Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

EPIDEMIOLOGIA DZ SI A COMPLICATIILOR CRONICE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Nevoia de apa a sportivului
Medicatia endocrino-metabolica
Bazele biochimice ale imunitatii umorale
Crioglobulinemiile
CONVULSIILE - Tabloul crizei tipice
SINDROAMELE LIMFOPROLIFERATIVE CRONICE
MEDICATIA PREOPERATORIE
Nefroblastomul (tumora Wilms)
Sten mitrala
MASTECTOMII RADICALE - CHIRURGIE


Epidemiologia dz si a complicatiilor cronice

Exista in lume la ora actuala peste 150 de milioane de persoane cu DZ si se prevede cresterea acestora la peste 300 de milioane in anul 2025,existand actual o pandemie a DZ. 10% dintre toti diabeticii au DZ tip 1, restul de 90% au DZ tip 2.DZ tip 1 este caracteristic virstelor tinere, dar poate sa apara la orice virsta.Se estimeaza ca numarul persoanelor cu DZ tip 1 sub 20 de ani este egal cu acela al persoanelor cu DZ tip 1 peste 20 de ani. DZ tip 2, cunoscut ca o boala a adultului, este in continua crestere, cu citeva particularitati in ultimii ani: in tarile dezvoltate, cazurile noi sunt reprezentate in mare parte de persoanele peste 65 de ani; in tarile in curs de dezvoltare, majoritatea cazurilor noi apar intre 45-65 de ani; in toate partile lumii a crescut numarul cazurilor noi de DZ tip 2 la copii si la adolescenti, crescand riscul complicatiilor cronice la varste tot mai mici.
Prevalenta DZ in lume este de 3-5% din populatie existand mari diferente de la o tara la alta, oscilind intre 16% (Papua Noua Guinee ) si 0,5% (Nigeria,Gambia)- dupa datele publicate de IDF ( International Diabetes Fede-ration) –2000. In anumite comunitati etnice restranse DZ atinge ca exceptie 40-50% din populatie, demonstrand importanta factorului genetic (40% aborigenii micronezieni, 50% indienii Pima )

In realitate,asa cum demonstreaza studiile epidemiologice, prevalenta DZ este mult mai mare, la fiecare caz de DZ diagnosticat, existand 1-2 cazuri nediagnosticate( Figura Nr.3 )

In Romania prevalenta DZ este de 3,2% , inscriindu-se printre tarile cu prevalenta scazuta a DZ.

Prevalenta DZ tip 1 este de 0,09%, cu mari diferente geografice, atingand cele mai mari valori in nordul Europei, inregistrandu-se in Finlanda 35,3 cazuri noi de DZ la 100000 de locuitori, comparativ cu 0,6 cazuri la 100000 locuitori in Coreea si Mexic.In Romania incidenta DZ tip I este de 3 cazuri la 100000/an.

Diabetul zaharat afecteaza 2-5% din femeile insarcinate.

Figura 3 Prevalenta DZ cunoscut si necunoscut raportat la grupele de varsta

(Procentul DZ nediagnosticat creste paralel cu varsta)

Principalele cauze care au dus la cresterea epidemica a DZ: imbatrinirea populatiei, renuntarea la miscare, alimentatia hipercalorica cu consum excesiv de grasimi alimentare, urbanizarea, westernizarea, realitati socio-economice. Obezitatea care este in continua crestere, este un factor de risc pentru aparitia DZ tip 2

Prevalenta pacientilor diabetici tratati cu insulina este insa de 18-20% din totalul pacientilor, intrucat 10% din pacientii inregistrati initial ca tip 2 devin insilino-dependenti sau insulinotratati

Figura 4. Prevalenta bolnavilor insulinodependenti,

insulinotratati si non insulinodependenti.

Nefropatia diabetica apare la 20% din pacienti dupa 15 ani de evolutie a DZ, la 30% dupa 25 ani, la 34% dupa 40 de ani de evolutie a D.Z., caracterizand , in primul rand ,DZ tip 1 si persoanele cu predispozitie genetica.Figura 5. Prevalenta microangiopatiei diabetice, corelata cu vechimea DZ

Retinopatia diabetica. Dupa 15 de ani de evolutie 90% din diabetici prezinta retinopatie “background”, iar dupa 40 de ani 55% prezinta retinopatie proliferativa .

Neuropatia diabetica. Dupa 25 de ani de evolutie 60% din diabetici prezinta neuropatie, mai frecventa in DZ tip 2.

Figura 6. Prevalenta neuropatiei diabetice functie de tipul DZ, corelata cu vechimea DZ.

Complicatiile macrovasculare:

Gangrena diabetica si amputatiile piciorului ating 7%o de diabetici/an, fiind de peste 60 de ori mai frecventa la diabetici comparativ cu nediabeticii.

Cardiopatia ischemica si boala cerebro-vasculara sunt de peste 2 ori mai frecvente la diabetici caracterizand, in primul rand, DZ tip 2 Aproximativ 80% din pacientii cu DZ tip 2 mor prin complicatii cardio-vasculare.

Mortalitatea in D.Z.

Este dificil de calculat. Durata medie de supravietuire a pacientilor diabetici este cu 10 ani mai mica decat a nediabeticilor. Daca inainte de des-coperirea insulinei majoritatea deceselor surveneau in coma diabetica cetoa-cidozica si foarte putine datorita complicatiilor cronice,dupa 1921 au scazut progresiv decesele datorate complicatiilor acute, paralel cu cresterea deceselor prin complicatii cronice.80% din pacientii cu DZ tip 2 mor datorita afectiunilor cardio-vasculare.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1103
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site