Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Protectia in caz de accident biologic

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micProtectia in caz de accident biologic

Protectia in caz de accident biologic presupune luarea urmatoarelor masuri:

I) Masuri organizatorice:
- controlul mijloacelor individuale de protectie;

- aprovizionarea cu seruri, vaccinuri, medicamente;

- organizarea unui sistem de instiintare;

- intocmirea unui plan de actiune.

II) Masuri sanitaro-igienice si antiepidemice:

- respectarea regulilor de igiena individuala;

- interzicerea consumului de alimente fara avizul medical;

- decontaminarea locurilor cu aglomerari de persoane;

- indepartarea resturilor alimentare;

- dezinfectarea grupurilor sanitare;

- distrugerea insectelor, rozatoarelor;

- paza surselor de apa;

- vaccinarea preventiva;

- informarea din timp a regulilor de protectie;

- instruirea pentru executarea tratarii sanitare partiala.

Pentru protectia in caz de accident biologic, se pot utiliza pentru o perioada mijloacele de protectie colectiva. Dintre acestea mentionam:

a.) Adaposturi de protectie civila special construite;

b.) Adaposturi simple de protectie civila;

c.) Spatii naturale de adapostire.

a) Adaposturi de protectie civila special construite.

In timp de pace se proiecteaza si se executa in subsolurile noilor constructii adaposturi de protectie civila in localitati sau agenti economici, conform actelor normative in vigoare. Adaposturile de protectie civila se executa, de regula, in subsolul:

-constructiilor industriale si anexele acestora;

-constructiilor social-culturale, administrative, scolilor de toate gradele, spitalelor, complexelor comerciale, etc.;

-cladirilor de locuit;

-constructiilor destinate unitatilor, institutiilor si formatiunilor militare.

De asemenea, se mai construiesc adaposturi de mare capacitate in statiile de metrou, garaje, pasaje, unele depozite, tuneluri si alte asemenea constructii.

Alte tipuri de adaposturi sunt cele care se construiesc, la ordin, din elementele prefabricate din beton armat sau din material lemnos. Pentru aceste adaposturi se intocmesc din timp de pace, documentatiile si pe baza de plan, se repartizeaza materialele, utilajele instalatiile si forta de munca necesare, astfel ca in termen de 20-30 zile de la primirea ordinului, adaposturile sa fie terminate.

Gradul de protectie al adaposturilor de protectie civila se asigura in mod diferentiat si se stabilesc in functie de importanta localitatilor si societatilor comerciale.

Capacitatea adaposturilor de protectie civila care se executa in subsolul noilor constructii este in principiu de 100-300 persoane avand in vedere ca pentru doua persoane este necesar un spatiu de un metru patrat de adapostire. In cadrul constructiilor subterane ca: metrou, garaje, pasaje, depozite, etc se admit capacitati de adapostire mai mari.

Adaposturile de protectie civila se amplaseaza in imediata apropiere a locurilor de munca sau locuintelor, la o distanta care sa nu depaseasca 300m si sunt in general complet ingropate in pamant, cu nivelul inferior al planseului la nivelul terenului.

Adaposturile de protectie civila nu se amplaseaza la sectiile de fabricatiile cu petrol de incendiu sau explozie, in apropierea depozitelor sau a rezervoarelor cu materiale toxice sau explozive, precum si a conductelor de transport a acestora, care in caz de avarie ar putea periclita viata celor adapostiti.

Prin adaposturi, de regula, nu trec conducte de apa sau canalizare. In timp de pace, adaposturile de protectie civila se dau in folosinta ca spatii de depozitare sau pentru alte nevoi cu acordul statului major judetean de protectie civila cu obligatia de a fi mentinute permanent in stare de functionare si de a fi eliberat in caz de nevoie, in maxim 24 ore. In acest sens se pot adauga compartimentari executate de materiale usoare care se demonteaza si se evacueaza odata cu eliberarea acestora.

Adaposturile de protectie civila care se amenajeaza in subsolurile noilor constructii se prevad cu incaperi de adapostit, grup sanitar si iesire de salvare.

Intrarile in adaposturi si iesirile de salvare se prevad cu tamplarie metalica si etanseitate cu garnituri de cauciuc care asigura un grad de protectie corespunzator adapostului respectiv.In scopul asigurarii de microclimat in adaposturile de protectie civila se prevad instalati de ventilatie care functioneaza atat in regim normal, cat si in regim de retinere, prin filtrare, a substantelor toxice, radioactive sau a agentilor patogeni.

Adaposturile de protectie civila sunt alimentare cu energie electrica pentru iluminat de la reteaua exterioara, avand tablou de distributie separat de cel al blocului de locuinte.

De asemenea, adaposturile de protectie civila sunt prevazute cu grupuri sanitare pentru personalul care se adaposteste , conform normelor in vigoare.

b)Adaposturi simple de protectie civila .

Ca adaposturi simple pot fi folosite subsolurile constructiilor existente, transeele sau bordeiele care se construiesc la ordin.

Constructiile existente care se pot amenaja ca adaposturi simple sunt:

-subsolurile cladirilor de locuit, social-culturale, administrative, industriale si comerciale;

-tunelurile tehnologice vizitabile;

-galeriile de orice tip;

-garaje, pasaje, depozite subterane.

Adaposturile simple asigura protectia personalului impotriva schijelor, suflului, daramaturilor si radiatilor penetrante. Amenajarea subsolurilor ca adaposturi simple de protectie civila se executa de catre organele de specialitate de protectie civila.

In categoria adaposturilor simple intra si tipul de adaposturi    realizate prin transee sau bordeie. Aceste adaposturi se executa pe terenuri virane, in parcuri, curti, spatii verzi, etc., respectandu-se prevederile stabilite prin acte normative.

c) Spatii naturale de adapostire.

Pentru protectia prin adapostire a populatiei si a bunurilor materiale se mai pot folosi si spatiile naturale ca: grotele, pesterile, salinele, tunelurile parasite, minele.

De regula, in spatiile naturale de adapostire se protejeaza in primul rand cetatenii, daca aceasta se afla in apropiere. De asemenea in aceste spatii se pot proteja bunuri materiale ca: obiecte de valoare, documentatii tehnice, instalatii si utilaje unicat sau ca valoare mare, materii prime, alimente, arhive, etc.

Spatiile naturale de adapostire la fel ca si adaposturile simple, se iau in evidenta de catre organele de specialitate de protectie civila si se intocmesc documentatii tehnice de amenajare in raport cu destinatia fiecaruia, pentru cetateni sau bunuri materiale si la ordin, se va trece la realizarea acestora.

Reguli de comportare a populatiei in adaposturile de protectie civila.

Cand se gaseste in adapost fiecare cetatean este obligat:

-sa execute cu strictete dispozitiile date de seful adapostului sau ale personalului de serviciu pe adapost;

-sa urmareasca modul de comportare al copiilor;

-sa transporte imediat in adapost cele necesare unei sederi mai indelungate;

-sa ajute seful adapostului pentru mentinerea ordini si disciplinei;

-sa pastreze linistea si sa nu produca panica in cazul unei deteriorarii adapostului;

-sa acorde prioritate copiilor si femeilor, batranilor si persoanelor ce nu pot deplasa singure.

Se interzice :

-a face zgomot si a umbla fara rost;

-a cupla sau a decupla iluminatul electric ,agregatele;

-a fuma, a aprinde lumanari, chibrituri, lampi cu petrol;

-a folosi fara aprobare unelte genistice, existente in adapost;

-a arunca reziduuri menajere sau gunoaie in alte locuri de cat cele indicate


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1322
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site