Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Transferul international de know-how in management

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
Transferul international de know-how in management

Ultimele decenii au marcat constientizarea importantei deosebite pe care informatiile si cunostintele le au pentru dezvoltarea economico-sociala a organizatiei.

Cunoscutul publicist J.J. Servan Schreibner -“Sfidarea mondiala” - considera in anul 1982 ca promovarea informaticii constituie o cale principala de dezvoltare a omenirii.

In acelasi timp insa, constata Edwin Miller, tuturor tarilor, firmelor si indivizilor le lipsesc informatii relevante. Dezvoltarea economica la nivel micro si macro atesta faptul ca eficienta depinde direct proportional de cantitatea si calitatea informatiilor detinute.

Reprezentand grafic distributia volumului de cunostinte la nivelul unei organizatii, obtinem curba din figura 3.1 (distributie normala, Gauss).

Din examinarea acestei curbe rezulta ca doar o proportie redusa din componentii unei societati poseda un volum mare de cunostinte sau informatii. De aici, necesitatea de a deplasa curba inspre dreapta si a-i creste inaltimea, ca o conditie de sporire a eficientei societatii.

Daca se prezinta comparativ situatia generala a volumului si distributiei cunostintelor intr-o tara dezvoltata comparativ cu o tara mai putin dezvoltata, obtinem situatia din figura 3.2.

Analizand comparativ cele doua curbe, desprindem urmatoarele concluzii:

intrucat curba B incepe sensibil mai la dreapta curbei A, nivelul minim de cunostinte din tara dezvoltata este superior celui din tara mai putin dezvoltata;

faptul ca suprafata acoperita de curba B este mai mare decat cea acoperita de curba A, semnifica atat un volum total de informatii, cat si un nivel mediu de informatii si cunostinte mai ridicat;

deoarece punctul maxim al curbei B este deplasat fata de cel al curbei A atat la dreapta cat si in sus, denota faptul ca in tara dezvoltata exista mai multe persoane informate la nivel superior, iar acestea detin un volum mai mare de informatii, decat cele din tara mai putin dezvoltata.

Concluzia logica ce se desprinde este aceea ca pentru eliminarea decalajelor economice dintre tari este necesar, in primul rand, eliminarea decalajului informational. Acest lucru este posibil prin transfer masiv de cunostinte dinspre tarile dezvoltate inspre cele mai putin dezvoltate.Amploarea si viteza transferului de cunostinte de management este conditionata, dupa opinia specialistilor de 6 factori:

1. Nivelul mediu de pregatire a populatiei; cu cat el este mai ridicat, cu atat transferul se realizeaza mai facil.

2. Limbile straine cunoscute de populatia activa a unei tari, care reflecta partial si nivelul sau de pregatire, au o influenta favorabila; tarile mici, aflate in vecinatatea unor tari ce utilizeaza limbi de circulatie internationala sau tarile strabatute de cai de transport cu intens trafic international sunt favorizate din acest punct de vedere.

3. Gradul de control si inregimentare a oamenilor la nivel micro si macrosocial. Cu cat acesta este mai redus, cu atat transferul se realizeaza mai usor.

Un exemplu in acest sens il constituie “cazul Ford”: dupa anul 1920 Henry Ford a promovat un stil autocratic de conducere, bazat pe un control amanuntit si sever al salariatilor, inhiband initiativele acestora. Acest lucru a dus, in mai putin de 10 ani, la pierderea suprematiei pe piata automobilelor, pe care, in perioada anterioara detinea peste 50%.

4. Marimea firmelor. Se considera ca firmele mici sunt mai receptive la cunostintele de management din alte tari si, concomitent, sunt mai flexibile si mai usor modelabile in planul mecanismelor conducerii.

5. Mobilitatea si libertatea personala; gradul in care oamenii sesizeaza si preiau informatiile utile creste odata cu mobilitatea si libertatea lor personala. In plus, libera miscare a populatiei intre tari este insotita, constient sau inconstient, de un veritabil transfer de cunostinte de management, cel mai frecvent de o maniera informala.

6. Gradul de deschidere a societatii. Influenta sa se manifesta, in primul rand, prin masura in care se asigura in mod obisnuit accesul la informatii. Societatile deschise vehiculeaza fara restrictii un volum mare de informatii din toate domeniile, inclusiv din management, determinand receptarea acestora la un nivel ridicat de catre majoritatea populatiei. In paralel, societatile deschise favorizeaza formarea si etalarea de mentalitati propice dialogului la nivel international, la nivel de indivizi si organizatii. Mentalitatea are un puternic efect - propulsor sau inhibitor - asupra transferului de management.

In concluzie transferul de know-how in management reprezinta scopul practic al managementului comparat si cunoaste o extindere din ce in ce mai puternica, explicata de performantele deosebite inregistrate in domeniu.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1083
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site