Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Participatia improprie (imperfecta)

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micParticipatia improprie (imperfecta)

1. Notiune si caracterizare
Este acea forma de participatie penala la care persoanele care savarsesc prin vointa comuna o fapta prevazuta de legea penala nu au toate aceeasi atitudine psihica, nu actioneaza cu aceeasi forma de vinovatie, unii parti­ci­panti lucrand cu intentie, altii din culpa sau fara vinovatie. Din aceasta cauza pe planul laturii subiective, fapta savarsita in participatie apare, pentru unii par­ticipanti, ca o infractiune intentionata, iar pentru altii ca o infractiune din culpa, ori ca fapta comisa fara vinovatie, care nu este infractiune.

Participatia improprie poate exista la toate formele de participatie, inclusiv in cazul coautoratului si cand unul sau unii dintre coautori savarsesc fapta cu intentie, iar altii din culpa ori fara vinovatie; in forma instigarii improprii, in ca­zul in care se comit acte de determinare cu intentie la savarsirea de catre o alta persoana, din culpa ori fara vinovatie a unei fapte prevazute de legea pe­nala; in forma complicitatii improprii, cand o persoana inlesneste sau ajuta cu intentie o alta persoana care savarseste din culpa sau fara vinovatie o fapta prevazuta de legea penala.

Necesitatea reglementarii participatiei improprii se impune si sub raport cri­minologic pentru asigurarea unei reactiuni respective corespunzatoare fata de infractorii periculosi care se folosesc de persoane deficiente sub raport min­tal, imprudente ori iresponsabile, in realizarea unor activitati infractionale periculoase, instigatorii si complicii care actioneaza constient ramanand in umbra, in timp ce pe primul plan sunt impinsi faptuitorii iresponsabili. Este o forma periculoasa de criminalitate colectiva, care trebuie sa fie combatuta ca atare, iar nu dupa regulile obisnuite.

Art. 31 C. pen. prevede doua modalitati sub care poate sa apara partici­patie improprie.

2. Modalitatea intentie si culpa [art. 31 alin. (1) C. pen.]

Consta in determinarea, inlesnirea sau ajutoarea in orice mod cu intentie la savarsirea din culpa de catre alta persoana a unei fapte prevazute de le­gea penala.

Ceea ce caracterizeaza aceasta modalitate a participatiei improprii este faptul ca autorul savarseste fapta din culpa, fiind insa determinat cu intentie de catre o alta persoana (instigator) ori sprijinit tot cu intentie de un alt parti­cipant (complice). In acest caz, autorul nu-si da seama ca este determinat ori ajutat in comiterea faptei, fiind indus ori lasat in eroare de fapt, motiv pentru care el savarseste din culpa fapta respectiva.Cat priveste contributiile participantilor in cadrul acestei modalitati a par­ticipatiei improprii, determinarea cu intentie constituie instigare, iar inlesnirea ori ajutorul dat cu intentie la comiterea faptei penale constituie complicitate la infractiunea intentionata. Spre deosebire de acestea, fapta autorului consti­tuie autorat la acea infractiune, savarsita din culpa, bineinteles daca legea in­crimineaza fapta respectiva si atunci cand este savarsita din culpa.

, singurul responsabil fiind instigatorul si, eventual, complicele.

3. Modalitatea intentie si lipsa de vinovatie [art. 31 alin. (2)
C. pen

Consta in determinarea, ajutarea sau inlesnirea in orice mod cu intentie la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala de catre o persoana care actioneaza fara vinovatie. Spre deosebire de prima modalitate, la cea de-a doua, autorul determinat sau ajutat cu intentie savarseste fapta prevazuta de legea penala fara vinovatie datorita iresponsabilitatii, erorii de fapt, constran gerii fizice ori morale, betiei complete involuntare etc.

Aceste stari, situatii ori imprejurari care inlatura vinovatia trebuie sa existe la autor in momentul savarsirii faptei prevazute de legea penala.

In ceea ce priveste contributiile participantilor, determinarea cu intentie la savarsirea faptei va fi considerata instigare, iar inlesnirea sau ajutarea tot intentionata, complicitate, astfel ca acesti participanti vor raspunde in calita­tea lor pentru infractiunea intentionata. Autorul insa care a actionat fara vino­vatie, neavand calitatea de infractor, nu va fi tras la raspundere penala. Ast­fel, de exemplu, in cazul instigarii unui minor care nu a implinit varsta de 14 ani de a savarsi o fapta prevazuta de legea penala, se realizeaza o partici­patie improprie, la care exista un instigator ce raspunde pentru instigare la infractiunea realizata material de minor, in timp ce acesta nu este infractor si deci nu raspunde penal.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 810
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site