Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

BIOETICA - Statutul si drepturile embrionului

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Test grila cu raspunsuri corecte
EXEMPLE DE COMPRIMATE
IMUNITATEA GLANDEI MAMARE
ALIMENTATIA COPILULUI
GESTATIA: O RELATIE SPECIALA GAZDA-GREFA
PLEXUL SACRAL
Vindecarea de emotiile negative prin autoterapie
Tromboembolismul pulmonar - test grila
SERVICII DE MEDICINA MUNCII
HISTOLOGIE SI ULTRASTRUCTURA FOSE NAZALE SI SINUSURI


BIOETICA

Statutul si drepturile embrionului

Una din problemele fundamentale in bioetica este aceasta: este embrionul o persoana, si daca da, din ce moment incepe sa devina o persoana?
Orarul embrionar

Ontogeneza repeta filogeneza: pina la 30 de zile, un embrion uman seamana cu embrionul tuturor vertebratelor; are coada, branhii. Placenta are o fata materna si una fetala, o treime din celulele embrionului formeaza partea fetala a placentei. Embrionul nu are proprietati imunologice; pare miraculos ca organismul mamei nu respinge acest 'corp strain', care este non-self.

Ziua a 6-a: Are loc implantarea. Oul segmentat coboara in uter si are loc nidatia in peretele uterin.

Ziua a 14-a: Incepe formarea sistemului nervos. Este considerata o frontiera importanta, pentru ca de aici incolo celulele isi pierd echipotenta si incepe diferentierea lor. Pina in aceasta zi este autorizata si mentinerea embrionilor in vitro.

Ziua 18-25: Inima, disproportionat de mare, este deja formata si in jurul zilei a 22-a incepe sa bata. Embrionul este inca asemanator cu al celorlalte vertebrate (coada, branhii), se vad deja mugurii bratelor.

Ziua 28 (dupa unii): Incepe o oarecare sensibilitate. Embrionul are 7 mm.

Ziua 28-30: Embrionul are o mare sensibilitate la orice fel de infectie. In general, in primele doua luni orice factor de mediu care intervine agresiv poate da nastere malformatiilor.

Saptamina 6-7: Embrionul are 1 cm. Se formeaza degetele, apar ochii (fara pleoape); sistemul osos a depasit stadiul cartilaginos; incepe sa se formeze sistemul circulator. Persista coada; embrionul seamana cu un calut de mare.

Ziua 45: Activitatea nervoasa poate fi inregistrata electroencefalografic. Aceasta reprezinta o frontiera importanta, deoarece embrionul poate deja sa fie recunoscut ca embrion de primata (are cap, disproportionat de mare, git etc.) In religia iudaica, pina in aceasta zi este permis avortul.

Saptamina 9-10: Inchide si deschide gura, inghite, misca limba; are miscari pe care mama nu le poate inca percepe. Cintareste cit un ou de gaina.

Saptamina 11: Isi poate misca deja miinile si picioarele; isi suge degetul, face mina pumn. Lichidul amniotic este improspatat, pe tot parcursul sarcinii, la fiecare sase ore.

Saptamina 12: Se formeaza amprentele digitale, considerate ca marca de individualitate. Apare o pilozitate care dispare la nastere.

Saptamina 13: Se formeaza unghiile. Fatul simte durerea.

Luna a 5-a: inima poate fi ascultata cu stetoscopul (din ziua 140).

Luna a 6-a: Percepe sunete, lumina; doarme, se trezeste.

Trimestrul III: organele sunt formate. Este foarte mic si foarte susceptibil la daunele produse de alcool (sindromul alcoolismului fetal, in care dezvoltarea creierului este afectata; copiii se nasc cu retard mental identificabil la nastere).

Probleme bioetice:

Se nasc din conflictul care survine uneori intre interesul femeii, cel as societatii si cel al embrionului.

In secolul trecut, biserica a avut controverse doar cu privire la momentul in care embrionul poate fi socotit o persoana; problema teologica este: cind se insufleteste embrionul? Sau are suflet inca de la inceput?

In America exista unele drepturi ale fatului, in sensul ca acei copii care se nasc din mame care nu au respectat prescriptiile medicale din timpul sarcinii si au adus pe lume un handicapat pot da in judecata (prin reprezentanti legali) pe acele mame.

Chiuretajul este considerat barbar. In prezent se experimenteaza un anticonceptional care este un fel de stimulator al avortarii timpurii, deoarece impiedica nidatia. Tarile Lumii a Treia au nevoie urgenta, in mod deosebit, de metode simple si eficiente de contraceptie.

Cu exceptia a trei tari (Irlanda, America Latina si, inainte de 1996, Polonia), in celelalte avortul este legal. Asta in ciuda faptului ca in Franta, spre exemplu, dupa cel de-al doilea razboi mondial, se luase hotarirea executarii femeilor care incercau sa avorteze (din cauza faptului ca populatia tinara fusese decimata in razboi si se impunea o regenerare demografica urgenta, in ciuda saraciei).In orice tara, intreruperea sarcinii dupa virsta gestationala de trei luni este considerata crima. In Franta, embrionul este considerat persoana potentiala inca din momentul conceptiei. Doar 'potentiala' pentru ca: dintr-un embrion se pot desparti doi feti (nu are unicitate); o treime din celule formeaza placenta; se poate produce un avort spontan.

Recomandarile Uniunii Europene:

(doar recomandari deoarece fiecare tara are legislatia proprie):

- Sa se limiteze utilizarea industriala a embrionilor numai la scopuri terapeutice;

- se interzice clonarea si producerea de himere;

- se interzice ectogeneza (cresterea unui embrion in afara corpului matern pina la starea de autonomie);

- se interzice cercetarea si experimentarea asupra embrionilor umani (indiferent daca sunt viabili sau nu);

- se interzice crearea de gemeni monozigoti;

- se interzice implantarea unui embrion uman in organismul altei specii;

- se interzice mentinerea embrionului in vitro mai mult de 14 zile de la fertilizare.

Pozitia religiilor fata de avort:

Catolicismul

Este categoric impotriva avortului. Viata este sacra. Fiinta umana trebuie respectata si tratata ca o persoana inca din momentul conceptiei (contraargument: de ce nu se fac funeralii fetilor avortati?). Biserica catolica se mai impotriveste si diagnosticului prenatal si procreatiei asistata medical. Datorita regulilor impuse de catolicism, Italia este o tara care nu are legislatie bioetica.

Protestantismul

Este mai maleabil, recomanda prudenta si spirit critic. Accepta diagnosticul prenatal, dar numai in anumite scopuri (de exemplu, nu in scopul alegerii sexului viitorului copil). Accepta contraceptia. Accepta si procreatia asistata medical, ca lupta impotriva sterilitatii. Soarta embrionului este lasata in grija donorilor.

Iudaismul

Avortul este prohibit, este un pacat, o crima. Rabinul Frantei declara: 'Este interzis sa ucizi omul care este in om.' Totusi, in anumite cazuri, este permis avortul pina in ziua a 40-a. Procreatia asistata medical este permisa, dar nu cu donor anonim. Este interzisa folosirea mamelor de substitutie. Fertilizarea in vitro este permisa numai in cadrul cuplului.

Budismul

Nu impune sentinte. Recomanda compasiune atit pentru fiintele existente, cit si pentru cele care se vor naste. Embrionul este considerat fiinta pe cale de personalizare. Deoarece sunt adepti ai reincarnarii, permit fertilizarea in vitro, inseminarea artificiala si cu donor anonim.

Mahomedanismul

Permite avortul pina in ziua a 120-a. Permite diagnosticul prenatal, procreatia asistata medical este permisa si cu mama de substitutie, datorita poligamiei (se foloseste o alta sotie).

Ortodoxismul

Este mai tolerant decit catolicismul, desi considera, de asemenea, ca viata este sacra. Nu are declaratii ferme.

Juristii sunt de parere ca, daca un om este considerat persoana si atunci cind doarme, atunci si embrionul trebuie considerat persoana inca de la inceput.

Kant: 'Embrionul este numai ceea ce credem noi ca este.'

'Embrionul nu este o marfa perisabila pe care sa o congelezi si sa o decongelezi dupa bunul plac, nici un bun de consum care se vinde si se negociaza, nici un material experimental, nici un stoc de piese detasabile. Embrionul este de la inceput un membru al speciei noastre si trebuie protejat de orice exploatare.' (Lejeune, genetician francez)


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1884
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site