Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Perspectiva juridica a familiei

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
DREPT FISCAL - TESTE GRILA
Principiul activitatii legii penale
PREZENTAREA CERCETARII - DREPT
Drept civil test grila
CONTRACTUL DE IMPRUMUT
Liberarea conditionata-in cazul pedpsei inchisorii
PROCESUL PENAL- MIJLOC DE REALIZAREA A JUSTITIEI PENALE
PLURALITATEA DE INFRACTIUNI
MODIFICAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA
DREPT Limba engleza - test grila


Perspectiva juridica a familiei

Nu exista ramura de drept in care nasterea, modificarea sau inlaturarea normelor juridice sa nu depinda de aspectele politice, socio-economice si morale ale vietii, precum si de evolutia mentalitatilor. Referindu-ne la dreptul familiei, putem afirma ca factori precum alegerile politice, transformarile economice, urbanizarea sau ruralizarea intensiva, mobilitatea populatiei, indicele demografic, descoperirile biologice si medicale, dezvoltarea sistemului securitatii sociale, prelungirea duratei medii de viata, mostenirea istorica, influenta religiei, legislatia internationala au influentat si influenteaza inca reglementarea juridica a relatiilor de familie din Romania.
De asemenea, raportul lege - realitate este reciproc. Forma familiei si reglementarea ei nu depind numai de vointa statului sau de datele economice, culturale, etnice, geografice, ci, dimpotriva, realitatea determina, in mod necesar, adaptarea reglementarii juridice. De exemplu, unele legi pe care le prezentam in cele ce urmeaza, plecand de la realitatea cotidiana, au largit sfera persoanelor care sunt incluse in familie.

Legiuitorul roman nu ofera o definitie unica si constanta a notiunii de 'familie'. Folosita in diferite acte normative , aceasta notiune are un grad de cuprindere diferit, in functie de interesul care se urmareste a fi protejat.

Astfel, potrivit art. 17 din Legea locuintei , prin familie se intelege ''sotul, sotia, copiii parintii sotilor care locuiesc si gospodaresc impreuna'.

Art. 2 din Legea privind alocatia suplimentara pentru familiile cu copii prevede urmatoarele:

' In sensul prezentei legi, prin familie se intelege:

a)     sotul, sotia si copiii lor sau ai oricaruia dintre ei, avand domiciliul comun;

b) persoana singura, necasatorita, vaduva sau divortata si copiii acesteia cu care domiciliaza si care se afla in intretinerea sa.

Sunt considerati ca facand parte din familie si copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau incredintati familiei definite la alin. 1 potrivit legii '.

Potrivit dispozitiilor Legii privind ajutorul social , familia desemneaza sotul, sotia si copiii lor minori, care au domiciliul comun. Fac parte din familie si copiii necasatoriti, care urmeaza cursurile la zi ale unei facultati dintr-o institutie de invatamant ce functioneaza potrivit legii, pana la terminarea acestora, dar fara sa depaseasca varsta de 25 de ani, respectiv de 26 de ani in cazul acelora care urmeaza studiile superioare pe o perioada mai mare de 5 ani (art. 2).

De asemenea, art. 112 din Legea privind statutul cadrelor militare prevede ca in sensul acestei legi familia cadrelor militare cuprinde sotul, copiii si parintii aflati in intretinerea legala a acestora.

Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului ofera explicatii in legatura cu cativa termeni, printre care familie, familie extinsa si familie substituita (art. 4). Astfel, in intelesul acestei legi, in sens restrans, familia cuprinde numai parintii si copii acestora, iar in sens extins, copilul, parintii si rudele acestuia pana la gradul IV inclusiv. Avand in vedere scopul adoptarii acestei legi, crearea cadrului privind respectarea, promovarea si garantarea drepturilor copilului, totul prin prisma interesului superior al copilului, legiuitorul a creat si notiunea de familie substituita, prin ea intelegandu-se persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse si care, in conditiile legii, asigura cresterea si ingrijirea copilului.

Referindu-se la ajutorul de deces la care are dreptul asiguratul sau pensionarul in cazul decesului unui membru de familie, art. 2 alin. 2 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale prevede ca intra in aceasta categorie sotul, copiii (copiii firesti, cei adoptati, copiii aflati in plasament familial sau incredintati spre crestere si educare), precum si parintii si bunicii oricaruia dintre soti.In ceea ce priveste Codul familiei, acesta utilizeaza in toate textele sale sensul restrans al notiunii de 'familie'. Asa fiind, referindu-ne la familie, aveam in vedere sotii si copiii lor minori (art. 1 - 44, 47 - 65, 97 - 112). In sensul altor reglementari speciale, componenta familiei este diferita, in alcatuirea familiei intrand si alte persoane expres prevazute de legiuitor, intre care se stabilesc relatii asimilate cu cele de familie.

In concluzie,in functie de sfera persoanelor care intra in continutul juridic al familiei, exista doua notiuni de familie, cea de drept comun, in sensul Codului familiei, si cea speciala, care corespunde legilor speciale care reglementeaza anumite aspecte ale relatiilor de familie. In ceea ce ne priveste, vom folosi pentru materia noastra, de cele mai multe ori, primul sens al notiunii de familie, cel de drept comun, care ii include pe sotii si pe copiii lor minori.Art. 8 alin. 4 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 si art. 2 alin. 2 din Legea nr. 54/1998 privind circulatia juridica a terenurilor prevad ca familia este alcatuita din soti si copiii necasatoriti, daca gospodaresc impreuna cu parintii lor. Potrivit art. 149 din Codul penal prin membru al familiei se intelege sotul sau ruda apropiata, daca aceasta din urma locuieste si gospodareste impreuna cu faptuitorul. art. 659, 669-676 C.civ., art. 305 C.pen.

Legea nr. 114/1996 a fost republicata in Monitorul oficial al Romaniei, partea I, nr. 367 din 31 decembrie 1997.

Legea nr. 119/1997 publicata in Monitorul oficial al Romaniei, partea I, nr. 149 din 11 iulie 1997.

Legea nr. 67/1995 publicata in Monitorul oficial al Romanei, partea I, nr. 279 din 29 octombrie 1995.

Legea nr. 80/1995 publicata in Monitorul oficial al Romanei, partea I, nr. 155 din 20 iulie 1995.

Publicata in Monitorul oficial al Romanei, partea I, nr. 557 din 23 iunie 2004.

Publicata in Monitorul oficial al Romanei, partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 879
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site