Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Proiect de cercetare: Studiu comparativ intre pozitia Curtii Europene de Justitie si cea a Curtii Supreme a Statelor Unite fata de exercitarea dreptului la libera expresie

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Introducere in studiul dreptului
TERITORIUL IN DREPTUL INTERNATIONAL
Exceptii de la principiul teritorialitatii
Consiliul Superior al Magistraturii
Executarea voluntara a obligatiilor fiscale. Plata
SURSELE/ IZVOARELE DIDO. SISTEMELE INSTITUTIONALE (DR INSTITUTIONAL)
Obligatii. Contracte – test grila
IZVOARELE DE DREPT
FORME, MODALITATI, SANCTIUNI SI ASPECTE PROCESUALE
Regulamentul 1080 / 2006 (FEDER)


Proiect de cercetare: Studiu comparativ intre pozitia Curtii Europene de Justitie si cea a Curtii Supreme a Statelor Unite fata de exercitarea dreptului la libera expresieAspecte introductive

Proiectul de cercetare va gravita in jurul uneia dintre „fundamentele societatii democratice”, si anume libertatea de exprimare. Origine a tuturor dezbaterilor, opiniilor si    controverselor ce tin societatea civila vie si ii permit dezvoltarea, libertatea de exprimare, ca drept fundamental al cetateanului, reprezinta una dintre „pietrele de temelie ale oricarei societati libere.”

Principalul motiv pentru care am decis sa ne focusam asupra dreptului la libera expresie il reprezinta caracterul neobisnuit al acestuia. Producand efecte oarecum contradictorii, el intra deseori in conflict cu alte drepturi garantate, fiind deopotriva un „drept in sine si un drept indispensabil sau prejudiciabil pentru realizarea altor drepturi”[1], dar si un drept individual si colectiv in acelasi timp.

In acest context, vom incerca in primul rand sa-i identificam sursele, precum si modul in care este exercitat si garantat. In cercetarile anterioare, ne-am concentrat asupra dreptului jurisprudential al Curtii Europene de Justitie, din care am extras trei spete pertinente pentru evidentierea caracterului contradictoriu al libertatii de exprimare. Intrucat cele trei cazuri particulare, si anume: „Michael Cwik versus Comisia Europeana” (C-340/00, 13 Decembrie 2001), „Schmidberger versus Austria” (C-112/00, 12 Iunie 2003) si „Bodil Lindqvist versus Gota Hovratt” (Curtea de Apel – Suedia, C-101/01, 6 Noiembrie 2003) ne-au oferit deja o perspectiva asupra modului in care CEJ trateaza si garanteaza libertatea de exprimare, vom incerca sa realizam o comparatie cu spatiul american, pentru a descoperi care este pozitia Curtii Supreme de Justitie a S.U.A in situatii similare.

In acest sens, ni s-a parut interesant sa observam in paralel, atitudinile celor doua curti, ca si garanti supremi ai drepturilor cetateanului, cand sunt nevoite sa decida de partea carui drept sa incline balanta. Pe de o parte, CEJ isi indreapta deciziile finale catre realizarea unui „just echilibru” in situatiile in care libertatea de exprimare se ridica impotriva altor drepturi fundamentale, precum libera circulatie a bunurilor sau dreptul la protejarea datelor cu caracter personal. Care va fii insa pozitia CSJ in context similar? Va imbratisa ea aceeasi conceptie sau va lua in considerare cu totul alte coordonate? Cert este ca deciziile finale ale CEJ in cele trei spete particulare favorizeaza exercitarea libertatii de exprimare, chiar si in conditiile in care aceasta actiune ingradeste alte doua drepturi fundamentale, motiv pentru care tocmai natura contradictorie a libertatii de exprimare face ca dreptul comunitar sa fie chemat sa rezolve conflictele. Cum reactioneaza insa CSJ in fata unor astfel de situatii in care libertatea de exprimare este invocata impotriva altor drepturi? Cum impaca contradictiile si ce diferenta de abordare exista intre cele doua institutii?

Intrebarea de cercetare

„Adopta CSJ acelasi principiu de „just echilibru” ca si CEJ in solutionarea cazurilor in care libertatea de exprimare este invocata impotriva altor drepturi?”

Ipoteza cercetarii

Motivele pentru care am ales spre dezbatere problematica exercitarii libertatii de exprimare privita din dubla perspectiva, europeana si americana tin, pe de o parte de nevoia fireasca a realizarii unei comparatii. De indata ce am observat cum CEJ isi foloseste competentele in scopul armonizarii conflictelor, ni s-a parut interesant sa descoperim si pozitia CSJ vis-à-vis de caracterul contradictoriu al libertatii de exprimare. In acest sens, vom cauta in dreptul constitutional american trei cazuri particulare, de genul celor trei solutionate de CEJ si vom incerca sa descoperim diferentele de abordare dintre cele doua curti, in masura in care acestea exista. Asadar, proiectul de cercetare se concentreaza mai mult asupra spatiului american si isi propune sa descopere argumentele necesare pentru a sustine faptul ca, traditia CSJ, spre deosebire de cea a CEJ, tinde sa favorizeze manifestarea libertatii de exprimare fara a urmari neaparat crearea unui „just echilibru” intre modurile de exercitare a drepturilor. Vom folosi aceasta afirmatie ca si ipoteza a cercetarii, iar prin demersul ulterior, vom incerca sa o sustinem si demonstra.

Noutatea cercetarii

Desi subiectul libertatii de exprimare este foarte vast, studiul isi propune sa evidentieze si sa compare deciziile europene si americane in legatura cu existenta inevitabila a unor conflicte intre aceasta si alte drepturi. Cu alte cuvinte, se va incerca abordarea unei mici, dar interesante parti din ceea ce se poate numi ansamblul consecintelor generate de caracterul contradictoriu al dreptului la libera expresie, cu atat mai mult cu cat acesta atrage din ce in ce mai multa atentie. In demersul desfasurat pentru a sustine ipoteza mai sus formulata, consta si o parte din noutatea cercetarii.

Structura proiectului de cercetare

Introducere

Delimitarea ariei tematice

Enuntarea subiectului proiectului si a motivelor care sustin alegerea lui

Formularea tezei lucrarii

Descrierea structurii proiectului si a metodelor folosite in tratarea subiectuluiPrecizarea si descrierea surselor folosite in demersul cercetarii

Corpul lucrarii

Cercetarea va fii impartita in doua capitole, primul fiind alcatuit din doua sectiuni.

Capitolul I va analiza cele mai importante aspecte legate de libertatea de exprimare a cetatenilor americani:

Sectiunea I : Sursele libertatii de exprimare in interiorul S.U.A

Sectiunea II: Scopul si complexitatea libertatii de exprimare in S.U.A

Capitolul al II-lea va dezvolta subiectul propriu-zis al lucrarii:

a)      Prezentarea succinta a jurisprudentei CEJ in ceea ce priveste dreptul la libera expresie (cele trei spete amintite mai sus).

b)      Jurisprudenta CSJ in ceea ce priveste dreptul la libera expresie (identificarea si analizarea a trei spete similare cu cele solutionate de CEJ).

c)      Diferentele de abordare dintre CEJ si CSJ privind exercitarea libertatii de exprimare

Concluzii

Sintetizarea corpului proiectului

Enuntarea argumentelor care confirma ipoteza cercetarii

Sublinierea importantei si a noutatii cercetarii

Propunerea unei noi perspective de cercetare

Metode de cercetare

In tratarea subiectului vom folosi doua metode de lucru: raportarea la text, ceea ce presupune cercetarea revistelor de specialitate, a site-urilor oficiale de drept constitutional european si american, precum si a studiilor ce privesc libertatea de exprimare, cu accent pe spatiul american si raportarea la dreptul constitutional american. Cea din urma metoda de lucru ne va fii foarte necesara pentru realizarea comparatiei cu deja studiata jurisprudenta europeana in materia libertatii de exprimare. Vom utiliza ca tehnica de cercetare a jurisprudentei CSJ, analiza de continut calitativa, cu ajutorul careia vom accentua teoriile, conceptele, dar si interpretarile. Am optat pentru aceasta, intrucat detine un caracter interpretativ, absolut necesar pentru a intelege si explica deciziile luate de catre cele doua curti in spetele particulare pe care se bazeaza ipoteza lucrarii.

Surse

Sursele folosite pentru desfasurarea cercetarii se impart in doua categorii: surse primare, adica dreptul dreptul constitutional american si jurisprudenta europeana si surse secundare, precum articole, reviste de specialitate si site-urile oficiale. Toate acestea vor constitui bibliografia problemei, alaturi de o serie de cursuri, tratate si monografii, dar mai ales de o mica, dar importanta parte din jurisprudentele celor doua curti. Sursele primare ne vor pune la dispozitie ideile principale care stau la baza cercetarii, pentru ca cele secundare, alaturi de analiza calitativa a practicii jurisprudentiale in special americane, sa ne furnizeze premisa necesara pentru a sustine importanta intrebarii de cercetare, dar si pentru a accentua relevanta subiectului si noutatea abordarii.

Bibliografie orientativaABRAHAM, Henry J., PERRY, Barbara A., Freedom and court: civil rights and liberties in the United States, New York: Oxford University Press, 1998.

CHAFEE, Zechariah Jr., Free speech in the United States, New York: Atheneum, 1969.

SHAPIRO, M. M., The Supreme Court and constitutional rights: readings in constitutional law, Atlanta; Dallas; Palo Alto: Scott, Foresman and Company, 1967.

Reviste de specialitate:

Amnesty International Publications

Columbia Law Review

Harvard Law Review

Yale Law Journal

Site-uri oficiale:

https://www.supremecourtus.gov/index.html

https://www.findlaw.com

www.state.gov

www.ifex.org

https://proquest.umi.com

https://curia.europa.eu

https://eur-lex.europa.eu„[] (astfel, libertatea de expresie si de informare este necesara libertatii de intrunire, dar constituie o amenintare la adresa dreptului la respectarea vietii private).” Frédéric SUDRE, Drept european si international al drepturilor omului, Polirom, Bucuresti, 2006, p. 351.

„Qualitative research is a research strategy that uS.U.Ally emphasizes words rather than qualification in the collection and analysis of data.” Alan BRYMAN, Social Research Methods, Second Edition, Oxford University Press, 2004, p. 20.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1092
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site