Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Tulburarile metabolismului lipidelor complexe

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micTulburarile metabolismului lipidelor complexe

Constituie un grup de tulburari metabolice cu exprimare redusa la animale, fiind descrise amanuntit, cu evidentierea unai importante patologice bine reliefate, la om.In aceasta categorie intra entitati patologice precum:

-lipidoza sulfatidica, respectiv deficitul de aril sulfataza, care induce acumularea de sulfatide in tesutul nervos (Altzheimer);

-lipidoza glucocerebrozidica, deficit de glucocerebrosidaza, induce acumularea de glucocerebrozide in tesutul nervos (Sankher);

-deficit de sfingomielinaza, deficit de sfingomielinaza, induce acumularea de sfingomieline in tesutul nervos, splina etc. (Niemann Pick);

O categorie aparte de lipide complexe, cu implicatii majore in sanatatea omului, o reprezinta colesterolul. Colesterolul intra in categoria steridelor si are roluri majore in organism, precum:

-component constitutiv al membranelor celulare, pozitiei care asigura in plan functional implicarea in:

-asigurarea permeabilitatii membranelor celulare;

-stabilizarea potentialului de membrana;

-materie prima in biosinteza hormonilor steroizi.

-component al lipoproteinelor, entitati biochimice cu origine hepatica, implicate in transportul pe cale sanguina a lipidelor.

Lipoproteinele contin fosfolipide, trigliceride, colesterol si proteine, in proportii diferite. Compozitia specifica a lipoproteinelor, confera acestora proprietati hidrofile si face posibila transportul lipidelor pe cale sanguina.

Din categoria lipoproteinelor, se desprind, cu importanta patogena (aterogena) marcanta: lipoproteinele cu densitate foarte mica (VLDL, foarte bogate in trigliceride) si  lipoproteinele cu densitate mica (LDL, foarte bogate in colesterol). VLDL are rolul de a transporta trigliceride si colesterolul, de la ficat catre tesuturile periferice (adipos). Consecutiv livrarii periferice a trigliceridelor si colesterolului, VLDL se transforma in LDL. Rezulta ca LDL este un reziduu al acestui proces, care este reutilizat, la nivel hepatic, in sensul reconstruirii de VLDL. Nivelurile crescute de LDL indica o depunere intensa de colesterol si trigliceride la nivel periferic.

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL, foarte bogete in proteine), au implicatii antiaterogene, actionand prin preluarea de la nivel periferic a trigliceridelor si colesterolului, in sensul transportarii acestora catre ficat.

Organismul isi procura colesterolul, indispensabili biosintezei lipidelor proprii din doua surse:

-hrana, care furnizeaza colesterol esterificat (colesterol exogen), care este digerat sub influenta colesterolesterazei pancreatice in colesterol si acizi grasi;

-biosinteaza, la nivel hepatic[1] a colesterolului, folosind ca materie prima acizii grasi.

Prezenta in sange a unor cantiti crescute de colesterol indica hipercolesterolemia. Hipercolesterolemia poate fi:

-secundara unor tulburari, care se caracterizeaza prin intensificarea proceselor lipolitice, precum: diabetul zaharat, inanitie, hipertiroidism;
-primara (esentiala)

Hipercolesterolemia primara, descrisa la om, este cauzata de un deficit al mecanismelor hepatice de recaptare a LDL, in scopul reutilizarii acestuia prin reconstituirea VLDL. Acest deficit este cauzat de o deficienta ereditara, caracterizata printr-un numar redus de receptori plasmalemici specifici LDL, indispensabili recuperarii acestora. Aceasta conjunctura conduce la:

-producerea continua de VLDL;

-pe fondul unei nerecuperari conscutive a LDL sanguin.

Consecinta este cresterea dramatica a concentratiei sanguine de LDL si implicit de colesterol, deci hipercolesterolemie.

Hipercolesterolemia are implicatii patologice, cu manifestare la nivel vascular (arterial), precum:

-incarcarea cu colesterol a membranelor celulelor endoteliale (ateroscleroza), fapt care confera rigiditate acestor structuri si predispozitia la microleziuni, sub actiunea unor factori mecanici (de flux sanguin);

-retractia celulelor endoteliale si cresterea permeabilitatii endoteliului vascular;

-transferul, in spatiul interstitial a LDL (bogate in colesterol) si acumularea acestora (ateromatoza) sub forma de placi ateromatoase (depozite de colesterol), care diminueaza lumenul vascular si induce ischemie (cardiopatie ischemica, nefroangioscleroza si ischemie periferica)

-activarea macrofagelor tisulare, cu eliberarea de citokine si factori de crestere, care determina hipertrofia tunicii musculare vasculare, factor agravant al suferintei locale.

Aceste manifestari conduc la :

-amplificarea rigiditatii pèretilor arteriali;

-cresterea presiunii arteriale;

-scaderea rezistentei mecanice a peretilor vasculari;

-ruperi vasculare (hemoragii);

-tromboze;

-embolii, ischemii si infarcte.Dar și in toate celelalte țesuturi, in cantitați mici.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1376
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved