Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

PRINCIPALELE TIPURI DE RISCURI IN

management+ Font mai mare | - Font mai micPRINCIPALELE TIPURI DE RISCURI IN PROIECTEPe parcursul realizarii proiectului apar unele cauze care pot influenta economice, cum ar fi: prelungirea duratei de realizare a obiectivului sau de atingere a parametrilor proiectati; depas irea volumului de investitii prevazut initial; cresterea preturilor la materii prime si materiale, energie, modificarea preturilor echipamentelor care se desfac pe piata externa sau pe cea interna.

Printre elementele care in mod cert ii schimba nivelul pe durata de functionare obiectivului de investitii si care pot crea probleme mentionam: epuizarea resurselor de materii prime si schimbarea pietelor de aprovizionare, modificarea preturilor pe piata materiilor prime, cresterea in salturi a salariilor si ritmul de dezvoltare tehnologica ce poate conduce la uzura morala rapida si implicit la scaderea preturilor la produsele finite invechite.

Odata adoptata decizia de investitii si aleasa o varianta de realizare a proiectului, se pot identifica riscurile ce pot sa intervina pe durata de viata a proiectului.

a) In etapa de pregatire a proiectului (care cuprinde procesele de initiere si planificare) se definesc activitatile ce compun proiectul, resursele necesare, participantii si competentele lor in cadrul proiectului, se identifica factorii interni si externi de influenta. Printre categoriile de riscuri specifice acestei etape, se pot enumera riscuri ce apar la stabilirea specificatiilor de proiect si a necesarului de resurse.

b) In etapa de executie a proiectului (care cuprinde procesele de executie analiza si control), factorii de risc sunt determinati de caracteristicile tehnice ale proiectului, experienta si modul de lucru al echipei de executie, parametrii exogeni (in principal macro-economici) ce pot sa afecteze sumele necesare finantarii in aceasta etapa.

Principalele riscuri ce apar sunt:

- riscul tehnologic care apare in cazul unor investitii cu grad ridicat de tehnologica. in general, investitorii se simt mai in siguranta daca tehnologia a fost probata in alte proiecte, folosirea unei tehnologii probate fiind o conditie de a se acorda un imprumut.

- riscul de depasire a costurilor ce apare in situatia in care nu s-au specificat in contractul de executie sau in bugetul investitiei actualizari ale costurilor sau cheltuieli neprevazute

- riscul de intaziere (depasire a duratei stabilite) poate conduce, pe de o parte la cresterea nevoii de finantare, inclusiv a dobazilor aferente, iar pe de alta parte la intazierea intrarii in exploatare cu efecte negative asupra respectarii clauzelor fata de furnizori si de clienti.

- riscul de interfata este generat de interconditionarea dintre diferiti executanti pe care participa la realizarea proiectului s i deriva din coordonarea executantilor sau din incoerenta intre clauzele diferitelor contracte de executie.

- riscul de subcontractanti este asumat de titularul de contract cand trateaza lucrari subantrepriza.

- riscul de indexare a costurilor proiectului apare in situatia in care nu se prevad in contract clauze ferme privind finalizarea proiectului la costurile prevazute la momentul semnarii acestuia, beneficiarul fiind nevoit sa suporte modificarile de pret.

c) In etapa de exploatare a proiectului (care cuprinde procesul de incheiere) cea mai frecventa problema ce apare este legata de capacitatea beneficiarului de proiect de a exploata in mod corespunzator obiectivul fizic realizat, adica de a fi capabil sa atinga nivelul de performanta stabilit fara a depasii costurile planificate, iar in aceasta etapa apar riscuri de depasire a costurilor de exploatare, de aprovizionare, de forta majora, politice sau legislative.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7865
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved