Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


PREZENTAREA PENTRU RECUNOAȘTERE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micPREZENTAREA PENTRU RECUNOAȘTERE

Prezentarea pentru recunoastere este o alta activitate de tactica criminalistica care urmareste stabilirea identitatii unei persoane, animal sau obiect, de catre acele persoane care le cunosteau anterior. Aceasta activitate se desfasoara prin activitatea de examinare nemijlocita a obiectelor, animalelor sau persoanelor, respectiv prin prezentarea acestora pentru recunoastere persoanelor care fac recunoasterea, insa se poate face recunoasterea si numai dupa fotografiile acestora. Aceasta activitate poate fi desfasurata in orice faza a procesului penal.Pentru reusita acestor activitati organul judiciar trebuie sa investigheze persoana care face recunoasterea in sensul de a afla cum aceasta a cunoscut persoana, unde a vazut-o, ce anume trasaturi sau particularitati a memorat.

Apoi este necesar ca persoana sau obiectul ce urmeaza a fi recunoscute sa fie prezentate in grup de cel putin trei persoane sau obiecte, la persoane acestea trebuie sa fie de acelasi sex, de varsta apropiata, de aceeasi inaltime, de aceeasi culoare a tenului, cu obiecte de imbracaminte asemanatoare. Obiectele vor fi prezentate la fel in grup si acestea trebuie sa aiba caracteristici asemanatoare. Intreaga activitate de prezentare pentru recunoastere se va desfasura in prezenta martorilor asistenti, iar activitatea va fi consemnata in procesul verbal la care se vor atasa fotografiile judiciare efectuate.

Prezentarea pentru recunoastere a persoanelor se va face dupa ce persoana care va efectua recunoasterea va fi ascultata anterior si va preciza dupa ce trasaturi sau activitate ar putea descrie persoana, aratand distanta, luminozitatea sau alte elemente prezente in momentul in care a receptionat persoana care va fi recunoscuta.

Organul judiciar va trebui apoi sa constituie grupul in care va introduce persoana ce se urmareste a fi recunoscuta, careia i se lasa alegerea pozitiei in care se va aseza in grup. Pentru corectitudinea desfasurarii acestei activitati trebuie ca persoanele din grup sa fie aproximativ de aceeasi varsta, inaltime, cu imbracaminte asemanatoare, de acelasi sex, fara elemente de diferentiere (cum ar fi persoane care poarta sau nu mustata, cu culori diferite ale parului, cu tunsuri diferite etc). Se va introduce apoi persoana care face recunoasterea, care va trebui ulterior sa justifice datorita caror elemente a identificat o anume persoana. Este admisa si prezentarea persoanelor in mod succesiv persoanei care face recunoasterea, iar aceasta va putea sa precizeze a cata persoana din cele prezentate este cea recunoscuta.

Prezentarea cadavrului pentru recunoastere se efectueaza in cazurile in care, dupa sesizarea disparitiei unor persoane, se descopera cadavre necunoscute. Cei care urmeaza a face recunoasterea vor declara in prealabil cu privire la trasaturile si caracteristicile persoanei disparute, iar atunci cand au cunostinta vor preciza anumite elemente de identificare cum ar fi cicatrici, tatuaje, anumite malformatii etc.Cadavrele ce urmeaza a fi identificate se prezinta individual si dupa ce prin toaletare eventualele deformari, rani, au fost remediate in asa fel incat cadavrul sa aiba o infatisare cat mai apropiata de cea care ar fi putut sa o aiba anterior.

Persoana care recunoaste cadavrul va trebui sa precizeze dupa ce anume trasaturi, caracteristici sau semnalmente a recunoscut si in ce masura aceste elemente se potrivesc cu cele din descrierea anterioara.

Prezentarea obiectelor si animalelor pentru recunoastere se realizeaza in aceeasi modalitate, respectiv dupa o ascultare prealabila a persoanei, care va arata natura obiectelor, forma, dimensiunile, culoarea, gradul de uzura sau anumite caracteristici specifice. Obiectul care va fi prezentat pentru recunoastere se va alatura unui grup de alte obiecte asemanatoare, iar persoana va trebui sa identifice acest obiect.

Prezentarea animalelor pentru recunoastere este o activitate cu o frecventa redusa, acestea putand fi recunoscute dupa culoare, varsta, obiceiuri, anumite semne accidentale sau facute in scop de identificare, dupa numele la care raspund. Persoana va declara anterior dupa ce elemente ar putea identifica animalul, iar apoi ii va fi prezentat si daca il recunoaste va trebui sa arate in baza caror trasaturi a recunoscut respectivul animal.

La toate prezentarile pentru recunoastere desfasurarea acestora va fi descrisa in procesul verbal caruia i se vor atasa fotografiile efectuate in timpul acestei activitati.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1807
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site