Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

VACCINURI VII ATENUATE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Tulburǎrile somnului
Corpi straini nazali
Kinetoterapia respiratorie
Retentia acuta de urina
Insulina semnalizeaza hiperglicemia
CEMENT
TRICHINOZA
Glandele endocrine - Sistemul neuro-endocrin difuz
MANAGEMENTUL CABINETULUI DENTAR
ESTE TIMPUL SA DECIZI CEEA CE IN MOD REAL ESTE IMPORTANT PENTRU TINE, SI SA SPUI NU I N REST


VACCINURI VII ATENUATE
Vaccinurile vii atenuate constau din suspensii de bacterii sau virusuri vii, dar cu virulenta atenuata in asa fel incat sa nu mai poata determina boala la animale, dar sa ramana capabile sa initieze o infectie inaparenta, imunogena.

Prin urmare, vaccinurile vii sunt produse care contin corpi microbieni viabili dar slab virulenti si care administrate la animale intr-o singura injectie, determina o imunitate solida, comparabila acelei consecutive trecerii prin boala, fara a fi provocat insa, decat cel mult semne minime de boala.

Indiferent de locul inocularii, agentul infectios din vaccinul viu atenuat nu ramane localizat, ci se raspandeste in organism, patrunzand si multiplicandu-se in aceleasi tesuturi in care se localizeaza si in cazul infectiei naturale. Singura deosebire fata de agentul patogen virulent este aceea ca, infectand un numar mai mic de celule sensibile si multiplicandu-se lent, agentul infectios din vaccin nu declanseaza o boala clinica, ci numai o infectie de forma atenuata, care este insa insotita de modificarile umorale si de reactivitate, necesare pentru stari de imunitate.

Conditia cea mai importanta in prepararea vaccinului viu este aceea ca, atenuarea virulentei agentilor patogeni sa fie stabila si ireversibila, pentru ca vaccinurile sa nu dauneze animalelor si sa nu creeze focare noi de infectie in colectivitate.

Atenuarea bacteriilor poate fi uneori corelata cu unele modificari ale caracterelor morfologice si culturale ale germenilor (aparitia de variante S sau R). Exemple de boli bacteriene `n care se folosesc tulpini atenuate la prepararea vaccinurilor: antrax – tulpina 1190 R ( apatogena, acapsulogena, sporogena si edematogena); rujet – tulpina VR2 (este o tulpina de tip N, atenuata `n mod natural, total apatogena pentru porc, dar la om poate produce uneori erizipeloid); tuberculoza – BCG (bacil Calmette- Guerin, obtinut prin pasaje succesive pe mediu cu bila-cartof biliat- a tulpinii de origine bovina “lait Nocard”, timp de 11 ani, prin efectuarea a 198 pasaje); listerioza- tulpinile R1 si R2; bruceloza - tulpina B19: salmoneloza aviara - tulpina 9R; holera aviara - tulpina CU (Clemons University), s.a.Atenuarea virusurilor se poate realiza prin mai multe modalitati: prin pasaje `n serie pe culturi de celule; prin adaptare la anumite tesuturi si schimbarea tropismului caracteristic `n generarea infectiei; prin adaptarea pe specii de animale, care `n conditii naturale nu sunt receptive. Vaccinurile obtinute din tulpini atenuate prin embriopasaje sau prin adaptare la specii nereceptive natural, au fost denumite avianizate, lapinizate, caprinizate. Exemple de boli virale `n care se folosesc tulpini atenuate la prepararea vaccinurilor: pesta porcina - tulpina C (chineza) care este total apatogena; tulpinile Hudson si Koprowschy care au o patogenitate reziduala accentuata, fiind folosite numai de necesitate `n focarele de boala; pesudopesta aviara - tulpina La Sota (lentogena), tulpinile H si Roakin (mezogene); turbare – tulpina Flury `n doua variante (Flury LEP- low eggs passage si Flury HEP -–high eggs passage); tulpina Kelev avianizata; boala lui Aujeszky- tulpina avianizata Buk (Bucuresti); jigodie- tulpina avianizata Onderspoort Haig; laringotraheita infectioasa aviara - tulpina avianizata LS-79/2; encefalomielita infectioasa aviara - tulpina avianizata Calnek 1143, etc.

Vaccinurile vii atenuate au avantajul de-a conferi animalelor inoculate o imunitate solida, pot fi produse de biofabrici in cantitati apreciabile si la un pret convenabil. Ca dezvantaj semnalam ca vaccinurile vii atenuate pot genera reactii post-vaccinale nedorite, mai ales la animalele tarate sau/si carentate alimentar. Tulpinile vaccinale, necesita o supraveghere si verificare periodica privind mentinerea capacitatii lor imunologice si pastrarea gradului de mitigare (atenuare).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1481
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site