Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul in Spania

management+ Font mai mare | - Font mai micManagementul in Spania

Din punct de vedre economic, Spania a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii 30 de ani, inregistrand printre cele mai inalte rate de crestere economica. Actualmente, Spania este considerata a cincea producatoare de automobile din lume, iar turismul a cunoscut o dezvoltare atat calitativa cat si cantitativa. Managementul intreprinderilor spaniole a fost influentat de o serie de particularitati ale dezvoltarii economiei, intre care: dezvoltarea inegala a diferitelor regiuni, dependenta de tehnologiile din strainatate, dependenta in sectoarele cheie de investitiile straine. Diversitatea managementului spaniol se concretizeaza in stilul de management si in practicile manageriale diferit utilizate.Sistemul economic se caracterizeaza prin 2 mari categorii de firme:

firme traditionale care pot fi mici, cu caracter familial sau firme foarte mari cu caracter privat;

firme moderne aparute incepand cu anii '80.

In prima categorie de firme, planificarea nu este o practica curenta existand o distanta mare fata de putere si, ca urmare, deciziile adoptate de managerii superiori sunt implementate la comanda de subordonati. Nici la nivelul firmelor mari traditionale nu se pune problema prognozei intrucat nu exista incredere in aceste rapoarte. Rezultatul acestei atitudini a fost un control concentrat pe cifra de afaceri si cash-flow.

In cazul firmelor moderne se folosesc consultanti in procesul de planificare. Conducerea acestor firme este asigurata de persoane instruite in cadrul unor tari straine precum SUA, ca urmare, valorile impartasite de acestia sunt mult mai apropiate de aceste tari.

Orientarea catre costurile pe termen scurt si mai putin catre investitiile pe termen lung a reprezentat o alta motivare a politicii pietei libere si a culturii manageriale anti-stat. De asemenea atat in sectorul de stat, cat si in cel privat s-a inregistrat o crestere a interesului pentru problematica resurselor umane, pentru orientarea catre consumator si catre cresterea participarii la conducerea organizatiei. Toate aceste noi orientari au ca scop cresterea flexibilitatii intreprinderilor in vederea adaptarii lor mai rapide la cerintele pietei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3125
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved