Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Aplicarea normelor igienice de protectie a muncii de prevenirea si stingerea incendiilor

Protectia muncii+ Font mai mare | - Font mai micAplicarea normelor igienice de protectie a muncii de prevenirea si stingerea incendiilor1. Notiuni igienice privind pastrarea si prelucrarea produselor

Igiena circuitului produselor alimentare

Pentru ca produsele alimentare sa ajunga la consumator nealterate si fara a fi contaminate cu microorganisme patogene,trebuie asigurate conditii perfecte de igiena pe tot circuitul produselor alimentare.

Prin circuitul produselor alimentare se intelege drumul parcurs de produsele alimentare de la prelucrare si pana la desfacere.

Norme igienice privind depozitarea alimentelor

Depozitarea si pastrarea alimentelor trebuie sa se faca astfel ancat sa se previna alterarea,degradarea,contaminarea chimicasi biologica,impurificarea cu praf sau mirosuri straine de natura produsului.pentru aceasta,toate alimentele,fie materii prime,fie semipreparate sau produse finite,trebuie pastrate in spatii special amenajate.

Asezarea alimentelor trebuie sa se faca pe gratare sau rafturi,pentru a asigura o buna ventilatie,precum si accesul cu usurinta la produsele depozitate.

Conditiile de depozitare depind de natura produselor alimentare.

Produsele alimentare cu un continut scazut de apa,de obicei cele de origine vegetala(zahar,orez,faina,malai,gris)se depoziteaza la temperature ambianta in incaperi curate,aerisite,uscate.La cereale si crupe (malai,gris,orez)trebuie sa se asigure o ventilatie corespunzatoare pentru a se preveni incingerea.

Standardele de calitate prevad pentru fiecare produs in parte conditiile de depozitare(temperature,umiditate),precum si termenele de garantie.

Pentru a asigura calitatea igienica corespunzatoare produselor alimentare,lucratorilor din sectorul de alimentatie publica le revin urmatoarele obligatii.

sa reduca la minimum posibilitatile de contaminare a materiilor prime si produseleor pe care le realizeaza,in toate fazele circuitului produselor alimentare;

sa creeze,pe intreg circuitul ,conditiile necesare pentru a preveni multiplicarea microorganismelor.

Sa asigure,in cursul proceselor tehnologice,distrugerea eficienta a microbilor existenti;

Sa asigure,in cursul proceselor tehnologice,distrugerea eficienta a microbilor existenti;

2. Igiena corporala

Igiena individuala a lucratorilor din alimentatia publica

Pentru lucratorii din alimentatia publica igiena personala nu reprezinta numai o problema a individului,ci a intregii colectivitati pe care acesta o deserveste.Un lucrator cu tinuta necorespunzatoare din punct de vedere igienic poate reprezenta un factor contaminat pentru aceasta colectivitate,cat si pentru persoanele din afara cu care vine in contact.

Igiena mainilor si starea de sanatate

Foarte des,microbii ajung pe alimente de pe mainile murdare.De aceea,lucratorii din alimentatia publica trebuie sa acorde o atentie cu totul deosebita igienei mainilor.

Cercetarile au aratat ca pe mainile nespalate ale lucratorilor din sectorul alimentar se pot gasi pana la 2 milioane de germeni ,in timp ce pe mainile curate se gasesc doar cateva sute.Prin manipularea oualor murdare,a ambalajelor,transarea pasarilor,curatirea legumelor etc.,pe maini pot ajunge si germeni patogeni.In figura 36 sunt prezentate cateva din bolile transmisibile prin intermediul mainilor murdare.

S-a constatat ca pielea corpului,datorita secretiei usor acide ,are o actiune autosterilizanta ce depinde de regiunea anatomica.Pe palme,aceasta actiune este deosebit de pronuntata.Astfel,in 20 min bacteriile de pe o palma murdara mor in proportie de 50%,in timp ce de pe o palma curate 100%.

Pentru lucratorul din alimentatia publica,igiena mainilor se realizeaza prin respectarea urmatoarelor reguli:

taierea unghiilor scurt;

spalarea mainilor cu apa calda ,sapun si periuta de unghii;

dezinfectia cu solutii slabe de bromocet;

uscarea cu aer cald,folosirea prosoapelor de hartie;este interzisa stergera pe halat,sort sau carpe de bucatarie.

De asemenea,starea de sanatate a lucratorilor are o mare importanta,unele boli infecto-contagioase putand avea grave implicatii(gripe,hepatite,TBC etc.).

Igiena echipamentului sanitar de protectie

Echipamentul sanitar de protectie are rolul de a proteja produsele alimentare de poluari microbiene sau mecanice(praf,noroi)provenite de la imbracamintea propie a muncitorilor cu care circula pe strada.Acest echipament trebuie sa fie de culoare alba sis a cuprinda,dupa specificul muncii,urmatoarele:halat,soert,pantaloni,jachete,bonete,basmale,cizme de cauciuc,manusi etc.

Echipamentul de protectie sanitara trebuie sa acopere complet imbracamintea si parul capului si sa fie impermeabil in partile care vin in contact cu umezeala .

Echipamentul de protectie sanitara a alimentelor va fi folosit cu respectarea urmatoarelor conditii.

sa fie imbracate numai in timpul lucrului;

sa fie in permanent curat si bine intretinut;

fie spalat,calcat si reparat prin grija unitatii,fiind interzis a se lua acasa.

Este interzisa purtarea echipamentului sanitary in afara incintei interprinderii,in timpul folosirii WC-urilor si la curatenie.Pastrarea echipamentului sanitar in dulap se face separate de hainele de strada.

Controlul medical la angajare si periodic

Examenele medicale la angajare cuprind:

examen clinin general care urmareste,in primul rand,descoperirea infectiilor pielii;

examen serologic Bordet - Wassermann pentru depistarea luesului;

examen radiologic pulmonar pentru descoperirea eventualelor boli pulmonare;

examen coprologic pentru depistarea salmonelelor si shigellelor.

O data intrat in productie,lucratorul din alimentatia publica este obligat sa efectueze examene medicale si de laborator periodic,conform legislatiei in vigoare.

Rezultatelor acestor examene sunt trecute in carnetul de sanatate al fiecarui lucrator.

Sustragerea sau refuzul de prezentare la examenele medicale si la vaccinari se sanctioneaza prin legile sanitare.

Igiena la locul de munca

Igienizarea suprafetelor si a ustensilelor se considera corespunzatoare,cand se realizeaza urmatoarele;

din punct de vedere fizic,indepartarea tuturor rezidurilor vizibile de pe suprafete;

din punct de vedere chimic,eliminarea tuturor urmelor de substante chimice provenind de la solutiile de spalare si dezinfectie;

din punct de vedere microbiologic,reducerea la maximum a microflorei existente.

Substantele dezinfectante se lasa in contact cu suprafetele pe care trebuie sa actioneze 10-15 min.

Materialele organice,prezente chiar in cantitati mici pe suprafetele supuse dezinfectiei,reduce substantial efectul dezinfectantilor,deoarece o parte din acestia sunt consumati pentru oxidarea substantelor organice nemicrobiene.De aceea,dezinfectia nu poate inlocui spalarea si trebuie efectuata numai dupa spalarea perfecta a suprafetelor.

In unitatile de alimentatie publica se recomanda dezinfectia o data pe zi,la terminarea programului de lucru al unitatii;

clatirea suprafetelor dezinfectante se face cu apa fierbinte,daca acestea vin in contact direct cu alimentele(mese,vase,ustensile,utilaje)

Aprecierea gradului de curatenie se face prin mijloace de laborator.

Curatenia efectuata la locul de munca imbraca trei forme:

curatenia in timpul functionarii unitatii;

curatenia curenta;

curatenia de fond.

Operatiile care provoaca murdaria in bucatarie si riscul contaminarii cu germeni sunt:

curatarea legumelor;

manipularea oualelor;

eviscerarea pasarilor si a pestilor.

Personalul care efectueaza operatiile impure nu vor participa la manipularea produsului finit decat dupa schimbarea halatului si spalarii corecte a mainilor cu apa calda,sapun si perie de unghii.

O atentie deosebita trebuie acordata spalarii immediate si corecte a veselei si ustensilelor in care s-au prelucrat produse de origine animala (lapte,carne,oua,peste)in resturile carora microbii se inmultesc foarte bine.Este vorba de masina de tocat carne,de vesela in care s-au preparat crème,maioneze etc.

Vasele si vesela folosite nu trebuie sa vina in contact cu cele curate; se va urmari un flux intr-un singur sens;vesela murdara-spalare-clatire-uscare-depozitare in dulapuri inchise.

Deseori,vesela si tacamurile correct spalate se contamineaza cu microbe de la carpele de sters murdare.

De aceea,se recomanda ca vesela sa se lase la scurs pe stelaje amenajate.Daca,totusi,este necesar sa fie sterse,se prefera prosoapele de hartie,iar in absenta acestora carpele de bucatarie spalate,fierte si calcite zilnic.

Acesta trebuie sa se faca intr-un loc mai indepartat ,din exteriorul unitatii,in cutii metalice bine acoperite cu capace,pentru a nu permite accesul mustelor si rozatoarelor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3750
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved