Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


E-uri respinse in UE, acceptate in Romania

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micE-uri respinse in UE, acceptate in Romania

Boala mileniului IIIPotrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea, dupa consumul de droguri si medicamente  si dupa accidentele de circulatie. Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic provoaca distrugerea sistemului imunitar, care ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriului organism, precum si o serie de tumori maligne si benigne.  
In Romania nu toate produsele alimentare au inscris pe eticheta continutul complet .Hrana romanilor e plina de substante periculoase, cele mai multe dintre ele interzise in alte tari. Colorantii, conservantii, indulcitorii - asa-numitele E-uri - sunt cancerigene, provoaca probleme de respiratie, alergii, afecteaza vasele de sange, produc boli de piele, ataca sistemul nervos. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului pentru Cercetari Alimentare, a precizat pentru ziarul Ziarul ca marea problema a acestor aditivi alimentari este ca nu sunt stabilite dozele zilnice de la care substantele devin periculoase pentru sanatate. Ca aceste substante sa fie interzise ar fi extrem de greu pentru ca sunt la mijloc mari interese economice.
Majoritatea produselor alimentare contin aditivi (cunoscuti sub denumirea generica de 'E'-uri), care conserva, dau culoare, forma, spumeaza si mai ales dau aroma in mod artificial, facind astfel produsul atragator si vandabil timp indelungat. Produsele alimentare cu termen de garantie de un an sau doi nu sint o raritate. Nu ne putem astepta ca un produs atit de vechi sa fie bun pentru organismul nostru, chiar daca el are autorizatia sanitara pentru a fi comercializat. Introducerea "amelioratorilor" in alimente nu a fost ceruta de consumatori. Producatorii le ofera, iar oamenii le consuma fara sa-si puna prea multe intrebari. S-a nascut astfel o industrie uriasa si foarte rentabila a E-urilor, avand o cifra de afaceri de peste 20 miliarde $ anual.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, considera ca incidenta alarmanta a unor forme de cancer e strans legata de avalansa produselor alimentare bogate in E-uri nocive, consumate frecvent de romani. De asemenea, E-urile periculoase sunt 'vinovate' de raspandirea bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor.
'Una e sa mananci un mar si cu totul altceva e sa bei un compot de mere conservat cu aditivi', semnaleaza prof. dr. Mencinicopschi. Domnia sa atrage atentia, totodata, asupra mezelurilor, in special asupra parizerului, crenvurstilor, bauturilor racoritoare si preparatelor conservate cu substante chimice (in special supele la plic sau alimentele afumate).

Cheltuim din ce in ce mai mult pentru tratamentul bolilor cauzate de produsele alimentare pline de E-uri cancerigene. Si de faptul ca romanii au putere de cumparare mica se profita din plin. Multe produse alimentare de import  incarcate de E-uri ucigase, respinse la ele acasa, se comercializeaza fara probleme pe piata noastra. Pentru ca  Romaniei ii lipseste un cadru legislativ coerent care sa  puna capat transformarii pietelor din tara noastra intr-un debuseu pentru producatorii straini. In tara noastra, regimul aditivilor alimentari e reglementat  printr-un ordin al Ministerului Sanatatii si al Familiei. El cuprinde E-urile acceptate si cantitatile admise. Si totusi galantarele sunt invadate de produse care ne baga in spital.

Principalele categorii de E-uri din alimentele de pe piata romaneasca- Lista neagra a E-urilor- substante chimice- care otravesc alimentele

Cumparam la gramada

In momentul de fata, majoritatea produselor alimentare sunt etichetate. Cele fara eticheta, in mod firesc, n-ar trebui comercializate. Producatorii au inceput sa metioneze pe eticheta ce E-uri contine alimentul respectiv. Conservantii, aromele, colorantii de sinteza sunt indicate pe ambalaj cu litera E, urmata de un numar din trei sau patru cifre. Dar, din pacate, cumparatorul inca nu stie foarte bine care sunt cei pozitivi si care sunt cei negativi. Si cel mai adesea,  cumparam la gramada. Mai grav e ca in in Romania nu exista aparatura performanta pentru detectarea tuturor E-urilor.

Prof. dr. Mencinicopschi e de parere ca e foarte necesara o legislatie care sa-i protejeze pe producatorii autohtoni. Pentru ca ei sunt scosi de pe piata de concurenta. Producatorul extern vinde la noi cu 40.000 de lei kilogramul un salam plin de E-uri rele si, astfel, il  falimenteaza pe producatorul roman care aduce pe piata un  salam la 300.000 de lei kilogramul, ce-i drept mult mai sanatos pentru cumparator. Prof. dr. Mencinicopschi ne recomanda carne de pui, de curca, curcan, peste oceanic gras (macrou, hering, ton) crap, caras, pastrav,  somon, branzeturi - mai putin cele 'topite' sau 'afumate' -, lactate - cu exceptia iaurturilor cu termene de valabilitate  peste o luna sau cu arome si coloranti chimici.

Numeroase organisme internationale de sanatate au tras insa serioase semnale de alarma cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarandu-le toxice. Folosirea lor indelungata sau improprie poate duce, in timp, la formarea unor afectiuni grave, care nu mai pot fi tratate.

Mini-dictionar de E-uri

E555 (silicatul de aluminiu si potasiu) este folosit in sare, lapte praf si faina. Desi se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer, este permis in Romania.

E210 (acidul benzoic) se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoane dependente de medicatie, si poate reactiona, provocand hiperaciditate la copii. In urma testarii pe animale de laborator, a fost asociat si cu cancerul.

E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este de asemenea prezent in multe medicamente; se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa este permis in Romania.

E250 (nitritul de sodiu) este utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii conservate (fara nitrit, hot dogs si bacon ar arata gri) si da o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon. Companiile care proceseaza carnea adauga acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica.

E132 (indigotina) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti; poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice. Este permis in Romania.

E123 (amaranthul) este obtinut din planta cu acelasi nume; este folosit in amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, cristale pentru jeleuri, poate provoca astm, eczema si hiperaciditate; in teste pe animale a provocat defecte neonatale si moarte fetala.

E122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia. Este permis in Romania.

E155 (brun HT) este utilizat in ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia. Este permis in Romania.

E952 (ciclamat) este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte reactii adverse; unele testari au aratat ca poate fi cancerigen; este interzis in SUA (din 1970) si Anglia din cauza potentialului cancerigen. Este permis in Romania.

E312 (galat de dodecil) se foloseste pentru a preveni rancezirea alimentelor grase; poate provoca iritatie gastrica sau cutanata; nu este permis in alimente pentru sugari si copii mici deoarece provoaca tulburari hematologice; este asociat, de asemenea, cu tulburari nervoase; se foloseste in uleiuri, margarina, untura, sosuri de salate. Este permis in Romania.

E420 (sorbitol si sirop de sorbitol) este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza sau prin sinteza; se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice; nu este permis in hrana pentru sugari si copii mici deoarece poate provoca tulburari gastrice. Este permis in Romania.

Atentie  - colorantii din sucuri si dulciuri produc cancer

Dulciurile si produsele racoritoare sunt destinate in special copiilor si, pentru a fi mai ispititoare, au nevoie de coloranti cat mai atragatori. Acestia, desi valorosi prin proprietatile lor intrinsece, sunt vatamatori pentru sanatate, determinand deficiente in vitamina B6 si zinc si chiar aparitia, in timp, a unor tumori. Un astfel de colorant este tartrazina - E102, acceptat de legislatia romaneasca, dar interzis pentru produse alimentare in Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda.
-aditivi alimentari care produc cancer: E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330;
-aditivi alimentari care afecteaza vasele de sange: E250, 251, 252;
-aditivi alimentari care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233;
-aditivi alimentari care ataca sistemul nervos: E311, 312;
-aditivi alimentari care pot produce tulburari digestive: E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407;
-aditivul care distruge vitamina B12: E200.

E123 - CEL MAI PUTERNIC CANCERIGEN este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in acel galben de 'apus de soare', de care vorbeam ceva mai sus.
E330 - produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.
E102 - este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena si el.

TUMORI, EDEME, ASTM
Dulciurile si sucurile sunt destinate in special copiilor si, pentru a fi mai ispititoare, au nevoie de coloranti cat mai atragatori. Acestia sunt insa vatamatori pentru sanatate, determinand deficiente in vitamina B6 si zinc si chiar aparitia, in timp, a unor tumori. Un astfel de colorant este tartrazina - E102, acceptat de legislatia romaneasca, dar interzis pentru produse alimentare in Suedia, Marea Britanie, Olanda si Elvetia (singura dintre ele care nu face parte din UE). Acest colorant determina o reactie de intoleranta la aproximativ zece oameni din o mie, care se manifesta prin edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm, purpura si chiar soc anafilactic. Persoanele alergice la aspirina sunt alergice si la tartrazina.

COLORANTII DIN RACORITOARE
Conform unui studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, s-a constatat ca pe piata romaneasca exista produse care contin tartrazina: bauturile racoritoare Kick de portocale (sub licenta Royal Crown Company), Prigat Orange Light (Sigat Beverage Company), Fanta Exotic (SC Coca-Cola HBS Rom) si Mirinda Orange (imbuteliata la Quadrant-AMRoQ Beverages), bomboanele Kathy Lemon (Confiseue Kathy, Bruges), bomboanele Ciclete cu aroma de zmeura (producator C.M. Chimica Daily Bucuresti), budinca cu gust de vanilie (Euro Food Prod), bomboanele gumate Sugus Exotic (Kraft Foods Romania), acadelele Chupa Chups (Elkeka Romania), Bega - baton cu spuma si jeleu de lamaie (Kandia Timisoara Romania) si Kroky Mania (jeleuri Silvana drajate de caise, zmeura sau portocale, produse de Kraft Jacobs Suchard Romania).

MODIFICARI IREVERSIBILE ALE FICATULUI
APC Romania solicita autoritatilor de resort interzicerea folosirii acestui compus, cel putin pentru produsele frecvent consumate de copii. Dozele mari de tartrazina determina modificari histologice ireversibile ale ficatului, iar problemele cauzate de tartrazina pot deveni extrem de grave. Doza maxima admisa pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar in produsele alimentare 70 mg/kg corp, cu exceptia rahatului, unde doza admisa este de 30 mg/kg. Altfel spus, daca un producator introduce in bauturi racoritoare cantitatea maxima de colorant - 70 mg/kg (echivalent litru) - atunci o persoana de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, in timp ce doza maxima admisa pentru o persoana de 30 kg este de 22,5 mg.

PERICOL DE ALZHEIMER
Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetari Alimentare, nici adultii nu sunt feriti de pericolele din alimente. E 555 (silicatul de aluminiu si potasiu) este folosit in sare, lapte praf si faina. Desi se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer, este permis in Romania. E 210 (acidul benzoic) se adauga la bauturi alcoolice, la produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoane dependente de medicatie. In urma testarii pe animale de laborator, a fost asociat si cu cancerul.

MEZELURILE FARA COLORANTI SUNT GRI
E 211
(benzonatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar, se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este prezent in multe medicamente. Provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa in Romania este permis. E 250 (nitritul de sodiu) este utilizat in stabilizarea culorii rosiatice a carnii conservate (fara nitrit, hot dogs si bacon ar arata gri). Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon.

DULCIURI DE. GROAZA
E 132 (indigotina) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti; poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie. Este permis in Romania. E 155 (brun HT) este utilizat in ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice.

PLASTICUL MARGOT
Un exemplu de aliment ce ar trebui evitat este margarina. Produsul a aparut in al doilea razboi mondial, in urma rationalizarii untului. Cercetatorii americani au descoperit, accidental, ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului, folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb. Acesta este asemanator untului, cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat dupa numele sotiei (Margot) a unuia dintre savanti. Pana astazi,  
margarina a fost imbogatita cu tot soiul de coloranti, aromatizanti si vitamine sintetice, devenind unul dintre cele mai toxice produse alimentare inventate vreodata. Grasimile sintetice nu pot fi arse de organism, iar ele se depun pe membrana celulelor sistemului  imunitar, paralizandu- l prin depozitarea in  
tesuturi. Rezulatele pentru inima, creier si circulatia sangvina sunt dezastruoase.

CANCER4 LA PLIC
Supele concentrate contin in exces  glutamat de sodiu, E 621, considerat de specialisti ca una dintre cele mai cancerigene substante. Concentratul se obtine prin deshidratarea supelor si  a ciorbelor, preparate normal, dar in cantitati industriale. Rezulta un praf, care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranti, aromatizanti, conservanti si glutamat de sodiu), dupa care se ambaleaza in vid sau sub forma de cubulete. Poate v-ati intrebat cum pot doua fire de morcov si doua de patrunjel dintr-un plic sa dea acel gust.

Nu pot!
Peste 90% din plic este monoglutamat de sodiu, substanta care supraexcita papilele gustative.  

GLUTAMATUL UCIDE CELULE NERVOASE
Glutamatul se vinde producatorilor sub forma de cristale albe, fara gust, si se combina intotdeauna cu alti aditivi chimici, aromatizanti. El se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Organizatiile de profil din UE duc o intensa campanie de interzicere a glutamatului de sodiu. Ministerul Alimentatiei din SUA i-a informat public pe oameni ca glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc Alzheimer si Parkinson.  

OTRAVURI PENTRU COPII
Fabricantii de guma de mestecat, destinata in special copiilor, folosesc nu mai putin de sapte-opt tipuri de substante chimice, multe fiind pe lista celor suspecte sau nocive. Cine mesteca regulat guma se expune colesterolului (E320), unor boli ale aparatului bucal (E330, acid citric) si cancerului (950 si E951). Si bauturile racoritoare mustesc de aditivi nocivi, cel mai folosit fiind acidul citric (E330) sau sarea de lamaie. Bauturile cu aroma de citrice sunt dintre cele mai daunatoare. Colorantii folositi, E102 si E110, sunt foarte periculosi. Nici mare parte din gemuri sau alte dulciuri nu sunt ceea ce par a fi, chiar daca unii le aplica eticheta 'produs natural'. Minciuna poate fi dovedita chiar de eticheta unde, la ingrediente, apare mentionat acidul citric, nelipsit din borcanele de gem. La fel de periculoase sunt bomboanele intens colorate si, in general, tot ce contine coloranti. Chiar si zaharul obtinut din sfecla sau trestie este controversat. El lezeaza organele digestive, pe care le obliga sa prelucreze o cantitate de energie ce nu o pot suporta. Producatorii au inventat si substituienti ai zaharului, dintre care cel mai nociv este aspartamul (E950 si E951), care provoaca peste 70 de tipuri de boli mortale.

Aditivul E 124 (colorant rosu) folosit la anumite mezeluri este toxic (produce tumori tiroidiene), fiind interzis in SUA. Nitritii si nitratii (conservanti) E 249 si E 259, larg folositi la mezeluri, alimente conservate prin sarare si brinzeturi sint posibili cancerigeni. De asemenea, cancerigenele E 131 si E 142 se gasesc in bauturi alcoolice si nealcoolice, inghetate si condimente. Racoritoarele contin E 210, E 231 si E 232, care sint toxice si interzise in Australia.

E-urile considerate de oncologi drept 'criminale

 Suspecte:

 • E 125, E 141,
 • E 150, E 171,
 • E 172, E 173,
 • E 240, E 241,
 • E 477;

Periculoase:

 •  E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroida);

Toxice:

 •  E 220, E 221, E 222, E 224 (produc boli intestinale); E 338,
 • E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465,
 • E 466 (afecteaza tubul digestiv); E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprima vitamina B12); E 320,
 • E 321 - antioxidanti din margarina (cresc colesterolul); E311, E 312 (ataca sistemul nervos); E 330 - acidul citric sau sarea de lamaie, cel mai periculos adaos cancerigen (produce boli ale aparatului bucal)

Cancerigene:

 •  E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E230, E 631 - interzisi in SUA, Comunitatea Europeana si  tarile din fosta URSS.

E-urile bune:

 • vitamina E naturala E 306, antioxidant puternic (prezent in ficat, oua, peste, soia);
 •  vitamina C naturala - acidul scorbic - E 300 antioxidant puternic
 • clorofila E 140 - colorant natural
 • lecitina E 322 - antioxidant natural
 • pectina E 440 - gelifiant natural
 • caragenon natural E 407, emulsifiant extras dintr-o alga marina.
 • 300 ,306, 322, 163, 140, 160 , 440, 334

Aditivi fara riscuri Iata si E-uri considerate, conform unui comunicat al Clinicii de Oncologie Infantila Duserdolf, deocamdata bune:

E 100, E 101, E 103-105, E 111, E 121, E 126, E 130, E 132, E 140, E 170, E 180, E 160-163, E 174, E 200-203, E 236-238, E 260, E 262, E 263, E 270, E 280-282, E 290, E 300, E 301, E 303, E 305-309, E 322, E 325-327, E 331, E 332-337, E 382, E 400-406, E 408, E 413, E 414, E 480, E 410, E 411, E 420-422, E 471, E 472.

Deci, cand faceti cumparaturi luati lista cu voi !

VEGETARIANISMUL- o alternativa de alimentatie sanatoasa

In ultimii ani, tot mai multi oameni renunta la carne. Care este cauza, este oare o moda? 
O alimentatie sanatoasa nu poate fi conceputa decat daca din aceasta lipseste carnea, tutunul, cafeaua si binenteles drogurile. 

Cei ce nu cunosc daunele ce le cauzeaza alimentatia proasta, pot acum sa cunoasca cate ceva despre pericolele consumului de carne.

In acest articol vom incerca sa prezentam cateva probleme ce apar din cauza consumului de carne.
In primul rand, omul imbatraneste mai repede. Un exemplu il constituie eschimosii care traiesc foarte putin si cum bine stim, acestia se alimenteaza preponderent cu carne. Exemple mai sunt, insa cred ca aluzia a fost inteleasa.
A doua problema ar fi cea a felului in care sunt sacrificate animalele. Ce se intampla in organismul acestora? Stim exact ca ele se zbat pt viata dar nu stim ca in acest timp animalele antreneaza mari schimbari biochimice de unde apar toxine si o mare cantitate de adrenalina este emisa in mod direct in intregul lor corp. Aceste toxine si adrenalina in exces, este pur si simplu o otrava pt. noi.
Cei ce doresc sa testeze toate aceste fapte, ar putea proceda astfel: pt 2-3 luni nu mai consumati carne deloc. Dupa 3 luni de absenta, pregatiti-va o friptura cat mai mare si consumati-o. Observati apoi ce se intampla in organismul dvs. Este ca si cum nu ati mai fuma 2-3 luni de zile si dintr-odata v-ati reapuca. Simptomele le cunoasteti: ameteli, tuse, greata. Veti constata ca si dupa ce ati consumat friptura veti pati la fel: ameteli, greata si dureri de stomac.
Alta problema care apare datorita consumului de carne ar putea fi faptul ca animalele fiind moarte, celulele acestora mor si ele foarte repede. Ne confruntam asadar cu putrefactia. Daca carnea se consuma dupa multa vreme de la moartea animalului, putem sa inghitim un numar mai mare de bacterii si o carne aproape putrezita, desi a fost congelata. Congelarea fereste carnea de la a se autodistruge insa tot congelarea produce o enzima numita 'ptomaina'. Foarte multa lume nici nu stie cate toxine se descompun in interiorul lor, insa cu putina vointa, oricine ar putea renunta usor la carne.
De ce sa consumam vegetale? 
Sunt mai multe feluri de vegetarieni:
1. cei ce mananca doar vegetale;
2. cei ce consuma si lapte pe langa vegetale (lacto-vegetarieni
3. cei ce consuma oua si lapte pe langa vegetale (ovo-lacto-vegetarieni);
4. cei ce mananca hrana vie, adica vegetale nefierte, netrecute prin foc.
Toate variantele de mai sus sunt sanatoase pt organism.

Hrana influenteaza fizicul si psihicul omului. Mancarurile condimentate si cele ce contin carne, dauneaza mintii dar si corpului fizic. Mancarurile grele provoaca lene si somnolente, carnea si bauturile alcoolice ne excita mintea intr-un mod daunator. Cu totii am auzit zicala : o minte sanatoasa, un corp sanatos.

Vegetalele sunt alimente usoare si pure din punct de vedere energetic. Toti cei ce tind spre o evolutie spirituala, nu vor avea rezultate prea bune daca nu vor renunta la carne. Vegetarianismul este o necesitate atat pt corpul fizic cat si pentru cel energetic.

Organismul uman si vegetarianismul.
Toata lumea stie, sau crede ca stie, ca omul s-a hranit aproape dintotdeauna cu vanat, adica cu carne. De aici, majoritatea oamenilor sunt convinsi ca omul a fost creat pt alimentatia carnala. Hai sa analizam putin toate acestea, pt a ne da seama care e diferenta dintre animalele omnivore, carnivore si cele ierbivore.

*Organele digestive ale omnivorelor se aseamana mai mult cu al animalelor de prada, nicidecum cu ale oamenilor. 
*Ierbivorele nu au gheare pt a vana carnea, doar omul si maimuta detin maini cu care se pot catara pt a se hrani cu fructele din pomi. Maimuta se hraneste cu boboci de plante, frunze fragede, radacini si bulbi, etc. 
*Maimuta antropoida are aparatul digestiv intocmai ca si cel al omului, ea se hraneste cu vegetale. 
*Carnivorele au intestinul mai mic decat cel uman de cca 5 ori, acestea au maselele zimtate pe cand ale omului sunt tocite. 
*Acidul clorhidric al omului este prea slab pentru digestia carnii.
Exemple mai sunt, dar ceea ce reiese din toate acestea este ca omul detine un aparat digestiv creat pt o alimentatie sanatoasa, vegetariana si ca organismul uman se chinuie sa digere produsele carnale.  

Sursa InternetulPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3233
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved