Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Conceptii moderne privind sportul in societate

Sport+ Font mai mare | - Font mai micConceptii moderne privind sportul in societate

1. Termenii specificiTermenului "sport" a aparut in contextul educatiei fizice promovate in scolile engleze, la sfarsitul sec. XIX. Thomas Arnold a lansat atunci teoria in care desemna sportul, ca educatia realizata prin intermediul intrecerii si competitiei. Thomas A. defineste sportul ca o competitie ludica, ce determina cu certitudine placere, dar mai presus de toate formarea morala prin formarea corporala. Pedagogul Pierre de Cubertin (renovatorul J. O. moderne) preia si dezvolta ideile formate de T. Arnold: pedagogia sportiva, asa cum a inteles-o T.A., este parghia cea mai buna si cea mai activa pe care o pot utiliza educatorii din orice tara pt. a forma adolescenti cu un moral pe masura fizicului. Termenii legati de domeniul sportului au devenit o zestre comuna a tuturor natiunilor de unde rezulta includerea sportului in cadrul culturii. Remarcam de asemenea faptul ca, desi initial se poate vorbi despre o forma de educatie fizica prin intermediul intrecerii, treptat sportul s-a delimitat ca o forma de activitate motrica aparte. Romania adopta "charta europeana a sportului" orientandu-se catre civilizatia europeana a sportului, care consta in urmatoarele:

-sportul trebuie sa devina un bun al tuturor;

-sportul ca factor de cultura;

-sportul ca mijloc de dezvoltare umana;

-sportul ca factor de intarire a sanatatii

-Notiunea,-este o forma a gandirii care reflecta ceea ce este esential si general in lucruri,este o forma logica fundamentala care reflecta insusirile esentiale necesare si generale ale unei clase de obiecte fiind numita si "concept". Se formeaza pornind de la perceptii si reprezentari. Nu se invata cuvinte, ci notiuni care reflecta realitatea si se exprima prin cuvinte.

Orice notiune are un continut si o sfera .Continutul se concretizeaza in totalitatea insusirilor esentiale ale unei categorii de obiecte. Sfera cuprinde clasele de obiecte care poseda aceleasi insusiri esentiale. Notiunile de ordinul cel mai general ,ce numai pot fi generalizate se numesc "categorii".

Dintre categoriile care reflecta cele mai generale aspecte si relatii din natura distingem: materie, miscare, motricitate, cantitate, calitate, timp, spatiu, forma, continut, fenomen, realitate.

-Miscare -termen ce desemneaza o schimbare de pozitie si transformare suferita de un corp sau de una din partile sale, "o iesire din starea de imobilitate, stabilitate, o schimbare a pozitiei corpului in spatiu, in raport cu unele repere fixe.(A. Dragnea)

- Motricitate - totalitatea actelor motrice efectuate de om cu ajutorul muschilor scheletici, pentru intretinerea relatiilor cu mediul natural sau social, inclusiv prin efectuarea deprinderilor specifice.

-Act motric - fapt simplu de comportament, realizat cu ajutorul muschilor scheletici, in mod voluntar, efectuat in scopul adaptarii imediate sau al constituirii de actiuni sau activitati motrice.

- Actiune motrica- sistem de acte motrice prin care se atinge un scop imediat, unic sau integrat intr-o activitate motrica.

-Activitate motrica - ansamblu de actiuni motrice incadrate intr-un sistem de idei, reguli si forme de organizare, in scopul obtinerii unui efect complex de adaptare a organismului.

-Exercitiul fizic - act motric repetat sistematic si constient in vederea realizarii obiectivelor educatiei fizice si sportului.

-Educatia fizica: " activitate care valorifica sistematic ansamblul formelor de practicare a exercitiilor fizice in scopul maririi in principal a potentialului biologic al omului in concordanta cu cerintele sociale." (Terminologia E. F.S.)

" activitatea in care sub indrumarea unui cadru de specialitate, persoane de varste diferite practica exercitiul fizic, in mod organizat, valorificand in mod extensiv exercitiul sub diferite forme, in vederea optimizarii dezvoltarii morfo-functionale si psihice, a dezvoltarii capacitatii motrice in concordanta cu cerintele sociale, in vederea realizarii idealului educativ, idealul E.F.S".

Educatia fizica este o componenta (latura) a educatiei integrale, care isi aduce o contributie esentiala la formarea personalitatii umane alaturi de celelalte laturi, intre ele existand o stransa interdependenta.

-Antrenament sportiv - un proces pedagogic, desfasurat sistematic si continuu, gradat, in scopul adaptarii organismului la eforturile fizice si psihice intense, pentru a obtine rezultate inalte in una din formele de practicare competitiva a exercitiilor fizice. Este forma de organizare a pregatirii unor indivizi special selectionati, cu aptitudini deosebite, pentru a participa in competitii si a obtine rezultate maxime.

-Dezvoltare fizica- actiunea indreptata spre influentarea cresterii corecte si armonioase a organismului uman concretizat in indici morfologici(somatici) si functionali calitativi si proportionali cat mai apropiati de valorile atribuite in acest sens organismului sanatos la diferite varste.

Capacitatea motrica mai este denumita si "capacitate fizica" sau capacitate psiho-motrica.

-Capacitatea motrica - reprezinta ansamblul posibilitatilor motrice naturale si dobandite prin care se pot realiza eforturi variate ca structura si dozare. Capacitatea motrica este un potential uman dinamic (progresiv sau regresiv) dat de unitatea dialectiva dintre calitatile si deprinderile sau priceperile motrice. Capacitatea motrica este - logic si legic - influentata de "sarcina" de indeplinit si de o multitudine de alti factori, intre care se remarca procesele psihice, procesele biochimice si nivelul indicilor de dezvoltare fizica. Faptul ca acesti factori o influenteaza, "o conditioneaza", nu inseamna, nu presupune ca ei sa intre obligatoriu in definitia capacitatii motrice.

Din definitie rezulta ca avem doua tipuri de capacitate motrica: generala si specifica

-Capacitatea motrica generala este formata din calitatile motrice de baza si din deprinderile si priceperile motrice de baza si utilitar aplicative.

-Capacitatea motrica specifica este formata din calitati motrice specifice unor sporturi sau unor profesii si din deprinderi si priceperi motrice specifice.

-Viteza, este capacitatea organismului de a efectua acte si actiuni motrice cu iuteala, rapiditate maxima , intr-un timp cat mai scurt.

-Forta- capacitatea organismului de a realiza eforturi de invingere, mentinere, cedare, in raport cu o rezistenta externa sau interna, prin contractia unuia sau a mai multor grupe musculare.

-Forta - capacitatea sistemului neuromuscular de a invinge o rezistenta prin contractie musculara (A.Demeter,1981).

-Rezistenta - capacitatea omului de a lupta si a invinge oboseala (F.S.Farfel);

-capacitatea organismului de a efectua un lucru mecanic de o anumita intensitate, o perioada de timp cat mai indelungata, fara scaderea eficientei activitatii depuse, (A.Demeter);

-capacitatea psiho-fizica a organismului de a face fata oboselii specifice activitatii depuse;

Gradul de dezvoltare al rezistentei se reflecta in capacitatea functionala ridicata a sistemelor: cardio-respirator, a metabolismului, a sistemului nervos precum si capacitatea de coordonare a celorlalte aparate si sisteme

-Indemanarea -aptitudine prin care omul poate efectua acte motrice simple sau complexe cu coordonarea segmentelor corpului sau a intregului corp, sa manevreze obiecte cu usurinta, precizie, rapiditate, cu consum minim de energie;

-Flexibilitate- capacitatea organismului uman de a efectua acte motrice cu mare grad de amplitudine.

2.Formele de organizare a sportului

2.1 Sportul pentru toti

.Sportul pt. toti sau sportul pt. timpul liber este unul din aspectele social-culturale ale societatii si in acelasi timp un factor al dezvoltarii acesteia. Diversitatea actiunilor motrice ce pot fi practicate in cadrul sau, il fac accesibil tuturor membrilor societatii, indiferent de varsta, sex si aptitudini motrice. Sportul pt. toti asigura fiecarui individ posibilitatea de auto-influentare fizica si psihica, echilibrul optim al acestei sfere, starea de sanatate, satisfacerea nevoii de miscare si participarea la viata sociala, combate stresul, etc. Deoarece sportul pt. toti include activitati numeroase si variate, va utiliza cele mai diferite mijloace, alegerea lor realizandu-se in raport cu populatiile si conditiile economice si geografice, gradul si natura civilizatiei, traditiile culturale si sociale.

Sportul pt. toti implica respectarea anumitor imperative: 1 activitatea propusa initial poate cadea pe plan secundar, obiectivul principal al sportului fiind acela de a-l motiva pe individ si de a-i crea nevoia de miscare si de competitie; 2 participarea trebuie sa fie continua pt. a obtine efectele scontate; 3 trebuie respectate anumite prioritati legate de caracteristicile de varsta, sex, capacitati: - la copii sportul regleaza cresterea corporala si asigura dezvoltarea marilor functii biologice, procese si fenomene psihice cum sunt cele intelectuale, afective, volitive. - la elevi si studenti asigura dezvoltarea optima a organismului, o buna conditie fizica, combate stresul si favorizeaza socializarea. - la adulti si chiar varstnici, incetineste degerescenta psihica si fizica, creeaza o stare optimista. Sportul pt. toti isi are originea in sportul scolar si universitar. In concluzie sportul pt. toti se poate impartii in urmatoarele sectoare: - sport de intretinere; - sport in timpul liber; - sport in familie; - sport pt. oameni aflati in conditii speciale; - sport pt. varstnici.

2.2 Sportul adaptat

Sportul adaptat constituie o ramura a sportului care utilizeaza structuri motrice, reguli specifice, conditii materiale si organizatorice modificate si adecvate cerintelor proprii diferitelor tipuri de deficiente (nevoi speciale). Sportul adaptat se imparte in doua categorii:

- sport adaptat pt. terapie;

- sport adaptat pt. performanta.

2.2.1 Obiectivele sportului adaptat in general sunt

- maximizarea potentialului bio-motric existent;

- facilitarea exprimarii subiectilor deficienti conform propriilor abilitati si capacitati;

- realizarea (in mod implicit) unor efecte terapeutice sonoginetice (terapie colectiva, recreationala, sport-terapie, programe de sanatate);

- adaptarea activitatii sportive in scop recreativ;

- realizarea unor imagini despre grup sau propria persoana a unei ferme valorizari superioare a competentelor existente.

Organizare sportului adaptat este diferentiata dupa cum urmeaza

1) Activitati sportive care nu se deosebesc ca structura, reguli, conditii organizatorice si materiale de ramurile si probele sportive cunoscute.

Activitatiile sportive care pastreaza structura si regulile obisnuite dar beneficiaza de conditii materiale care compenseaza intr-o anumita masura deficienta competitorului.

3) Activitati sportive la care participa atat competitorii cu deficiente cat si competitorii normali, competitorii cu deficiente avand unele facilitati regulamentare.

4) Activitati sportive la care participa competitori cu si fora deficiente: toti se supun unei modificari a probei sau a ramurii sportive respective.

5) Activitati sportive de tipul "special olimpycs" la care participa exclusiv subiecti cu deficiente de acelasi tip si grad.

2.2.3 Programele utilizate

In sportul adaptat, in functie de obiective, se folosesc urmatoarele programe:

-programe de recuperare (exercitii si activitati specifice de corectare a deficientelor corporale si de alta natura).

- programe de dezvoltare (activitati individualizate bazate pe nevoile specifice si care imbunatatesc capacitatea de miscare, a fitness-ului si integrare socio-emotionala).

2.3 Sportul de performanta

Sportul de performanta cuprinde toate formele de activitati cu caracter competitional, care reclama din partea individului o capacitate motrica deosebita si aptitudini pt. obtinerea de rezultate care depasesc cu mult media.

Caracteristicile sportului de performanta sunt:

- competitia severa si permanenta (deoarece in acest domeniu selectia este permanenta si drastica);

- antrenament riguros (care necesita mai multe ore pe zi, care presupune o munca intensa);

- eliminarea celor mai putin puternici (competitiile fiind rezervate din ce in ce mai mult unei elite sportive);

- imperative financiare (care il indreapta spre cautarea spectacolului, prin aservirea acestuia unor interese economice);

- obiectivul major este "victoria asupra altora".

Aceste caracteristici ale sportului de performanta au determinat unii specialisti sa evidentieze:

- sport de performanta si inalta performanta practicat de amatori;

-sport profesionist.

3. Clasificari ale sportului:

In functie de numarul de competitori: sporturi pe echipe; sport individual; sporturi mixte.

In functie de perioada de an in care se desfasoara: sporturi de sezon; sporturi pentru tot anul calendaristic.

In functie de includerea in Jocurile Olimpice: sporturi olimpice; sporturi neolimpice.

In functie de sexul sportivilor: sporturi feminine; sporturi masculine; sporturi pt. ambele sexe.

In functie de raspandire: sporturi nationale; sporturi internationale.

In functie de caracteristicile sportului: sporturi anaerobe; aerobe; mixte.

4 Functiile sportului

Functiile spotului realizeaza o corespondenta intre practicarea ramurilor de sport si efectul acesteia asupra subiectilor sau asupra vietii sociale in ansamblul. Functia denumeste o anumita activitate actiune comportament semnificative pt. un anumit sistem in sensul satisfacerii cerintelor functionale ale acestuia. Cele mai importante functii ale sportului sunt urmatoarele

4.1 Functia competitionala

- Competitia este elementul definitoriu al sportului, acesta fiind in masura a valorifica capacitatea de performanta a individului prin comparatie cu altii sau cu sine. Sportul prin formele sale este activitatea ofera cele mai bune conditii pt. satisfacerea si stimularea dorintei de intrecere a oamenilor.

4.2 Functia de maximalizare a performantei

-Sportul prin forma sa de organizare - antrenamentul sportiv ofera conditii de aplicare a unei metodologii stiintifice de amplificare a capacitatii de performanta. Concursul poate fi folosit pentru dezvoltarea capacitatii de performanta, dar si antrenamentul poate fi organizat sub forma de concurs. Performanta apartine fiintei umane (fiinta bio-psiho-sociala-motrica-culturala). Din aceste motive sportul devine un factor cu influente multiple, in ceea ce priveste dezvoltarea si manifestarea capacitatii de performanta.

4.3 Functia conativa

- Miscarea inseamna viata. Dorinta de miscare a omului este naturala, in firea lucrurilor, este esenta existentei sale. Miscarile efectuate initial cu coordonarea si precizia redusa, ajung sa se perfectioneze castigand in amplitudine, semnificatie si eficienta, in general. Sportul este cel care rafineaza miscarea si transforma nevoia de miscare in motivatie interna, devenind o activitate care ofera satisfactii. Remarcam faptul ca sportul, prin reglementarile sale, face ca pulsiunile interne spre miscare si actiune sa nu fie opuse cognitivului ci sa se incadreze in acestea. Este evident ca succesul este in mare masura determinat de performanta motrica individuala sau colectiva, insa activitatea psihica reglatoare determina ca performanta sa fie bine pusa in valoare.

4.4 Functia de socializare

-Socializarea reprezinta procesul social fundamental prin care orice societate isi proiecteaza, reproduce si realizeaza prin conduite adecvate ale senzorilor sai, modelul normativ si cultural. Sportul, ca activitate scolara, poseda atributele necesare pt. a realiza integrarea sociala, astfel:

- se desfasoara preponderent in grup, facilitand interactiunea intre indivizi;

- prin continutul si formele de organizare se creeaza un mediu psiho-social care permite aparitia si manifestarea tuturor tipurilor de interactiune;

- sportul implica din partea individului actiuni de evaluare a propriei conduite si a conduitei altora, ceea ce contribuie in mare masura la formarea imaginii de sine;

- sportul de performanta implica in etapele desfasurarii lor actiuni de selectie cu scopul de a desemna pe cei mai talentati si mai bine pregatiti, pt. a participa mai departe la procesul de antrenament sau la competitii.

Acesti sportivi au si datoria de a reprezenta in marile competitii gruparile sociale din care provin (club, tara). Aceasta indatorire este perceputa ca o onoare, statutul sportivului valorizandu-se, iar conduita este animata de motivatii si sentimente superioare.

Sportul indeplineste 2 functii: formativa si de dezvoltare. Prima se refera la forma unor deprinderi specifice ramurii de sport respective, dezvoltarea unor capacitatii, transmiterea unor cunostiinte, etc. in timp ce a doua presupune relatii de grup, competente sociale. Sportul actioneaza in doua sensuri ale socializarii, unul individual si altul de grup.

4.5 Functia culturala

- Domeniul sportului defineste un univers al creatiilor umane de natura umana, estetica, intelectuala, etc.; ce isi gaseste locul cuvenit in ansamblul general al valorilor. Se poate vorbi despre valorile sportive ca tip distinct, diferit de valorile morale sau estetice. Printre acestea enumeram: fair-play, vitalitatea, autodepasirea, etc.

In sport exista valori estetice care privesc calitatile si canoanele estetice proprii acestui tip de activitate cum ar fi: o pasa spectaculoasa, o pirueta, etc. este vorba de o estetica functionala. In sport intalnim si alte diferente si dimensiuni pe care le putem aprecia ca estetice, prin impresiile pe care le provoaca spectatorului: frumosul, armonia, sublimul, etc. Frumusetea "traita" kinestezic, tehnic, tactic i se adauga frumusetea plastica a corpului uman. Sportul reprezinta sursa de inspiratie pentru creatorii de arte plastice, literatura, cinematografie, muzica, etc. Dezvoltarea culturii universale s-a realizat si prin participarea culturii fizice.

4.6 Functia economica

- Sportul poate fi considerat ca apartinand ariei productiei de servicii, in ipostaza acestora de furnizor al serviciului numit educatie. In domeniul sportului se pot vorbi de trei categorii de "clienti":

- clienti primari (cei ce beneficiaza direct de efectele practicarii exercitiilor fizice); -clienti secundari (parinti, sponsori, etc.);

- clienti tertiari (societatea).

Practicarea exercitiilor fizice, prin functia lor biologica, contribuie la mentinerea si intarirea starii de sanatate. Acest lucru reprezinta un real castig in bugetul fiecarei familii, dar si a societatii in general. Sportul, mai ales cel de performanta, reprezinta o importanta zona de investitii. Efectele economice ale sportului sunt apreciate, din punct de vedere temporal, ca imediate (turism local, sunt vehiculate importante resurse financiare provenite din drepturi de televiziune, sponsorizari, taxe de intrare, etc.) si tardive (baze sportive, spatii de cazare, centre de presa, etc.). "Industria sportului" este sustinuta si in acelasi timp stimuleaza productia de echipamente sportive, materiale si instalatii, aparatura electronica de masurare si inregistrare, asistenta medicala, etc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3871
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved