Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Rolul organizarii in conducerea firmelor

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micRolul organizarii in conducerea firmelor

Influenta configurarii structurii organizatorice a firmei rezida in faptul ca, prin intermediul acesteia, are loc distribuirea competentelor decizionale si a responsabilitatilor ce revin fiecarui specialist in parte. In centrul structurii se va afla, deci personalul de specialitate, organizarea avand drept obiectiv fixarea si orientarea activitatilor acesteia.Structura oragnizatorica reprezinta scheletul pe care se articuleaza relatiile intrene si externe ale firmei. Ea are rol fundamental in conducere, asigurand cadrul necesar pentru gestionarea relatiilor de autoritate si de comunicare din interiorul firmei; deasemenea, afecteaza direct relatiile dintre personalul firmei, cerintele sale personale si gradul de motivatie, reprezentand elementul major prin care se asigura coordonarea activitatilor desfasurate, coordonare care influenteaza si determina fluxul de bunuri (servicii) si relatiile personale, precum si fluxurile informationale din interiorul firmei. Prin rolurile care i se atribuie, structura organizatorica asigura punerea in practica a strategiilor firmei, legatura dintre strategii si structura organizatorica fiind foarte complexa si cu dublu sens.

Structura organizatorica a activitattii de marketing prezinta o serie de aspecte specifice. In principiu, se poate spune ca structura organizatorica este determinata de caracteristicile mediului in care activeaza firma. In general, firmele care actioneaza intr-un mediu turbulent utilizeaza structuri organice, iare cele care actioneaza in medii stabile si previzibile prefera structuri mecanice.

Structura organizatorica depinde si de alti factori, cum ar fi: sectorul principal de activitate, factorii externi ai firmei, factorii interni ai firmei, caracteristicile compartimentului de marketing si relatiile cu celelalte compartimente.

Sectorul principal de activitate al firmei. In teoria si practica economica sunt evidentiate diferente notabile ale structurii organizatorice in functie de domeniul in care activeaza firma, respectiv, productia de bunuri de consum sau industriale, sectorul serviciilor si distributia bunurilor sau serviciilor. Diferentele cele mai importante apar in sectorul serviciilor, intre care se pot aminti intangibilitate, eterogenitatea, rolul personalului in realizarea serviciului, rolul clientului in efectuarea serviciului etc. Astfel, in sectorul serviciilor se constata ca functia de marketing este intim legata de departamentul de resurse umane si de cel de prestari de servicii; structura activitatilor de marketing este mult mai simpla - intregul personal este implicat in problemele de marketing, activitatile promotionale si de lansare de noi servicii, realizate in mod traditional de catre compartimentul de marketing in firmele producatoare de bunuri materiale, nu pot fi despartite de sectoarele de prestari de servicii.

Factorii externi. Caracteristicile mediului extern influenteaza formula organizatorica adoptata. Intre acesta, cele mai importante sunt: dinamica mediului, complexitatea sa, ostilitatea si incertitudinea; in majoritatea situatiilor ele determina un caracter centralizat al structurii organizatorice. Atfel, firmele care activeaza intr-un mediu ostil si dinamic au, de regula, structuri organizatorice flexibile, descentralizate. In mod similar, si tipul de relatii cu clientii, responsabilitatile sociale ale firmei, tehnologia, gradul de autonomie a firmei si ciclul de viata a produsului, genereaza influente asupra structurii organizatorice a firmei.

Caracteristicile organizatiei. Asupra structurii organizatorice a firmei exercita influente si factori cum sunt: marimea, varsta, originea, calitatile managerilor, strategia firmei, cultura si perspectivele de dezvoltare a acesteia. Astfel, marimea firmei determina direct si pozitiv dimensiunile compartimentului de marketing, precum si nivelul de specializare, formare, diferentiere si de standardizare ale activitatilor desfasurate; in aceasta privinta se constata o diferenta semnificativa in specializarea functiei de marketing in intreprinderile cu mai putin de 1000 de angajati si cele cu mai mult de 1000 de angajati. Varsta firmei se reflecta in structura sa organizatorica, structura depinzand de momentul infiintarii firmeii si, mai ales, de contextul in care aceasta a fost fondata. Se apreciaza ca pentru firmele cu o vechime mare, sansa ca o serie de obiceiuri dobandite in timp in modul de organizare a activitatii, sa fie institutionalizate, este destul de ridicata. Trasaturile personalului de conducere se regasesc in structura organizatorica prin modul in care se realizeaza relatiile dintre compartimente si diferitele niveluri ierarhice. De asemenea, se reflecta in structura organizatorica si strategiile firmeii, cultura acesteia, perspectivele de dezvoltare etc. In sfarsit, caracteristicile compartimentului de marketing se considera ca nu influenteaza in mod direct structura organizatorica adoptata; astfel, varsta compartimentului, marimea acestuia, varsta si pregatirea profesionala a personalului isi pun amprenta atat asupra marimii, cat si asupra structurii interne a acestuia.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1325
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved