Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

FORMAREA BAZEI DE DATE PENTRU UN SISTEM EXPERT DE MANAGEMENT

management+ Font mai mare | - Font mai micFORMAREA BAZEI DE DATE PENTRU UN SISTEM EXPERT DE MANAGEMENT.

Se vor prezenta in continuare trei tipuri de modele de date, cele mai frecvent utilizate in diverse stadii de analiza si aplicare a sistemelor expert, cu toate ca nu toate modelele matematice sunt bine definite cum nu sunt bine definite nici modelele logicii in inteligenta artificiala. Totusi pot fi remarcate cateva modele care sunt cel mai des utilizate in prezent. Acestea sunt mentionate in lucrare datorita legaturilor care exista intre ele: modelul fizic este elaborat pornind de la modelul logic care el insusi are la origine modelul conceptual.O analiza mai amanuntita se va face modelului conceptual al datelor datorita faptului ca este de interes pentru Administratorul de Date care contribuie cel mai mult la definirea sistemului expert.

a). MODELUL CONCEPTUAL AL DATELOR. Modelul conceptual al datelor este o schema ce modeleaza in intregime sau partial starea reala a intreprinderii, independent de restrictiile tehnologice, de politica de realizare a stocurilor, de gestiunea informatiilor sau de organizarea informationala interna (cum ar fi organizarea informationala centralizata sau descentralizata), adica un model independent de modelarea fizica a datelor. Modelul conceptual contine obiectele, relatiile intre obiecte si cateva restrictii, conditii, minime si maxime, globale, care caracterizeaza relatiile. Indiferent care ar fi metoda de prelucrare sau gestiune utilizata in modelul conceptual nu pot apare toate conditile, restrictiile si toate regulile care se regasesc in fisierele de date.

Este de asemenea primul pas si cel mai important pentru definirea modelului fizic al datelor. Exista si posibilitatea ca modelul fizic sa dispuna de instrumente de modelare directa dar de cele mai multe ori acestea multiplica baza de date care devine mult mai mare si duce la complicarea verificarii integritatii si autenticitatii datelor. Daca modelarea incepe cu modelul conceptual se realizeaza de la inceput optimizarea gestionarii datelor (cat mai putine fisiere si daca se poate deloc in mai multe exemplare).

b).MODELUL LOGIC AL DATELOR. Modelul logic al datelor este un caz particular impus de informatizare. El depinde de tipul procesorului utilizat pentru stocarea si redarea datelor si informatiilor (fisiere, baze de date ierarhice, retele de date relationale, etc.). Pornind de la modelul conceptual, reprezinta o etapa in realizarea modelului fizic. Scopurile sunt tehnice si functionale. Avantajele pe care acest model trebuie sa le ofere administratorului de date ar fi urmatoarele:

- Sa ofere premodele pentru modelele fizice, fara optimizari, dupa alegerea tipului de procesare la stocarea datelor.

- Sa deosebeasca datele din modelul conceptual care admit si care nu admit modelare matematica ( numai cele care pot fi modelate matematic fac obiectul modelului logic ).

- Sa furnizeze un model cadru care sa poata conduce la separarea subschemelor sau a viziunilor relationale.

- Intarirea schemelor prin eliminarea posibilitatii validarii rationamentelor obscure .

Acestea sunt motivele pentru care sistemele expert au la baza modele logice care permit acumularea de date, fapte si informatii (cum este metoda MERISE Franta) adica de completare a schemei de elaborare pornind de la modelul conceptual la care se adauga informatii din trecut. De asemenea sa nu se repete, la fiecare rulare a programului, aceleasi etape de calcul care sa conduca la stocarea temporara a acelorasi baze de date, si nu in ultimul rand, sa deosebeasca datele si informatiile tehnice necesare unui domeniu pe care sa le cearna cu atentie pentru a fi stocate in baza de date (memoria de lunga durata ).

c).MODELUL FIZIC AL DATELOR. Acest model porneste de la modelul logic si cuprinde pe de o parte toate specificatiile de stocare si acces a datelor si informatiilor si pe de alta parte toate reglementarile necesare optimizarii timpilor de cautare in bazele de date. Deci modelul fizic nu depinde decat de tipul de procesor utilizat si de echipamentul de calcul efectiv. Deci modelul de descriere logic este numai o etapa intermediara intre modelul conceptual si cel fizic. Fenomenele se modeleaza conceptual dar modul de reprezentare si prelucrare depinde de tipul de stocare al informatiilor si datelor. Se pune deci problema cine decide aplicarea diferitelor modele si in special cine decide modelarea logica a fenomenelor ?.

Se incearca o repartizare a sarcinilor unor persoane care sa fie investite cu decizia asupra solutiilor aplicate pentru fiecare model de descriere al datelor.


Competente pentru modelele de reprezentare a datelor.

Modelul fizic de reprezentare al datelor nu este identic cu cel conceptual dar se deduce din acesta. Modelul logic serveste la modelarea matematica a fenomenelor si asigura coerenta intre modelul conceptual si modelul fizic.

Se deosebesc astfel doua domenii clare de activitate in echipa care realizeaza sistemul expert. Administratorul de Date stabileste modelul conceptual, desigur in comun cu echipa, de care este raspunzator, iar Administratorul Bazei de Date (un informatician de profesie) propune solutii fizice pentru gestionarea datelor, in comun ei stabilesc modelul logic optim pentru eliminarea distorsiunilor care tind sa apara intre conceptia modelului si reprezentarea efectiva a acestuia. Aceasta activitate este greoaie, necesita mult timp si manopera de inalta calificare si dispune de foarte putine instrumente care ar putea asigura automatizarea unor etape de lucru. Se poate insa imagina un sistem expert capabil sa diagnosticheze coerenta transferului informational, costisitor si foarte putin productiv deoarece s-ar folosi in domeniul conceptiei sistemelor expert ceea ce nu ar aduce beneficii imediate.

O astfel de organigrama in repartizarea sarcinilor membrilor echipei creatoare de sisteme expert este aproape utopica. Este necesar sa se delimiteze granite si competente ale posturilor. Pentru aceasta este necesar mai intai sa se stabileasca mult mai concret obiectul de activitate. Modelul logic este separat in doua mari domenii: Modelarea conceptuala a fenomenelor prin restrictii, axiome si reguli sa apartina Administratorului de Date iar Modelarea fizica prin grafica, relatii matematice, etc. , Administratorului Bazei de Date.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1796
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved