Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

ANEMIA HEMOLITICA AUTOIMUNA (AHAI)

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ADEVERINTA MEDICALA CU STAMPILA / parafa
Tehnici de montare a dintilor
SCLEROTICA
Septicemia - fiziopatologia septicemiilor cu germeni Gram-negativi
INFECTIA CU VIRUSUL CITOMEGALIC
CLORAMFENICOLUL
Sangele
Tumori
MECAISME DE PRODUCERE A FRACURILOR DE MANDIBULA
Galanthus nivalis (Ghiocel)


ANEMIA HEMOLITICA AUTOIMUNA (AHAI)

Auto-Atc interactioneaza cu Atg normale de 'grup sanguin' de pe suprafata eritrocitelor (Er). Atc. pot avea afinitate optima in vitro pentru Atg. eritrocitare la temperatura corpului (Atc. 'la cald') sau la +4oC (Atc.'la rece'). Atc. la cald sunt de clasa IgG, nefixatori de C' si au, in general, specificitate anti-Rh. Ei invelesc si provoaca hemoliza prin fenomenul de imunoaderenta + fagocitoza mediata de macrofage purtatoare de receptori pentru Fc care rezida in splina. Atc. la rece se ataseaza pe eritrocite la temperaturi scazute impreuna cu fractiuni C1q activate ale sistemului complement. La temperaturi mai ridicate acesti Atc. se desprind de pe Er. dar lasa pe loc molecule de C' care amorseaza calea 'clasica' a activarii acestui sistem biologic. Soarta eritrocitelor depinde de evolutia mecanismului complementului. Atc. la rece pot fi de clasa IgM sau IgG. Atc. la rece IgM au specificitatea anti-Ii. Dupa desprinderea lor de pe aceste Atg. ei lasa la suprafata Er. molecule de C'3 activat (C'3b). Er. invelite cu C'3b se ataseaza (imunoaderenta) pe celulele fagocitare care exprima receptori pentru aceste molecule. Eritrofagocitoza mediata de C'3b are loc in special in celulele Kupffer din ficat. Totodata moleculele de C'3b sunt degradate activ de un inactivator specific care le scindeaza in 2 fragmente: C'3c si C'3d. Moleculele de C'3d raman atasate in continuare pe receptorii pentru C' de pe membrana Er. C'3d exercita o dubla protectie a Er pe care le imbraca: nu este recunoscut de nici o specie de fagocite (deoarece aceste celule nu poseda R.C'3d) si blocheaza permanent receptorii eritrocitari, impiedicand atasarea de noi molecule de C'3. Prin aceasta ErC'3d pot circula nestingherite. Al 2-lea mecanism prin care actioneaza auto-Atc. IgM este aglutinarea care este mai activa la rece. Temperatura pana la care IgM  raman atasate pe Er desemneaza un prag denumit 'amplitudine termica'. In general acest prag este mai mic de 20oC. IgM cu amplitudine termica ridicata por produce aglutinare si in vivo (moleculele stelate de IgM ataseaza mai multe Er si formeaza o retea de punti care conecteaza intre ele un numar mare de hematii). Aglutinarea in vivo are loc la periferia corpului si mai ales daca bolnavul este expus la temperaturi scazute. Ea provoaca obstructii vasculare, manifestate prin acrocianoza, parestezii sau/si degenerari trofice tegumentare. Atc. la rece IgG au specificitatea anti-Er. Ei se ataseaza la rece pe Er impreuna cu C'. La temperaturi mai inalte imunoglobulina se desprinde iar complementul isi continua activitatea pana la constituirea complexului litic final (C'5C'9). Acesta va provoca hemoliza intravasculara a Er. manifestata prin hemoglobinurie denumita 'a frigore', deoarece apare in crize de expunerea bolnavului la temperaturi joase.
Diagnosticul AHAI se bazeaza pe testul Coombs direct. In AHAI la cald testul este pozitiv cu ser antiglobulinic (total) si cu ser monospecific anti-Ig. In AHAI la rece cu Atc. IgM diagnosticul se bazeaza pe demonstrarea fenomenului de aglutinare la rece si pe evidentierea Er.C'3d+ care subzista in sange, cu ajutorul testului Coombs direct cu ser anticomplement. Atc. la rece de tip IgG se evidentiaza prin testul Donath-Landsteiner; serul bolnavului, C' si eritrocite normale incubate impreuna la gheata timp de 60 minute. Dupa incalzirea probei la 370C apare brusc hemoliza. Datorita acestui comportament in 2 timpi acesti auto-Atc. au fost denumiti si 'hemolizine bifazice'.

AHAI pot fi boli idiopatice sau secundare. Formele secundare apar asociate in general, cu infectii, colagenoze sau boli limfoproliferative maligne (limfoame, leucemie limfatica cronica, mielom multiplu.).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1846
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site