Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

SANATATEA, CONDITIA FIZICA SI EXERCITIUL FIZIC

Fitness+ Font mai mare | - Font mai micSANATATEA, CONDITIA FIZICA SI EXERCITIUL FIZIC

1. Exercitiul fizic din antichitate pana azi

Sanatatea, conditia fizica si exercitiul fizic

3. Detalii referitoare la conditia fizica

4. Factorii care influenteaza conditia fizica

5. Modificari care au loc odata cu inaintarea in varsta

6. Testarea conditiei fizice aerobeExercitiul fizic (notiunea superioara - miscare corporala) - intelesul principal = actul motric repetat sistematic, care constituie mijlocul principal de realizare a sarcinilor educatiei fizice si sportului. Observatii: Exercitiul fizic isi are originea in actul motric general al omului (in miscare) realizat de el pentru a actiona asupra mediului intern si extern pentru intretinerea vietii de relatie, a existentei sale si care s-a diversificat, in timp in structuri ( forme) diferite, in functie de tehnica sistematizare si efectul urmarit. "Exercitiul fizic se mai numeste si gest motric, fiind de fapt un act motric special si specializat"

1. Exercitiul fizic din antichitate pana astazi

Exercitiul fizic si sportul s-au mentinut de-a lungul timpului sub diferite forme; pe de-o parte, prin puterea traditiei, a obisnuintei, pe de alta parte, prin trebuinta naturala a organismului pentru o activitate corporala. Ele se manifesta spectaculos in diferite prilejuri festive, dar pentru aceasta este nevoie de exercitii pregatitoare.

In diferite faze ale istorie s-au produs insa si reactii constiente impotriva slabirii vietii trupesti, determinate de cauze economice sau politice care reclamau o crestere a potentialului energetic al fiintei umane. Exercitiile fizice erau mijloace de a reda corpului forta si amplitudinile lui primordiale

In timp exercitiul a devenit fenomen social ducand la formartea de deprinderi motrice puse in serviciul productiei si al organizarii apararii, a insemnat perfectiunea naturii biologice a omului si s-a transformat intr-o importanta componenta a vietii individului.

Revolutia stiintifica si tehnica contemporana a influentat profund modul nostru de a gandi si de a trai, iar progresul tehnic accelerat si cresterea proceselor economice modifica simtitor modul de viata si de munca al oamenilor. In zilele noastre, alaturi de binefacatoarele daruri oferite de evolutia tehnicii si dezavantajele unei vieti civilizate se afirma si factori cu consecinte si influente care actioneaza negativ asupra sanatatii, in sensul ca il elibereaza pe om tot mai mult de efortul fizic, dar il solicita foarte mult din punct de vedere intelectual prin suprasolicitare nervoasa. Atat munca sedentara, cat si inactivitatea fizica continua frecvent si in timpul liber, ca urmare a comoditatii in care multi se complac si se indeparteaza de sursele naturale ale mentinerii sanatatii, de natura, de miscare, de activitatea fizica - factori esentiali pentru intretinerea vietii si a unei dezvoltari armonioase.

Sanatatea, conditia fizica si exercitiul fizic

Un stil de viata sanatos: Sanatatea, conditia fizica si exercitiul fizic

1. Ce este sanatatea?

Punctul de vedere modern este acela ca, sanatatea are cateva dimensiuni - emotionala, intelectuala, fizica, sociala si spirituala, fiecare dintre acestea contribuind la conditia de bunastare a unei persoane. Pentru mentinerea unei sanatati bune, o persoana trebuie sa-si examineze fiecare din aceste dimensiuni si sa se orienteze in sensul in care i se permite nu doar sa traiasca o perioada lunga de timp, ci de asemenea sa se bucure de viata pe de-a-ntregul.

In 1967, OMS a declarat ca sanatatea este o stare totala de bunastare fizica, mentala si sociala si nu in principal absenta bolii sau a unei infirmitati[4].

Starea de bine fizica:

- inima, plamanii si alte sisteme ale organismului functioneza normal;

- nu exista boala sau leziune.

Starea de bine mentala:

- capacitatea de a controla stresul;

- capacitatea de a controla emotiile;

- capacitatea de a te bucura de viata;

- sentimentul de incredere in sine si autopretuire.

Starea de bine sociala:

- suficiente alimente, imbracaminte si o locuinta;

- prieteni si sustinere;

- convingerea ca valorezi ceva pentru societate (scoala, familie, serviciu).

Toate trei se influenteaza reciproc.

Ce este conditia fizica?

Conditia fizica (notiune superioara - pregatire fizica) - intelesul principal = nivel superior al pregatirii fizice indispensabil valorificarii optime a indicilor tehnici si tactici ai sportivului in concurs. Observatii: Folosirea notiunii scoate in evidenta, de cele mai multe ori, stadiul superior si complex de pregatire a unui sportiv sau a unei echipe care coincide de obicei cu forma sportiva.

Physical condition (generic notion - physical fitness) - principal meaning = superior level of physical fitness indispensable for an optimal revaluation of sportsman' s technical and tactical indexes during the competition. Remartks: The use of this notion makes evident, most of the time, the superior and complex fitness level of sportsman or a team, which usually coincides with the sporting form.

Conditia fizica reprezinta capacitatea de a raspunde cerintelor mediului extern[6]: sa inveti la scoala, sa-ti faci temele pentru acasa, sa faci curat in camera, sa mergi la cumparaturi, sa faci ceea ce ti se spune, sa-ti continui munca in parcul central, sa exersezi la trombon, sa fii bun la matematica, sa mergi la petrecerea de sambata.

Daca faci fata tuturor acestor sarcini si activitati fara a deveni obosit si ai inca energie pentru a rezolva problemele urgente, inseamna ca esti intr-o buna conditie fizica.

Aprecierea conditiei fizice este relativa:

- cerintele sunt diferite pentru fiecare persoana;

- nu toate persoanele necesita atingerea aceluiasi nivel de conditie fizica.

Este important sa poti realiza ceea ce in mod normal se asteapta de la tine.

Scopul de a-ti imbunatatii conditia fizica apare din dorinta de miscare care este determinata de conceptia si obisnuita pe care trairea si indeosebi educatia individului le formeaza in perioada lui de crestere si dezvolatre fizica si psihica. Ea raspunde si unor trebuite vitale ale organismului.

Dorinta de miscare (notiune superioara - motivatia miscarii ) - intelesul principal = factor motivational, cu carcter preponderent afectiv, care indeamna individul sa efectueze acte motrice.

Desire of mouvement (generic notion - motivation of mouvement) - principal meaning = motivational factor having a preponderantly affective character, impulsioning the individual to carry out motor acts .

Bucuria miscarii/ placerea miscarii (notiune superioara - sentimentul miscarii) - intelesul principal = stare afectiva, de satisfactie provocata de executia actului motric. Aceasta constituie un motiv pentru stimularea activitatii motrice.

Joy of mouvement/ pleasure of movement (generic notion - feeling of mouvement ) - principal meaning = affective state of satisfaction caused by carrying out of a motor act. It is a motor activity stimulating motive .

3. Ce este exercitiul fizic?

Exercitiul fizic reprezinta o actiune efectuata sistematic si constient in vederea perfectionarii dezvoltarii fizice a capacitatii motrice a oamenilor .

Definitie:

Exercitiul fizic este un act motric specializat care isi are originea in actul motric general (miscare)

Este mijlocul specific prin care se realizeaza obiectivele educatiei fizice si sportului.

Caracteristicile si continutul exercitiului fizic

- influenteaza atat sfera biologica, cat si pe cea psihica;

- se repeta sistematic in functie de obiective;

- se poate adapta in functie de sex, varsta, grad de pregatire fizica;

- continutul exercitiului fizic este determinat de miscarile corpului sau a segmentelor (vezi desen - diferentele dintre sexe, determina miscari "gratioase" diferite);

- se cuantifica prin volum, intensitate si complexitate.

Continutul exercitiului fizic[11]

Elementele care definesc continutul exercitiului fizic sunt :

- miscarile corpului;

- efort fizic;

- efort psihic.

Continutul exercitiului fizic este dat si de[12]:

- volum,

- intensitate,

- complexitate

Forma exercitiului fizic 

Tinand cont de modul in care se succed miscarile componente ale exercitiului fizic, s-au determinat urmatoarele caracteristici ale formei acestuia :

- caracteristici spatiale - care sunt raspunzatoare de pozitii, directii, amplitudine, distante, etc

- caracteristici temporale - care vizeaza aspecte legate de ritm, tempo, durata (ciclism, canotaj).

- caracteristici spatio-temporale, care sunt determinate de vitezele cu care se efectueaza exercitiile fizice (gimnastica artistica, gimnastica ritmica);

- caracteristici dinamice, care sunt determinate de fortele care influenteaza miscarea - forte interne: forta muschilor, rezistenta ligamentelor si forte externe - rezistenta aerului, rezistenta apei, rezistenta adversarului (jocuri sportive: handbal, volei, fotbal, etc.)

Miscare ciclica  (notiune superioara - miscare) - intelesul principal = act motric ale carui structuri se repeta periodic. Observatii: Fiecare ciclu formeaza o unitate ale carei faze se succed in aceeasi ordine, ele fiind inseparabile intrucat sfarsitul uneia conditioneaza inceputul celeilate: mersul, alergarea, pedalarea , vaslitul, inotul, constituie exemple de miscari ciclice.

Cyclic mouvement (generic notion - movement) - principal meaning = motor whose structures are periodically repeating themselves. Remarks: Each cycle forms a unit whose phases are succeding themselves in the same order, being inseparable since the ending of one of them is the beggining of the other one

(walking, running, pedalling, rowing, swimming are example of cycling movements) .

Miscare aciclica (notiune superioara - miscare) - intelesul principal = act motric ale carui structuri nu sunt carcaterizate prin repetare periodica. Sariturile, aruncarile constituie exemple de miscari aciclice.

Acyclic movement (generic notion - movement) - principal meaning = Motor act whose structure is not characterized by periodical reiteration. Jumping and throwing are exemples of acyclic movements[15].

Ce este exercitiul fizic?

Exercitiul fizic poate fi definit si ca o activiate prin care se urmareste imbunatatirea starii de sanatate si a conditiei fizice.

Vezi desen (Contractii izometrice la brate")

3. Detalii referitoare la conditia fizica

Conditia fizica generala consta in abilitatea de a efectua un anumit efort fizic raportat la tipul constitutional si varsta. O conditie fizica generala buna inseamna capacitatea unei persoane de a-si desfasura activitatile cotidiene (servici, scoala, gospodarie) fara instalarea unei oboseli precoce si fara suprasolicitarea functiilor fiziologice ale organismului. O conditie fizica generala optima este mentinuta de efectuarea regulata a unui efort fizic adecvat (sportul si gimnastica de intretinere) Conditia fizica functionala (fitnessul functional)

Una din metodele cele mai bune de a determina nivelul conditiei fizice generale este reflectat prin abilitatea fiecarei persoane de a desfasura cu usurinta anumite activitati  pecum mersul, ridicatul, urcatul scarilor, fara aparitia unor semne suparatoare precum durerea sau disconfortul. Fitnessul functional are la baza un organism sanatos (in special plamanii, inima, sistemul osos, articular si muscular). Functionalitatea  acestor sisteme si organe sunt buni indicatori ai conditiei fizice generale. Efectuarea exercitiilor fizice generale imbunatatesc si mentin conditia fizica a organismului, prelungind viata (prin imbunatatirea functionalitatii organelor si scaderea riscului de imbolnavire).

A. Conditia fizica generala sau asociata cu starea de sanatate reprezinta capacitatea corpului de face fata solicitarilor de zi cu zi.

Conditia fizica generala are urmatoarele componente:

- Rezistenta cardiovasculara consta in capacitatea sistemului de a aproviziona muschii cu oxigen. Este numita si capacitate fizica aeroba.

- Rezistenta musculara reprezinta capacitatea muschilor de a se contracta repetat fara sa oboseasca.

- Vigoarea este capacitatea corpului de functiona perioade lungi fara ca oboseala sa se instaleze. Este rezultatul rezistentei cardiovasculare si musculare.

- Puterea este forta exercitata de muschi in timpul contractiei.

- Flexibilitatea sau supletea constituie o masura a mobilitatii articulatiilor.

- Viteza reprezinta capacitatea corpului sau a unor parti ale acestuia de a se misca cu rapiditate.

- Compozitia tisulara a corpului reflecta procentele de tesut adipos si fibros.

Daca tesutul adipos este prea dezvoltat sau, dimpotriva, prea slab reprezentat, conditia fizica nu este buna.

Orice persoana trebuie sa aiba un minim de conditie fizica la nivelul tuturor regiunilor mentionate ale corpului.

Nivelul conditiei fizice depinde de gradul de solicitare la care o persoana este expusa.

Sportivii trebuie sa aiba o conditie fizica generala excelenta.

B. Conditia fizica generala sau asociata cu perfomanta sportiva

Pentru a fi bun sportiv trebuie sa ai o conditie fizica generala foarte buna.

Performantele sportive depind, cel putin in parte si de urmatoarele:

- dezvoltarea rapida a fortei sau puterea - o combinatie intre forta si viteza - in tenis;

- coordonarea - abilitatea de a imprima unor parti din corp o miscare ferma si adecvata informatiilor receptionate de organele de simt;

- agilitatea - capacitatea de a schimba repede pozitia corpului si directia miscarii - in fotbal ;

- viteza de reactie - timpul necesar pentru a raspunde la un stimul - plecarea la startul de jos; 

- echilibrul - capacitatea de a mentine corpul intr-o anumita pozitie fara a te clatina sau cadea;

- buna sincronizare in timp - abilitatea de a actiona in momentul adecvat - scrima.

Aprecierea conditiei fizice este relativa:

- cerintele sunt diferite pentru fiecare persoana;

- nu toate persoanele necesita atingerea aceluiasi nivel de conditie fizica;

- este important sa poti realiza ceea ce in mod normal se asteapta de la tine.

Cum se planifica un program de antrenament pe 6 saptamani pentru cresterea conditiei fizice

Trebuie sa se respecte urmatoarele etape:

1. Se inregistreaza datele personale:

- Ca varsta are persoana respectiva?

- Din ce motive personale isi doreste ameliorarea conditiei fizice?

- Prezinta leziuni?

- Practica un sport?

- Care este conditia fizica in prezent?

- Ce probleme de sanatate are?

- Ce tip de exercitii prefera, pe care le agreeaza?

- Este o persoana sociabila?

- Locuieste in apropierea unui complex sportiv sau a unei sali de antrenament?

Se apreciaza care aspecte ale conditiei fizice trebuie ameliorate:

Aceasta depinde de motivul pentru care persoana doreste o imbunatatire a starii sale fizice.

De exemplu:

- mai multa forta in brate - vezi desen

- cresterea vitezei si a agilitatii.

3. Se elaboreaza programul tinand cont de FITE[16]

F = frecventa: Cat de des trebuie executat exercitiul?

I = intensitate: Cat trebuie sa dureze fiecare sedinta de antrenament din puterea totala a capacitatii de efort a individului ?

T= timpul: Cat trebuie sa dureze fiecare sedinta de antrenament?

E= elementele care compun antrenamentul: Care sunt exercitiile sau activitatile cele mai adecvate pentru atingerea scopului individual propus?

Exemplu:

Program pentru o persoana in varsta de 50 de ani, careia ii place sa mearga pe jos, dar nu are conditie fizica buna.

Vrea sa-si amelioreze conditia fizica aeroba.

Saptamana nr.

Tempo

Timpul (minute)

Distanta (kilometri)

4. Factorii care influenteaza conditia fizica

O buna conditie fizica presupune o sanatate buna. Toti acesti factori influenteaza conditia fizica.

1. Varsta: Cel mai inalt nivel al conditiei fizice este atins la varsta de douazeci de ani. Dupa aceasta varsta, conditia fizica scade.

Sexul: Dupa varsta de 11 ani baietii continua sa creasca in inaltime si devin mai puternici decat fetele. Fetele au o mai mare flexibilitate.

3. Constitutia corpului: Tipul somatic face ca o persoana sa fie mai potrivita pentru unele activitati decat pentru altele.

4. Dieta: Conditia fizica este dependenta de starea de sanatate, deci se impune o dieta echilibrata, sanatoasa.

5. Exercitiul fizic este un factor foarte important. Indiferent de varsta, exercitiul fizic consolideaza si mentine conditia fizica.

6. Infirmitatile fizice: O infirmitate poate face o persoana inapta pentru unele activitati. Dar sunt sporturi in care persoanele cu infirmitati pot obtine performante.

7. Boala si extenuarea: Conditia fizica scade in perioadele de boala sau oboseala. Revenirea in forma necesita odihna.

8. Consumul de droguri: Alcoolul, tutunul si alte droguri, compusi chimici care afecteaza functionarea organismului.

9. Stresul scade conditia fizica deoarece afecteaza sanatatea. Exercitiul fizic reduce nivelul de stres.

10. Mediul inconjurator poate afecta sanatatea si conditia fizica.

- poluarea afecteaza plamanii;

- aerul rarefiat de la altitudini mari face respiratia dificila .

5. Modificari care au loc odata cu inaintarea in varsta

- muschii isi pierd forta;

- oasele devin mai usoare;

- ritmul cardiac scade, articulatiile devin mai rigide;

- miscarile sunt mai lente;

- tesutul adipos creste ca pondere.

Exercitiul fizic poate incetini sau chiar anula aceste modificari.

Comparatie intre barbati si femei

Hormonul masculin testosteron stimuleaza cresterea muschilor si a oaselor. Din acest motiv barbatii sunt mai mari, mai grei si mai puternici decat femeile.

Barbatii, in general, au inima si plamanii mai mari si mai mult sange. Eritrocitele contin mai multa hemoglobina. La barbati, transportul oxigenului este mai bun, de aceea muschii pot sustine un efort mai mare pe o durata mai mare de timp. Barbatii au, in general, un bazin mai ingust decat femeile. Aceasta determina o coordonare mai buna intre trunchi si membrele inferioare, utila in majoritatea sporturilor. Deoarece barbatii au oase mai lungi si muschi mai dezvoltati, ei pot sa alerge mai repede.

Femeile sunt de obicei, mai flexibile decat barbatii de aceeasi varsta. Femeile au mai mult tesut adipos decat barbatii. Grasimea reprezinta o sarcina suplimentara pentru inima, muschi si articulatii.

6. Testarea conditiei fizice aerobe

Monitorizarea si evaluarea functiei anumitor organe si sisteme pot evalua cu succes nivelul conditiei fizice generale 

Induranta cardiorespiratorie, cunoscuta de asemenea si sub numele de fitness aerobic, este una din metodele cele mai bune in determinarea nivelului conditiei fizice generale. Monitorizarea functiei cardiorespiratorii, indica cu exactitate cat de bine functioneaza cordul si plamanul si astfel cat de bine se oxigeneaza restul organismului.

Forta si induranta musculara este importanata deoarece arata cat efort trebuie sa depuna persoana pentru a efectua anumite activitati fizice. Induranta musculara ne arata cata energie se consuma si cat efort poate efectua o persoana pana la instalarea oboselii sau durerii musculare (instalarea febrei musculare ne arata faptul ca persoana in cauza a efectuat un efort fizic mult mai mare decat ii permite conditia fizica generala. Prin mentinerea unui program regulat de exercitii fizice se poate imbunatatii conditia fizica generala.

Flexibilitatea consta in abilitatea articulatiilor si ligamentelor de a permite efectuarea anumitor miscari pe intreaga raza de mobilitate (atat cat este fiziologic posibil). Odata cu inaintarea in varsta scade si mobilitatea, cu ingustarea spectrului general de miscare si chiar a predispozitiei la anumite accidentari.

Structura corporala, proportia de tesut gras si muscular la greutatea totala si la inaltime, este importanta in mentinerea unei conditii fizice optime. Multe afectiuni (diabetul zaharat, cardiopatia ischemica sau cancerul) sunt strans legate de structura corporala si in special de repartitia lipidelor in anumite tesuturi si organe .

Parametrul care caracterizeaza cel mai exact capacitatea de efort (conditia fizica) a subiectului este reprezentat de consumul de oxigen al organismului. Masurarea exacta a acestuia se poate face utilizand sisteme de respiratie in circuit inchis; intrucat aceasta metoda este greu accesibila, in practica se foloseste o estimare aproximativa, pe baza unor nomograme si tabele. Totusi conditia fizica se poate evalua cu ajutorul unor teste sau aparatura standardizate.

Testele prezentate in continuare masoara conditia fizica aeroba - starea inimii si a plamanilor. Cu cat conditia fizica este mai buna, cu atat :

- frecventa cardiaca va fi mai mica atat in repaus, cat si in timpul efortului;

- exercitiul fizic va putea fi efectuat mai mult timp fara sa apara oboseala;

- se va utiliza mai mult oxigen in timpul exercitiului .

6.1. Masurarea frecventei cardiace

6. Testul pe bicicleta ergonomica

- setarea vitezei pedalelor la 60 de rotatii pe minut si o sarcina de 150W (pentru barbati) sau 100 W (pentru femei);

- incalzire pe bicicleta fara nici o sarcina;

- masurarea pulsului in ultimele 15 secunde. Cu cat este mai mic, cu atat conditia fizica este mai buna;

- pedalare 5 minute.

6.3. Testul Harward

- In ritmul metronomului, subiectul executa urcari si coborari pe scarita de efort, in ritm de 30/min timp de 5 minute; daca nu mai poate executa efortul in ritmul impus de metronom se intrerupe proba, notandu-se durata efortului efectuat.

- Imediat dupa efort, se determina pulsul in 3 perioade, fiecare de 30 de secunde, astfel:

P1 = in primul minut dupa efort: primele 30"(0-30")

P2 = in al doilea minut dupa efort: primele 30"(1'00"- 1'30")

P3 = in al treilea minut dupa efort: primele 30"(2'00"- 2'30")

- Se foloseste apoi urmatoarea formula pentru determinarea indicelui de aptitudine fizica:

- Interpretarea se face astfel:

- sub 55 - conditie fizica slaba;

- intre 55-79 - conditie fizica medie;

- intre 80-89 - conditie fizica buna;

- peste 90 - conditie fizica foarte buna;

6.4. Testul Cooper

- distanta alergata timp de 12 minute este folosita pentru testarea conditiei fizice aerobe.

- alergarea pentru incalzire. La semnalul fluierului se alearga pe o pista, cu viteza maxima. Pauzele vor fi cronometrate.

- oprire dupa 12 minute. Cu cat distanta parcursa este mai lunga, cu atat conditia fizica este mai buna.

6.5. Testul multistadial

Se determina numarul de alergari dus-intors pe o distanta de 20 de metri, comandate de un starter. Se calculeaza cantitatea de oxigen utilizata.

Consumul maxim de oxigen sau VO2, max este exprimat in litri de oxige/ kilogram corp.

- Se alearga intre doua marcaje. Piciorul trebuie sa fie pe sau sa depaseasca linia de marcaj la semnalul starterului.

- Frecventa semnalelor creste la fiecare minut si odata cu ea viteza alergarii.

- Se opreste exercitiul cand nu se mai poate pastra ritmul.

- Se masoara frecventa semnalelor si turele efectuate.

- Se determina VO2 maxim dupa un tabel. Cu cat este mai mare, cu atat conditia fizica este mai buna.

Alte teste pentru conditia fizica

Aceste 9 activitati pot fi utilizate ca teste. Ele pot fi folosite de asemenea pentru imbunatatirea conditiei fizice.

- Probele 1-3 testeaza forta si/sau rezistenta muschilor de la brate si umeri.

- Daca proba dureaza mai mult de 30-60 de secunde, ea indica mai mult rezistenta decat forta.

- Pentru fiecare proba se apreciaza numarul de executii fara oprire.

- testeaza flexibilitatea articulatiilor soldului. Cat de mult depasesc degetele mainii varfurile picioarelor? Inregistrati rezultatul.

Probele 6 si 7 testeaza puterea sau capacitatea muschilor de la picioare de a dezvolta o forta rapida.

Se inregistreaza cea mai inalta saritura din trei incercari.

8. Alergari dus - intors pe o distanta de 5 m.

- testul nr. 8 - testeaza viteza si agilitatea;

- se alearga spre linia terminus si inapoi pentru a completa ciclul. (Ambele picioare trebuie sa atinga ambele linii de marcaj). Se efectueza 5 cicluri. Se noteaza timpul total.

9. Testul pentru forta de strangere a mainii.

- Se utilizeaza in manometre pentru testarea fortei musculare (nu a rezistentei).

- Se strange manerul unui dinamometru cu forta maxima.

- Se inregistreaza cel mai bun rezultat din trei incercari .

Intrebari curs II SANATATEA, CONDITIA FIZICA SI EXERCITIUL FIZIC

Ce este rezistenta cardiovasculara?

a)      capacitatea corpului de a se misca cu rapiditate;

b)      reflectarea procentului de tesut adipos;

c)  capacitatea sistemului de a aproviziona muschii cu oxigen.

Care sunt componentele conditiei fizice generale?

a)      rezistenta cardiovasculara, rezistenta musculara, vigoarea, puterea;

b)      viteza, indemanarea, rezistenta, forta, supletea musculara si mobilitatea articulara;

c)      flexibilitatea sau supletea, viteza, compozitia tisulara.

Ce este vigoarea?

a)      forta exercitata de muschi in timpul contractiei;

b)      capacitatea corpului de functiona perioadele lungi fara ca oboseala sa se instaleze;

c)      capacitatea muschilor de a se contracta repetat fara sa oboseasca.

In ce consta un stil de viata sanatos?

a)      suficient somn, timp pentru relaxare, exercitiu;

b)      capacitatea de a raspunde cerintelor mediului extern;

c)      distractie fara tigari, o dieta sanatoasa, fara abuz de alcool sau medicamente.

Care sunt factorii care influenteaza conditia fizica?

a)      varsta, sexul, constitutia corpului, dieta, exercitiul fizic, infirmitatile fizice, boala si extenuarea, consumul de droguri, stresul, mediul inconjurator ;

b)      varsta, sexul, educatia, traditia si cultura, familia, anturajul;

c)      ecoul social, mass-media.

Care dintre urmatoarele teste verifica nivelul conditiei fizice aerobe?

a)      masurarea frecventei cardiace si testul pe bicicleta ergonomica;

b)      testul Harward si testul Cooper;

c)      testul multistadial.

Cum definiti exerciutiul fizic?

a)      exercitiul fizic este un act motric specializat care isi are originea in actul motric general (miscare);

b)      exercitiul fizic este mijlocul specific prin care se realizeaza obiectivele educatiei fizice si sportului;

c)      exercitiul fizic reprezinta o activitate prin care se urmareste imbunatatirea starii de sanatate si a conditiei fizice.

La ce se refera caracteristicile spatio-temporale?

a)      sunt determinate de vitezele cu care se efectueaza exercitiile fizice (gimnastica artistica, gimnastica ritmica);

b)      sunt raspunzatoare de pozitii, directii, amplitudine, distante etc;

c)      vizeaza aspecte legate de ritm, tempo, durata (ciclism, canotaj).

Ce fel de dimensiuni caracterizeaza forma sportiva?

a)      caracteristici spatiale;

b)      caracteristici temporale si caracteristici dinamice;

c)      caracteristici spatio-temporale.

De ce este dat continutul exercitiului fizic?

a)      miscarile corpului, efortul fizic si efortul psihic;

b)      volumul, intensitatea si complexitatea;

c)      acte, actiuni si activitati motrice.

Raspunsuri curs II SANATATEA, CONDITIA FIZICA SI EXERCITIUL FIZIC

c;

a, c;

b;

a, c;

a;

a, b, c;

a, b, c;

a;

a, b, c;

a, b;Alexe, N.(1974) - Terminologia educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Stadion, pg. 108

Carstea , Gh (2000) - Teoria si metodica educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Universul, pg.

Kiritescu, C-tin. (1964) - Palestrica, Editura Uniunii de Cultura Fizica si Sport, Bucuresti, pg. 43

Brown, M. (2004) - The relationship of strength to function in the order adult. Journal of Gerontology 50A:113-119 (traducere).

Alexe, N. (1974) - Terminologia educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Stadion, pg. 148.

Pate, R. (1995) - Physical activity and public health, Journal of the American Medical Association 273(5), pg. 43 (traducere)

Alexe, N.(1974) - Terminologia educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Stadion, pg. 17

Alexe, N.(1974) - Terminologia educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Stadion, pg. 133

Carstea Ghe., 2000 - Teoria si metodica educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Universul, pg. 38

Carstea Ghe., 2000 - Teoria si metodica educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Universul, pg. 38

Carstea Ghe., 2000 - Teoria si metodica educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Universul, pg. 40

Carstea Ghe., 2000 - Teoria si metodica educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Universul, pg. 40

Carstea Ghe., 2000 - Teoria si metodica educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Universul, pg. 41

Alexe, N. (1974) - Terminologia educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Stadion, pg. 50

Alexe, N. (1974) - Terminologia educatiei fizice si a sportului, Bucuresti, Editura Stadion, pg. 82

Gallagner, R. M. (2000) - Recapitulari prin diagrame - Educatie Fizica, Bucuresti, Ed. All Educational, pg. 27

Stofan, J.R. (1998) - Physical activity patterns associated with cardiorespiratory fitness and reduced mortality, American Journal of Pubilc Health 88(12):1807-1813, pg. 86 (traducere)

Sallis, J.F. (1997) - The effects of a 2-year physical education program (SPARK), American Journal of Public Health, 87(8):1328-1334, pg. 39 (traducere)

Kory-Mercea, M., Zamora, E. (2003) - Fiziologia efortului sportiv,Cluj-Napoca, Editura Casa Cartii de Stiinta, pg. 66

Frost, H. (1995) - Randomized controlled trial of evaluation of fitness programe for all ages, British Medical Journal 310:151-154, pg. 93(traducere).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3377
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved