Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INTERVIUL PENTRU ANGAJARE

Cominicare

+ Font mai mare | - Font mai micINTERVIUL PENTRU ANGAJARE

Pregatirea unui interviu pentru angajare inseamna acceptarea a doua variante: cunoasterea teoretica (a ceea ce se urmareste de catre cel care intervieveaza, a ceea ce trebuie facut pentru a fi pregatit la un interviu) ori (re)cunoasterea practica (stare pe care numai experienta o poate da).A fi pregatit pentru un interviu, insa, inseamna a constientiza cel putin cateva lucruri:

Autocunoasterea este esentiala deoarece presupune stabilirea a cel putin doua perspective pe care trebuie sa le avem in vedere: punctele noastre bune si punctele noastre slabe. Punctele bune trebuie sa le evidentiem prin argumentare si chiar este indicat sa le folosim. Totodata trebuie sa fim pregatiti in orice clipa sa le enuntam ('De ce consideram ca suntem cel mai potrivit pentru acel post?'). In acelasi timp, punctele slabe trebuie sa le cunoastem foarte bine nu pentru a le ascunde de cel care ne intervieviaza ci pentru a incerca sa ne autocorectam (constientizarea este primul pas indispensabil care trebuie facut in acest sens) sau folosindu-le sa ne cream un avantaj prin interpretarea pozitiva a lor (neincrederea in sine, de exemplu, daca este evidenta poate fi folosita drept argument in favoarea dorintei unei cunoasteri mai ample).

Dominarea nervozitatii este importanta fiindca starea de emotivitate si anxietate pe care o simte orice persoana care este evaluata este un lucru bine cunoscut atat de cel care intervieveaza (tocmai de aceea va fi intelegator iar in primele minute va va lasa sa va acomodati punandu-va intrebari generale, relativ banale - folositi acest timp in mod util incercand sa va stapaniti emotiile) cat si de cel care este intervievat (cu alte cuvinte constientizati faptul ca este normal sa fiti emotionati - nu sunteti o exceptie si faptul ca aceasta stare va face sa fiti mai atenti putand da, astfel, raspunsuri mai bune).

Trebuie sa precizam nu va concentrati toata vointa in a nega sau reprima aceste sentimente (uneori este imposibil) acceptati-le dar nu va speriati de ele. Panicarea nu face decat sa creasca anxietatea sau emotivitatea.

Pregatiti-va pentru interviu (si prin aceasta va diminuati teama de necunoastere a ceea ce se va intampla in timpul interviului) prin:

obtinerea de informatii despre firma in cauza (sursele de informare pot fi - firma insasi, ziare, publicatii, cunostinte, biblioteci, banci de date etc.).

raspunsul dat unor intrebari dificile (personale sau generale) care pot aparea la interviu precum:

Sunteti prea tanar (batran) pentru noi?

Vorbiti despre dumneavoastra!

Va enervati repede? Din ce cauze va suparati?

Descrieti-va in trei adjective!

Care este cea mai mare realizare de pana acum?

Dar cel mai mare esec?

Ce ati facut in ultimii 5 ani?

Ce ati dori sa faceti in urmatorii ani?

Va cunoasteti suficient de bine? De ce?

argumente ale participarii efective la interviu prin clarificarea situatiei de intervievat (de ce participam la interviu si ce urmarim ca finalitate?) si pe cea a situatiei de intervievator (la ce se asteapta, din partea noastra, cel care ne ia interviul?).Cateva sfaturi

Fiti punctuali - nepunctualitatea este cea mai proasta prima impresie pe care o puteti face.

Imbracati-va adecvat. Clasic. Curat.

Evitati un inceput negativ - propozitii de genul urmator: 'Nu stiu daca sunt persoana potrivita ' spuse din modestie sau din neincredere in sine.

Comportament inadecvat - inclusiv aprinderea unei tigari este nepotrivita daca nu vi s-a permis fara sa cereti voie.

Fiti siguri pe voi insiva - este de recomandat sa afisati nu numai o atitudine adecvata ci si sa formati o imagine pozitiva despre voi insiva. Puneti-va in evidenta calitatile incercand sa observati ceea ce v-ar ajuta cel mai mult pentru a obtine slujba.

Foarte importante sunt exemplele intr-o argumentare - (cel care intervieveaza urmareste nu numai simplele afirmatii pe care le faceti despre voi insiva ci si realitatea si relativa lor autenticitate).

Fiti realisti - modestia este in acelasi timp si o calitate si un defect. (Dar) Nu fiti exagerat de sinceri. Prezentati-va intr-un mod pozitiv, relativ publicitar.

Evitati discursul monoton, strident, sau un limbaj impropriu. Monotonia risca sa adoarma interlocutorul (arata neincrederea in sine) . Stridenta irita. Limbalul impropriu (folosirea unor cuvinte nefamiliare) arata falsitatea.

Zambiti - mai ales la inceputul si la sfarsitul interviului - este un mod de a arata increderea in sine.

Nu ezitati - plecati in momentul in care interviul s-a terminat - politicos, strangeti mana si multumiti.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1206
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved