Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

GESTATIA: O RELATIE SPECIALA GAZDA-GREFA

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micGESTATIA: O RELATIE SPECIALA GAZDA-GREFAFetusii sunt la mamifere, grefonii semi-allogenici in raport cu mama care ii poarta. Fatul si componentele sale difera genetic fata de mama dar eliminarea fetusului are loc numai dupa trecerea termenului de gestatie, aspect care nu face altceva decat sa confirme existenta unei tolerante imune materno-fetale.

Prin tehnica transferului de embrioni s-a putut in prezent obtine nasteri in totalitate allogenice la organsimul maternal. Deasemeni, s-au transferat embrioni ai unei specii in uterul altei specii: de la zebra la iapa (zebra 46 cromozomi si calul 64 cromozomi). Tehnica mai poate fi utilizata pentru ameliorarea reproductiei la anumite specii si pentru salvarea speciilor pe cale de disparitie.

Aceste transfere heterospecifice sunt imunologic acceptate, asa cum este un zigot normal, semiallogenic. Este prin urmare incalcat principiul discriminarii selfului de non-self.

Totusi toleranta imunologica a produsilor de conceptie este proprie numai gestatiei, intrucat transplantele cu alte tesuturi efectuate la femelele gestante sunt in mod frecvent respinse.

1. Imunitatea materno-embrionara

Cercetarile efectuate cu ajutorul microscopului electronic, au aratat ca celulele trofoblastului sunt inconjurate de un strat amorf de natura mucoproteica care mascheaza antigenii. Aceasta bariera nu permite expunerea antigenelor intre trofoblast si organismul matern, asigurand din punct de vedere imunologic, fixarea grefonului semiallogenic.

O mare proportie de celule ale trofoblastului prezinta rezistenta la liza, fie de origine celulara, fie dependenta de anticorpi. Mecanismul acestei rezistente constitutionale este inca putin cunoscuta.

Mentinerea gestatiei in primele stadii de dezvoltare embrionara se explica prin actiunea a doua tipuri de semnale embrionare, primul fiind in legatura cu activitatea antiluteolitica a embrionului, si al doilea cu activitatea luteotropa a acestuia.

Primul semnal embrionar, a fost numit trofoblastina si are efect de inhibare a actiunii PGF 2 alfa printru-un mecanism local.

Ea este sintetizata de trofoblast incepand cu ziua a 8-a de gestatie, titrul semnalului diminuand dupa ziua a 16-a la oaie si a 20-a la vaca. Trofoblastina prezinta o mare analogie structurala cu alfa-interferonul, lucru care explica proprietatile antivirale si antiproliferative ale trofoblastinei.

Al doilea semnal embrionar este reprezentat de PGE, care exercita o actiune luteotropa, marind sinteza de progesteron.

Oprirea inductiei acestor semnale are loc in momentul contactului intre celulele trofoblastului si epiteliului uterin maternal legat de procesul de nidatie- inplantare.

2. Imunotoleranta materno-fetala

In imunotoleranta materno-fetala intervin doua categorii de mecanisme: mecanisme regulatoare sistemice si mecanisme regulatoare locale.

a) Mecanisme regulatoare sistemice

Mecanismele sistemice care intervin in urma instalarii starii de gestatie sunt:

Ø      aparitia unor Atc. blocanti si necitotoxici din clasa IgG4 in serul matern fata de Atg. de histocompatibilitate ale fatului, si a limfocitelor T supresoare, sugerata de inhibitia reactiei de limfocitotoxicitate a mamei vis-a-vis de produsul de conceptie cu ajutorul serului matern;
Ø      rolul posibil a unor factori serici imunosupresori neoanticorpici (alfafetoproteine) care sunt elaborati in cursul gestatiei;

b) Mecanisme regulatoare locale

Majoritatea autorilor atribuie actualmente un rol cheie mecanismelor regulatoare locale dintre care semnalam urmatoarele:

Ø      anti-IL2 secretata de deciduala si placenta care blocheaza exprimarea receptorilor IL2 pe limfocitele T;

Ø      prezenta unui factor chimiotactic si diferentiar al celulelor deciduale secretat de placenta;

Ø      secretia placentara a unor proteine inhibante ale celulelor K si NK;

Ø      rezistenta celulelor placentare la liza dependenta de anticorpi si complement;

Ø      existenta unui imunodepresor alfa-2 macroglobulina care serveste la mentinerea gestatiei si care in iminenta grava de avort este scazut;

Ø      uromodulina, prezenta in cantitate mare in urina femelei gestante si care se comporta ca un antagonist a IL-1;

Ø      EPF - Early Pregnancy Factor-, un factor care inhiba formarea rozetelor E la limfocite;

Ø      rolul de bariera protectoare al placentei fata de Atc. si celulele maternale;

Ø      celulele placentei sunt invelite cu o cantitate mare de glicocalix care mascheaza Atg. de histocompatibilitate.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1258
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved