Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Obiectivele si caracteristicile procesului de dezvoltare a noilor produse

Marketing

+ Font mai mare | - Font mai micObiectivele si caracteristicile procesului de dezvoltare a noilor produse

Faptul ca majoritatea societatilor acorda o atenti speciala diferitelor etape ale procesului nu trebuie sa mire pe nimeni, cand se examineaza statisticile privind esecurile intervenite la lansarea noilor produse:

printre societatile din Romania, cele mai importante si cele mai eficace, pentru oricare trei produse care au depasit stadiul de dezvoltare, se inregistreaza, in medie un singur succes comercial al unui produs;
potentialul uman angajat in dezvoltarea noilor produse face obiectul unei risipe considerabile. In Romania, s-a calculat ca aproximativ 4/5 din timp sunt consacrate unor proiecte de dezvoltare a noilor produse care nu sunt duse niciodata la bun sfarsit;

in plus, cu toate ca cea mai mare parte a intrepriderilor care dezvolta cu succes noi produse trec prin principalele etape ale procesului descris, eficacitatea programului de dezvoltare variaza considerabil de la o firma la alta. Printre firmele care apartin aceleiasi industrii, procesul de cheltuieli angajate in dezvoltarea produselor comerciale cu succes, in raport cu cheltuielile totale de dezvoltare a noilor produse – echivalent uneori cu un indice de eficacitate variaza intre 6-48%.

Gradul de reusita a noilor produse intr-o intreprindere constituie un indice revelator al calitatii gestiunii sale. Conform unui studiu intocmit elementele urmatoare sunt factori cheie pentru evaluarea firmelor:

• Pentru 60% din acesti factori : beneficiile.

• Pentru 38% din acesti factori : rezultatele noilor produse.

• Pentru 38% din acesti factori : calitatea conducerii.

Acest studiu a demonstrat, de altfel ca pentru firmele din diferite sectoare industriale, competenta conducerii ar putea fi masurata prin existenta procesului formalizat de dezvoltare a noilor produse si succesul produselor comercializate.

Intr-un asemenea context se intelege mai bine rolul procesului explicat mai sus. Acesta trebuie comparat cu o serie de filtre din ce in ce mai fine, avand ca scop limitarea riscurilor inerente dezvoltarii noilor produse si atingerea unei selectii a proiectelor ce reprezinta concomitent maximum de potential si minimum de riscuri. Acest proces este secvential. Fiecare etapa nu poate fi realizata decat dupa incheierea precedentei.

Intre fiecare etapa, directia intreprinderii evalueaza proiectul si informatiile pe care le poseda decide fie sa continue, fie sa abandoneze noul produs.

Exista deci o alegere progresiva a ideilor privind noile produse de-a lungul acestor sase etape. Cu toate ca gradul de alegere variaza sensibil de la un sector industrial la altul, de la o intreprindere la alta.

Sunt necesare deci in medie 58 de idei pentru a ajunge la un nou produs care sa aiba succes.


Cautarea ideilor    Filtrarea ideilor Analiza Dezvoltare Teste

Cheltuielile angajate in fiecare etapa a procesului variaza in sens invers cursei de moralitate a ideilor. Cheltuielile sunt mai ridicate la nivelul testelor si al comercializarii. Este deci necesar, pentru intreprinderi, sa selectioneze cu grija ideile in timpul primelor etape. Circa ¾ din aceste cheltuieli sunt destinate unor produse fara sansa si 2/3 din acesti bani pierduti sunt cheltuite In timpul primelor trei etape.

In ceea ce priveste etapa de comercializare, rezultatele sunt mai bune, dupa cum indica graficul de mai jos:

Fig. nr. 4.1 (Sursa: Dijmarescu E., Glont L. –

“Lansarea de produse noi si prospectarea pietei”,1982, pag. 20)

Cu toate acestea, putine societati se pot mandri cu o medie de 2 succese la un esec. Cea mai mare parte a produselor „tangente” se regaseste in categoria esecurilor, constituind cel putin obiectul unor modificari.

La fel de surprinzator ar putea parea faptul ca rata esecurilor produselor noi variaza putin intre diferitele sectoare industriale, dar mai mult intre intreprinderile aceluiasi sector industrial.

Acest lucru reflecta in mare parte variatiile de competenta ale conducerii intreprinderilor. Ritmul mediu al succeselor pentru un anumit numar de sectoare industriale este prezentat in urmatorul tabel:

Tabel 4.1Sector industrial

idei de produse noi

100 idei dezvoltate in produse

100 noi produse lansate

Ansamblul sectoarelor industriale

Industria chimica

Fabricanti de produse de larg consum

Material electric

Industria siderurgica

Material neelectric

Prelucrarea de materii prime


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1010
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site