Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INSTRUCTIUNE PROPRIE DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA cod: IPSMM-004 Denumire: ACTIVITATI DE INTRETINERE SI REPARARE A LINIILOR ELECTRICE AERIENE

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micINSTRUCTIUNE PROPRIE DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA cod: IPSMM-004 Denumire: ACTIVITATI DE INTRETINERE SI REPARARE A LINIILOR ELECTRICE AERIENE
1. Linii electrice aeriene (LEA)

1.1. Executarea lucrarilor la sol, pe traseele liniilor si la baza stalpilor

1.2. Executarea lucrarilor prin urcare pe stalpii LEA scoase de sub tensiune

1.3. Executarea lucrarilor prin urcare pe stalpii LEA aflate sub tensiune

1.4. Executarea lucrarilor la LEA in conditii speciale de traversari

1.5. Executarea lucrarilor la LEA in conditii speciale de paralelism

1.6. Executarea lucrarilor la tronsoanele LEA separate vizibil prin dezlegari de cordoane sau conductoare

1.7. Executarea lucrarilor la LEA de joasa tensiune cu

conductoare izolate torsadate

1.8. Executarea lucrarilor la plantarea stalpilor si montarea izolatoarelor

1.9. Executarea lucrarilor la derularea, intinderea si montarea conductoarelor

1.10. Executarea lucrarilor la demontarea LEA

1.1. Executarea lucrarilor la sol, pe traseele liniilor si la baza stalpilor

Art.1. (1) Pentru executarea lucrarilor in apropierea LEA aflate sub tensiune, autoutilajele trebuie sa fie astfel amplasate, incat in timpul manevrarii lor sa se asigure respectarea distantelor de vecinatate dintre conductoarele linie si/sau oricare parte a acestora, sarcina manevranta si conductoarele liniei.

(2) In cazul LEA de joasa tensiune, chiar daca sunt scoase de sub tensiune, se interzice atingerea elementelor liniei cu autoutilajele mentionate.

(3) La amplasarea autoscarilor se va tine seama de modificarea pozitiei scarii sub greutatea persoanei care se urca si lucreaza de pe scara.

(4) Daca o parte a unui autoutilaj a depasit distanta de vecinatate fata de conductoarele liniei aflate sub tensiune, se interzice coborarea sau urcarea personalului in autoutilajul respectiv, emitandu-se semnale corespunzatoare catre cei care au conditii sa asigure scoaterea de sub tensiune a liniei.

Art.2. Masurarea gabaritelor si a sagetii conductoarelor LEA aflate sub tensiune este permisa numai de la sol si numai cu ajutorul aparatelor special construite in acest scop. Personalul executant poate fi de alta specialitate decat cea de electrician si poate executa masurarea fara supraveghere si fara AL, cu conditia sa aiba instructajul facut in acest sens.

Art.3. (1) In cazul lucrarilor de tundere a copacilor si de deschidere a culoarelor LEA aflate sub tensiune, executantii trebuie sa respecte distanta de vecinatate dintre conductoare si uneltele sau utilajele folosite, precum si dintre conductoare si crengile sau copacii ce se vor taia. In timpul taierii se va tine seama de directia de cadere a crengilor sau copacilor. Executantii trebuie sa foloseasca in timpul lucrarii incaltaminte electroizolanta, centura complexa, casca de protectie a capului, ochelari de protectie si franghii, dupa caz.

(2) Ferastraiele mecanice si electrice vor fi actionate numai de personal calificat si instruit corespunzator privind protectia muncii.

(3) Pentru a se evita caderea crengilor sau a copacilor peste conductoarele liniei, taierea acestora trebuie sa se faca dupa legarea lor cu franghii pentru dirijare.

Art.4. (1) La deplasarea manuala a stalpilor de lemn, comanda de ridicare si de coborare a stalpului se da de catre o singura persoana (seful de lucrare sau de echipa), numai dupa ce s-a convins ca toti executantii se gasesc pe aceeasi parte a stalpului si anume pe cea opusa locului de ridicare sau coborare. La aceste operatii nu vor fi utilizati tineri sub 16 ani. Se interzice deplasarea manuala a stalpilor pe terenuri abrupte, accidentate sau alunecoase.

(2) Ridicarea manuala este admisa numai pentru stalpi sub 500 kg, folosind capre speciale si furci cu capete metalice, rezistente si bine ascutite. Stalpul ridicat trebuie sprijinit in continuare pana la umplerea gropii cu pamant.

Art.5. La o LEA aflata sub tensiune, se pot executa la baza stalpilor numai urmatoarele lucrari:

a) masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamant;

b) lucrari de intretinere sau reparatii la fundatii, adaosuri, ancore;

c) verificarea gradului de putrezire a stalpilor de lemn, a gradului de corodare a stalpilor de metal si a ancorelor, a starii stalpilor din beton;

d) completarea si reconditionarea inscriptiilor.

Art.6. (1) Masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamant de la LEA trebuie sa se execute de catre minimum doua persoane.

(2) Operatiile de intrerupere si refacere a racordarii prizei de pamant la stalp trebuie sa se execute folosind incaltaminte electroizolanta, manusi electroizolante si casca de protectie a capului.

(3) Masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant, fara intreruperea racordarii acesteia la stalp, trebuie sa se faca folosind incalta-minte electroizolanta sau gratar de egalizare a potentialului si casca de protectie a capului.

(4) In timpul masurarii rezistentei de dispersie a prizei de pamant cu intreruperea racordarii acesteia la stalp, este interzisa atingerea stalpului cu vreo parte a corpului.

(5) Este interzisa masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamant de la LEA in timpul descarcarilor atmosferice.

Art.7. Lucrarile de plantare a adaosurilor, de sapare in jurul/la picioarele fundatiilor, precum si in jurul stalpului, nu trebuie sa pericliteze starea de echilibru a stalpului.

Art.8. Masurarea tensiunii mecanice in ancorele LEA sub tensiune trebuie sa se faca utilizand dinamometrul in paralel cu ancora. Retensionarea ancorelor este permisa numai daca in timpul acestei operatii se urmareste permanent, cu teodolitul, mentinerea verticalitatii stalpului la ale carui ancore se lucreaza.1.2. Executarea lucrarilor prin urcare pe stalpii LEA scoase de sub tensiune

Art.9. (1) Pentru executarea lucrarilor la coronamentul liniilor de pe stalpii din beton precomprimat sau centrifugat, personalul trebuie sa fie asigurat impotriva caderii si poate utiliza platforme de lucru.

(2) Pentru executarea lucrarilor de intindere la sageata a conductoarelor sau de inlocuire a ancorelor la stalpii din beton de colt, intindere sau terminali, operatiile tehnologice de marcare pe conductor si fixarea acestuia in lantul de izolatoare trebuie efectuate numai din cosul autotelescopului sau al autoplatformei cu brat articulat, cu exceptia situatiei cand autoutilajele nu au acces in apropierea stalpilor. In acest din urma caz, inainte de tragere se va verifica daca stalpii intre care se executa operatia sunt ancorati in directia opusa acesteia.

Art.10. Urcarea pe stalpii metalici zabreliti se va realiza cu buloanele prinse special pentru acest scop pe verticala unora dintre profilurile de rezistenta ale acestora sau prin metode de asigurare a personalului impotriva caderii.

1.3. Executarea lucrarilor prin urcare pe stalpii LEA aflate sub tensiune

Art.11. Vopsirea stalpilor se va face din interiorul sau din exteriorul lor, respectandu-se distantele minime de vecinatate fata de conductoarele aflate sub tensiune si delimitate prin marcare.

Art.12. (1) Lucrarile de intretinere/reparatii la un circuit scos de sub tensiune al unei LEA cu mai multe circuite montate pe stalpi comuni, atunci cand unul sau mai multe circuite raman sub tensiune, se executa numai in cazul in care intre conductoarele cele mai apropiate ale circuitului la care se lucreaza si circuitul(ele) aflat(e) sub tensiune in punctele de sageata maxima exista urmatoarele distante minime:

a) pe verticala:

1,5 m fata de liniile de 1 20 kV;

3,0 m fata de liniile de 27 35 kV;

3,5 m fata de liniile de 60 110 kV;

b) pe orizontala:

3,0 m fata de liniile de 1 35 kV;

4,0 m fata de liniile de 110 kV.

(2) La circuitele suprapuse, pe stalpi comuni, nu sunt permise lucrari la circuitele aflate deasupra celor ramase sub tensiune, cu exceptia circuitelor aflate deasupra celor de radioficare si deasupra liniilor de contact pentru tractiune urbana, cu conditia ca entitatea de exploatare sa stabileasca expres masurile de protectie a muncii care trebuie luate.

(3) La lucrarile pe stalpii de beton ai LEA de 110 kV, urcarea trebuie sa se realizeze cu ajutorul autotelescopului, autoscarii sau alt utilaj similar sau al scarii. Daca un circuit a ramas sub tensiune, trebuie sa se previna depasirea distantelor de vecinatate fata de acesta.

Art.13. Sunt interzise demontarea, montarea si tragerea la sageata a conductoarelor circuitelor de j.t., montate pe stalpi comuni cu alte circuite de joasa sau inalta tensiune, ramase sub tensiune.

1.4. Executarea lucrarilor la LEA in conditii speciale de traversari

Art.14. La executarea lucrarilor intr-o deschidere a unei LEA supra/subtraversata de alta linie in exploatare, cu scoaterea de sub tensiune numai a liniei la care se lucreaza, trebuie sa se indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa nu se piarda echilibrul stabil al stalpilor sau al conductoarelor la linia care supratraverseaza;

b) sa se asigure conductoarele liniei care subtraverseaza impotriva unui eventual salt al acestora;

c) sa se asigure urmatoarele distante minime pe verticala intre conductoarele cele mai apropiate ale liniei subtraversate si ale liniei supratraversate:

1,5 m fata de liniile de 1 20 kV;

3,0 m fata de liniile de 27 35 kV;

3,5 m fata de liniile de 60 110 kV.

Art.15. La executarea lucrarilor la deschideri aflate la panoul unde exista intersectii cu alte LEA in exploatare (sub/supratraversari), insa la alte deschideri decat cele in care deja se lucreaza, trebuie sa se procedeze respectand prevederile articolului anterior, precum si urmatoarele reguli:

a) la lucrarile care nu conduc la pierderea echilibrului stabil al stalpilor sau al conductoarelor, se scoate de sub tensiune numai circuitul la care se lucreaza, cu conditia respectarii distantelor minime pe verticala intre cele doua linii, prevazute la articolul precedent, corespunzatoare tensiunii liniilor care intersecteaza linia la care se lucreaza;

b) lucrarile ce pot conduce la pierderea echilibrului stabil al stalpilor sau al conductoarelor se realizeaza cu scoaterea de sub tensiune a liniei la care se lucreaza, iar zonele de lucru se stabilesc asa incat sa nu cuprinda deschiderea(ile) in care exista sub sau supratraversari; se vor asigura ancorari la conductoare si stalpi intre deschiderea la care se lucreaza si deschiderea cu intersectii, inspre deschiderea la care se lucreaza.

Art.16. Pentru executarea lucrarilor la o LEA supratraversata de alta LEA cu circuite suprapuse, scoaterea de sub tensiune se poate face numai pentru circuitul inferior al liniei ce supratraverseaza.

Art.17. La lucrarile pe LEA care intersecteaza cai ferate, drumuri internationale, nationale si judetene, rauri si canale navigabile, sau sunt situate in imediata apropiere a acestora, trebuie realizate preventiv:a) o conventie cu organele competente ale cailor ferate sau de navigatie asupra intervalelor de lucru si prezentei unor delegati, care sa poata opri circulatia trenurilor sau a navelor pe timpul executarii lucrarii sau sa poata preveni la timp formatia de lucru despre trecerea navelor sau a trenurilor, caz in care lucrarea se va opri provizoriu, pana dupa trecerea acestora;

b) o semnalizare avansata (minimum 50m de o parte si de alta a punctului de lucru) pe drumurile cu circulatie rutiera.

1.5. Executarea lucrarilor la LEA in conditii speciale de paralelism

Art.18. (1) La LEA la care valorile din calcule si/sau masurari ale tensiunilor induse depasesc valorile admise:

a) in cazul lucrarilor la conductoare:

se interzice atingerea concomitenta, in timpul lucrului, a conductorului liniei/stalpului la care se lucreaza si a unui alt element metalic aflat in contact cu o zona de potential nul (peste 20 m de stalp);

este obligatorie separarea galvanica a legarii la pamant si in scurtcircuit din zona de separare electrica a instalatiei fata de legarea la pamant si in scurtcircuit din zona de lucru, cu exceptia legaturii prin conductoarele de protectie;

b) la lucrarile la sol, la apropierea de stalpii la care sunt efectuate legari la pamant si in scurtcircuit sau in apropierea unor elemente metalice care pot veni in contact cu conductoarele liniei scoase de sub tensiune se va folosi incaltaminte electroizolanta.

Inaintea intregirii unei LEA intre un panou in care se lucreaza si un panou cu tensiune indusa trebuie realizata legarea la pamant a acestuia din urma inspre partea unde urmeaza sa se lege cordoanele de intregire.

1.6. Executarea lucrarilor la tronsoanele LEA separate vizibil prin dezlegari de cordoane sau conductoare

Art.19. Dezlegarea cordoanelor tronsonului LEA de restul liniei care se repune sub tensiune se va face astfel incat, dupa repunerea sub tensiune a portiunii de linie la care nu se lucreaza, cordoanele dezlegate sa fie prinse sigur de conductoarele tronsonului pe care se lucreaza, legat la pamant si in scurt-circuit in zona de lucru.

Dupa repunerea liniei sub tensiune, se interzice montarea scurtcircuitoarelor la stalpul de care s-au dezlegat cordoanele.

Art.20. (1) Lucrarea pe tronsonul de linie separat vizibil prin dezlegari de cordoane sau conductoare se executa in baza unei AL, ITI-PM sau PV.

(2) Daca nu este realizata de formatia de servire operativa, dezlegarea si legarea cordoanelor/conductoarelor se executa pe baza unei AL distincte.

(3) Pentru separarea vizibila, prin dezlegare, a unui cablu racordat la o LEA se va proceda ca la alineatele precedente.

1.7. Executarea lucrarilor la LEA de joasa tensiune cu conductoare izolate torsadate

Art.21. (1) La LEA de joasa tensiune cu conductoare izolate torsadate, separarea electrica se realizeaza in postul de transformare si/sau in retea.

(2) Entitatea va lua masuri pentru ca retelele electrice de j.t. cu conductoare izolate torsadate existente in exploatare sa permita verificarea lipsei tensiunii si legarea imediata a instalatiei sau a unei parti de instalatie la pamant si in scurtcircuit.

Aceste operatii trebuie sa poata fi realizate cat mai aproape de zona de lucru, de ambele parti ale acesteia, cu exceptia cablurilor electrice, precum si catre derivatiile LEA care se racordeaza la zona de lucru, cu exceptia bransamentelor electrice de joasa tensiune.

Art.22. La lucrarile la LEA de j.t. cu conductoare torsadate aflate sub tensiune trebuie sa se utilizeze manusi electroizolante si unelte electroizolante sau cu manere electroizolante.

1.8. Executarea lucrarilor la plantarea stalpilor si montarea izolatoarelor

Art.23. La folosirea macaralei, ridicarea sau coborarea stalpului se va face lin si numai prin actionare verticala. Tragerea oblica cu macaraua este interzisa.

Art. 24. In timpul ridicarii stalpului si pana la fixarea in fundatie se interzic stationarea sau trecerea pe sub stalp, pe sub bratul macaralei, pe sub cablurile tachelajului, ca si printre troliul de ridicare si capra (pilonul) de ridicare.

Art.25. La intreruperea temporara a procesului de ridicare a stalpului nu este permisa lasarea acestuia in pozitie suspendata.

Art.26. Utilajele folosite la ridicarea stalpului sau cablurile de sustinere si ancorare nu vor fi eliberate decat dupa fixarea sigura a stalpului in fundatie.

Art.27. Este interzisa urcarea vreunui membru al formatiei de lucru pe un stalp care nu este definitiv fixat in fundatie.

Art.28. Orice operatie care pericliteaza stabilitatea stalpului nu va fi efectuata decat dupa o ancorare suplimentara a acestuia, care sa ii mentina stabilitatea. In timpul efectuarii operatiei, urcarea pe stalp sau stationarea membrilor formatiei de lucru langa acesta sunt interzise.

Art.29. (1) Ridicarea manuala pe stalpi a izolatoarelor, a armaturilor, a dispozitivelor de protectie si de lucru si/sau a materialelor se va face cu ajutorul franghiilor, scripetilor sau palanelor. Scripetii se prind de consola in imediata apropiere a locului de fixare a izolatoarelor sau armaturilor, respectiv in locuri convenabile pentru dispozitive si materiale, stabilite de seful de lucrare.

(2) Membrii formatiei de lucru ce actioneaza funia de ajutor sau dispozitivul de ridicare a sarcinii vor sta in lateral fata de acestea.

Art.30. In timpul ridicarii pe stalp a lanturilor de izolatoare cu ajutorul unui mijloc de ridicare mecanizat, executantul aflat pe stalp va supraveghea ridicarea, stand in partea interioara a stalpului metalic sau langa generatoarea stalpului din beton, asigurandu-se cu franghia (cordonul) centurii complexe.Art.31. La montarea izolatoarelor si a armaturilor la LEA in zone locuite, se vor lua masuri de impiedicare a accesului persoanelor neavizate langa stalpii pe care se lucreaza.

1.9. Executarea lucrarilor la derularea, intinderea si montarea conductoarelor

Art.32. (1) Pentru manipularea tamburelor si derularea conductoarelor de pe acestea se vor folosi dispozitive special construite in acest scop.

(2) La derularea conductorului de pe tambur, executantul care face verificarea conductorului trebuie sa stea lateral, in afara zonei in care ar putea fi lovit la rasturnarea accidentala a tamburului, si trebuie sa poarte manusi de protectie (palmare).

Art.33. La derularea manuala, prin tragerea pe umeri a conductorului, membrii formatiei de lucru trebuie sa fie echipati cu umerare si manusi de protectie (palmare).

Conductorul trebuie purtat de catre toti membrii formatiei, angrenati la tragere, pe umarul din aceeasi parte (pe acelasi umar).

Art.34. La derularea conductoarelor, pozitia membrilor formatiei de lucru trebuie sa fie stabilita de seful de lucrare (echipa), astfel incat la desprinderea accidentala dintr-o clema de prindere sau la ruperea cablului de tractiune, conductorul sa nu-i loveasca.

Art.35. Membrii formatiei de lucru ce actioneaza funia de ajutor sau dispozitivul de ridicare a conductorului trebuie sa stea in lateral fata de acestea.

Art.36. In timpul ridicarii pe stalp a conductoarelor cu ajutorul unui mijloc de ridicare mecanizat, lucratorul aflat pe stalp va supraveghea ridicarea, stand in partea interioara a stalpului metalic sau langa generatoarea stalpului din beton, asiguranduse impotriva riscului de cadere de la inaltime.

Art.37. In timpul derularii conductoarelor, executantii trebuie sa supravegheze trecerea pe role a firului pilot sau a conductorului. In cazul blocarii unei role sau a agatarii conductorului, derularea se opreste si se va relua numai dupa indepartarea defectiunii.

Art.38. Pentru lucrari executate din carucior la conductoare in deschidere, membrii formatiei de lucru se vor lega cu franghia centurii de siguranta la conductor.

Art.39. Lucrarile de montare a conductoarelor trebuie sa se execute astfel incat sa nu se modifice echilibrul stalpilor.

Art.40. La lucrarile de montare a conductoarelor in zone locuite sau la traversari ale cailor de circulatie (cai ferate, sosele, canale navigabile etc.), trebuie luate masuri de impiedicare a accesului persoanelor neavizate si a mijloacelor de transport in zona de lucru: se vor posta membri ai formatiei de lucru pentru paza, care vor semnaliza pericolul. La traversarea soselelor cu trafic intens, se va realiza si o semnalizare avansata in ambele sensuri de circulatie, la o distanta de minimum 50 m de traversare.

1.10. Executarea lucrarilor la demontarea LEA

Art.41. Dezechiparea stalpilor din lemn cu grad avansat de putrezire, a celor din beton care au fisuri pronuntate si pete specifice corodarii armaturilor, a stalpilor la care nervurile profilelor de otel sunt corodate trebuie sa se faca:

a) din cosul autotelescopului sau de pe autoscara;

b) prin urcare directa pe stalp, dupa ce stalpul a fost ancorat sigur;

c) prin urcare directa pe stalpul nou plantat langa cel care prezinta nesiguranta in exploatare.

Art.42. (1) Demontarea conductoarelor se va executa fara sa se modifice echilibrul stabil al stalpilor. Inainte de inceperea operatiei, se vor ancora stalpii de intindere (cu exceptia celor de capat) care limiteaza panoul respectiv.

(2) Nu sunt permise taierea sau degajarea libera a conductoarelor de la stalpii de sustinere.

Art.43. La demontarea stalpilor se vor lua aceleasi masuri care se aplica la plantarea lor, pentru evitarea accidentelor in cazul prabusirii stalpului.

Art.44. La demontarea unui circuit de pe stalpi comuni cu alte circuite ce nu se demonteaza, lucrarile se executa cu toate circuitele scoase de sub tensiune.

Art.45. (1) In functie de metoda de demontare a stalpilor metalici sau din beton se va realiza:

a) asigurarea tronsonului metalic sau al stalpului cu funii de dirijare, pe durata coborarii la sol;

b) mentinerea in pozitie verticala a stalpului cu ajutorul macaralei, pe durata demontarii sau dezmembrarii bazei acestuia; mentinerea cel putin a unui punct de sprijin la baza (bolt de protectie, componente ale structurii longitudinale din fier-beton), care sa impiedice desprinderea pe durata inclinarii stalpului, pana la pozitia orizontala pe sol;

c) definitivarea demontarii/dezmembrarii si a ultimului punct de sprijin, operatie executata cu stalpul situat la sol.

(2) Demolarea stalpilor din beton, lemn sau din metal asimilati cu acestia trebuie sa se faca numai dupa dezgropare.

(3) Gropile rezultate dupa indepartarea stalpilor trebuie astupate.

(4) Din momentul inclinarii stalpului de la baza, pana la asezarea pe sol, nici o persoana nu trebuie sa stea sub stalp sau in raza sa de cadere a. Dirijarea stalpului in timpul coborarii la sol se va face cu ajutorul franghiilor, personalul fiind in afara razei de actionare a bratului macaralei si a stalpului.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1748
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site