Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Supraponderalitatea

Fitness



+ Font mai mare | - Font mai mic



Supraponderalitatea

Supraponderalitatea reprezinta acea stare a organismului in care greutatea corporala raportata la greutatea ideala este mai mare de 10%. Greutatea ideala se calculeaza conform tabelului- Greutatea ideala.

Excesul ponderal poate fi generat prin crestera masei musuclare(nu este daunatoare sanatatii), cresterea depozitelor de grasime si retentie hidrica. Cand excesul ponderal depaseste 15-20% apare obezitatea.

Mecanismul de producere
Excesul ponderal datorat surplusului de grasimi se datoreaza exesului caloric, raportat la necesitatile energetice ale organismului. Deci atunci cand mananci mai multe calorii decat consumi(consumul e format din metabolismul bazal, efort fizic si intelectual, precum si alte necesitati fiziologice ale organismului-digestie etc.). Acest exces alimentar se conjuga cu facotri endogeni, interni (sistemele de reglare al anabolismului si catabolismului, apetitului etc.), intrand intr-un adevarat cerc vicios. Grasimea se poate acumula in tesuturi hiperplazice(cu numar crescut de celule) sau in tesuturi hipertrofiate(creste volumul celulelor). In general, numarul de celule grase(adipocite) cat si receptivitatea lor este determinat genetic.

Factrori implicati :

1. Predispozitia genetica : cercetarile recente au identificat la soareci o gena a obezitatii, care controleaza depozitarea grasimilor. Acesta gena este responsabila cu secretia unei anumite substante care comanda reglarea metabolismului.

2. Numarul si marimea celulelor grase, adipocite : in copilarie obezitatea apare datorita hiperplaziei, inmultirii adipocitelor. La adult, obezitatea apare datorita maririi celulelor deja existente.

3. Metabolismul. Este in mare parte dictat genetic. Metabolismul bazal este cantitatea de energie necesara pentru efectuarea functiilor normale ale organismului, si ocupa aproximativ 50-75% din consumul zilnic de calorii. Exercitiile fizice duc la cresterea metabolismului, precum si mesele frecvente.

4. Sedentarismul. Este una dintre principalele cauze a bolilor moderne. Indiferent de bagajul genetic, sedentarismul este o cauza majora in obezitate.

5. Alimentatia incorecta. Stilul de viata modern nu ne permite sa ne hranim corespunzator, alimentatia omului modern fiind prea saraca in vitamine, minerale si fibre, si prea incarcata de zaharuri rafinate, grasimi saturate, alcool etc. De asemenea numarul meselor este in scadere.

Solutii
Primul pas este consultarea unui medic specialist, si efectuarea unor investigatii cat mai complete. Documenteaza-te cat mai mult si nu lua in seama solutiile ' minune ' care apar tot timpul. Solutia este compleza, ea implica schimbarea modului de viata, adoptarea unei alimentatii rationale si exercitiul fizic.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 868
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved