Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Principii de baza ale comunicarii eficiente

Cominicare+ Font mai mare | - Font mai micPrincipii de baza ale comunicarii eficiente

Cand comunici bine, oamenii iti raspund in general intr-un mod pozitiv.

Comunicarea eficienta "fata in fata".

Gasiti-va timp - buna comunicare ia timp si ofera astfel situatii coapte!Incercati sa-l acceptati pe celalalt ca individualitate ce are dreptul la pozitii proprii distincte, chiar opuse de ale dumneavoastra. Empatia aratata celorlalti va spori puterea de comunicare;

Nu amestecati pesoana cu problema. Concentrati-va pe problema, nu pe persoana, nu faceti evaluari pripite care ofenseaza;

Spuneti ce simtiti la nivel de congruenta nu sinceritate ostentativa.

Ascultati activ. Comunicarea eficienta inseamna 80% ascultare. Oamenii preocupati de sine sau de ceea ce vor sa auda nu sunt buni ascultatori. Ascultarea activa iti permite sa extragi maximum dintr-un episod de comunicare.

Tehnicile de ascultare activa includ: atentie la limbjaul corpului; Stati jos, aplecat putin inainte, mentinand contactul vizual cu interlocutorul.

Parafrazati ceea ce a spus acesta. Reformularea denota interes si incurajeaza.

Exprimati-va empatia: "Da, am trecut prin aceasta situatie, cu aceleasi sentimente".

Puneti intrebari, acceptati pauzele interlocutorului atunci cand doriti detalii fara sa le solicitati expres.

Oferiti feed-back specific si la timp, fiti explicit si clar, pentru a fii util.

Abordarea organizationala a imbunatatirii comunicarii

Alegerea mijlocului de comunicare corect si amplitudinea informatiei in functie de organizatie, de specificul acesteia, de buget, finante.

Mediul de informare Amplitudinea informatiei

1.Fata in fata Maxima

2.Telefon Mare

3.Scrisori,note personale Moderata

4.Scris formal(buletine) Redusa

5.Forme numerice F.redusa

Nouatatile, mesajele, comentariile de mare interes, chestiuni cu mare implicare emotionala, solicita mijloace de comunicare mai puternice (fata in fata/video).

Directorilor din primele 40 de pozitii ierarhice le-a fost prezentat un film cu privire la introducerea de noi produse pe piata, din care rezulta modul defectuos in care a fost defasurat acest proces. Mesajele primite prin acest canal au structurat profund starea de automultumire a staff-ului de conducere. Dupa film, "temperatura in camera scazute cu 10 grade C". Semnal pozitiv.

Tehnici de comunicare pentru a incuraja etica

Comapania interesata in educarea comportamentului etic - un dialog cu ofiterul de etica, cu care dezbat probleme de interes.O "linie fierbinte" aduce la cunostinta probleme,framantari, comportamente indoilenice. Cei mai multi oameni au standarde inalte si vor sa lucreze intr-o atmosfera etica.

Feed-back-ul la 300 de grade - face parte din sistemul de management al calitatii totale. Se concentreaza adesea pe compnenta comportamentului, pe calitatea comunicarii, mai degraba decat pe performanta profesionala neta.

Sunt extinse canalele de comunicare pentru evaluarea performantelor atat de la superiori si autoevaluare, cat si de subordonati, colegi, clienti, cumparatori, elevi, studenti.

Sondajele de opinie printre angajati si feed-back-ul lor

Pentru a afla atitudinile si opiniile angajatilor, sondajele de opinie sunt mijloace de comunicare utile daca sunt administrate periodic si daca are loc ulterior o comunicare in dublu sens.

Sistemele de propuneri si adresare de intrebari pentru salariati

Intensifica comunicarea de jos in sus prin solicitarea unor idei ale angajatilor in legatura cu imbunatatirea muncii. Dreptul de autor ridica probleme privind modul de recompensare a celor mai reusite propuneri.

Liniile "fierbinti" si reteaua TV eficiente prin promovarea rapida a comunicarii. Reteaua prin cablu sau satelit - IBM, FedEx, Chrysler folosesc sistemul pentru cele mai variate servicii: instruire directa, implicarea salariatilor, coordonarea operatiunilor de urgenta, creearea unor culturi organizationale sinergetice.

Instruirea echipei manageriale: sefii pot fi instruiti sa comunice eficient prin imbunatatirea abilitatilor de comunicare. Sunt prezentate inregistrari video ale unor modele care trateaza corect o anume problema de comunicare.

Sunt incurajati de instructori sa joace aceleasi roluri. Este un gen de instruire care se practica mai ales in problemele de comunicare - o arta misterioasa, mostenire genetica. Sefii pot fi instruiti - eficienta in comunicare = eficienta organizationala.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5044
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved