Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Caracteristici ale vietii in strada

Asistenta sociala+ Font mai mare | - Font mai micCaracteristici ale vietii in strada.

Viata in strada presupune adoptarea unor conduite specifice mediului stradal. Acelasi limbaj, acelasi stil vestimentar ca si restul membrilor grupului. Viata in strada presupune nenumarate riscuri. Copilul proaspat intrat in contact cu strada, se supune regulilor strazii, regulilor "veteranilor" strazii pentru a nu fi maltratat.1. Capacitatea de a supravietui

Un aspect important al vietii in strada este cel care tine de adaptabilitate, de capacitatea de a supravietui in conditiile impuse de strada. Aceasta adaptabilitate se refera, in primul rand, la relatia cu membrii grupului din care face parte. Grupul din strada este slab structurat, iar legaturile afective nu sunt in general durabile. "Copilul strazii isi face prieteni extrem de repede si la fel de repede renunta la ei. Un prieten (tovaras) poate deveni foarte repede dusman si, la fel de repede, din nou prieten." (Juncan (coord.)      2000). Ei migreaza foarte repede de la un grup la altul in functie de interese si afinitati temporare. Capacitatea de supravietuire este dedusa si din modul in care copiii intalniti pe strada se relationeaza cu cei care doresc sa-i cunoasca. A stabili o relatie cu copiii strazii nu este deloc usor. A-i castiga increderea presupune o relatie de lunga durata care sa-i permita sa elimine din suspiciuni. Sunt copii care privesc cu incredere contactele cu adultii, iar altii care initiaza dialogul cu orice persoana interesata sa-i ajute sau sa afle mai multe despre ei.

Insa, principalul mecanism de supravietuire pe care acesti copii il adopta in mediul stradal este agresivitatea, definita ca un comportament verbal sau actional ofensiv orientat spre umilirea, minimalizarea sau suprimarea fizica a celorlalti membri ai grupului sau contra propriei persoane (autoagresivitate).

Odata ajuns in strada, copilul este pus in situatia de a alege una dintre urmatoarele doua alternative: fie traieste singur, izolat de grupurile de copii aflate in strada, fie se integreaza intr-un grup in care invata sa accepte agresivitatea celorlalti copii sau, pe masura trecerii timpului, isi va impune propria forta. In cele mai multe cazuri, manifestarile de agresivitate si violenta nu reprezinta situatii noi pentru acesti copii care provin din familii in care violenta este singura metoda de rezolvare a tensiunilor si conflictelor, de "consumare" a frustrarilor.

Circumstantele manifestarii agresivitatii in mediul strazii sunt urmatoarele:

lupta pentru teritoriu care se manifesta sub doua forme:

intragrupal (membrii grupului trebuie sa respecte spatiul stabilit de ceilalti. De exemplu, in canalele in care traiesc exista o delimitare clara a spatiului fiecarui membru al grupului, incalcarea normelor genereaza manifestari agresive din partea celui care se simte "agresat").

intergrupal (respectarea teritoriului unui grup de catre celelalte grupuri). In ciuda conflictelor intragrupale inerente, un grup devine extrem de solidar in situatiile in care ii este amenintat teritoriul.

Obtinerea unei "pozitii" in ierarhia grupului: Pozitia de lider informal in cadrul grupurilor de copii se obtine si se pastreaza prin exercitarea fortei fizice. Liderul este de obicei mai mare ca varsta si mai dezvoltat din punct de vedere fizic. Dupa "incoronarea" sa ca lider al grupului, acesta foloseste in continuare violenta pentru impunerea si realizarea propriilor scopuri/obiective, ceilalti copii devenind simple instrumente . (Alexandrescu (coord.) 89).

2. Relatiile de grup

Cei mai multi copii traiesc in grupuri. Sunt si situatii in care ei traiesc cu familia in strada. Modul de viata in grupuri este cel mai des intalnit datorita avantajelor pe care le ofera convietuirea impreuna cu alti copii ai strazii. In primul rand, mijloacele de supravietuire se procura mai usor. In al doilea rand, se creeaza o solidaritate de grup care permite abordarea cu mai multa usurinta a diferitelor probleme aparute. Insa, modul de viata in grup presupune uneori si existenta unor forme de abuz al celor mari asupra celor mici.

Autoritatea intr-un grup este reprezentata de lider. El are un loc privilegiat si are toate drepturile, inclusiv dreptul de a fi violent. Cei care il inconjoara ii fac servicii si ii sunt supusi total.

Un alt aspect important este cel al modului in care copiii reusesc sa apeleze, pentru protectia lor, la adulti. In cele mai multe cazuri este vorba despre cei pentru care copiii presteaza diferite servicii si care incearca sa-i ajute oferindu-le haine, hrana sau care intervin pentru a-i apara de alti adulti sau chiar de alti copii ori tineri aflati pe strada.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1032
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved