Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

FACTORII CARE INFLUIENTEAZA DECIZIA DE INVESTITIE

management+ Font mai mare | - Font mai micFACTORII CARE INFLUIENTEAZA DECIZIA DE INVESTITIE

Problema cu care se confrunta un investitori este alegerea modalitatii optime de investire, care sa corespunda cel mai bine scopurilor si asteptarilor celui ce investeste. Pentru aceasta vom asocia fiecarui tip de investitie (sau plasament) doua notiuni: rentabilitate si risc. Prin rentabilitate intelegem nivelul castigului asigurat de catre o investitie. Spre exemplu, rentabilitatea unui depozit bancar este chiar nivelul dobanzii acordata de banca deponentului.Cel mai raspandit mod de exprimare a rentabilitatii este exprimarea procentuala, intrucat aceasta ne ofera o imagine comparabila a rentabilitatii diferitelor instrumente de investitie. Exista mai multe modalitati de calcul a rentabilitatii unui plasament, insa pentru simplificare va propunem urmatoarea formula de calcul:

Rentabilitate (%) = (suma finala - suma initiala investita) / suma initiala investita x 100

Riscul reprezinta probabilitatea de obtinere a unei anumite rentabilitati (sau, cu alte cuvinte, posibilitatea ca investitia sa nu genereze castigurile urmarite ci unele mai mici, sau chiar pierderi). Nu exista o formula universala de calcul a riscului, intrucat exista nenumarati factori ce pot afecta performantele unei anumite investitii: in cazul depozitului bancar exista riscul (mai mic) de faliment al bancii, in timp ce in cazul investitiei in actiuni exista riscul (mai mare) ca actiunile sa scada ca urmare a rezultatelor slabe ale societatii ABC.

Exista o legatura direct proportionala intre riscul si rentabilitatea unei investitii. Astfel cu cat riscul este mai mic, cu atat rentabilitatea investitiei este mai redusa cu cat riscurile sunt mai mari, cu atat creste si rentabilitatea ce poate fi asigurata de o investitie. Un depozit bancar are un risc redus pentru ca bancile dau mai rar faliment, dobanda platita deponentilor este clar specificata, iar depozitele sunt garantate prin sistemul de garantare a depozitelor din sistemul bancar. Investitia in actiuni este mai riscanta deoarece cresterea actiunilor este variabila, actiunile pot sa si scada, iar investitia in actiuni un este garantata.

Concluzia care se desprinde este ca trebuie urmarit acel tip de investitie care asigura un raport optim intre rentabilitate si risc, raport ajustat in functie de asteptarile, posibilitatile si nu in ultimul rand aversiunea fata de risc a fiecarui investitor.

Un alt factor importanta in alegerea strategiei de investitii este lichiditatea, care reprezinta capacitatea unui instrument financiar de a fi transformat in bani. Spunem ca investitia in actiuni la bursa este mai putin lichida (actiunile se transforma mai greu in bani prin vanzarea lor la bursa, existand posibilitatea sa nu gasim nici un cumparator interesat sau sa le vindem mai greu) decat un depozit bancar (poate fi transformat mai usor in bani, acestia putand fi retrasi oricand de la banca).

Un fenomen negativ cu care mai mult sau mai putin se confrunta orice economie este inflatia. Aceasta reprezinta reducerea puterii de cumparare a leului in decursul unei anumite perioade mai concret, cu aceeasi suma de bani se pot cumpara mai putine produse in prezent, decat se puteau cumpara la o anumita data din trecut. Inflatia este strans legata de un alt fenomen negativ: deprecierea leului in raport cu alte valute, respectiv cresterea continua a cursului leului in raportul cu dolarul, euro, etcPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1811
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved