Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INSTRUCTIUNE PROPRIE de SECURITATE si SANATATE in MUNCA pentru dulgherie

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micINSTRUCTIUNE PROPRIE

de SECURITATE si SANATATE in MUNCA
pentru dulgherie

1. Generalitati

1.1..La executarea lucrarilor de dulgherie este interzis dulgherilor sa poarte sorturi sau halate ce s-ar putea agata in materialele cu care se lucreaza sau in organele in miscare ale utilajelor utilizate. Dulgherii vor folosi o salopeta, care trebuie sa fie strinsa pe corp cu manseta manecilor bine strinsa, iar bluza incheiata la toti nasturii.

1..2.In cazul efectuarii de lucrari de dulgherie la inaltime se vor respecta obligatoriu prevederile de protectie a muncii cuprinse in ISSSM-09-049 Pentru lucrul la inaltime.

1.3.La utilizarea sculelor si uneltelor de mana si a dispozitivelor actionate mecanic sau electric, portabile, vor fi respectate normele de securitate a muncii specifice din ISSSM-09-016 Utilizarea uneltelor si sculelor de mana.

1.Lucratorii sunt obligati sa verifice zilnic, inainte de inceperea lucrului, daca sculele si uneltele sunt in stare buna de functionare. Este interzisa folosirea sculelor si uneltelor defecte sau improvizate.

1.5.Deasemenea, lucratorii trebuie sa verifice zilnic daca uneltele portabile, actionate electric sunt alimentate printr-un cordon electric prevazut cu conductor de nul de protectie si stecher cu contacte de protectie (prelungitoarele electrice utilizate trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii), iar alimentarea se face din prize prevazute cu contacte de protectie si conductor de nul de protectie.

1.6.La utilizarea echipamentelor tehnice actionate electric, fixe, se va verifica zilnic starea legaturii la centura de impamantare a echipamentului si imposibilitatea atingerii partilor care in mod normal se afla sub tensiune.

1.7.Se interzice punerea in functiune a ET, uneltelor, sculelor si dispozitivelor de orice fel, cu defectiuni sau improvizatii, atat pe partea de alimentare cu energie, cat si pe partea de comanda si protectie

1.8.Este intezisa utilizarea ET in alte scopuri decat cele pentru care au fost proiectate.

1.9.Este interzisa interventia persoanelor necalificate, neinstruite si neautorizate la echipamentele tehnice din dotare.

11Interventiile pentru intretinerea ET se face numai dupa oprirea si intreruperea alimentarii cu energie.

12.Sculele si cuiele trebuie tinute intr-o ladita cu maner pentru a putea fi mutate in timpul lucrului, mai ales cand acesta se efectueaza la inaltime

13.In cazul efectuarii de lucrari la inaltime :

sculele nu trebuie sa fie aruncate de pe sol la inaltimea de lucru sau de la pozitia de lucru la sol: pentru aceasta se utilizeaza saci de panza sau alte containere izolate trase de funii de ajutor;

sculele marunte vor fi pastrate in genti, saci, truse de scule prinse la centura sau la umar.

1Cozile si manerele sculelor de mana trebuie sa fie netede, bine fixate, fara noduri, crapaturi sau cu aschi desprinse.

15.La executarea lucrarilor de dulgherie deasupra locurilor de trecere sau de circulatie a personalului muncitor / vehiculelor se va amenaja o podina continua de protectie de inaltime corespunzatoare.

16.Daca exista discontinuitate a parapetelor de protectie mai mare de 25 cm, se vor monta obligatoriu bare de protectie care sa asigure continuitatea parapetelor.

17.In cazul prelucrarii materialelor lemnoase personalul muncitor va fi dotat cu ochelari de protectie. Indepartarea aschiilor si a rumegusului se va face numai cu perii.

2.Transport, depozitare, manipulare materiale

2.1.Pentru efecuarea operatiilor de manipulare, transport si depozitare materiale se vor respecta si masurile prevazute de ISSSM la depozitarea materialelor, respectiv la transportul, manipularea materialelor (ISSSM-09-053, respectiv ISSSM-09-014 si ISSSM-09-105).

2.2.Operatiile de incarcare, descarcare, transport, manipulare si depozitare se vor executa numai sub conducerea si supravegherea unui conducator, instruit si numit pentru operatiile respective.

2.3.Operatiile de incarcare descarcare dintr-un mijloc auto se vor face respectand prevederile Normelor specifice de securitatea muncii pentru transportul intern.

2.Nu se vor utiliza tineri sub varsta de 16 ani la efectuarea operatiilor de incarcare descarcare si de transport.

2.5.Inainte de inceperea activitatii, deserventii echipamentelor tehnice ajutatoare utilizate sunt obligati sa verifice starea tehnica a acestora. ET se utilizeaza cu respectarea instructiunilor de utilizare, emise de producator.

2.6.Soferul trebuie sa asigure mijlocul de transport impotriva deplasarilor accidentale. Nu se admite deplasarea mijlocului de transport in timpul efectuarii operatiilor de incarcare descarcare. Sarcinile care se transporta cu diverse mijloace de transport se aseaza in mod uniform pe acestea si se asigura contra deplasarii necontrolate. Este interzisa incarcarea mijloacelor de transport peste sarcina maxima admisa sau cu depasirea gabaritului prevazut.

2.7.In timpul transportului la sol, elementele de cofraj, se vor ancora in mijlocul de transport.

2.8.Materialele lemnoase se vor manipula bucata cu bucata. La manipularea materialelor lungi (de ex. cherestea), lucratorii vor sta numai la capetele acestora.

2.9.Se interzice manipularea materialelor pe deasupra organelor de masini in miscare.

2.10.Manipularea materialelor pe orizontala sau pe verticala cu mijloace mecanizate se va executa numai dupa legarea si fixarea incarcaturilor de catre lucratori instruiti si autorizati in acest scop.

2.11.Daca in timpul transportului se defecteaza utilajul sau una din prinderi cedeaza, elementul va fi coborat. Daca acest lucru nu este posibil imediat, pana la inlaturarea defectiunii, locul de sub incarcatura va fi imprejmuit, avertizat si se vor organiza posturi de paza pentru prevenirea accesului lucratorilor in zona respectiva.

2.12.Depozitarea materialelor si a elementelor componente ale cofrajelor, schelelor si esafodajelor se va face pe un teren nivelat si compactat, cu respectarea normelor privind realizarea stabilitatii elementelor si stivelor, a celor PSI si cu asigurarea zonelor de acces spre locul de depozitare. Depozitarea nu se va face in locuri unde exista conductori aerieni electrici sub tensiune care ar putea fi atinsi de bratul macaralei in timpul manipularii.

2.13.Se interzice depozitarea materialelor pe caile, scarile si rampele de acces ale personalului muncitor. Se interzice depozitarea materialelor in zone care ar putea impiedica desfasurarea in conditii de securitate a altor activitati de productie.2.1Caile care servesc la transportul materialelor, precum si zonele unde au loc operatii de incarcare descarcare, trebuie sa asigure desfasurarea activitatii in conditii normale.

2.15.Depozitarea, prin stivuire, trebuie sa se faca astfel ca materialele stivuite sa nu se rostogoleasca, sa nu se deplaseze sau stiva sa nu se darame din cauza trepidatiilor.

2.16.Pentru materialele cu forme geometrice regulate, stivuirea se va face astfel ca inaltimea stivei sa nu depaseasca de 1,5 ori latura mica a acesteia. Este permisa formarea de stive mai inalte numai daca se iau masuri suplimentare de rigidizare si stabilitate.

2.17.Depozitarea bustenilor prin stivuire trebuie sa se faca ordonat, este interzisa depozitarea acestora in gramada, cu suprapuneri la intamplare.

2.18.Este interzisa urcarea si circulatia lucratorilor pe stivele de materiale.

3.Montarea, demontarea cofrajelor, schelelor, esafodajelor

3.1.La lucrarile de montare si demontare la inaltime a cofrajelor, schelelor si esafodajelor va fi admis personal care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

sa fie apt din punct de vedere medical pentru lucrul la inaltime conform Normei specifice de securitate a muncii pentru lucrul la inaltime, nr.12/98;

sa aiba varsta de minim 18 ani si maxim 55 ani;

sa aiba calificarea corespunzatoare;

sa fie instruit cu privire la normele de securitate a muncii la acest gen de lucrari;

sa aiba experienta anterioara in executarea de lucrari similare.

3.2.La lucrarile de montare si demontare la inaltime a cofrajelor, schelelor si esafodajelor se vor respecta obligatoriu prevederile de protectie a muncii cuprinse in ISSSM-09-049 Pentru lucrul la inaltime.

3.3.Montarea si demontarea cofrajelor, schelelor si esafodajelor se va executa de personal muncitor instruit, sub supravegherea sefului punctului de lucru, numit prin dispozitie de santier.

3.Zilnic inainte de inceperea lucrului, sefii formatiilor de lucru vor controla starea cofrajelor, schelelor si esafodajelor si in mod deosebit rezemarile, ancorarile, imbinarile, podinele si elementele de protectie. Orice defectiune constatata va fi urgent remediata inainte de a se permite accesul personalului muncitor.

3.5.Platformele de lucru vor asigura un spatiu de circulatie de cel putin 1 m latime si 1,8 m inaltime libera. In acest spatiu nu se vor depozita nici un fel de materiale.

3.6.Podinele de lucru si rampele de acces vor avea o suprafata continua. Rosturile intre panourile sau dulapii podinei nu trebuie sa fie mai mari de 10 mm. Pentru circulatia pe podinele din lemn, in curba sau in panta se vor fixa pe suprafata podinelor sipci impotriva alunecarii.

3.7.Asezarea podinei pe reazeme va fi astfel facuta incit sa fie exclusa posibilitatea deplasarii sau alunecarii ei. Se interzice asezarea acesteia in consola.

3.8.Pentru a preveni caderea personalului muncitor, a sculelor sau a materialelor, rampele de acces si podinele de lucru ale cofrajelor, schelelor si esafodajelor situate mai sus de 1 m de la nivelul solului sau al planseului trebuie prevazute cu parapeti regulamentari de protectie alcatuite dintr-o mina curenta neteda, o bara intermediara orizontala (montata la jumatatea inaltimii parapetului) si o bordura de 10-15 cm inaltime. Daca exista discontinuitate a parapetelor de protectie mai mare de 25 cm, se vor monta obligatoriu bare de protectie care sa asigure continuitatea parapetelor.

3.9.In timpul realizarii rampelor de acces si a podinelor de lucru si pina la executarea lor definitiva (inclusiv montarea parapetilor), personalul muncitor va fi inzestrat cu sisteme de prevenire a caderii legate de partile fixe si rezistente ale constructiei.

3.10.Urcarea si coborarea la si de la podinele de lucru ale cofrajelor, schelelor si esafodajelor se va realiza numai prin intermediul rampelor si scarilor de acces executate conform prescriptiilor tehnice. Se interzice:

urcarea si coborarea pe elementele cofrajelor, schelelor si esafodajelor;

alergarea, sariturile si jocul pe platformele de lucru.

3.11.Podinele, scarile si rampele de acces vor fi curatate permanent de moloz si de deseurile materialelor, iar iarna de zapada si gheata. Pentru evitarea alunecarii in timpul iernii, vor fi presarate cu nisip sau cenusa.

3.12.Utilajele pentru ridicarea materialelor nu trebuie sa transmita cofrajelor, schelelor si esafodajelor incarcarii suplimentare neprevazute la dimensionarea lor. Coborirea incarcaturii pe podine se va face usor, astfel incat sa nu intervina incarcarii dinamice.

3.13.Elementele componente ale cofrajelor, schelelor si esafodajelor trebuie sa fie aparate de eventualele loviri provocate de mijloacele de transport in trecere, de materialele transportate, respectiv de incarcaturile care se ridica.

3.1Demontarea cofrajelor, schelelor si esafodajelor se va face numai pe baza dispozitiei sefului punctului de lucru si numai dupa ce s-au luat toate masurile de securitate a muncii. Efectuarea operatiilor de demontare se va face in ordinea inversa a celor de montare.

3.15.oate elementele componente ale cofrajelor, schelelor si esafodajelor se vor cobori pe masura demontarii lor prin mijloace mecanizate sau cu ajutorul franghiilor si scripetilor. Nu este permisa aruncarea de la inaltime a elementelor.

3.16.Se interzice demontarea prin daramare, precum si depozitarea pe podinele de lucru a materialelor provenite din demontare. Aceste materialele vor fi evacuate imediat in locurile destinate acestui scop, astfel incat caile de acces si podinile de lucre sa fie degajate si libere permanent.

3.17.Materialele, uneltele si sculele devenite disponibile, atat la sol, cat si la inaltime, vor fi stranse si depozitate in locuri special amenajate. Se interzice aruncarea lor de la inaltime. Este interzisa aruncarea de la inaltime si a moluzului rezultat, a deseurilor precum si a altor materiale.

3.18.Locul unde se face primirea materialului coborat trebuie sa fie ingradit pe o raza de 10 m si sa existe placute pentru avertizarea personalului.

3.19.Dupa fiecare demontare se va verifica calitatea si gradul de uzura a elementelor componente ale cofrajelor, schelelor si esafodajelor, luindu-se masuri de curatire (de beton, mortar, cuie, scoabe, etc.), ungere, vopsire si reconditionarea celor defecte sau cu grad ridicat de uzura.

3.20.Executarea altor lucrari la niveluri inferioare celor la care se monteaza cofraje, este permisa numai daca deasupra sunt turnate cel putin 2 plansee.3.21.Scarile folosite vor fi -de regula- fixate de elemetele de cofraj sau de elemente de constructie, iar cele mobile vor avea la partea superioara carlige pentru agatarea de cofraj sau alte elemente de constructie sau la partea inferioara dornuri sau mansoane de cauciuc pentru a impiedica alunecarea lor.

3.22.Se interzice ridicarea simultana in carligul macaralei a mai multor elemente de cofraj.

3.23.Desfacerea carligului mecanismului de ridicare se poate efectua numai dupa ce s-a asigurat stabilitatea elementului de cofraj.

3.2Primirea elementelor de cofraj se va face de personalul muncitor numai dupa oprirea completa a mijlocului de ridicat. Se interzice aplecarea in afara constructiei pentru desprinderea sarcinii din carligul mijlocului de ridicat : apropierea incarcaturii se va face cu carlige de tragere sau franghi ajutatoare.

3.25.La asamblarea elementelor de cofraj, schele si esafodaje cu buloane, bolturi cu pana, suruburi, etc., verificarea coincidentei orificiilor se va face cu dornuri speciale. Se interzice efectuarea verificarii prin introducerea degetelor in orificiile respective.

3.26.Montarea se considera terminata numai dupa montarea elementului de cofraj, schela sau esafodaj in pozitia definitiva, cu toate legaturile facute, iar demonatrea dupa depozitarea acestora in locurile stabilite.

3.27.Se interzice demontarea cofrajelor, schelelor si esafodajelor prin tractiune, inainte de desfacerea tuturor legaturilor.

3.28.Se interzice lucrul pe cofraje, schele si esafodaje precum si montarea si demontarea acestora, in cazul furtunilor, a vintului puternic sau pe intuneric, cand locurile de lucru nu sunt iluminate corespunzator.

Echipamente tehnice, masini utilizate in activitatea de dulgherie

1.Este interzisa utilizarea masinilor de prelucrare a lemnului din ateliere de catre muncitori care au varsta sub 18 ani, fara o pregatire profesionala corespunzatoare si neinstruiti din punct de vedere al securitatii muncii.

2.Pentru fiecare ET trebuie desemnat un conducator, care raspunde de respectarea normelor de securitatea muncii, aplicabile locului de munca respectiv.

3.Atelierul pentru prelucrarea lemnului va fi dotat cu ET, scule si unelte in conformitate cu normelor de securitate a muncii si PSI.

Usile atelierului in care sint amplasate utilajele de prelucrare a lemnului se vor deschide obligatoriu numai spre exterior.

5.In timpul lucrului, muncitorii vor folosi obligatoriu echipamentul de protectie si de lucru conform Normativului. Imbracamintea trebuie sa fie strinsa pe corp (manseta manecilor va fi bine strinsa iar hainele bine incheiate).

6.Este obligatoriu, pentru muncitorii care lucreaza la masinile de prelucrare a lemnului sa poarte ochelari de protectie, iar pentru cei ce lucreaza la ferestraul circular sa poarte burtiera si sort tip sudor.

7.Toate partile metalice ale masinilor actionate electric (atat constructia metalica, cat si carcasa motorului electric) vor fi legate la instalatia de legare la pamint.

8.Zilnic inainte de inceperea lucrului, muncitorul care lucreaza la masina are obligatia de a verifica starea tehnica a conductorului de legare la pamint.

9.Toate organele in miscare a ET vor fi prevazute obligatoriu cu aparatori metalice de protectie.

10.Zilnic inainte de inceperea lucrului, se va verifica starea tehnica a curelelor de transmisie.

11.n cazul parasirii locului de munca, chiar si pentru un scurt timp, masina va fi oprita din functionare. De asemenea va fi oprita obligatoriu si la aparitia unei defectiuni. Locul de munca se va putea parasi numai dupa oprirea totala a partilor in miscare

12.Este interzis muncitorilor repararea defectiunilor sau executarea de improvizatii la instalatia electrica. Inerventiile la instalatiile electrice vor fi facute numai de electricieni calificati, instruiti si autorizati. In timpul efectuarii remedierilor, la sursa de alimentare trbuie afisata interdictia de cuplare a masinii.

13.Inainte de pornirea ET, utilizatorul trebuie sa se asigure ca pe masina sau in gabaritul de lucru al acesteia nu se afla scule, materiale, obiecte, etc. Daca exista astfel de lucruri, acestea se vor indeparta si vor pune in locuri in care sa nu impiedice activitatea la ET.

1ET trebuie dotate cu un intrerupator de pornire-oprire, montat la un loc vizibil si accesibil lucratorului. Forma si modul de amplasare a intrerupatorului nu trebuie sa permita actionarea accidentala a ET.

15.Interventiile, intretinerile si reglajele la ET se vor face numai dupa decuplarea de la sursa de alimentare si oprirea totala a rotirii partilor in miscare.

16.La amplasarea ET se va tine seama si de spatiul necesar pentru depozitarea reperelor de prelucrat si a celor prelucrate, astfel incat gabaritul de lucru al ET sa fie permanent liber. Este interzisa formarea stivelor de material de prelucrat in gabaritul de lucru al ET.

17.Materialul de prelucrat si piesele prelucrate se vor depozita in stive stabile cu rindurile intretesute, cu inaltimi pina la 2 m si cu creerea de spatii de circulatie intre stive de 1 m.

18.Este interzisa utilizarea focului deschis in incinta atelierului de prelucrare a lemnului. Este de asemenea interzisa folosirea sobelor pentru incalzit cu deschiderea focarului spre incinta atelierului, a reseelor elecrice si a oricaror surse care pot genera incendii.

5.Fierastraul circular

5.1.Fierastraul circular trebuie montat conform Cartii Tehnice a ET.

5.2.La lucrul cu fierastraul circular, este interzisa folosirea discurilor de circular care prezinta crapaturi, fisuri, excentricitati sau cu mai mult de 2 dinti lipsa consecutiv sau cu 5 dinti lipsa pe intreaga circumferinta.

5.3.Discul circularului va fi obligatoriu prevazut cu o aparatoare metalica astfel incit sa poata fi montata in pozitia cea mai joasa pe care o permite grosimea piesei care se prelucreaza (taie) si sa acopere cel putin 1/6 din diametrul discului. Aparatoarea trebuie sa asigure oprirea patrunderii mainii lucratorului in zona de taiere a panzei.

5.Este interis lucratorului sa stea, in pozitia de lucru sau de repaus, in planul de taiere al panzei taietoare. Pozitia acceptata este in lateralul planului panzei si in fata acesteia.

5.5.Pentru prelucrarea reperelor cu dimensiuni mai mici de 400 mm este obligatorie utilizarea de dispozitive de lucru (inpingatoare) confectionate din lemn.

5.6.Este interzisa taierea reperelor mai scurte de 200 mm. In timpul taierii, distanta de prindere minima cu mana a reperului, fata de planul panzei taietoare, trebuie sa fie de minumum 150mm.

5.7.Se interzice prelucrarea pieselor suprapuse.

5.8.Taierea pieselor lungi trebuie sa se faca utilizand mese prelungitoare la acelasi nivel cu masa fierastraului. Prelucrarea pieselor lungi se face de numai de salariatul care deservaste fierastraul ajutat de inca o persoana instruita pentru aceasta operatie.

5.9.Este interzis ca salariatul care deserveste fierastraul sa dea drumul piesei inainte ca ajutorul acestuia sa o poata apuca, aceasta operatie fiind permisa ajutorului numai dupa iesirea din panza taietoare.5.10.Discurile de circular trebuie sa fie bine ascutite, ceaprazuite si fixate. Operatiile sunt permise numai daca panza a fost aleasa, verificata si montata conform instructiunilor producatorului.

5.11.Este interzisa franarea panzei taietoare cu diverse obiecte sau cu bucati de material lemnos.

5.12.La montarea si demontarea panzei este interzi utilizarea prelungitoarelor pentru chei sau a ciocanelor.

5.13.Este interzis intrarea salariatilor sub ferastraiele circulare sau intoducerea mainilor pentru evacuarea rumegusului sau a deseurilor. Acestea se vor evacua numai cu lopeti de lemn, perii sau prin alte mijloace destinate in acest scop.

6.Masina de rindeluit

6.1.Inainte de inceperea lucrului se va verifica planeitatea si starea tabliilor meselor de sprijin.

6.2.Lucrul este permis numai daca cutitele sunt ascutite corect, echilibrate si centrate in sistemul de fixare in arborele port-cutite.

6.3.Este interzisa montarea in arborele port-cutite a cutitelor ruginite, cu urme de grasimi sau cu fisuri.

6.Nu se admit utilizarea cutitelor a caror latime de spijin pe arborele port-cutite este mai mica de 16 mm.

6.5.Inainte de inceperea lucrului este obligatorie verificarea modului de fixare a cutitelor in arborele port-cutite (integritatea si existenta penelor de fixare, a suruburilor de strangere). Nu se admite lipsa niciunui surub de strangere.

6.6.Este interzisa reglarea masinii pentru o rindeluire care sa produca o aschie mai groasa de 4 mm.

6.7.Este interzisa prelucrarea concomitenta a doua sau mai multe repere pe o masina de rindeluit.

6.8.Prelucrarea reperelor curbate este permisa numai cu suprafata concava in jos.

6.9.Pentru prelucrarea reperelor mai scurte de 400 mm trebuie sa se foloseasca dispozitive de lucru adecvate.

6.10.Transportul si depozitarea cutitelor se face numai in lazi special confectionate.

6.11.Daca in timpul lucrului apar zgomote si/sau vibratii peste limitele normale, deserventul este obligat sa intrerupa alimentarea cu energie si sa solicite interventia personalului desemnat pentru remedierea defectiunilor.

7.Masina de gaurit

7.1.Inainte de inceperea lucrului trebuie verificata starea tehnica a masinii, modul de fixare si centrare a mandrinei pe arborele masinii, modul de prindere si centrare a burghiului in mandrina, starea de ascutire a burghielor.

7.2.Dupa efectuarea gauririi reperului, orice alta operatie este interzisa pana la scoaterea acestuia din reperul gaurit.

7.3.Masurarea sau controlarea reperelor supuse prelucrarii se va efectua numai atunci cand masina este oprita.

7.Este interzis utilizarea burghielor care prezinta crapaturi, fisuri sau deformari.

7.5.Este interzisa folosirea de improvizatii la montarea burghielor in mandrina.

7.6.Este interzisa prinderea manuala a reperelor de prelucrat in timpul prelucrarii.

7.7.Este interzisa franarea mandrinii cu mana.

8.Ferestraie mecanice si electrice

8.1.Inainte de utilizarea fierastraului trebuie verificata starea tehnica a acestuia si in mod special intinderea lantului, starea tehnica a danturii acestuia si a dispozitivelor de protectie.

8.2.Este interzis a se lucra cu fierastraul daca rolele de ghidare si de intindere a lantului sunt defecte.

8.3.Cutitele care alcatuiesc lantul taietor trebuie sa aiba aceasi forma si marime.

8.Este interzisa inceperea lucrului daca nu s-a executat pregatirea locului de munca (indepartarea materialelor care ar putea stanjeni activitatea, fixarea si pozitionarea corespunzatoare a materialului de prelucrat, anuntarea celorlalte persoane).

8.5.In timpul lucrului este interzisa stationarea si circulatia personalului in zona de lucru a fierastraului.

8.6.In timpul lucrului deserventul nu va sta cu picioarele pe lemnul care se prelucreaza, iar atentia ii va fi indreptata permanent asupra operatiei pe care o efectueaza.

8.7.La inceputul executarii taieturii, fierestraul se va rezema de materialul prelucrat cu pintenul special, apoi printr-o apasare usoara se va introduce in lemn lantul taietor, accelerand in acelasi timp motorul. Pe tot parcursul utilizarii fierastraului se vor evita izbirile utilajului de material.

8.Daca lantul se intepeneste in taietura, se reduce turatia motorului, iar daca lantul taietor se rupe, se va opri imediat motorul.

8.5.Pentru fierastraiele electrice la intepenirea lantului in taietura se va opri imediat motorul, dupa eliberarea lantului, taierea putand continua.

8.6.La iesirea lantului din santul sinei de ghidare trebuie imediat oprit motorul.

8.7.Deplasarea cu fierastraul de la un loc la altul se va face numai cu motorul oprit, tinand fierastraul de maner. In timpul nefunctionarii fierastraului, acesta va avea montata aparatoare pe panza.

8.8.Pentru fierastraiele pe benzina, daca motorul este incalzit se va avea grija, in timpul lucrului si al transportului, ca toba de esapament sa nu atinga corpul si hainele deserventului.

8.9.Pentru fierastraiele electrice se va avea permanent in vedere protejarea cablului de alimentare de deteriorari mecanice, termice. Cablul electric se va pozitiona evitandu-se contactul cu apa sau zonele umede ale terenului.

8.10.Materialul prelucrat trebuie sa fie bine proptit, sprijinit sau fixat pentru evitarea deplasarilor acestuia in timpul lucrului. Este interzisa sprijinirea materialului cu corpul sau cu picioarele personalului.

8.11.Este interzisa punerea mainii langa fierastrau pentru a da directie taieturii.

8.12.Operatiile de intretinere si reglare a fierastraului se vor face numai dupa oprirea functionarii si luarea masurilor privind pornirea accidentala a acestuia.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2117
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site