Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

RETINA

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INTOXICATIA CU PLANTE CE CONTIN ALCALOIZI HETEROCICLICI CU NUCLEU DE TIP STRICNINIC SI FIZOSTRICNINIC
PROCEDURI OBLIGATORII DE LUCRU IN DISPECERATUL MEDICAL
RADIOLOGIA INTERVENTIONALA
EMBOLIA
Kinetoterapia respiratorie
MODELAREA MACHETEI
DEFINITIA IMUNITATII SI CLASIFICAREA STARILOR DE IMUNITATE
Formele clinice de Schizofrenie
DIAGNOSTICUL SARCINII
Managementul si organizarea servicilor de sanatate


RETINA

Retina este membrana interna a ochiului si cuprinde elementele fotosensibile, care sint impre­sionate de undele luminoase. Reprezinta deci for­matiunea cea mai importanta din punct de vedere functional, fiindca la nivelul ei excitatia luminoasa este receptionata si transformata in influx nervos, care este condus pe urma in centrii nervosi, unde el devine senzatie optica.
Din punct de vedere macroscopic, retina, ca si celelalte doua membrane, are forma unei sfere goale, prezentind in consecinta o suprafata exteri­oara si una interioara. Cea exterioara vine in raport cu membrana vasculara (tunica vasculosa bulbi), iar cea interioara cu corpul vitros. Retina nu are un orificiu posterior ca sclera si coroida, fiindca nervul optic care perforeaza acestea din urma provine chiar din retina. in schimb, are un orificiu anterior, care se afla la nivelul orificiului pupilar. La nivelul lui se continua, in cursul pri­melor faze ale dezvoltarii ochiului, membrana pigmentara cu cea retiniana.

Retina, ca si membrana vasculara pe care se muleaza, se imparte in trei portiuni. Cea mai mare parte a ei, care se intinde inapoia orei serrata, constituie retina propriu-zisa sau partea optica a retinei (pars optica retinae). Fragmentul care aco­pera zona ciliara se numeste retina ciliara (pars ciliaris retinae), iar cel de pe fata posterioara a irisului, retina iridiana (pars iridica retinae).

Portiunea optica a retinei are un strat extern de celule pigmentare, puternic colorate in brun-inchis. in rest, pe viu, membrana este perfect transparenta si incolora. Doar vasele se vad cu claritate in grosimea ei. La ochii tinuti in intu­neric, retina are o coloratie rosietica, datorita unui pigment continut in grosimea ei — purpura reti­niana sau rodopsina.

Retina este perfect intinsa, prezentindu-se ca un segment de sfera neteda pe ambele fete. Acest lucru reprezinta o conditie esentiala pentru o ve­dere normala. Neregularitatile, plicile retinei sur­venite in diferite stari patologice, tulbura mult vazul, dind nastere la imagini cu contururi defor­mate.

La nivelul extremitatii posterioare a globului ocular, suprafata interioara a retinei prezinta doua formatiuni importante, al caror aspect difera de restul retinei. Aceste doua formatiuni sint: pata galbena si papila nervului optic.Papila nervului optic (discus n. optici) * repre­zinta zona unde fibrele nervului optic, iau nastere din retina, parasesc globul ocular, pentru ca im­bracate cu o teaca de mielina, sa formeze nervul optic. Papila ne apare ca o formatiune rotunda sau usor eliptica, cu marele ax vertical, avind un diametru in medie de 1,7 mm. Are o coloratie alba-galbuie, datorita tecilor de mielina ale ner­vului optic, care incep de la acest nivel. Peste cu­loarea fundamentala se adauga o nuanta rosiatica, datorita retelei capilare a nervului. in mijloc, pa­pila este deprimata, prezentind o foseta (excavatio papillae). Foseta rezulta din faptul ca fibrele ner­voase, care in retina au un traiect orizontal, la intrarea in nervul optic descriu o serie de anse, iar ansele periferice sint mai puternic curbate decit cele centrale.

Papila se gaseste intr-un punct situat la apro­ximativ 4 mm medial si 1 mm deasupra polului posterior al globului ocular. in regiunea acestui pol, corespunzind aproape axului optic al ochiu­lui, se afla o alta formatiune importanta a retinei: pata galbena sau macula. Macula are o coloratie galbena, datorita unui pigment de aceeasi culoare, si este de forma ovala, cu diametrul cel mare transversal. Dimensiunile ei sint de 2—3 mm pe 1 —1,5 mm.

Pata galbena este deprimata in centru, unde exista o foseta mica, punctiforma, numita foseta centrala (fovea centralis), locul celei mai perfecte vederi clare. in acest loc se concentreaza razele luminoase venite din zona mediului exterior, asu­pra careia ne fixam privirea la un moment dat.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1054
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site