, sunt considerate operatiuni de import, export ori tranzit.

In continutul art. 302 C.pen, nu se precizeaza actele sau faptele care constituie operatiuni de import export sau tranzit, ci se face trimitere doar la dispozitiile legale care le caracterizeaza ca fiind operatiuni, dispozitii care sunt cuprinse in diverse acte normative.

Prin "operatiuni de import, export sau tranzit" se intelege, vanzarea, cumpararea sau schimburile de marfuri, transporturile si expeditiile internationale, vanzarea sau cumpararea de licenta etc. si in general, orice acte sau fapte de comert, precum si prospectarile, ofertele, demersurile, tratativele si intelegerile privind asemenea operatiuni.

Enumerarea facuta in text nefiind completa, in literatura de specialitate s-a aratat ca revine practicii sa decida de la caz la caz, in acele ipoteze care nu sunt prevazute in legea privind activitatea de comert exterior, daca se aplica prin analogie acelasi tratament juridic[6].

Actele sau faptele care, potrivit dispozitiilor, sunt considerate operatiuni de import, export sau tranzit pot prezenta forme variate in raport cu natura si caracterul bunurilor la care se refera . Este de observat ca, desi textul art. 302 C. pen. foloseste pentru caracterizarea lor pluralul, aceasta nu insemna ca existenta infractiunii este exclusa in cazul savarsirii unui singur asemenea act sau a unei singure asemenea fapte[7].

Pentru existenta infractiunii, este necesar ca operatiunile ce formeaza elementul material sa se faca fara autorizatie. Desi textul se refera in reglementarea regimului autorizatiilor numai la operatiuni de import sau export, se impartaseste opinia ca regimul este aplicabil si operatiunilor de tranzit, acestea din urma neputand fi excluse din cadrul activitatilor de comert exterior.

Incriminarea din art. 302 C. pen. constituie o norma cadru care se individualizeaza in mod diferit intr-un moment sau altul in functie de legea vamala care reglementeaza operatiuni de import sau export[8].

B. Urmarea imediata. Prin comiterea acestei infractiuni se creeaza o perturbare a activitatii economico-financiare a institutiei de stat sau se cauzeaza consecinte pagubitoare ori alte urmari grave, prin efectuarea abuziva, ilegala a unor operatii de import-export sau tranzit.

C. Raportul de cauzalitate. Intre actiunea incriminata si urmarea imediata, trebuie sa existe o legatura de la cauza la efect - legatura de cauzalitate - care rezulta de regula din materialitatea infractiunii comise.

2. Latura subiectiva

Infractiunea se savarseste cu intentie directa sau indirecta. Faptuitorul isi da seama ca efectueaza actiuni de import, export sau tranzit fara licenta, deci, fara respectarea dispozitiilor legale si urmareste producerea acestui rezultat sau accepta producerea lui. Latura subiectiva nu include vreun motiv sau scop.

4 Forme. Modalitati. Sanctiuni.
Infractiunea de nerespectare a dispozitiilor privind operatii de import sau export este susceptibila de forme imperfecte insa, nu sunt incriminate nici actele pregatitoare si nici tentativa. Consumarea infractiunii are loc in momentul cand s-a efectuat fara autorizatie operatiunea de import-export sau tranzit si se creeaza starea de pericol pentru activitatea de comert exterior.

Activitatile de import, export sau tranzit prevazute in textul incriminator constituie fiecare in parte o modalitate normative de realizare a laturii obiective a infractiunii. In realitate pot sa apara o varietate de modalitati faptice.

Pedeapsa in cazul acestei infractiuni este inchisoare de la 2 la 7 ani.

Actiunea penala se pune in miscare din oficiu. Urmarirea penala o efectueaza organele de politie, iar judecata in fond revine judecatoriilor.Trib. Supr. Sectia pen. dec. nr. 2480/1971 in Repertoriu alfabetic de practica judiciara in materie penala pe anii 1969-1975, in V. Papadopol, M. Popovici, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1977, p. 297 si urm.

in actele normative adoptate in acest domeniu, de regula, sunt prezentate si listele cu bunurile prohibite la import, export sau tranzit ci pentru care trebuie obtinerea de licente.

in acest sens a se vedea G. Potrivitu, "Discutii in legatura cu incadrarea juridica a faptei persoanei fizice de a cumpara din strainatate mai multe autoturisme si de a le vinde in tara", in Revista Dreptul nr. 7/1997, p. 76 si urm.

Se conchide, aratandu-se ca fapta unei persoane fizice care nu are calitatea de agent economic si cumpara autoturisme sau piese de schimb din strainatate pe care apoi le vinde in tara, constituie contraventie si nu infractiunea prevazuta in art. 302 C. pen.

A se vedea Anton Socaciu, "Limitele pastrarii actualitatii prevederilor art. 302 C. pen. referitoare la nerespectarea dispozitiilor privind operatii de import sau export", in Revista Dreptul nr. 3/1997, p. 98 si urm. Se exprima opinia in sensul ca textul art. 302 nu-si mai pastreaza decat intr-un anumit mod limitat actualitatea, dispozitiile sale aplicandu-se numai agentilor economici si numai in legatura cu operatiuni de import-export pentru care se cere licenta; se arata de asemenea, ca in situatia in care functionarul unei unitati dintre acelea care au dreptul sa efectueze operatii de comert exterior dispune efectuarea unor asemenea operatiuni, fapta constituie infractiunea de abuz in serviciu, iar nu infractiunea prevazuta de art. 302 C. pen.

O. Capatana, "Regimul juridic al activitatii de comert exterior al cooperarii economice si tehnico-stiintifice in Romania", in R.R.D. nr. 5/1971, p. 147.

T. Vasiliu, D. Pavel s.a., op. cit., vol. II, p. 359.

Dorin Ciuncan, "Nerespectarea dispozitiilor privind operatii de import sau export", in Revista Dreptul nr. 6/1995

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1362
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved