Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

NURSING - STUDIU CAZ CLINIC

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micNURSING - STUDIU CAZ CLINIC

Nursingul este diagnosticul si tratamentul raspunsului uman la problemele actuale sau potentiale de sanatateCAPITOLUL I.

PROCESUL DE NURSING

Notiuni introductive.

Procesul de nursing este rezolvarea problemei pe baza unui plan - cadru de acordare a ingrijirilor atat pacientului, cat si familiilor, grupurilor sau comunitatii. Este un proces organizat si planificat, o metoda rationala de planificare si promovare a interventiilor individualizate in scopul obtinerii unei mai bune stari de sanatate.

Procesul de nursing este

Un mod de a gandi ca nursa

Modalitate dea corela activitatile ce conduc la ingrijiri competente de nursing

Un ciclu dinamic

Orientare stiintifica de abordare a problemei de ingrijire

Etapele procesului de nursing:

Culegerea datelor - Aprecierea. Cuprinde:

colectarea datelor

validarea datelor

organizarea datelor

stabilirea profilului de sanatate

Stabilirea problemei pentru formularea diagnosticului de nursing

analiza si interpretarea datelor

identificarea problemelor

enuntul diagnosticului de nursing

Planificarea ingrijirilor

stabilirea prioritatilor

stabilirea obiectivelor

alegerea strategiilor

Implementarea. Cuprinde:

culegerea de date noi

efectuarea interventiilor

Evaluarea

stabilirea criteriilor de evaluare

evaluarea atingerilor obiectivelor

identificarea factorilor care afecteaza atingerea obiectivelor

Procesul de nursing are urmatoarele avantaje , beneficii pentru:

- cel care ofera asistenta medicala (asistentul medical):

permite luarea deciziilor

evidentiaza legalitatea actiunilor

creste profesionalismul

creste responsabilitatea, competenta

posibilitatea de a cistiga incredere

da satisfactie muncii

- cel care primeste ingrijiri (pacientul):

participarea pacientului la propria ingrijire si sa se preocupe de obtinerea unei mai bune stari de sanatate

beneficiaza de ingrijiri de calitate in functie de nevoi

continuitate in ingrijiri

CAPITOLUL II.

CALITATILE VIETI IN MEDICINA

Calitatea vietii este data de perceptiile indivizilor asupra situatilor lor sociale, in contextul sistemelor de valori culturale in care traiesc si in dependenta de propriile trebuinte, standarde si aspiratii (OMS, 1998). Mai specific, prin calitatea vietii in medicina se intelege bunastarea fizica, psihica si sociala, precum si capacitatea pacientilor de a-si indeplini sarcinile obisnuite, in existenta lor cotidiana. O definitie utilitarista este propusa de Revicki & Kaplan (1993): calitatea vietii reflecta preferintele pentru anumite stari ale sanatatii ce permit ameliorari ale morbiditatii si mortalitatii. Este vorba de urmatoarele dimensiuni ale calitatii vietii:

Bunastarea emotionala sau psihica, ilustrata prin indicatori precum: fericirea, multumirea de sine, sentimentul identitatii personale, evitarea stresului excesiv, stima de sine (self-esteem), bogatia vietii spirituale, sentimentul de siguranta.

Relatiile interpersonale, ilustrate prin indicatori precum: a te bucura de intimitate, afectiune, prieteni si prietenii, contacte sociale, suport social.

Bunastarea materiala, ilustrata prin indicatori precum: proprietate, siguranta locului de munca, venituri adecvate, hrana potrivita, loc de munca, posesie de bunuri (mobile - imobile), locuinte, status social.

Afirmarea personala, care insemna: competenta profesionala, promovare profesionala, activitati intelectuale captivante, abilitati/deprinderi profesionale solide, implinire profesionala, niveluri de educatie adecvat profesiei.

Bunastarea fizica, concretizata in sanatate, mobilitate fizica, alimentatie adecvata, disponibilitatea timpului liber, asigurarea asistentei medicale de buna calitate, asigurari de sanatate, activitati preferate interesante in timpul liber, forma fizica optima sau fitness, concretizata in cei patru S, Strenght - forta fizica, Stamina - vigoare sau rezistenta fizica, Suppleness - suplete fizica si Skills - indemanare sau abilitate fizica.

Independenta, care insemna autonomie in viata, posibilitatea de a face alegeri personale, capacitatea de a lua decizii, autocontrolul personal, prezenta unor valori si scopuri clar definite, auto-conducerea in viata.

Integrarea sociala, care se refera la prezenta unui status si rol social, acceptarea in diferite grupuri sociale, accesibilitatea suportului social, climat de munca stimulativ, participarea la activitati comunitare, activitatea in organizatii ne guvernamentale, apartenenta la o comunitatea spiritual-religioasa.

Asigurarea drepturilor fundamentale ale omului, cum sunt: dreptul la vot, dreptul la proprietate, la intimitate, accesul la invatatura si cultura, dreptul la un proces rapid si echitabil etc. In contextul activitatii din domeniul medical, se impune gasirea unor criterii operationale pentru masurarea calitatii vietii pacientilor.

Printre modelele existente, se pot aminti: modulul celor 14 nevoi fundamentale ale pacientului, sistematizate de Virginia Henderson (Henderson, 1996, 1977) si cele12 activitati cotidiene Roper Nancy (1990) esentiale pentru un pacient (mentinerea unui mediu de viata sigur si sanatos, comunicarea cu semenii, respiratia, hrana si bautura / satisfacerea minimului de hrana si apa, eliminarea excretiilor, imbracarea si curatenia corporala, controlul temperaturii corporale, mobilitatea corporala, munca si jocul, exprimarea sexualitatii, somnul, moartea/decesul).

CAPITOLUL III.

CAZ CLINIC

Date generale despre pacient.

Nume Prenume: M. F.

Varsta: 44 ani

Sex: feminin

Starea civila: casatorita, are un baiat de 20 ani

Obisnuinte: fumeaza 6-8 tigari pe zi, cafea consuma 2-3/ zi

Nu este alergica la nici un medicament

Nu are proteze

Grupa sanguina: A II, Rh +,

Antecedente personale: menarha la 14 ani, ciclu cu flux normal, 1 sarcina, 6 avorturi, sarcina extrauterina operata, gastrita.

Diagnostic de internare: Neoplasm de col uterin stadiul IB, confirmat prin examen clinic si examenul histopatologic, la care se evidentiaza un carcinom epidermoid cu celule mari cheratinizate.

Inaintea operatiei pacienta este supusa unei tratament radioterapic prin aplicarea de Curieterapie uterovaginala.

Inaintea interventiei chirurgicale pacienta este supusa unor examinari paraclinice.

Interventia consta prin: Histerectomie abdominala radicala cu anexectomie bilaterala.

APLICAREA PROCESULUI DE NURSING

Culegerea datelor privind satisfacerea celor 14 nevoi fundamentale

Nevoia de a respira si a avea o buna circulatie

Pacienta prezinta cai respiratorii superioare libere si integre, toracele este normal conformat, sonoritate pulmonara, murmur vezicular, respiratie normala, ampla, cu o frecventa de 18 respiratii/ minut. Mucoasa respiratorie este umeda cu secretii reduse.

Zgomote cardiace egale, ritmice, bine batute, 75 pulsatii/ minut, tensiunea arteriala este de: TA=130/80 mmHg.

Tegumentele sunt calde, prezinta o coloratie roza.

Nevoia de a se hidrata si a se alimenta

Bolnava serveste mesele , de obicei cu un orar regulat. Prezinta mucoase de culoare roza, fara ulceratii, gingiile sunt aderente la dinti. Masticatia este usoara, digestia lenta si nestingherita.

Ii plac prajiturile, fursecurile si portocalele, consuma zilnic aproape 1800-2000 ml lichide, prin consum de cafea, supe, apa minerala, etc.

Pacienta are o greutate de 70 kg, la o inaltime de 1,62 m

Nevoia de a elimina

Pacienta prezinta mictiuni spontane nedureroase cu o frecventa de 3-4 /zi, avind culoare galbena cu aspect clar-transparent si o diureza de 1300-1400 ml pe 24 de ore.

Tranzitul intestinal este normal.

Nevoia de a se misca si a avea o buna postura

Pacienta este o fire linistita, prezinta o coordonare armonioasa a miscarilor, este o persoana politicoasa, ii place sa vorbeasca mult.

Dupa operatie este a dinamica, se simte mai slabita, nu are forta fizica totala, sta in pat mai mult si citeste. Refuza sa se ridice din pat , singura , din cauza fricii de a nu cade

Nevoia de a se odihni si a dormi

Pacienta doarme bine, somnul este odihnitor, problema este ca adoarme greu. Are un somn zilnic de 6-7 ore. Problema este ca si in spital adoarme mai greu, acuzind semne de iritabilitate.

Nevoia de a se imbraca si a se dezbraca

Pacienta afirma ca ii place sa poarte vestimentatie eleganta, se machiaza. Se imbraca adecvat mediului ambiant si al mediului social. In spital are vestimentatie proprie.

Nevoia de a fi curat, ingrijit, de a proteja tegumentele si mucoasele.

Este o persoana curata , ingrijita, face dus zilnic, este foarte preocupate de aspectul ei fizic. Pielea este curata , unghiile sunt curate.

Nevoia de a mentine temperatura corpului in limite normale

Pacienta prezinta tegumente caldute cu transpiratii minime. Afirma ca ii place anotimpul vara. Temperatura ei normala se incadreaza intre valorile 36,2 - 36,9 .

Nevoia de a evita pericolele

Se adapteaza mediului in care traieste si lucreaza, stie sa evite pe cat posibil situatiile conflictuale ce pot surveni. Se adapteaza usor unor situatii noi.

Despre starea sa actuala de sanatate, despre boala ei cunoaste putin, este ingrijorata si vrea sa stie la ce se poate astepta.

Nevoia de a comunica

Doamna G. F. Este o persoana usor sociabila, vorbeste cu placere despre ea, despre familia ei, despre locul ei de munca. Ii place va vorbeasca despre Marea Neagra, orasul Constanta fiind orasul ei natal.

Nevoia de a actiona conform propriilor convingeri si valori, de a practica religia

Nu se lasa asa de usor convinsa in luarea unor decizii.

Este de religie ortodoxa, este o persoana cu frica lui Dumnezeu. Se roaga zilnic pentru sanatatea ei si a familiei sale. Doreste mult sa se vindece.

Nevoia de a fi preocupat in vederea realizarii

Afirmativ din spusele ei releva ca este multumita de ceea ce a realizat pina la momentul respectiv in viata ei. Doreste ca cit mai repede posibil sa poata pleca acasa sa se intilneasca cu familia.

Nevoia de a se recrea

Ii plac emisiunile informative la TV, dintre telenovele are putine preferinte. Stie sa gateasca bine. Urmareste cu nerabdare emisiunea "Dansez pentru tine".

Nevoia de a invata cum sa-ti pastrezi sanatatea

Pacienta se intereseaza de boala ei, se adreseaza cu incredere, pentru informatii personalului medical care se ocupa de ingrijirea sa.

Culegerea datelor cuprinde date pre si post operator, datele sunt obtinute direct de la pacienta prin intermediul unui dialog, efectuat in ziua 3 postoperator.

In urma culegeri datelor chiar din ziua internarii, am stabilit urmatoarele nevoi alterate:

Nevoia de a se odihni si a dormi

Nevoia de a se misca si a avea o buna postura

Nevoia de a se hidrata si a se alimenta

Nevoia de a fi curat, ingrijit, de a proteja tegumentele si mucoasele.

S-au gasit urmatoarele probleme de dependenta:

Incomoditate, disconfort

Durere

Alterarea tegumentelor si a fanerelor

Gastrita - greata, varsaturi, dureri localizate epigastric

Refuz de a se mobiliza

Planul de nursing

Este etapa finala a procesului de nursing. Constituie un ghid care organizeaza informatiile despre starea de sanatate a pacientului si a actiunilor asistentei acordate.

Are ca si scop:

q       Orientarea spre ingrijiri individualizate

q       Promovarea continuitatii ingrijirilor

q       Evaluarea activitatii asistentei

Nr. crt.

Problema identificata

Obiective

Interventii

Evaluare

Disconfort

- Pacienta sa beneficieze de un confort psihic si fizic adecvat.

Interventii autonome

- se asigura conditii de microclimat (lumina de veghe, salon aerisit, etc.)

- se discuta cu pacienta in vederea identificarii cauzelor, creand astfel o senzatie de bine pacientei

- se faciliteaza contactul cu alte paciente avind acelasi diagnostic si cu membrii familiei

Interventii delegate

- administrez tratamentul prescris de medic, anxiolitice (alprazolam) tablete, sedative (midazolam) injectabil.

- Pacienta este linistita in cursul zilei.

- Dupa 5 zile post operator se sisteaza administrarea de sedative i.m. .

- Adoarme linistit, repede, are un somn odihnitor.

Durere

- Pacienta sa resimta scaderea intensitatii dureri in urmatoarele 1-2 zile .

Interventii autonome

se incurajeaza pacienta in descrierea durerii si sa sesiseze momentul de remisei sau de exacerbare

se manifeste totodata intelegere fata de suferinta pacientei

- asigur confortul pacientei prin asezarea ei intr-o pozitie confortabila , pozitie antalgica care sa nu deranjeze operatia

Interventii delegate

- administrez medicatia prescrisa cu respectarea orarului si a dozei prescrise, medicatie antalgica (Tramadol, Algifen - metamizol) pe cale injectabila

- Pacienta declara ameliorarea durerii in decursul a 24 de ore.

Nr. crt.

Problema identificata

Obiective

Interventii

Evaluare

- Pacienta sa nu acuze dureri la mobilizare in vederea efectuari unor necesitati fiziologice.

Interventii autonome

- explic pacientei ca durerea este temporara si cer putina rabdare, curaj si intelegere din partea ei

- pentru asigurarea confortului este rugata sa sustine locul inciziei chirurgicale in timpul tusei, a exercitiilor respiratorii efectuate sau la ridicarea din pat

- aplic metode de stimulare locala, cutanate, prin aplicarea de agenti fizici local (gheata).

- Pacienta nu acuza dureri locale in urmatoarele 2-3 zile.

Alterarea tegumentelor si a fanerelor

- Pacienta sa prezinte tegumente intacte si plaga chirurgicala sa fie curata.

- Pacienta sa fie capabila sa efectueze ingrijiri personale, igiena personala.

- Pacienta sa nu prezinte complicatii cutanate, urinare.

Interventii autonome

- pansez plaga chirurgicala in conditii de asepsie

- aplic comprese sterile pe plaga

- ajut pacienta in efectuarea igienei personale

- incurajez pacienta in progresele obtinute

- golesc zilnic, la nevoie punga colectoare de la cateterizarea vezicala, notez cantitatea urinei in foaia de observatie a pacientei, la fel si aspectul, cantitatea zilnica este de 500- 800 ml in primele 2 zile

Interventii autonome

ajut pacienta in vederea recoltarii urinii, se cere colaborarea ei

ajut pacienta in efectuarea toaletei in vederea asigurari unui grad de igiena riguros atit local cit si general

- Plaga chirurgicala este curata, nu prezinta semne de focar infectios

- Pacienta efectueaza singur igiena personala dupa 2-3 zile

- Pacienta nu prezinta complicatii.

Nr. crt.

Problema identificata

Obiective

Interventii

Evaluare

- Pacienta sa prezinte o stare de echilibru fizic si psihic.

Interventii autonome

- asigurarea unei atmosfere placute , se cere acceptul pacientei in vederea efectuarii oricarei tehnici de ingrijire

se explica necesitatea tubului de dren si a altor manopere efectuate

- ajut pacientul in alimentatia sa explicind rolul alimentatiei sanatoase in vindecarea boli, asigurind o reechilibrare hidroelectrolitica normala, bogata in minerale si vitamine

Interventii delegate

- la indicatia medicul se face reechilibrarea hidroelectrolitica a pacientei pe cale parenterala (i. v.), in primele doua zile dupa operatie. Astfel se monteaza perfuzii glucozate  cu adaugare de vitamine si in mod preventiv antibiotice

- Pacienta prezinta o stare de echilibru fizic si psihic dupa efectuarea interventiilor propuse.

Refuz de a se mobiliza

- Pacienta sa se mobilizeze cat mai repede posibil.

- Pacienta sa fie capabila sa faca plimbari, singura in salon.

Interventii autonome

- ajut pacienta la schimbarea pozitiei in pat

- masez usor regiunile predispuse la escare

- efectuez exercitii active si pasive la nivelul articulatiilor

- incurajez pacienta sa se ridice la marginea patului, si sa faca citeva pasi

Interventii autonome

- explic pacientei necesitatea mobilizari

- invat pacienta cum sa tuseasca, sa protejeze cu mina plaga

- ajut pacienta sa se ridice din pat si sa efectueze citiva pasi

- Pacienta se ridica singura la marginea patului.

- Pacienta se plimba singura in salon la un interval de 2-3 zile de la stabilirea interventiilor.

Nr. crt.

Problema identificata

Obiective

Interventii

Evaluare

- incurajez pacienta in progresele facute

Interventii delegate

- pacienta va primi antalgice, la nevoie

Gastrita - varsaturi, greturi, dureri retrosternale

- Diminuarea simptomatologiei.

- Respectarea dietei prescrise.

Interventii autonome

- se instituie regim alimentar

- se recomanda mese mici la intervale scurte

- asigurarea unei atmosfere calme in timpul serviri meselor

- pacientul va fi informa t de nesesitatea respecteri regimului si a  medicatiei prescrise

- sustin fruntea pacientului in timpul varsaturilor

- educatie pentru sanatate

Interventii delegate

- sa efectuat bariupasaj inaintea operatiei

- administrez medicatia indicata de medic, antiacide, inhibitori ai enzimei protonice antisecretolitice, pansamente gastrice, antiemetice,  etc.

- Pacienta nu mai prezinta dureri abdominale, greturi, arsuri retrosternale.

- Respecta cu strictete regimul dietetic indicat.

BIBLIOGRAFIE

LUCRETIA TITIRCA: TEHNICI DE EVALUARE SI INGRIJIRI ACORDATE DE ASISTENTII MEDICALI - Editura Viata Medicala Romaneasca

LUCRETIA TITIRCA: GHID DE NURSING - Editura Viata Medicala Romaneasca

GEORGETA BALTA: TEHNICI DE INGRIJIRE GENERALA A BOLNAVILOR - Editura didactica si pedagogica, Bucuresti

C. MOZES: TEHNICA INGRIJIRI BOLNAVULUI - Editura Medicala, BucurestiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 24029
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved