Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Norme de protectia muncii in laboratorul de chimie

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micNorme de protectia muncii in laboratorul de chimiePentru a preveni accidentele in laboratorul de chimie, se vor respecta urmatoarele reguli generale de tehnica securitatii muncii:

Intrarea in laboratorul de biologie se face abia dupa terminarea pauzei.

Este interzis alergatul in laborator.

Persoanele cu parul lung si-l vor strange la spate in timpul efectuarii experimentelor chimice.

Nu se consuma bautura sau mancare in laboratorul de chimie.

Avand rol de protectie a pielii si imbracamintei, purtarea halatului este obligatorie pentru orice persoana care lucreaza in laborator. Halatul trebuie sa fie alb, curat, confectionat din panza de bumbac.

La efectuarea unor experiente explozive este necesara purtarea ochelarilor de protectie.

Se va pastra ordinea si curatenia pe mesele de lucru ale elevilor.

Pentru evitarea unor reactii secundare vesela si aparatura de laborator se utilizeaza doar in stare perfecta de curatenie. Acestea se vor spala cu amestecuri alcaline si apa distilata, fara a se utiliza nisipul, deoarece la vasele de sticla apar fisuri si la incalzire sticla se va sparge usor.

Lucrarile de laborator se vor efectua cu cantitatile de substante indicate in instructiuni, cu vase si aparatura adecvate lucrarilor, dupa verificarea prealabila a aparaturii respective.

Este strict interzisa folosirea reactivilor din ambalaje fara eticheta.

Se interzice categoric gustarea si chiar contactul cu pielea a substantelor chimice.

Mirosirea substantelor se va face cu grija, prin tinerea vasului la distanta si apropierea vaporilor care se degaja prin miscarea mainii deasupra acestuia.

Manipularea reactivilor solizi se face cu linguri sau spatule curate.

Solutiile de reactivi pentru analiza nu se vor scoate cu pipeta direct din flacon ci mai intai se toarna cantitatea necesara antr-un pahar curat, din care apoi se face pipetarea. Se va avea in vedere ca la transvazarea lichidelor sa se tina borcanul cu eticheta spre palma pentru a evita deteriorarea acesteia.

Substantele foarte volatile se manipuleaza in nise si deasupra unei chiuvete.

In cazul in care se lucreaza cu substante inflamabile, este necesara stingerea surselor de caldura din laborator. Orice inceput de incendiu provocat de substante volatile inflamabile se opreste imediat, dupa caz, cu nisip, o patura sau cu extinctorul.

Nu este permisa impurificarea reactivilor in timpul manipularii. Nu este permisa folosirea aceleaiasi ustensile pentru mai multi reactivi decat dupa spalare si uscare.

Reactivii nu vor fi cantariti direct pe talerele balantei, ci pe sticle de ceas sau in fiole de cantarire, iar cei urat mirositori sau toxici numai in flacoane inchise.Acizii concentrati (H2SO4, HCl, HNO3 etc.) se toarna cu mare atentie, stergandu-se picaturile prelinse cu azbest si apoi cu carpa sau hartie.

Ramasitele de substante periculoase (metale alcaline, fosfor, acizi concentrati, baze etc.) nu se vor arunca la canal, deoarece pot provoca explozii puternice si actiuni corozive si, de aceea, vor fi introduse in vase speciale si neutralizate. De asemenea, lichidele nemiscibile cu apa si inflamabile (benzina, benzenul etc.) nu se vor arunca la canal, deoarece in spatiul subteran al canalizarii se vor evapora, formand amestecuri explozive cu aerul ce pot exploda la aruncarea in canal a chibriturilor sau tigarilor aprinse.

Se interzice indreptarea eprubetei cu orificiul catre colegi in cazul incalzirii la flacara.

Manipularea reactivilor explozivi (nitroderivati, clorati, perclorati, peroxizi, acic percloric etc.) trebuie facuta cu foarte mare atentie.

Nu este permisa lovirea substantelor care explodeaza sau incalzirea lor la o temperatura apropiata de cea de descompunere.

Faramitarea alcaliilor, a calciului sodat, iodului, sarurilor acidului cromic, a substantelor ce dau pulbere toxica, precum si turnarea solutiilor de amoniac concentrat, trebuie sa se execute sub nisa. Acidul sulfuric concentrat se toarna intotdeauna peste apa si nu invers, incet si sub agitare, in vase rezistente la caldura, reactia fiind puternic exoterma.

Aprinderea becurilor de gaz se va face treptat pentru a evita patrunderea flacarei in interior. In caz de patrundere, se va inchide robinetul, lasand becul sa se raceasca complet, dupa care se va aprinde din nou, micsorand curentul de aer. In cazul robinetelor defecte, unde exista scapari de gaz, verificarile nu se fac cu chibrituri, ci prin pensulare cu solutie de sapun.

Este interzisa aprinderea arzatoarelor de gaz sau fitilelor spirtierelor cu bucatele de hartie plimbate de la o masa la alta.

Este interzis a se lasa aprinse becurile de gaz, lampile de spirt sau alte aparate de incalzire, la plecarea din laborator, chiar si pentru scurt timp. In cazul in care se descopera pierderi de gaze combustibile sau de vapori de benzina se va aerisi incaperea, prin deschiderea ferestrelor, pana la disparitia completa a mirosului de gaz; se vor stinge, totodata, becurile de gaz de la ventilul principal si celelalte surse de incalzire.

Folosirea sticlariei de laborator se va face cu respectarea urmatoarelor masuri de prevenire a accidentelor:

*      prinderea baloanelor de distilare, a biuretelor sau recipientelor in stative se va efectua cu ajutorul clemelor prevazute cu aparatori de pluta sau cauciuc;

*      paharele, baloanele si celelalte lichide de laborator ce contin lichide fierbinti nu se pun direct pe masa, ci pe o placa de azbest asu alte materiale termoizolante;

*      incalzirea vaselor cu pereti subtiri nu se face direct in flacara, ci pe o sita de azbest, sub agitare continua.

Dupa terminarea lucrarilor de laborator, mesele de lucru se vor elibera complet, asezandu-se la locul lor intreaga aparatura, ustensilele si reactivii necesari lucrarii de laborator.

La plecarea din laboratorul de chimie se va avea in vedere verificarea instalatiilor electrice, de gaz si de apa.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6301
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site