Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


ULTRAJUL CONTRA BUNELOR MORAVURI SI TULBURAREA ORDINII SI LINISTII PUBLICE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micULTRAJUL CONTRA BUNELOR MORAVURI SI TULBURAREA ORDINII SI LINISTII PUBLICECAPITOLUL I

CONSIDERATII GENERALE

Desfasurarea normala a relatiilor sociale necesita un climat de convietuire pasnica, de securitate si incredere reciproca, de respectare a sentimentului comun de pudoare, un climat in care fiecare persoana, avand o conduita demna, se bucura de stima si consideratia celorlalti membri ai societatii.

De aceea, tulburarea acestui climat prin nesocotirea sentimentului comun de pudoare, a decentei care trebuie pastrata in gesturi si cuvinte, sau prin incalcarea securitatii celor ce participa la viata sociala, a increderii in atitudinile si actele celorlalti oameni, constituie o fapta periculoasa pentru societate.

Potrivit art. 321 Cod penal infractiunea de ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice consta in

"Fapta persoanei care, in public, savarseste acte sau gesturi, profereaza cuvinte ori expresii, sau se deda la orice alte manifestari prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbura, in alt mod, linistea si ordinea publica".

CAPITOLUL II

ELEMENTE CONSTITUTIVE

1. Obiectul si subiectul infractiunii.

a) Obiectul infractiunii

a)          Obiectul juridic special - il constituie relatiile sociale referitoare la bunele moravuri si linistea publica.

In literatura de specialitate s-a aratat ca prin bunele moravuri trebuie sa intelegem " acele obiceiuri, deprinderi, comportari care, in raporturile dintre membrii unei colectivitati, sunt compatibile cu respectul reciproc, cu pastrarea demnitatii umane, cu observarea decentei in atitudini si cuvinte". De asemenea, s-a precizat ca la stabilirea exigentelor impuse de bunele moravuri trebuie sa se aiba in vedere normele moralei, ca notiunea de bune moravuri include atat moravurile corespunzatoare acelui minim etic fara de care nu este posibila convietuirea normala in societate, cat si sentimentele morale comune membrilor societatii.

Linistea si ordinea publica au fost definite la randul lor ca fiind " acel atribut al vietii sociale in care raporturile dintre oameni, comportarea lor si, in genere, activitatile lor atunci cand participa la forme de viata in comun, in public, se desfasoara in mod pasnic, dupa norme de respect reciproc, de securitate personala, de incredere in atitudinea si faptele celorlalti oameni.

b) Obiectul material

Infractiunea are si un obiect material numai daca se realizeaza prin fapte materiale, fizice. Intr-un asemenea caz, obiectul material al infractiunii consta in corpul persoanei sau bunul asupra caruia se exercita acele acte.

Subiectul infractiunii

Infractiunea poate fi savarsita de orice persoana, legea necerand subiectului vreo calitate speciala. Participatia penala este posibila atat sub forma coautoratului, cat si sub forma instigarii si a complicitatii.

2. Latura obiectiva si subiectiva.

a) Latura obiectiva

Infractiunea de ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice se realizeaza, sub aspectul laturii obiective, printr-o actiune, care poate consta in savarsirea, in public, de acte sau de gesturi, in proferarea de cuvinte ori expresii sau in orice alte manifestari, actiune care aduce atingere bunelor moravuri sau produce scandal public ori tulbura ordinea si linistea publica.

Deoarece modalitatile de atingere a bunelor moravuri, de provocare de scandal public sau de tulburare a ordinii si linistii publice sunt extrem de variate, legiuitorul a indicat in cuprinsul textului, pe cele mai frecvente, referindu-se pe de o parte, la savarsirea de acte sau gesturi, iar pe de alta parte, la proferarea de cuvinte sau expresii. Existand insa si alte modalitati in afara celor expres aratate, legiuitorul care a urmarit sa    asigure o cat mai deplina ocrotire a valorilor sociale vatamate prin savarsirea faptei, a recurs si la o caracterizare mai generala. Astfel, dupa indicarea modalitatilor determinate, el a folosit expresia "sau orice alte manifestari".

Actele sau gesturile, cuvintele sau expresiile ori manifestarile de orice fel prin care se realizeaza actiunea faptuitorului trebuie sa aiba loc in public.

Aratam ca ceea ce atribuie actelor sau gesturilor, cuvintelor sau expresiilor ori manifestarilor de orice fel, in public, caracter penal consta in rezultatul pe care il produc. Acest rezultat trebuie sa fie o atingere adusa bunelor moravuri,un scandal public ori tulburarea ordinii si linistii publice. Actele, gesturile, cuvintele, expresiile sau manifestarile de orice fel aduc atingere bunelor moravuri atunci cand ele contravin obiceiurilor, deprinderilor, comportarilor care sunt compatibile cu respectul reciproc, cu pastrarea demnitatii umane, cu observarea decentei in cuvinte si atitudini. De exemplu, proferarea de expresii indecente, lipsite de cuviinta, efectuarea de gesturi obscene, etc.Scandalul public presupune " zarva, valva produsa de o fapta rusinoasa, indignare, revolta provocata de o asemenea fapta". Deoarece textul se refera la un scandal public, , este de observat ca nu este vorba de o indignare izolata a unei persoane, de o revolta cu caracter singular, ci de indignarea, revolta de care e cuprinsa o colectivitate, un numar nedeterminat de persoane care au luat cunostinta de fapta savarsita. Sunt manifestari de natura sa produca scandal public urmarirea, acostarea si lovirea, fara nici un motiv, pe strada a unei persoane, spargerea geamurilor de la mai multe case, etc.

b) Latura subiectiva

Infractiunea de ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice se savarseste cu intentie directa sau indirecta. Nu intereseaza mobilul sau scopul savarsirii faptei.

a)      Forma agravata

Potrivit alin. 2 al art. 321 Cod penal, infractiunea este mai periculoasa daca prin fapta savarsita s-a tulburat grav ordinea si linistea publica. Circumstanta agravanta se refera la producerea unui rezultat mai grav decat cel pe care il implica infractiunea in forma sa simpla si anume, tulburarea grava a ordinii si linistii publice. Rezultatul face ca fapta sa prezinte un grad mai ridicat de pericol social abstract si delimiteaza forma agravata de forma simpla a infractiunii.

Daca tinem seama ca ordinea si linistea publica implica acel climat necesar desfasurarii normale a vietii sociale, in care relatiile dintre oameni se desfasoara pasnic, in conditii de securitate personala si de respect a demnitatii umane, desigur, de o tulburare grava a ordinii si linistii publice se poate vorbi atunci cand are loc o tulburare de amploare si de mare intensitate a acestui climat, cand sunt atinse resorturi esentiale ale convietuirii sociale.

In practica judiciara si in literatura de specialitate s-au indicat criterii pentru determinarea caracterului grav al tulburarii produse ordinii si linistii publice si, in consecinta, pentru delimitarea formei simple de cea agravata. Astfel, s-a aratat ca trebuie sa se tina seama de amploarea mediului social in care s-a produs tulburarea, de natura acestui mediu social, de durata ei, de intensitatea tulburarii reflectata in relatiile la care a dat nastere.

CAPITOLUL III

ACTIVITATI DE PREVENIRE A ULTRAJULUI CONTRA BUNELOR MORAVURI SI TULBURAREA ORDINII SI LINISTII PUBLICE

In vederea prevenirii ultrajului contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice pot fi luate urmatoarele masuri cu caracter preventiv:

a)  Desfasurarea activitatilor de constientizare a populatiei asupra ilegalitatii si consecintelor daunatoare ale ultrajului contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice;

b)  acoperirea corespunzatoare si eficienta a teritoriului de competenta, realizabila prin distribuirea elementelor de dispozitiv in locurile si zonele unde se comit frecvent acest gen de infractiuni. Acest lucru implica identificarea si cunoasterea temeinica a locurilor si mediilor favorabile savarsirii acestor genuri de infractiuni.

c) cunoasterea tipului de populatie din sectorul dat in competenta, cunoasterea elementelor predispuse la tulburarea ordinii si linistii publice;

d) intensificarea activitatii de patrulare in zonele aglomerate;

e) cooperarea cu alte institutii cu responsabilitati in domeniu;

f) aplicarea cu fermitate a Legii nr. 61/1991 republicata, care prevede si constatarea si sanctionarea contraventiilor pe linie de ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, respectiv: " Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:... savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice".

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3462
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved