Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


NORME SPECIFICE DE PROTECTIA MUNCII IN ATELIERELE DE PRELUCRARE A LEMNULUI

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micNORME SPECIFICE DE PROTECTIA MUNCII IN ATELIERELE DE PRELUCRARE A LEMNULUI
Interventia pe orice fel de masini pentru schimbarea cutitelor, curelelor, rulmentilor, se va face numai dupa ce s-a asigurat ca utilajul nu poate fi pornit de catre alta persoana.

Este interzis ca la utilaj sa lucreze alte persoane, decat acelea care au fisa de protectie a muncii pe utilajul respectiv, semnata de maistru si de seful sectiei.

Se interzice ca pe utilaje sa existe diferite piese, scule, suruburi, care prin trepidatii pot cadea pe organele in miscare ale acestora.

In jurul masinilor, instalatiilor, pardoseala nu va prezenta gropi, zone alunecoase, piese aruncate pe jos, care pot conduce la alunecarii caderi ale personalului muncitor.

Este interzisa intrarea sau introducerea cu parti ale corpului in interiorul utilajelor sau in organe de miscare.

Se interzic strigatele, tipetele si glumele de orice fel, in timpul lucrului care pot conduce la accidente prin sustragerea atentiei.

Cutitul divizor se monteaza pentru a impiedica strangerea (inchiderea ) taieturii la piese.

Cutitul divizor va fi confectionat din material corespunzator si va avea forma curba, care sa urmeze pe cat posibil curba panzei fierastraului. Grosimea cutitului divizor va fi mai mare cu 0,1 pana la 0,5 mm decat latimea taieturii facute de panza.

Latimea cutitului divizor va asigura stabilitatea acestuia fata de presiunile pe care le exercita piesele de lemn ce se taie.

Inaltimea cutitului divizor va fi aleasa astfel incat la montare, varful lui sa fie cel putin la nivel cu dintii din partea superioara a panzei.

Cutitul divizor va fi montat in acelasi plan cu panza. In punctul cel mai indepartat distanta dintre varful dintilor panzei si cutitul divizor nu va depasi 10 mm. Cutitul divizor va fi bine fixat, iar sistemul de fixare va fi comod si usor de manipulat.

NORME DE PROTECTIA MUNCII LA MASINA DE FREZAT

In functie de tipul uneltelor taietoare si de felul lucrarilor de executat se vor folosi dispozitive de protectie adecvate.

Cutitele de freza vor fi asezate uniform, egale in greutate si echilibrate. Nu este permis a se lucra cu parti componente lipsa .

In cazul frezarii de profile combinate, masina de frezat va fi prevazuta cu dispozitive care sa tina apasate piesele ce se lucreaza atat pe masa masinii cat si pe linia de ghidare.

Portiunea nelucratoare a cutitelor taietoare va fi acoperita cu acoperitoare metalica rezistenta.

Pentru profilarea pieselor sub 50 cm lungime se vor utiliza dispozitive de prindere corespunzatoare sau unelte de impingere.

Pentru evitarea desprinderii cutitelor de pe arborele port cutit, fixarea acestora se va face numai cu suruburi prevazute cu piulite si saibe corespunzatoare.

Este interzis ca partea surubului care se introduce in grad sa depaseasca suprafata arborelui port-freza.

Masina de frezat va fi prevazuta cu aparatoare in dreptul curelei, pentru a impiedica lovirea muncitorului in cazul ruperii acesteia sau introducerea mainii, sau a altor piese din neatentie.

Este interzisa franarea pieselor in miscare dupa ce s-a deconectat masina, prin folosirea diverselor obiecte.

Este interzisa curatarea, intretinerea si gresarea masinii in timpul functionarii. Aceste operatii se vor executa numai cand masina este in stare de repaus.

Limita maxima admisa a zgomotului la locul de munca este de 90 dB, nivel acustic echivalent continuu pe saptamana.

NORME DE PROTECTIA MUNCII LA STRUNG

Se vor controla la inceperea fiecarui schimb starea cutitelor taietoare si pozitia dispozitivelor de protectie. Reglarea lungimii de taiere a pieselor ce se vor executa numai in timp ce masina este oprita.

Gura de alimentare a masinii va fi prevazuta cu bara de protectie pentru a evita prinderea mainilor in dispozitivul de avans.

Se interzice introducerea in masina a pieselor de alte dimensiuni fata de cele pentru care a fost reglata masina.La blocarea piesei in masina, se va opri imediat masina si se va trece imediat la deblocarea ei.

Partile mobile ale masinii vor fi prevazute cu aparatori de protectie.

Pentru evitarea ruperii sau scoaterii piesei se va asigura centrarea perfecta –intre chernere – a materialului ce se prelucreaza.

Chernerele vor fi bine centrate inainte de pornirea masinii, astfel ca in timpul functionarii sa nu aiba joc.

Este interzisa slefuirea – pe strung, prin strangerea hartiei cu mana in jurul piesei ce se roteste. Pentru aceasta se vor folosi tampoane corespunzatoare profilelor ce trebuie slefuite.

Daltile vor fi corespunzatoare, bine fixate in manere si bine ascutite. Nu se admit dalti care joaca in maner sau cu maner crapat. La partea de fixare a daltii, manerele vor avea obligatoriu inel metalic montat fix pe maner.

Piesele ce urmeaza a se strunji se vor verifica si nu se vor fixa in masina daca au putregai la capete, sau sunt crapate.

Se vor purta obligatoriu ochelari de protectie contra aschiilor.

NORME DE PROTECTIA MUNCII LA MASINA DE GAURIT

Inainte de inceperea lucrului se vor controla: starea de functionare a masinii, dispozitivele de protectie, ordinea in jurul masinii. Se va asigura accesul si se vor aseza corect piesele lucrate.

Este interzis a se lucra cu masina defecta, cu scule nepotrivite , fara dispozitive de protectie, fara echipament de protectie si de lucru, cu hainele sau cu mansetele desfacute.

Mandrina de la masina de burghiat va fi bine fixata.

Partile alunecatoare ale masinii vor avea o alunecare usoara, in asa fel ca in timpul functionarii sa nu aiba nici un fel de vibratii.

Burghiul va fi bine centrat si fixat in mandrina.

Este interzis a se umbla la sistemul de transmisie, curatirea sau ungerea in timpul functionarii masinii.

Este interzisa franarea cu mana a mandrinei pentru oprire.

Nu este admis presarea pieselor pentru burghiere cu mana pe masa de lucru a masinii. Pentru fixare se vor folosi obligatoriu dispozitivul de prindere si fixare.

Dupa efectuarea burghierii reperului, nu se va actiona pentru decuplare si lucrarea materialului de pe masa masinii, inainte ca burghiul sa fie adus in pozitia initiala.

Masurarea sau controlarea pieselor ce se prelucreaza se va face numai cand masina este oprita.

Orice defectiune a masinii se va raporta imediat maistrului, fiind interzis a se umbla la instalatia electrica si repararea defectelor de catre un singur muncitor

NORME DE PROTECTIA MUNCII LA MASINA DE SLEFUIT

Nu este permisa functionarea masinii de slefuit fara instalatia de exhaustare in functiune.

Pentru prevenirea accidentarii prin electrocutare masina va fi legata la centura de impamantare a halei.

La masinile de slefuit in alb limita maxima admisa a concentratiei de praf este de 15 mg/m3.

Este obligatoriu ca iluminatul la locul de munca, sa fie suficient, sa nu jeneze si sa nu oboseasca ochii personalului muncitor.NORME DE PROTECTIE A MUNCII

LA MASINI DE RINDELUIT

Se interzice lucrul la masina daca lipseste chiar numai unul dintre suruburile de strangere a cutitelor

Se interzice lucrul la masina daca nu sunt montate toate cutitele, dispozitivele de protectie sau rigle de ghidare;

Inainte de inceperea lucrului se vor controla ascutirea cutitelor si starea muchiilor tabliilor. Nu se admit stirbituri, deformari, asperitati. Muchiile tabliilor vor fi netede, insa netaietoare;

Pentru montarea cutitelor se vor utiliza numai chei mecanice in perfecta stare;

Reglajul la inaltime a tabliilor mesei trebuie sa permita sa se reduca la minim distanta dintre muchiile de otel ale tabliilor si arborele port-cutit, fara a atinge, insa cercul descris de varful cutitelor;

La arborele port-cutit se vor limita dimensiunile canalurilor de evacuare a aschiilor la un minim comparabil cu o functionare corecta a masinii;

Rigla de ghidare va fi suficient de inalta pentru a permite o ghidare sigura a materialului;

Suprafata de ghidare a riglei si muchia ei superioara vor fi netede si continue;

Dispozitivul de protectie va fi astfel construit incat sa poata fi reglat rapid, in functie de dimensiunile piesei de prelucrat si pozitia riglei de ghidare sau sa se regleze automat;

Aparatoarea de protectie va fi de tip armonica;

In permanenta se va controla ca arcul de recul al aparatorii sa functioneze normal si aparatoarea sa aiba portiune de contact cu materialul, dispozitivul pentru oprirea materialului in cazul in care acesta este aruncat de cutite inapoi;

NORME DE PROTECTIE A MUNCII LA FERASTRAIE

Dispozitivele de protectie vor asigura acoperirea dintilor din partea activa a panzei, la grosimea materialului care taie si vor impiedica patrunderea mainii in zona de taiere.

Aparatoarea de protectie va fi prevazuta cu dispozitive care sa opreasca posibilitatea aruncarii pieselor inapoi.

In pozitia de repaos, dispozitivul de protectie va asigura acoperirea completa a panzei.

Intrucat aruncarea inapoi a pieselor, rumegusului si aschiilor se face cu putere in planul de taiere a panzei, pe cat posibil, pozitia lucratorului in timpul lucrului va fi in afara acestui plan.

Pentru piese grele, avansul trebuie asigurat prin mese de alimentare cu role si pe care piesele vor fi bine fixate.

Dispozitivele de protectie vor indeplini urmatoarele conditii:

in pozitie de repaos vor asigura acoperirea completa a panzei;

se evita posibilitatea aruncarii pieselor inapoi;

vor avea o constructie cat mai simpla si mai solida, pentru a nu ceda la vibratii sau la alte la care ar putea fi expuse;

sa poata fi montate si demontate cu usurinta;

sa nu ingreuneze sau sa impiedice evacuarea si manipularea materialelor sau alte operatii necesare;

Panza fierastraului va fi din otel de calitate, fara crapaturi sau excentricitati. Se admite folosirea panzelor cu maxim doi dinti lipsa, dar nu consecutivi.

Nu este permisa impingerea puternica sau brusca a piesei in panza de circular inainte ca aceasta sa ajunga la turatia de regim, deoarece poate duce la blocarea panzei, aruncarea piesei inapoi provocand accidente.

Pentru montarea si demontarea panzei se vor utiliza numai chei metalice in perfecta stare. Se interzice utilizarea prelungitoarelor pentru chei sau folosirea ciocanului.

La montarea panzei se va avea in vedere ca planul acesteia sa fie perpendicular pe axul pe care se monteaza.

Se interzice franarea panzei cu bucati de material dupa deconectarea motorului de la retea.In cazul infundarii sistemului de exhaustare, acesta se va desfunda numai dupa deconectarea motorului de la reteaua electrica si oprirea panzei.

Inainte de inceperea lucrului se vor verifica: strangerea, ascutirea panzei, starea curelelor de transmisie, reglarea limitatorului de cursa, functionarea dispozitivului de retinere, dispozitivele de protectie a panzei, starea si modul de functionare a curelelor, functionarea sistemelor de absorbtie si existenta legaturii la centura de impamantare.

Pe masa fierastraului se va pastra in permanenta curatenie. Nu se permite depozitarea materialului pe masa masinii.

Se interzice taierea materialului lemnos cu panza coborata sub pozitia maxima de taiere. Inainte de inceperea lucrului, panza fierastraului se va fixa la inaltimea maxima de taiere.

Materialul care prezinta crapaturi si fibre rasucite nu se va taia la fierastraul cu panza inclinata ci la fierastraul panglica.

Este interzisa manipularea materialului care se prelucreaza , pe deasupra partilor in miscare, neprotejate ale masinii.

Curatirea rumegusului sau scoaterea aschiilor cu mana in timpul functionarii masinii este interzisa.

Intretinerea, reglarea si curatirea utilajului se fac numai dupa deconectarea motorului de la reteaua electrica si oprirea completa a panzei.

La prelucrarea pieselor scurte se vor folosi impingatoare care inlocuiesc mana omului.

Toate partile in miscare specifice diferitelor fierastraie circulare, vor fi prevazute cu aparatori care sa impiedice contactul muncitorului cu acestea.

La fierastraul circular care nu este dotat din fabricatie cu dispozitiv de franare rapida, dupa oprirea din functiune nu se va parasi utilajul pana al oprirea panzei din miscare.

Este interzisa executarea oricaror lucrari de reglare si reparatii, privind instalatia electrica a masinii de catre alta persoana decat electricianul de serviciu.

In cazul nefunctionarii instalatiei de exhaustare, rumegusul se va scoate de sub masina cu lopata de lemn. Este interzisa intrarea sub masina sau introducerea mainilor pentru evacuarea rumegusului.

FIERASTRAUL CIRCULAR PENDULAR

va fi prevazut cu un dispozitiv pentru prevenirea deplasarii neprevazute a panzei din cauza vibratiilor sistemului mecanic

cursa fierastraului circular pendula va fi limitata prin sisteme adecvate (lanturi de siguranta, piedici)

FIERASTRAUL CIRCULAR DE RETEZAT

panza fierastraului circular de retezat cu masa fixa va fi prevazuta cu o aparatoare din doua bucati; o parte din aparatoare va fi fixa si va acoperi spatele panzei, iar cealalta va fi mobila si va acoperi partea activa a panzei de retezat;

pentru retezarea pieselor lungi se vor folosi mese prelungite, rezistente la nivelul mesei fierastraului circular;

este obligatorie mentinerea starii de curatenie si ungerea ghidajelor pentru manipularea usoara a mesei cu piesa de prelucrat;

este obligatorie mentinerea in spatiu liber a cursei mese mobile.

FIERASTRAUL PANGLICA

partea coboratoare a panglicii, deasupra mesei va fi protejata de o aparatoare reglabila pe inaltime. aceasta se va fixa cat mai jos, atat cat permite grosimea lemnului ce se prelucreaza;

elementele in miscare aflate sub masa masinii vor fi protejate complet cu aparatori;

volantul fierastraului panglica va fi complet acoperit cu un capac fix;

impingerea piesei cu lungimea sub 30 mm. se face servindu-se de impingatoare speciale;

curatirea mesei de rumegus si de aschii se va face cu perii sau prin exhaustare

este interzisa pornirea masinii prin rotirea scripetelui cu mana, precum si franarea lui.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 9998
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site