Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Definirea si explicarea termenilor din regulementele de: fotbal, baschet, hochei, handbal, rugby

Sport+ Font mai mare | - Font mai micDefinirea si explicarea termenilor din regulementele       actuale ale jocurilor

1.Terenul/Suprafata de jocTerenul reprezinta suprafata delimitata pe care se desfasoara activitatea sportive, dupa un set de reguli specifice fiecarui joc in parte,intr-o anumita perioada de timp predeterminata,dupa cum urmeaza.

Conform regulamentelor actuale suprafetele de joc difera astfel:

1.1.In jocul de fotbal terenul trebuie sa respecte urmatoarele cereri:

Terenul de joc poate avea o lungime cuprinsa intre 90m si 120m, iar latimea intre 45m si 90m. Portile se afla la mijiocul liniilor din fund si au o lungime de 7,52 m si o inaltime de 2,44 m. In fata fiecarei porti se afla o suprafata a terenului, denumita suprafata de pedeapsa (popular, 'careul de 16m' sau 'careul'). Aceasta suprafata este formata din:

- o linia de poarta;

-2 linii, ce pornesc de pe linia de poarta (la 16,5m distanta de bara portii) si inainteaza 16,5m in interiorul terenului;

- linia ce uneste ce le 2 linii anterior explicate. Aceasta suprafata indeplineste mai multe functii,cea mai importanta este aceea de a delimita locul pana la care portarul poate juca mingea cu mana.

Deasemenea, un eventual fault al unui aparator asupra unui atacant advers in aceasta suprafata se va penaliza, de obicei, cu o lovitura libera directa, cunoscuta sub numele de lovitura de pedeapsa (penalty).

1.2.In jocul de baschet terenul trebuie sa respecte urmatoarele cerinte atat in sala cat si in aer liber:

Lungime 28 m maxim si 26 m minim.

Latime:15 m maxim si 14 m minim pe

Liniile lungi ale terenului poarta denumirea de "linii de tusa" iar cele care marcheaza latimea terenului "linii de fund" - grosimea liniei 5 cm.

Linia de centru - linie paralela cu liniile de fund, care imparte terenul in zona din fata si zona din spate, linie care se prelungeste in exterior cu 15 cm.

Liniile de aruncari libere - liniile paralele cu liniile de fund, avand marginea exterioara de 5,80 m de la marginea interioara a liniei de fund si o lungime de 3,60 m.

Zonele de restrictie: spatiile delimitate de liniile de fund, liniile de aruncari libere si liniile care unesc extremitatile liniilor de aruncari libere, cu punctele situate pe liniile de fund la 3 m de o parte si de cealalta a mijlocului acestor linii, masurate de la marginea exterioara a acestora.

Culoarele de aruncari libere: cuprind zonele de restrictie plus un semicerc cu raza de 1,80 m, al carui centru este la mijlocul liniei de aruncari libere.

Zona cosului de trei puncte: este intreaga suprafata a terenului de joc cu exceptia zonei apropiate de cosul adversarului si de liniile care o delimiteaza si care cuprinde:

doua semicercuri cu raza de 6,25 m masurate de la marginea exterioara a circumferintelor si avand centrul in punctul de teren situat pe verticala care coboara exact din centrul inelului.

Semicercurile sunt prelungite prin linii paralele cu liniile de tuse. Centrul semicercului se gaseste la 1,575 m de la mijlocul liniei de fund, fiind masurata de la marginea interioara a acesteia.

Inaltimea salii: cel putin 7 m;

Cercul central: raza 1,80 m;

Greutatea mingii: 567 - 650 g;

Circumferinta: 75 - 78 cm;

Panouri: lungimea 1,80 m - inaltimea de la sol 2,90 m; latimea 1,05 m - inaltimea de la sol la inel 3,05 m.

-sunt confectionate dintr-un material transparent (plexiglass) sau vopsite in alb. In spatele inelului este marcat un dreptunghi cu dimensiunile exterioare 59 cm - 45 cm. Marginile panoului sunt linii negre sau albe de 5 cm.

Toata marginea inferioara a panoului si 34 cm din marginile laterale sun capitonate cu material moale de protectie pentru a evita accidentarile.

Cosul cuprinde un inel si o plasa:diametrul inelului de 45 cm;

lungimea plasei este de 40 cm, prevazuta cu 12 bucle pentru legarea de inel; distanta inelului fata de panou - 15 cm.

1.3.In jocul de handball terenul trebuie sa respecte urmatoarele cerinte:

Terenul de joc este un dreptunghi cu lungimea de 40 metri si latimea de 20 metri, si se compune din 2 spatii de poarta si o zona de joc.

Liniile laturilor lungi sunt numite linii de margine.

Liniile laturilor scurte sunt numite linii de poarta (intre barele portii) sau liniile exterioare portii (de ambele parti ale portii).

Zona de siguranta, -reprezina suprafata din jurul terenului cu o latime de cel putin 1 metru de-a lungul liniilor de margine si 2 metri in spatele liniilor exterioare portii.

Portile trebuie sa fie solid ancorate de podea sau de peretii din spatele lor. Portile au la interior o inaltime de 2 metri si o latime de 3 metri.

Barele verticale ale portii sunt unite de o bara orizontala. Partea posterioara a barelor portii trebuie sa fie aliniata cu muchia posterioara a liniei de poarta. Barele verticale si bara transversala trebuie sa fie patrate in sectiune, cu laturile de 8 cm. Pe cele 3 laturi care sunt vizibile dinspre terenul de joc, barele trebuie vopsite in 2 culori contrastante, care sa fie diferite si de culorile din jurul portii.

Portile trebuie sa aiba o plasa, atasata in asa fel incat o minge o data intrata in poarta sa ramana acolo.

In fata fiecarei porti este un spatiu de poarta .

Spatiul de poarta este delimitat de o linie a spatiului de poarta (linia de 6 metri), care este trasata astfel:

a) o linie de 3 metri lungime direct in fata portii; aceasta linie este paralela cu linia de poarta si la 6 metri distanta de aceasta (masurata de la muchia posteriora a liniei de poarta la muchia anterioara a liniei spatiului de poarta);

b) doua sferturi de cerc, fiecare cu o raza de 6 metri (masurata de la coltul interior posterior al stalpilor portii), care fac legatura intre linia de 3 metri lungime si linia exterioara a portii (vezi Figura 1 si 2a).

 Linia de aruncare libera (linia de 9 metri) este o linie intrerupta, trasata la 3 metri in afara liniei spatiului de poarta. Atat segmentele de linie cat si spatiile dintre ele masoara 15 cm .

 Linia de 7 metri este o linie lunga de 1 metru, marcata in fata portii. Este paralela cu linia de poarta si aflata la 7 metri de aceasta (distanta) masurata de la muchia posterioara a liniei de poarta la muchia anterioara a liniei de 7 metri);

Linia de restrictie (limitare) a portarului (linia de 4 metri) este o linie cu lungimea de 15 cm, marcata in fata portii. Este paralela cu linia de poarta si la 4 metri distanta de aceasta (masurata de la muchia posterioara a liniei de poarta la muchia anterioara a liniei de 4 metri);

Linia de centru uneste mijlocul liniilor de margine

Linia de schimb pentru fiecare echipa, se intinde de la linia de centru pana la un punct aflat la o distanta de 4.5 metri de aceasta. Acest punct al liniei de schimb este marcat de o linie paralela cu linia de centru si care se intinde pe o distanta de 15 cm inauntru liniei de margine si 15 cm in afara liniei de margine (inauntrul si in afara terenului de joc)

1.4.Suprafata de joc in hochei trebuie sa respecte urmatoarele cerinte:

Patinoarul-Jocul de hochei pe gheata trebuie sa se joace pe o suprafata alba de gheata cunoscuta sub numele de "Patinoar".

Dimensiunea maxima: 61 m lungime si 30 m latime.

Dimensiunea minima: 56 m lungime si 26 m latime.

Colturile vor trebui sa fie rotunjite in forma unui arc de cerc cu o raza de 7 pana la 8,5 m.

Mantinela :

a) Patinoarul va trebui sa fie inconjurat de un perete din lemn sau din plastic cunoscut sub denumirea de "Mantinela", care trebuie sa fie de culoare alba.

b) Aceasta nu va trebui sa aiba mai putin de 1,17 m si mai mult de 1,22 m in inaltime, masurata de la nivelul suprafetei de gheata.

c) Mantinela va trebui sa fie construita astfel incat suprafata dinspre gheata sa fie neteda si fara asperitati sau obstacole care ar putea sa provoace ranirea jucatorilor, iar paravanele de protectie si mecanismul folosit pentru sustinerea mantinelei in pozitia dorita vor trebui sa fie montate pe mantinela in partea exterioara a suprafetei de joc.

d) Spatiile dintre panourile mantinelei vor trebui sa fie reduse la 3 mm.

Plinta -La partea de jos a mantinelei va trebui sa fie fixata o "Plinta", de culoare galbena, inalta de 15 - 25 cm, masurata de la nivelul suprafetei de gheata

Portile de acces:

a) Toate portile care permit accesul pe suprafata de gheata vor trebui sa se deschida spre exteriorul suprafetei de gheata.

b) Spatiile dintre poarta de acces si mantinela vor trebui sa fie reduse la 5 mm.

Punctele de angajament din zona neutral-Doua puncte de culoare rosie cu diametrul de 60 cm, vor trebui sa fie trasate in zona neutra, la 1,5 m distanta de fiecare linie albastra.

Cercurile vor trebui sa aiba raza de 4,5 m.

"Teritoriul Arbitrului de centru" -O suprafata ce trebuie sa fie marcata pe gheata printr-un semicerc, cu o linie rosie de 5 cm latime, si cu o raza de 3 m, imediat in fata Bancii Secretarului Jocului.

Cadrul portii,barele si plasele:

a) Portile vor trebui sa fie asezate in centrul liniilor de poarta.

b) Barele portilor vor trebui sa se extinda vertical 1,22 m deasupra suprafetei de gheata, si sa aiba distanta intre ele de 1,83 m (masurata de la marginea interioara a lor). Barele portilor si bara transversala vor trebui sa fie din otel tubular conform modelului specificat, avand un diametru exterior de 5 cm si vor trebui sa fie vopsite in rosu.

c) Portile si bara transversala vor trebui sa fie completate de un cadru care va sustine plasa portii, cel mai adanc punct al acestuia nu trebuie sa fie mai mare de 1,12 m sau mai mic de 0,60 m. Acestea vor trebui sa fie vopsite in alb, cu exceptia partii exterioare a bazei cadrului, care va trebuie sa fie vopsit in rosu. sa acopere spatele adrului portii in asa fel incat sa previna iesirea pucului in exteriorul

d) Partile interioare ale suporturilor, altele decat barele portii si bara transversala, vor trebui sa fi captusite in alb. Captusirea bazei plate va trebui sa inceapa la o distanta de 10 cm de la bara portii si va trebui sa fie atasate in asa fel incat sa nu impiedice trecerea completa a pucului peste linia rosie de poarta

1.5.Suprafata de joc in volei trebuie sa respecte urmatoarele cerinte:

Suprafata de joc include terenul de joc si zona libera. Ea trebuie sa fie dreptunghiulara si simetrica.

Terenul de joc este un dreptunghi masurand 18 x 9 m, inconjurat de o zona libera avand o latime de minimum 3 m pe toate laturile.

Spatiul de joc liber este spatiul situat deasupra suprafetei de joc si trebuie sa fie liber de orice obstacol. Spatiul de joc liber trebuie sa aiba o inaltime de minimum 7 m de la suprafata de joc.

Toate liniile au o latime de 5 cm. Liniile trebuie sa aiba o culoare deschisa si diferita de culoarea solului si de a oricaror alte linii trasate.

Doua linii laterale si doua linii de fund delimiteaza terenul de joc. Atat liniile laterale cat si liniile de fund sunt trasate in interiorul terenului de joc.

Axa liniei de centru imparte terenul de joc in doua terenuri egale masurand 9 x 9 m fiecare. Totusi intreaga latime a liniei de centru este considerata ca apartinand, in mod egal, ambelor terenuri.

Linia de centru se intinde pe sub fileu intre liniile laterale. In fiecare teren o linie de atac, a carei margine dinspre linia de fund este trasata la 3 m fata de axa liniei de centru, marcheaza zona de atac.

Zona de atac este prima zona de langa fileu, delimitata de axa liniei de centru si de marginea dinspre linia de fund a liniei de atac.

Zona de serviciu este o zona de 9 m latime situata in spatele fiecarei linii de fund.

Zona de inlocuiri este delimitata de prelungirea ambelor linii de atac pana la masa scorerului.

Zona de pedeapsa, care masoara aproximativ 1 x 1m si in care trebuie sa amplasam doua scaune, este localizata in aria de control (definita in diagrame) dincolo de prelungirea liniei de fund. Ea poate fi delimitata cu o linie rosie de 5 cm latime. Fiecare teren are cate o zona de pedeapsa.

Deasupra liniei de centru este instalat un fileu intins vertical. Marginea sa superioara trebuie sa fie plasata la inaltimea de 2,43 m pentru barbati si 2,24 pentru femei.

Inaltimea fileului este masurata la centrul terenului de joc. Cele doua extremitati ale fileului (deasupra liniilor laterale) trebuie sa fie exact la aceeasi inaltime si nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 cm inaltimea oficiala.

Fileul -masoara 1 m pe latime si 9,50 m pana la 10 m in lungime (cu 25 pana la 50 cm pe fiecare parte laterala). El este alcatuit din ochiuri patrate cu latura de 10 cm, confectionate din sfoara de culoare neagra.

La marginea superioara, este cusuta pe toata lungimea fileului o banda din panza alba, rasfranta pe fiecare parte pe o latime de 7 cm. Fiecare capat al benzii are o gaura prin care trece o sfoara pentru prinderea de stalpi si mentinerea ei intinsa.

Prin interiorul benzii trece un cablu flexibil pentru prinderea fileului de stalpi si mentinerea marginii sale superioare intinsa.

La partea inferioara a fileului este o alta banda orizontala, de 5 cm latime, asemanatoare cu banda superioara, prin care trece o sfoara. Aceasta sfoara croseteaza de-a lungul ochiurilor pentru prinderea de stalpi si mentinerea intinsa a partii inferioare a fileului.

Antena este o tija flexibila care masoara 1,80 m in lungime si 10 mm in diametru. Ea este confectionata din fibra de sticla sau dintr-un alt material similar.

Cate o antena este prinsa la marginea exterioara a fiecarei benzi laterale. Antenele trebuie plasate, in opozitie, de o parte si de alta a fileului.

Partea superioara a antenei depaseste fileul cu 80 cm si este marcata cu benzi de 10 cm, vopsite in culori contrastante, de preferinta alb si rosu.

Antenele sunt considerate ca facand parte din fileu si delimiteaza lateral spatiul de trecere.

Stalpii de sustinere a fileului trebuie plasati la o distanta de la 0,50 m pana la cel mult 1,00 m de fiecare linie laterala. Ei au o inaltime de 2,55 m si este de preferat sa fie reglabili.

Stalpii trebuie sa fie rotunzi si netezi si sa fie fixati la sol. Fixarea stalpilor cu ajutorul cablurilor este interzisa. Toate amenajarile care prezinta un pericol sau care incomodeaza trebuie sa fie eliminate.

1.6.Terenul de joc in rugby trebuie sa respecte urmatoarele cerinte:

Terenul cuprinde:

-Campul de joc este suprafata delimitata de liniile de tinta si de margine. Aceste linii nu fac parte din campul de joc.

-Suprafata de joc cuprinde campul de joc si terenurile de tinta (detaliile sunt date in plan). Liniile de margine, de margine de tinta si de balon mort nu fac parte din suprafata de joc.

-Incinta de joc cuprinde suprafata de joc si un spatiu imprejurul acesteia lat de cel putin 5 m, numit zona perimetrului.

-Terenul de tinta este suprafata cuprinsa intre linia de tinta, liniile de margine de tinta si linia de balon mort.

-22-ul este suprafata cuprinsa intre linia de tinta si linia de 22 m, incluzand linia de 22 m si excluzand linia de tinta.

Dimensiuni. Campul de joc nu trebuie sa depaseasca 100 m lungime si 70 m latime. Fiecare teren de tinta nu trebuie sa depaseasca 22 m lungime si 70m latime.

Linii continue:

.Liniile de balon mort si cele de margine ale terenului de tinta sunt in afara terenurilor de tinta.

Liniile de tinta se afla in cadrul terenului de tinta si in afara campului de joc.Liniile de 22 m sunt paralele cu liniile de tinta.

Linia de centru este paralela cu liniile de tinta.Liniile de margine nu fac parte din campul de joc.

Linii intrerupte:

.Liniile de 10 m se intind intre liniile de margine, sunt paralele cu linia de centru si se afla la 10 m de o parte si de alta a acesteia.

Liniile de 5 m se intind intre liniile de pozitionare situate la 5 m de terenul de tinta si sunt paralele cu liniile de margine.

Linii de pozitionare.Sase linii, fiecare cu lungimea de 1 m, la 5 m de liniile de tinta, marcate la 5m si 15 m de la fiecare linie de margine si cate una in fata fiecarui stalp de tinta.

Doua linii fiecare cu o lungime de 5 m, la 15 m fata de liniile de margine, care incep de la linia de tinta si se termina la liniile de pozitionare situate la 5 m de terenul de tinta.

O linie de 0.5 m care intersecteaza linia de centru la mijlocul ei.

Dimensiunile stalpilor de tinta si ale barei transversale

Distanta dintre stalpii de tinta este de 5,6m.

Bara transversala se afla intre cei doi stalpi de tinta, astfel incat marginea ei superioara sa fie la 3 m deasupra pamantului.Inaltimea stalpilor de tinta este de minimum 3,4 m.

Cand sunt atasate perne de protectie la stalpii de tinta, distanta dintre linia de tinta si marginea exterioara a acestora este de maximum 300 mm.

Stalpii de tinta/Pozitionarea steagurilor

Sunt 14 pozitii cu steaguri a caror inaltime este de minimum 1,2 m deasupra pamantului.8 pozitii de steaguri se afla la intersectiile liniilor de tinta cu liniile de margine de tinta si a liniilor de balon mort cu liniile de margine de tinta. Aceste pozitii nu sunt in terenurile de tinta si nici in campul de joc.

Pozitiile steagurilor situate in dreptul liniilor de 22 m si a liniei de centru se gasesc la 2 m in afara liniilor de margine in incinta de joc.

2. Mingea/Pucul

Mingea,respectiv puc-ul trebuie sa respecte urmatoarle caracteristici in :

2.1.Fotbal-

Mingea este confectionata din piele sau din material sintetic de forma sferica, cu circumferinta de 68-71 cm, greutate 396-453 g, presiune 0,6-1, latin sau 600-1 lOOcra3 la niveluri mari.

2.2.Baschet

Mingea de baschet este confectionata dintr-o camera de cauciuc, acoperita cu o anvelopa de piele, material plastic sau cauciuc, avand greutatea de 600-650 gr. si circumferinfa de 75- 80 cm.

2.3.Handbal- Mingea este confectionata din piele sau material sintetic,de forma sferica.

 Dimensiunile (circumferinta si greutatea) mingilor folosite la diferitele categorii de echipe sunt urmatoarele:

- 58-60 cm si 425-475 g (Marimea IHF 3) pentru echipele masculine si tineret masculin (peste 16 ani);

- 54-56 cm si 325-375 g (Marimea IHF 2) pentru echipele feminine, tineret feminin (peste 14 ani) si tineret masculin (12 - 16 ani);

- 50-52 cm si 290-330 g (Marimea IHF 1) pentru tineret feminin (8 - 14 ani) si tineret masculin (8 - 12 ani).

2.4. Hochey:

"Pucul" va trebui sa fie confectionat din cauciuc vulcanizat sau alt

material aprobat de catre IIHF (Federatia Internationala de Hochei pe Gheata) si va fi in primul rand de culoare neagra.

Dimensiunile pucului nu trebuie sa depaseasca: Diametru - 7,62 cm Grosime - 2,54 cm

Greutate - intre 156 si c) Emblema (logo-ul), brand-ul a depaseasca 4,5 cm in diametru pe fiecare fata a pucului sau 35 % din fiecare fata a pucului. Acesta poate fi imprimate pe ambele fete ale pucului.

2.5.Volei

Mingea trebuie sa fie sferica, avand o anvelopa flexibila de piele sau piele sintetica prevazuta in interior cu o camera din cauciuc sau alt material asemantor. Circumferinta sa trebuie sa fie cuprinsa intre 65 si 67 cm si greutatea intre 260 si 280 g.

Presiunea interioara trebuie sa fie de la 0,300 pana la 0,325 kg/cm2 (4,26 pana la 4,61 psi), ( 294,3 pana la 318,82 mbar sau hPa).

2.6.Rugby

Balonul trebuie sa fie oval si sa aiba patru fasii.Este realizat din piele sau material sintetic similar. Acestea pot fi tratate pentru a deveni rezistente la noroi si pentru a fi mai usor de manuit.Balonul are o greutate de 410-460 grame,iar presiunea aerului din balon la inceputul jocului trebuie sa fie de 65.71-68.75 kilopascali, sau 0,67-0,70 kg/cmp la nivelul marii.

3.Durata oficiala a partidei

3.1.Fotbal:

Un joc de fotbal se desfasoara in doua reprise a cate 45 de minute cu pauza de 10-15 minute, cu adaugarea timpului irosit dupa prima sau a doua repriza exceptate fiind jocurile de Cupa eliminatorii, in care victoria se decide in prelungiri sau prin alte forme de departajare ori prin prevederi speciale ale organizatorilor.

La sfarsitul anilor '90, IFAB a experimentat diferite metode de a evita stabilirea echipei invingatoare prin executarea loviturilor de departajare. Acest mod de a pierde un meci este foarte neplacut pentru orice club.

Metodele au constat in incheierea jocului in prelungiri, mai devreme de cele 30 de minute obisnuite. Fie cand se marcheaza primul gol (gol de aur), fie la sfarsitul primei reprize de prelungiri, in cazul in care una dintre echipe are in acel moment avantaj pe tabela de scor (gol de argint). Aceste experimente au fost retrase destul de repede.Golul de aur a fost folosit la Campionatul Mondial din 2002 (Coreea de Sud-Japonia), iar golul de argint la Campionatul European din 2004 (Portugalia).o Comportamentul nesportiv poate aparea oricand, atat la jucatorii aflati pe gazon, cat si la rezerve. Faptele ce conduc la un astfel de comportament sunt considerate a fi impotriva spiritului jocului si se pedepsesc cu cartonas galben sau cu cartonas rosu (eliminare).

In ultimul timp, in fotbalul profesionist a aparut o noua problema: simularea. Aceasta consta in caderea unui jucator cu scopul de a obtine o lovitura libera (eventual un penalty), chiar daca nu a existat in prealabil contact intre el si jucatorul advers (presupus ca ar fi faultat).

3.2.Baschet:

Durata oficiala a jocului de baschet este de 4 perioade (sferturi) a cate 10 minute fiecare, cu pauza de 2 minute intre perioadele (sferturile) 1 - 2 si 3 - 4 si inaintea fiecarei prelungiri, iar intre reprize (sfertul 2 - 3) pauza va fi de 15 minute.

Va exista o pauza de doua minute intre primul si cel de-al doilea sfert(prima reprizajumatate),intre al doilea si al patrulea sfert(a doua reprizajumatate).si inaintea fiecarei prelungiri.

In caz de egalitate jocul va continua cu 2 prelungiri de 5 minute sau cu atatea prelungiri necesare pentru a decide invingatorul.

Spre deosebire de alte jocuri, la baschet se cronometreaza timpul efectiv de joc, cronometrul fiind oprit la toate intreruperile jocului

3.3.Handbal:

Timpul normal de joc pentru toate echipele cu jucatori de peste 16 ani este de 2 reprize a 30 minute. Pauza dintre reprize este in mod normal de 10 minute.

Timpul normal de joc pentru echipe de tineret este de 2 x 25 minute pentru grupa de varsta 12 - 16 ani si 2 x 20 minute pentru grupa de varsta 8-12 ani. In ambele cazuri pauza este, in mod normal, de 10 minute. Daca rezultatul este egal la sfarsitul timpului regulamentar de joc si daca trebuie desemnat un castigator, echipele vor juca prelungiri, dupa o pauza de 5 minute. Timpul prelungirilor este de 2 reprize a 5 minute cu o pauza de 1 minut intre cele 2 reprize.

Daca rezultatul este din nou egal la sfarsitul primei prelungiri se va juca inca o prelungire, dupa o pauza de 5 minute.

Aceasta prelungire este tot de 2 reprize a 5 minute fiecare, cu o pauza de 1 minut intre cele 2 reprize.

Daca rezultatul este tot nedecis, castigatorul trebuie stabilit in conformitate cu regulile stipulate in regulamentul competitiei respective. In cazul in care decizia este de a folosi departajarea prin aruncari de la 7m, ca modalitate de tie-break (stabilire rapida a invingatorului).

3.4.Hochei:

Un meci de hochei contine 3 reprize de cate 20 min. fiecare, cu frecvente schimbari de jucatori in timpul meciului si cu o pauza de 15 min. intre reprize.

3.5.Volei:

Timpul normal de joc- pentru toate echipele cu jucatori de peste 16 ani este de 2 reprize a 30 minute. Pauza dintre reprize este in mod normal de 10 minute.

Timpul normal de joc pentru echipe de tineret este de 2 x 25 minute pentru grupa de varsta 12 - 16 ani si 2 x 20 minute pentru grupa de varsta 8-12 ani. In ambele cazuri pauza este, in mod normal, de 10 minute.

Daca rezultatul este egal la sfarsitul timpului regulamentar de joc si daca trebuie desemnat un castigator, echipele vor juca prelungiri, dupa o pauza de 5 minute. Timpul prelungirilor este de 2 reprize a 5 minute cu o pauza de 1 minut intre cele 2 reprize.

Daca rezultatul este din nou egal la sfarsitul primei prelungiri se va juca inca o prelungire, dupa o pauza de 5 minute.

Aceasta prelungire este tot de 2 reprize a 5 minute fiecare, cu o pauza de 1 minut intre cele 2 reprize.

Daca rezultatul este tot nedecis, castigatorul trebuie stabilit in conformitate cu regulile stipulate in regulamentul competitiei respective. In cazul in care decizia este de a folosi departajarea prin aruncari de la 7m, ca modalitate de tie-break (stabilire rapida a invingatorului), vor fi respectate procedurile de mai jos.

Dupa fiecare set,echipele schimba terenurile de joc, cu exceptia setului decisiv.In setul decisiv,de indata ce o echipa a realizat 8 puncte,trebuie sa fie efectuata fara nici o intarziere o schimbare a terenului de joc,iar pozitiile jucatorilor ramanand aceleasi

Daca schimbare terenului nu a avut loc in momentul realizarii punctului 8,aceasta trebuie efectuata de indata ce eroarea a fost observata,iar scorul inregistrat in momentul schimbarii ramane neschimbat.

3.6.Rugby:

Durata unui joc nu va depasi 80 de minute plus timpul pierdut, timpul suplimentar si unele conditii speciale. Un joc are doua reprize a 40 de minute fiecare, timp de joc.

La pauza, echipele vor schimba terenurile. Pauza va fi de maximum 10 minute. Durata pauzei este stabilita de federatie sau de organizatorul competitiei. Pe durata pauzei, echipele, arbitrul si judecatorii de margine pot parasi incinta de joc.

Arbitrul cronometreaza timpul, dar el poate delega pe unul sau ambii judecatori de margine si/sau cronometrorul oficial pentru aceasta sarcina, in care caz le va semnala orice oprire sau pierdere de timp. La jocurile fara cronometror oficial, daca arbitrul are indoieli privind timpul scurs, el se va consulta cu unul sau cu ambii judecatori de margine sau cu alte persoane daca acestia nu-l pot ajuta.

4.Lovitura de incepere

4.1.Fotbal:

a) La inceputul partidei - lovitura de incepere este trasa la sorti de catre reprezentantii celor doua echipe(capitanii de joc)si albitrii de tusa si el de centru cu ajutorul unei monede

b) Dupa fiecare gol marcat-echipa care repune mingea in joc de la mijlocul terenului este echipa care a incasat golul.

c) Dupa pauza -repune echipa care a ales terenul la inceputul meciului.

d) Dupa orice oprire temporara a jocului -( prin repunerea in joc a mingii de catre una din echipe, ori prin minge de arbitru)

Prelungirile Arbitrul este cel care cronometreaza meciul. El trebuie sa aproximeze cit timp se pierde cu schimbarile, cu asistenta medicala oferita jucatorilor accidentati, cu avertizarea si eliminarea jucatorilor, cu tragerile de timp, etc. Cind exista astfel de evenimente, arbitrul hotaraste prelungirea reprizei; durata cu care se prelungeste ramine la latitudinea arbitrului si doar el stabileste cind fluiera incheierea reprizei. Nu exista alti oficiali care sa cronometreze meciul, desi arbitri asistenti pot purta ceasuri, iar la nevoie il pot ajuta pe 'central'. in meciurile la care exista si arbitru de rezerva, acesta este instiintat de arbitru cu cite minute se va prelungi meciul, iar el indica jucatorilor si spectatorilor numarul de minute, ridicind o tabela pe care sta scris acest numar.

4.2.Baschet:

Mingea este pusa in joc, la inceputul fiecarei reprize, printr-o angajare intre 2 adversari in cercul de pe linia de centru a terenului. Dupa fiecare cos marcat, mingea se repune de

catre echipa aflata in aparare din orice loc aflat inapoia liniei de fund a propriului teren.

Timeout-ul se poate acorda in ambele reprize de cate 2 ori fiecarei echipe, la cererea antrenorului sau a jucatorilor.

4.3.Handbal:

La inceputul jocului, aruncarea de incepere a jocului se executa de catre echipa care a castigat la aruncarea monedei si a ales sa aibe mingea in posesie. Adversarii au atunci dreptul sa-si aleaga terenul.

Alternativ, daca echipa care a castigat la aruncarea monedei alege terenul, atunci adversarii executa aruncarea de incepere.

Echipele schimba terenurile in a doua repriza. Aruncarea de incepere in cea de-a doua repriza va fi executata de catre echipa care nu a executat aceasta aruncare in prima repriza.

Pentru fiecare dintre prelungiri se procedeaza din nou la alegeri (aruncarea monedei) si toate cele mentionate la Regula 10 se aplica si pentru prelungiri.

 Aruncarea de incepere se executa in orice directie, de la centrul terenului (cu o toleranta laterala de aproximativ 1,5 metri). Aruncarea este precedata de un semnal sonor dat prin fluier, si trebuie executata in timp de 3 secunde .

Jucatorul care executa aruncarea de incepere trebuie sa se pozitioneze cu cel putin un picior pe linia de centru, iar celalalt picior pe linie sau inapoia liniei , si sa ramana in aceasta pozitie pana cand mingea a parasit mana.

Coechipierii sai nu au voie sa treaca linia de centru inaintea semnalului fluierului .Pentru aruncarea de incepere de la inceputul fiecarei reprize (inclusiv al prelungirilor), toti jucatorii trebuie sa se gaseasca in propria jumatate de teren.

4.4.Hochei :

Pucul este plasat in cercul din mijlocul patinoarului de catre arbitru.Se desemneaza cate un jucator din cele doua echipe adverse,de obicei capitanii de joc,iar in momentul in care arbitrul plaseaza pucul pe gheata acestia din urma incearca sa intre in posesia pucului prin lovituri repetate cu crosa.Nu se admit loviri ale adversarului in momentul obtinerii posesiei pucului.Odata intrati in posesia pucului,respectiva echipa incepe sa inainteze pe gheata,spre poarta adversa,construind primul atac din joc.

4.5.Volei :

Serviciul- este actul lansarii mingei in joc de catre jucatorul din spate-dreapta , plasat in zona de serviciu. Primul serviciu al primului set, ca si primul serviciu al setului decisiv (al 5-lea), este executat de echipa desemnata prin tragere la sorti. Celelalte seturi vor fi incepute cu serviciul echipei care nu a servit prima in setul anterior.

Jucatorii trebuie sa urmeze ordinea la serviciu indicata in fisa cu pozitia initiala. Dupa primul serviciu al setului, jucatorul la serviciu este determinat dupa cum urmeaza:

-cand echipa la serviciu castiga faza de joc, jucatorul care a efectuat serviciul precedent (sau jucatorul care l-a inlocuit) serveste din nou; -

-cand echipa la primire castiga faza de joc, ea obtine dreptul sa serveasca si efectueaza o rotatie inainte de a servi.

Serviciul va fi efectuat de jucatorul care trece din pozitia 2 (fata-dreapta) in pozitia 1 (spate-dreapta).

Primul arbitru autorizeaza executia serviciului dupa ce a verificat daca cele doua echipe sunt pregatite sa joace si daca jucatorul la serviciu este in posesia mingei. Mingea trebuie sa fie lovita cu palma sau oricare alta parte a bratului dupa ce a fost lansata pentru a fi servita (deci aruncata in aer sau lasata sa cada din mana). O singura lansare a mingei pentru a fi servita este permisa.

Trecerea mingei dintr-o mana in alta si lovirea ei de sol ca la baschet este permisa.

Serviciul executat inainte de fluierul arbitrului trebuie sa fie anulat si repetat.

Jucatorii echipei la serviciu nu trebuie sa-si impiedice adversarii, printr-un paravan individual sau colectiv, sa vada jucatorul la serviciu sau traiectoria mingei servite. Un jucator sau un grup de jucatori ai echipei la serviciu fac paravan daca misca bratele, sar sau se balanseaza lateral in timpul executarii serviciului sau stau grupati pentru a acoperi traiectoria mingei.

4.6.Rugby :

Lovitura de incepere- reprezinta debutul jocului sau reluarea acestuia dupa pauza. Lovitura de reincepere -reprezinta reluarea jocului dupa ce s-a marcat sau dupa ce s-a realizat un atins la pamint.

Modalitatile de joc:

-daca balonul ajunge la linia de 10 m a adversarilor sau daca ajunge la linia de 10 m si revine in acest spatiu, jocul va continua.

-daca balonul nu ajunge la linia de 10 m a adversarilor, dar este prima data jucata de un adversar, jocul va continua.

- daca balonul nu ajunge la linia de 10 m, echipa adversa are doua optiuni:

repetarea loviturii de incepere sau formarea unei gramezi ordonate la centru. Aceasta echipa va avea introducerea.

Balonul trebuie sa cada in campul de joc. Daca este sutat direct in margine, echipa adversa are 3 optiuni:repetarea loviturii de incepere, sau

formarea unei gramezi ordonate la centru sau acceptarea loviturii.Daca lovitura este acceptata, repunerea de la margine se executa de pe linia de centru. Daca balonul este sutat in spatele liniei de centru si ajunge direct in margine, repunerea se va executa din locul unde balonul a traversat marginea.O lovitura de reincepre este folosita pentru reluarea jocului dupa ce un atacant a facut ca balonul sa ajunga in terenul de tinta, fara nici o infractiune, si un aparator l-a facut acolo mort, sau balonul a ajuns in margine de tinta sau pe sau peste linia de balon mort.O lovitura de reincepere este o lovitura de picior cazuta executata de echipa in aparare. Aceasta se poate executa oriunde de pe sau din spatele liniei de 22 m.

5.Modalitati de marcare si marcarea punctului

5.1.Fotbal:

Se considera gol atunci cand mingea a depasit linia portii (in intregime) fara ca sa fie purtata, aruncata sau lovita cu mana de catre echipa in atac si in cazul in care are greutatea si circumferinta normale.

Modalitatile de marcare al unui gol valabil sunt nenumarate,se pot marca goluri cu orice parte a corpului exceptand mainile,in cazul in care nu a fost impiedicat un adversar sa joace mingea, nu a fost comisa o infractiune sau portarul in propriul careu de 6 metri.

5.2.Baschet:

Cos inscris este valabil numai daca mingea intra in cos pe deasupra lui si trece prin el. Un meci de baschet nu se termina niciodata cu un scor de egalitate intre cele doua echipe. In cazul in care la sfarsitul timpului regulamentar de joc cele doua echipe se afla la egalitate, meciul se va prelungi cu o repriza de prelungire de 5 minute de joc efectiv. Daca si la capatul acestei reprize situatia de egalitate continua, meciul se va prelungi cu atatea reprize cat este necesar ca la final o echipa sa aiba cel putin un punct mai mult decat adversara sa.

Dupa fiecare cos marcat, mingea se repune in joc de catre echipa aflata in aparare din orice loc aflat inapoia liniei de fund a propriului teren.

Mingea este considerata in cos chiar daca numai o mica parte a ei este in

interiorul inelului si dedesubtul partii superioare a acestuia.

5.3.Handbal:

In jocul de handbal un gol este acordat atunci cand:

-intreaga circumferinta a mingii a trecut intreaga latime a liniei de poarta, daca nu s-a produs nici o abatere de catre aruncator sau coechipieri inainte sau in timpul aruncarii.

-un gol trebuie acordat chiar daca s-a produs o abatere de la regulament de catre aparatori, dar totusi mingea intra in poarta.

- un gol nu poate fi acordat, daca unul dintre arbitrii sau cronometrorul a intrerupt jocul inainte ca mingea sa intre in poarta.

- un gol trebuie acordat adversarilor daca un jucator inscrie un gol in proprie poarta, in afara cazului in care un portar executa aruncarea de la poarta .

- un gol va fi acordat, daca mingea este impiedicata sa intre in poarta de cineva sau ceva care nu participa la joc (spectatori etc.), si arbitrii sunt convinsi ca mingea, fara interventia respectiva, ar fi intrat in poarta.

 Un gol acordat nu mai poate fi anulat dupa fluierul pentru executarea aruncarii de incepere, dupa gol

Arbitrii trebuie sa arate clar (fara aruncare de incepere) ca ei au acordat golul, daca semnalul de sfarsit al unei reprize suna imediat ce golul a fost inscris si inainte ca aruncarea de incepere sa poata fi executata.

Un gol trebuie trecut pe tabela de marcaj imediat ce a fost acordat de arbitrii.

Echipa care a marcat mai multe goluri decat adversarul este castigatoare. Un joc este egal daca amandoua echipele au marcat acelasi numar de goluri sau nu s-au marcat goluri deloc

5.4.Hochei:

Un gol trebuie sa fie acordat:

1. Atunci cand pucul a fost trimis intre barele portii pe sub bara l unui jucator aflat in atac a fost fizic obstructionat datorita actiunii oricarui jucator din aparare care cauzeaza acestuia patrunderea in teritoriul de poarta atunci cand pucul intra in poarta, cu

transversala si depaseste in intregime linia de poarta, din crosa unui jucator aflat in atac, 2. Daca pucul a fost trimis in poarta in orice mod de catre un jucator

din echipa aflata in aparare,

3. Daca pucul a fost deviat in poarta dintr-un sutul a

in atac si atinge oricare parte a echipamentului unui coechipier,

4. Daca un jucator din echipa aflata exceptia cazului in care in opinia Arbitrului de centru, el are suficient timp sa paraseasca teritoriul de poarta.

5. Daca pucul devine liber in teritoriul de poarta si apo este trimis in poarta din crosa unui jucator in atac.

6.Atunci cand pucul este deviat direct din patina unui jucator aflat in atac sau a jucatorului aflat in aparare.

5.5.Volei:

Pentru a castiga un punct echipa trebuie sa:

-trimita mingea in interiorul terenului advers

-echipa adversa comite o greseala

-echipa adversa este sanctionata cu penalizare

Pentru a castiga un set -cu exceptia celui de-al cincelea,este castigat de echipa care obtine prima 25de puncte cu un avans minim de doua puncte fata de echipa adversa.In caz de egalitate,la scorul de 24-24, jocul continua pana la realizarea avansului de duoa puncte.

Pentru a castiga meciul-trebuie castigate trei seturi din cinci,iar in cazul unei egalitati laseturi 2-2,setul al 5-lea este jucat pana la punctul 15 cu un avantaj minim de doua puncte intre cele doua echipe.

5.6.Rugby:

Incercare- Cand un jucator atacant culca primul balonul in terenul de tinta advers se acorda o incercare. Valoare: 5 puncte.

Incercare de penalizare- Daca un jucator, probabil, ar fi marcat o incercare fara antijocul unui adversar, se va acorda o incercare de penalizare intre stalpii de tinta. Valoare: 5 puncte.

Transformare-Cand un jucator a marcat o incercare, echipa sa are dreptul sa incerce o transformare printr-o tentativa de tinta; similar se va proceda la incercarea de penalizare. Aceasta lovitura este o tentativa de tinta; tentativa de tinta se poate executa prin lovitura de picior asezata sau cazuta. Valoare: 2 puncte.

Lovitura de pedeapsa la tinta-Un jucator poate marca prin reusita executiei unei lovituri de pedeapsa. Valoare: 3 puncte.

Lovitura de picior cazuta-In timpul jocului, un jucator poate marca printr-o lovitura de picior cazuta. Echipa care a primit o lovitura libera nu poate marca din-tr-o lovitura de picior cazuta decat dupa ce balonul a devenit mort, sau dupa ce un adversar l-a jucat sau l-a atins, sau purtatorul de balon a fost placat. Daca se cere o gramada ordonata in locul loviturii libere se va aplica aceasta restrictie. Valoare: 3 puncte.

6.Constituirea echipei si a echipamentului de joc

6.1.Fotbal:

O echipa este formata din 11 jucatori, dintre care unul este portar. Numarul minim de inceput este de 7 jucatori,cu 5 rezerve pe foaie din care se pot folosi 3 in timpul partidei.

Echipamentul este format din:

l. a) Tricou sau camasa, chiloti, jambiere, aparatori pentru tibie, ghete.

b) Fara obiecte periculoase pentru ceilalti.

2. Aparatorile sa fie din material adecvat.

3. Portarul sa fie echipat in culori diferite fata de ceilalti jucatori si de arbitri

Legile jocului nu impun o alta pozitie ocupata in teren de vreun jucator, in afara celei de portar. De-a lungul timpului au aparut o serie de pozitii specifice.

Acestea sunt :

- fundas - jucator specializat in prevenirea incercarilor de a marca ale adversarilor;

-mijlocasul - jucator care organizeaza jocul ofensiv al echipei si ofera pase decisive atacantilor; totodata el ajuta aparatorii, incercand sa opreasca atacurile adverse inca de la inceput;

-atacantul - jucator al carui principal rol este acela de a marca goluri.

Aceste pozitii sunt impartite la randul lor, dupa timpul petrecut de un jucator intr-o anumita parte a terenului de joc. De exemplu, exista fundasi centrali, sau mijlocasi stanga.Aceste pozitii nu sunt restrictionate de reguli, iar fotbalistii sunt liberi sa-si schimbe pozitiile in timpul jocului. Acest lucru se aplica si portarilor, care desi in marea majoritate a timpului se afla in preajma portii proprii, pot participa oricand la jocul ofensiv al echipei. Cele mai intalnite cazuri sunt la loviturile libere sau la cornere.Dispunerea jucatorilor pe teren se numeste asezare tactica. Exemple de asezari tactice: 4-4-2 (4 fundasi, 4 mijlocasi, 2 atacanti); 4-5-1.Stabilirea asezarii tehnico-tactice a echipei intra in subordinea antrenorului.

Fiecare echipa va avea in teren maximum 11 jucatori sau minimum 7. Echipa care, din diferite motive, ramane cu mai putin de 7 jucatori in teren pierde meciul cu 0-3, indiferent de situatia scorului pana in acel moment. Nu pot juca toti jucatorii trecuti pe foaia de arbitraj. Jucatorii de rezerva vor astepta in afara terenului de joc.

Inlocuirea se va face numai pe la centrul terenului si daca faza de joc este oprita. Rezerva nu intra in teren pana cand jucatorul care va fi inlocuit nu a parasit terenul. EchipamentuI echipelor trebuie sa fie de culoare diferita si pentru fiecare jucator el consta din: ghete de fotbal, jambiere, aparatori, chiloti si tricou. Portarul poate avea in plus genunchiere si un tricou de alta culoare decit a coechipierilor sau jucatorilor adversi.

Libero - jucatorul care isi extinde activitatea in latul terenului, in spatele liniei de fundasi. fiind prezent acolo unde faza de joc necesita  interventia lui.

 Bec(engl., beak) - fundas in jocul de fotbal.
Beton - denumirea unui sistem de aparare folosit in jocul de fotbal, care consta din aglomerarea zonei proprii a terenului cu cat mai multi  jucatori de camp, indiferent de postul pe care acestia il ocupa in echipa.
Corner-(engl., corner = colt) - lovitura libera directa executata din coltul terenului de joc de catre un jucator al echipel care ataca, deoarece  mingea iesita in afara terenului, depasind linia de fund, a fost atinsa ultima oara de un jucator al echipei aflate in aparare.
Goal-keeper-(engl.) - portarul, in jocul de fotbal.
Hat-trick-(engl.) - expresie folosita in situatia cand intr-un meci de fotbal un jucator reuseste inscrierea a trei goluri.
Heading(engl.) - lovirea mingii cu capul, in jocul de fotbal.
Hent-(engl, hand - mana) - cand un jucator, exceptie facand portarul, atinge mingea cu mana, in spatiul si in timpul jocului.
Inter - post in linia de atac al unei echipe de fotbal, handbal s.a.
Libero - jucatorul care isi extinde activitatea in latul terenului, in spatele liniei de fundasi. fiind prezent acolo unde faza de joc necesita  interventia lui.
Offside-(engl., se citeste ofsaid) - situatia unuia sau a mai multor jucatori aflati rnai aproape de poarta adversa decat ultimul jucator al  acestei echipe. Se sanctioneaza cu o lovitura libera indirecta in favoarea echipei aflate in aparare.
Out(engl., se citeste aut - afara) - minge iesita in afara terenului de joc.
Penalti(engl. penalty = pedeapsa) - lovitura de pedeapsa executata de la 11 m de linia portii.
UEFA - Uniunea Europeana de Fotbal - Asociatie, forul care coordoneaza activitatea internationala de fotbal pe plan european.

6.2.Baschet:

In esenta, jocul consta in confruntarea dintre doua echipe alcatuite din 5 jucatori, care prin deplasari cu si fara minge, prin pase intre ei, urmaresc sa introduca mingea in cosul echipei adverse. Echipa este compusa din maximum 10 sportivi cu drept de joc, iar pentru turneele in care se disputa mai mult de 3 jocuri, 12 sportivi cu drept de joc.

Jocul consta intr-o serie de actiuni tehnico-tactice individuale, efectuate de atacanti impotriva unor actiuni ale jucatorilor echipei adverse aflata in defensiva, actiuni care trebuie sa se integreze in prescriptiile regulamentului de joc.

Aceste actiuni tehnico-tactice sunt formate din: actiuni individuale si combinatii de 2 si 3 jucatori care se desfasoara in cadrul unor dispozitive numite sisteme.

Dupa dispunerea in teren, in atac si in aparare, posturile pe care actioneaza jucatorii sunt denumite:

Pivot - jucatorul care actioneaza in apropierea panoului advers (cei mai inalti jucatori);

Centru - jucator care actioneaza in cercul de la panoul advers (inalt si robust);

Extrema - jucator care actioneaza pe partile laterale ale suprafetei de atac (buni aruncatori de la distanta);

Conducator de joc - fundas - jucatorul care organizeaza si coordoneaza actiunile echipei (jucator complet).

Echipamentul jucatorilor fiecarei echipe se compune din:

Tricouri (maieuri) de aceeasi culoare dominanta pe fata si spate.

Toti jucatorii trebuie sa aiba tricourile (maieurile) bagate in sorturi in timpul

jocului. Este permisa folosirea echipamentului "totul dintr-o bucat".

Tricourile cu maneca scurta (T-shirts), nu pot fi purtate pe sub maieuri

decat in cazul in care exista o recomandare medicala scrisa.

Fiecare jucator trebuie sa poarte maieuri (tricouri) numerotate pe fata si

spate cu cifre pline, de o culoare unica care sa contrasteze cu cea a maieurilor.

6.3.Handbal:

 O echipa este formata din pana la 14 jucatori.

Pe terenul de joc nu este permis sa se gaseasca mai mult de 7 jucatori dintr-o echipa in acelasi timp. Ceilalti jucatori (jucatorii ramasi) sunt jucatori de rezerva.

In orice moment al jocului, echipa trebuie sa aiba unul dintre jucatorii de pe teren desemnat ca portar. Un jucator care este recunoscut ca portar poate deveni jucator de camp in orice moment. In mod similar, un jucator de camp poate deveni portar in orice moment .

La inceputul jocului o echipa trebuie sa aiba pe terenul de joc cel putin 5 jucatori. Numarul jucatorilor unei echipe poate creste pana la 14 oricand in timpul jocului, inclusiv al prelungirilor.

Jucatorii de rezerva pot intra in joc, in orice moment si repetat, fara a anunta cronometrorul / scorerul, imediat ce jucatorii pe care ii inlocuiesc au parasit terenul

Jucatorii vor parasi terenul de joc si vor intra pe terenul de joc peste propria linie de schimb .Aceste cerinte se aplica si la inlocuirea portarilor

Toti jucatorii de camp ai unei echipe trebuie sa poarte echipament uniform. Combinatiile de culori si designul echipamentului celor 2 echipe trebuie sa fie clar diferit.Toti jucatorii folositi de o echipa ca portari vor avea obligatoriu aceiasi culoare a echipamentului, dar diferita de a jucatorilor de camp ai ambelor echipe si a portarilor echipei adverse

 Jucatorii trebuie sa poarte pe echipament numere de minimum 20 cm inaltime pe spatele tricoului si de minimum 10 cm pe fata tricoului. Numerele folosite trebuie sa fie de la 1 la 20. Un jucator care este folosit ca portar si jucator de camp va avea obligatoriu acelasi numar in ambele situatii.

Nu se permite purtarea obiectelor care pot fi periculoase pentru jucatori.

6.4.Hochei:

O echipa este alcatuita din maximum 20 de jucatori si 3 portari in competitia masculina si din 18 jucatori si 2 portari la feminin. In timpul jocului, o echipa nu poate avea mai mult de 6 jucatori pe gheata: un portar, 2 fundasi si 3 atacanti.

Echipamentul jucatorului si portarului trebuie sa fie alcatuit din crose,patine,echipament de protectie si uniforma(tricou,pantaloni,jmbiere,casti).

Jucatorii trebuie sa poarte patine de hochei pe gheata cu lame protejate.Crosele trebuie sa fie confectionate din lemn sau alt material aprobat.

Toti jucatorii trebuie sa poarte o masca pe fata sau o viziera,manusi care sa ii acopere mainile si incheieturile,o aparatoare pentru gat si o proteza dentara.

Patinele,crosele si echipamentul de protectie a portarului trebuie sa fie speciale pentru portar,avand un model aprobat.

6.5.Volei:

O echipa poate fi compusa din maximum 12 jucatori, un antrenor, un antrenor secund, un preparator fizic (maseur) si un medic.

Unul dintre jucatori (altul decat Libero-ul) este capitanul echipei si el trebuie sa fie identificat ca atare pe foaia de arbitraj. Numai jucatorii inregistrati pe foaia de arbitraj pot sa patrunda pe teren si sa participe la meci. Dupa ce capitanul si antrenorul au semnat foaia de arbitraj, componenta echipei nu mai poate fi modificata.

Echipamentul jucatorului se compune dintr-un tricou, un sort, sosete si pantofi de sport. Tricourile jucatorilor trebuie sa fie numerotate de la 1 pana la 18. Capitanul echipei este identificat gratie unei barete de 8 x 2 cm, plasata pe tricou sub numarul de pe piept.

Pozitiile jucatorilor sunt numerotate dupa cum urmeaza : cei trei jucatori plasati de-a lungul fileului sunt jucatorii din linia intai si ocupa pozitiile 4(in fata - stanga), 3(in fata - centru) si 2(in fata - dreapta). ceilalti trei sunt jucatori din linia a doua si ocupa pozitiile 5(in spate - stanga), 6(in spate - centru) si 1(in spate - dreapta).

Ordinea la rotatie este determinata prin formatia de start a echipei; ea este controlata prin intermediul ordinii la serviciu si a pozitiilor jucatorilor pe toata durata setului. Cand echipa la primire castiga dreptul la serviciu, jucatorii sai efectueaza o rotatie, deplasandu-se cu o pozitie in sensul acelor de ceasornic : jucatorul din pozitia 2 trece in pozitia 1 pentru a servi, jucatorul din pozitia 1 trece in pozitia 6 etc.

6.6.Rugby:

O echipa, la inceputul jocului, cuprinde 15 jucatori la care se adauga jucatorii de rezerva pentru inlocuiri si/sau substituiri.Inlocuitor este jucatorul care inlocuieste un coechipier accidentat.Substitutul este jucatorul care inlocuieste un coechipier din motive tactice.Numarul maxim de jucatori din suprafata de joc nu poate depasi mai mult de 15 jucatori.

Jocul incepe cu o lovitura de incepere.Dupa lovitura de incepere, orice jucator aflat in joc poate lua balonul si alerga cu el.Orice jucator il poate pasa sau suta.Orice jucator poate da balonul unui alt jucator.Orice jucator poate placa, tine sau impinge un adversar care are balonul.Orice jucator poate cadea pe

balon.Orice jucator poate participa la o gramada ordonata, spontana, mol sau margine.Orice jucator poate culca balonul in terenul de tinta.

Echipamentul de joc se aseamana cu cel al unui jucator de fotbal,dar in plus pe langa tot echipamentul obligatoriu sunt adaugate prot

7.Pozitia in afara a jocului,comportarea nesportiva si sanctiunile aferente

7.1.Fotbal:

Offside-ul (sau pozitia afara din joc) este o regula in fotbal care opreste atacantii sa se apropie prea mult de poarta atunci cind sunt implicati intr-o faza. Datorita acestei reguli, un jucator nu-si poate crea avantaj asteptind mingea linga poarta adversa, cu doar un adversar (de regula, portarul) intre el si poarta.

Un jucator este considerat afara din joc atunci cand este mai apropiat de linia portii adverse decat mingea, cu exceptiile:

- Daca nu este mai aproape decat cel putin doi jucatori adversi.

Este offside: Daca influenteaza jocul sau adversarul; Incearca sa obtina un avantaj.

Nu este offside:Cand primeste mingea de la adversar sau din lovitura de la poarta.

Sunt prevazute greselile savarsite de jucatori in timpul jocului, sanctionate cu lovituri libere directe si indirecte, lovitura de pedeapsa, avertismentele si eliminarile din joc.

Lovituri libere directe- din care se pot marca goluri

Lovituri libere indirecte- din care nu se pot marca goluri decat daca mingea a mai fost atinsa de un alt jucator in afara celui care a executat lovitura.

Lovitura de pedeapsa- Se executa din punctul de la 11m. Inainte de executie toti jucatorii, cu exceptia executantului si a portarului, sunt obligati sa stea in teren dar, in afara suprafetei de pedeapsa, la 9,15m de punctul de la ll m

Aruncarea de la margine- Cand mingea a depasit liniile de margine ale terenului, pe sol sau in aer, ea va fi repusa in joc cu mainile printr-o aruncare de deasupra capului, cu picioarele pe sol, in afara liniei de margine, de un jucator al echipei adverse.

Lovitura de poarta- Se executa cand mingea, dupa ce a fost atinsa ultima data de un jucator al echipei in atac, a depasit in intregime linia de poarta pe sol sau in aer, in afara portiunii cuprinse intre stalpii portii. Mingea va fi asezata intr-un punct oarecare al suprafetei de poarta, cel mai apropiat de locul pe unde mingea a depasit linia de fiind si va fi trimisa cu piciorul direct in joc, dincolo de suprafata de pedeapsa, de catre portar, ori un alt jucator in aparare.

Lovitura de colt-Cand mingea, atinsa ultima oara de un jucator al echipei in aparare, a depasit linia de fund (poarta) se va acorda o lovitura de colt echipei in atac al carui jucator va lovi mingea asezata in sfertul de cerc al steagului de la coltul terenului, cu piciorul

Corner(engl., corner = colt) - lovitura libera directa executata din coltul terenului de joc de catre un jucator al echipel care ataca, deoarece  mingea iesita in afara terenului, depasind linia de fund, a fost atinsa ultima oara de un jucator al echipei aflate in aparare. Hent(engl, hand - mana)- cand un jucator, exceptie facand portarul, atinge mingea cu mana, in spatiul si in timpul jocului.

7.2.Baschet:

In jocul de baschet sunt sanctionate (prin pierderea mingii), fie abaterile de la regulament, fie greselile personate (efectuate prin contact direct cu un adversar). In timpul driblingului jucatorul se poate deplasa pe teren, dar daca a oprit driblingul, nu-l poate relua, facandu-se vinovat astfel de "dublu dribling".

Un jucator este afara din joc atunci cand orice parte a corpului sau este in

contact cu podeaua sau orice alt obiect, in afara unui altul decat un jucator aflat pe, deasupra, sau in afara liniilor care delimiteaza terenul.

Un dribling incepe in momentul cand un juc_tor care are controlul unei

mingii vii pe terenul de joc, o arunca, o loveste, o rostogoleste sau o dribleaza pe

sol, dupa care o reatinge din nou inainte ca ea sa fie atinsa de alt jucator.

Un dribling se termina in momentul in care un jucator atinge simultan mingea cu ambele maini sau cand retine mingea cu una sau cu ambele maini.

In timpul unui dribling mingea poate fi aruncata in aer, dar ea trebuie sa atinga

solul sau alt jucator inainte de a fi din nou atinsa cu mana de jucatorul care

dribleaza.

Numarul pasilor pe care un jucator il poate face cand mingea nu este in contact

cu mainile sale este nelimitat.

Regula pasilor interzice jucatorului aflat in posesia mingii sa se deplaseze cu ea in brate.

Regula celor 3 secunde nu permite unui jucator in atac sa stea mai mult de 3 secunde in suprafata de aruncari libere sau sa tina mai mult de 3 secunde mingea in posesia sa, fara s-o bata in podea.

Regula celor 10 secunde obliga echipa care are mingea sa treaca in acest interval de timp in terenul advers (cu mingea).

Regula celor 30 de secunde impune echipei in atac sa arunce la cos in timp de maximum 24 de secunde. Un jucator care comite 5 greseli personale in timpul jocului este eliminat definitiv de pe teren.

Dubla greseala-De cate ori apar decizii contradictorii ale arbitrilor sau infractiuni produse aproximativ in acelasi timp iar una din

sanctiuni presupune a anula un cos marcat, aceasta sanctiune va avea preponderenta si nu se va acorda nici un punct.

Greseala tehnica- Daca un jucator ignora avertismentul unui arbitru si repeta actiunea sau comportamentul ce a determinat acordarea avertismentului in prima instanta o greseala tehnica se poate acorda. Avertismentul trebuie comunicat

antrenorului echipei din care face parte jucatorul si se aplica la toti membrii echipei respective pana la sfarsitul jocului.

Avertismentul se acorda numai cand cronometrul de joc este oprit si mingea este moarta.

Daca in timpul unui interval de joc o greseala tehnica a fost fluierata impotriva unui jucator-antrenor desemnat sa joace, greseala tehnica se va inregistra ca greseala de jucator si se va adauga la numarul de greseli de echipa in perioada urmatoare.

In fata unui jucator advers aflat in actiune de aruncare la cos batutul din palme, tropaitul, agitarea mainilor, stigate nu sunt permise si se va acorda o greseala tehnica daca dupa parerea arbitrului aruncatorul a fost dezavantajat sau un avertisment in caz contrar.

-Daca un jucator deja eliminat pentru 5 greseli personale revine ulterior pe teren ia parte la joc si inscrie un cos,comite o greseala personala sau este faultat de un adversar inainte ca prezenta lui sa fie descoperita, atunci toate

actiunile raman valabile.

-Cand un jucator nu este informat ca a acumulat 5 greseli personale si ramane in teren si continua sa joace sau reintra ulterior in joc, un arbitru poate opri jocul imediat ce eroarea a fost descoperita cu conditia de a nu dezavantaja

adversarii. Jucatorul nu va fi penalizat. Daca jucatorul inscrie un cos, comite o greseala personala sau este faultat de un adversar inainte ca prezenta lui sa fie descoperita, atunci toate actiunile raman valabile.

Conflict / Incaierare-Daca o echipa detine controlul mingiei si izbucneste sau ameninta sa izbucneasca o incaierare si jocul se opreste, atunci la reluare echipa nu va beneficia de o noua perioada de 24 de secunde, numaratoarea continuand de la cat afisa aparatul de 24 de secunde in momentul intreruperii jocului.Mingea va fi acordata adversarilor pentru o repunere din exteriorul terenului din locul cel mai apropiat de unde jocul a fost oprit, mai putin direct din spatele panoului.

7.3.Handbal:

 Nu se permite:-sa se smulga sau sa se loveasca mingea care se gaseste in mainile unui adversar;sa se blocheze sau se sa impinga un adversar cu bratele, mainile sau picioarele;

sa se impiedice sau sa tina (de corp sau echipament), sa se impinga, sa fuga sau sa sara intr-un adversar;sa se puna in pericol un adversar (cu sau fara minge).

Aruncarea de la margine- O aruncare de la margine se acorda cand mingea a trecut in totalitate linia de margine, sau cand un jucator de camp al echipei in aparare a fost ultimul care a atins mingea inainte ca aceasta sa iasa in afara terenului peste linia exterioara a propriei porti. Se acorda deasemenea cand mingea atinge tavanul sau alt obiect aflat deasupra terenului de joc.

Aruncarea de la poarta- Aruncarea de la poarta se executa de catre portar, fara fluierul arbitrului din spatiul de poarta peste linia spatiului de poarta.

Aruncarea de la poarta se considera executata cand mingea aruncata de catre portar traverseaza complet linia spatiului de poarta.

Jucatorii celeilalte echipe pot sta imediat in afara liniei spatiului de poarta, dar nu au voie sa atinga mingea, pana ce aceasta nu trece complet de linia spatiului de poarta .

Aruncarea libera-Daca o abatere care in mod normal se sanctioneaza cu aruncare libera, conform Regulii are loc cand mingea nu este in joc, jocul se va relua cu o aruncare corespunzatoare cauzei care a dus la intreruperea sa.

 Daca se acorda o aruncare libera impotriva echipei aflate in posesia mingii, jucatorul care are mingea in momentul in care fluiera arbitrul, trebuie sa lase mingea sa cada sau sa o puna pe sol, in locul in care se gaseste .

 Aruncarea libera se executa, in mod normal, fara semnalul sonor al fluierului arbitrului si, in principiu, din locul in care s-a comis abaterea.

Aruncarea de la 7 metri-O aruncare de la 7 metri se acorda cand:se intrerupe neregulamentar o sansa clara de gol, in orice loc pe terenul de joc, de catre un jucator sau oficial al echipei adverse;se aude un fluierat neautorizat in momentul unei sanse clare de gol;o sansa clara de gol a fost intrerupta de catre cineva care nu participa la joc, de ex. un spectator care intra in teren, sau oprirea jucatorului printr-un fluier.Prin analogie aceasta regula se aplica si in caz de forta majora, cum ar fi intreruperea curentului electric, jocul fiind intrerupt exact intr-o situatie clara de a marca .

 Aruncarea de la 7 metri trebuie executata ca o aruncare spre poarta, in timp de 3 secunde dupa semnalul prin fluier al arbitrului 

Jucatorul care executa aruncarea de la 7 metri trebuie sa se pozitioneze in spatele liniei de 7 metri dar nu mai departe de un metru de aceasta. Dupa fluierul arbitrului, aruncatorul trebuie sa nu atinga sau sa depaseasca linia de 7 metri, inainte ca mingea sa paraseasca mana sa. 

Un avertisment trebuie acordat pentru:faulturi care trebuie sanctionate progresiv ;

comportare nesportiva a unui jucator sau oficial de echipa

O eliminare (2 minute) trebuie acordata pentru:o schimbare gresita, daca un jucator suplimentar intra in teren sau daca un jucator intervine neregulamentar in joc din spatiul de schimb ;faulturi repetate din categoria celor care trebuie sanctionate progresiv ;comportari nesportive repetate ale unui jucator pe sau in afara terenului de joc

;comportare nesportiva a oricarui oficial al unei echipe, dupa ce oricare oficial al aceleiasi echipe a primit un avertisment ;comportare nesportiva de asa maniera incat se acorda eliminare de 2 minute la fiecare ocazie;ca o consecinta a descalificarii unui jucator sau oficial de echipa comportare nesportiva a unui jucator, inainte ca jocul sa fie reluat, dupa ce tocmai a fost sanctionat cu o eliminare de 2 minute ;

O descalificare trebuie acordata pentru:comportare nesportiva a unui oficial de echipa dupa ce in prealabil au fost sanctionati cu avertisment si o eliminare de 2 minute;faulturi care pun in pericol sanatatea adversarilor ;comportari nesportive grosolane ale unui jucator sau oficial de echipa pe sau in afara terenului de joc , si in cazuri de comportare nesportiva semnificativa sau o violenta a unui jucator inainte de joc sau in timpul procedurii de tie-break (alaruncarilor de departajare de la 7 metri);o violenta a unui oficial de echipa ;a treia eliminare a aceluiasi jucator

O eliminare definitiva trebuie acordata cand un jucator este vinovat de o violenta in timpul jocului pe, sau in afara terenului de joc.

7.4.Hochei:

Ofsaidurile:

a) Jucatorii echipei aflata in atac nu vor trebui sa preceada pucul in zona lor de atac.

b) Factorii determinanti in aprecierea unui ofsaid sunt:

1. Pozitia patinelor jucatorului - jucatorul se afla in ofsaid atunci

cand are ambele patine complet dincolo de linia albastra, in zona sa de atac, inainte ca pucul sa treaca complet peste linie.

2. Pozitia pucului - pucul va trebuie sa treaca complet peste linia lbastra in zona de ata

3. La punctul de angajament din zona de aparare al echipei vinovate, daca pucul a fost pasat sau sutat de catre un jucator aflat in atac din zona sa de aparare.

Zona de atac va trebui sa fie complet eliberata de catre jucatorii din atac inainte ca ofsaidul amanat sa poata fi anulat, pucul aflandu-se inca in zona de atac.

La cel mai apropiat punct de angajament din zona neutra daca pucul a fost condus peste linia albastra de catre jucatorul aflat in atac.

La punctul de origine de unde pucul a fost pasat sau sutat atunci

cand pucul a fost pasat sau sutat peste linia albastra, de catre un jucator aflat in atac..

Daca Arbitrii de linie gresesc in aprecierea unei degajari

interzise, pucul va trebui sa fie angajat la punctul de angajament de la centrul terenului.

Scopul acestei sectiuni este sa se impuna cursivitate actiunii iar Arbitrul de centru si Arbitrii de linie vor trebui sa interpreteze si sa aplice regula, pentru a obtine acest rezultat.

"Inferioritate Numerica" inseamna ca datorita uneia sau mai multor pedepse, o echipa va trebui sa fie cu un numar mai mic de jucatori decat echipa adversa pe gheata.

Daca un jucator aflat in atac precede pucul in zona sa de atac, dar un jucator din aparare are posibilitatea sa joace pucul, Arbitrul de linie va trebui sa ridice bratul pentru a semnaliza "Ofsaid Amanat", cu exceptia cazului in care pucul a fost sutat pe poarta determinand portarul sa joace pucul. Arbitrul de linie va trebui sa lase bratul jos, anuland astfel infractiunea de ofsaid si sa permita continuarea jocului daca:

1. Echipa in aparare paseaza sau conduce pucul in zona neutra,

2. Sau, toti jucatorii aflati in atac elibereaza imediat zona de atac, facand ca o patina sa intre in contact cu linia albastra.

Atunci cand pucul iese in afara suprafetei de joc sau loveste orice obstacol, altul decat mantinela sau plexiglasul de protectie, deasupra

suprafetei de gheata, jocul va trebui sa fie oprit, iar angajamentul va trebui sa aiba loc la cel mai apropiat punct de-a lungul liniei imaginare

de unde pucul a fost sutat sau deviat, in afara de cazul in care, regulamentul prevede in mod explicit altfel.

Daca, in orice moment, in timp ce jocul este in desfasurare, un puc, fazei de joc, prin altul decat cel regulamentar aflat in joc, apare pe suprafata de joc, jocul nu va trebui sa fie oprit pana la terminarea fazei de joc prin schimbarea posesiei.

Pentru o Pedeapsa Minora, oricare jucator, altul decat portarul,va trebui sa fie scos de pe gheata pentru doua minute, iarinlocuirea nu va trebui sa fie permisa. Jucatorul a carui pedeapsa de Rea Conduita a expirat va trebui sa ramana la banca de pedepse, pana la prima oprire a jocului.

Pentru a doua Pedeapsa de Rea Conduita a aceluiasi jucator in acelasi meci,

oricare jucator, inclusiv portarul, va trebui sa fie automat scos de pe gheata pentru tot restul meciului(Pedeapsa de Meci de Rea Conduita), si imediat

inlocuirea va trebui sa fie permisa.

O Pedeapsa de Meci de Rea Conduita nu implica automat o suspendare, cu exceptia acelui meci, dar Forurile Superioare in Drept trebuie sa aiba posibilitatea de a suspenda jucatorul sau oficialul echipei pentru participarea la meciurile urmatoare. In meciurile desfasurate in sistem turneu, oricare jucator sau oficial al echipei care primeste a doua Pedeapsa de Meci de Rea Conduita va trebui sa fie automat suspendat pentru meciul urmator al echipei sale din campionat sau turneu.

Jucatorul va trebui sa fie trimis la vestiar si un jucator

substitut/inlocuitor va trebuie sa fie permis dupa expirarea celor cinci minute de joc efectiv.

Un jucator sau un oficial al echipei care primeste o Pedeapsa de Meci va trebui sa primeasca automat o suspendare ulterioara, ceea ce inseamna ca el va trebui sa fie

suspendat cel putin pentru meciul urmator, iar cazul lui va trebui

sa fie analizat de Forurile Superioare in Drept.

Suplimentar privind suspendarea impusa sub incidenta regulamentului, Forurile Superioare in Drept pot, oricand dupa terminarea meciului, sa analizeze orice incident si pot dicta suspendari suplimentare pentru orice infractiune comisa pe sau in afara ghetii oricand, inainte, in timpul sau dupa terminarea meciului, chiar daca aceste infractiuni au fost sau nu penalizate de catre Arbitrul de centru.

7.5.Volei:

Orice actiune contrara regulilor efectuata de o echipa, care amana reluarea jocului constituie o intarziere, incluzand printre altele: intarzierea unei inlocuiri; prelungirea celorlalte intreruperi de joc dupa ce a fost primit semnalul de reluare a jocului; cererea unei inlocuiri neregulamentare; repetarea unei cereri nefondate; intarziere provocata de un membru al echipei.

Cele mai frecvente greseli ce pot fi facute in jocul de volei sunt:-La executarea serviciului: daca jucatorul care serveste arunca mingea in aer, dar n-o loveste, ci o reprinde sau mingea in cadere si atinge orice parte a corpului, se considera serviciu gresit si mingea va fi data echipei adverse spre a servi, de asemenea atingerea liniei de fund a terenului sau iesirea din zona de serviciu, trimiterea mingii prin afara benzilor laterale ale fileului, atingerea cu mingea servita a unor obstacole existente in sala sau teren, serviciul care nu cade in intervalul terenului advers.-La pasarea mingii: lovirea de catre acelasi jucator de doua ori consecutiv a mingii (singura exceptie admisa se refera la efectuarea blocajului care da dreptul la o a doua lovitura jucatorilor care au participat la blocaj), tinerea, impingerea, conducerea mingii in momentul pasei, atingerea mingii cu o parte a corpului aflata sub nivelul mijiocului.La lovirea mingii (lovitura de atac): atingerea fileului cu mana, atacarea mingii aflate in terenul advers, tinerea sau conducerea mingii; jucatorul din linia a II-a, trecut pe parcursul jocului in prima linie, nu are voie sa atace si sa participe la blocaj. El poate pasa sau trimite mingea peste fileu la adversar.La efectuarea blocajului atingerea fileului, participarea la blocaj a jucatorilor din linia a II-a.Mai sunt considerate greseli: depasirea liniei de mijloc a terenului, calcarea liniilor de demarcare a terenului in momentul efetuarii serviciului (de catre oricare dintre jucatori), emiterea unor sunete, efectuarea unor gesturi care sa distraga sau sa deruteze adversarul (bataie din palme, bataia picioarelor in podea etc.).

Dubla - lovirea consecutiva a mjngii de catre acelasi jucator.
Dublare - plasamentul unui jucator in spatele celui care trage (ataca).
Intrare - trecerea unui jucator din linia a 11-a in linia I, pentru a ridica mingea in vederea atacului.
Sextet - cei 6 jucatori de volei din teren.
Aut (engl. out = afara) - mingea cazuta in afara terenului de joc.
Coordonator de joc- jucator in teren care a tost desemnat de antrenor sa dirijeze jocul echipei (cine ridica, cine va trage, plasament, dublaj s.a.).

7.6.Rugby:

Antijocul este fapta savarsita de o persoana aflata in incinta de joc care contravine literei si spiritului Regulamentului de Joc. Antijocul cuprinde obstructia, jocul incorect, infractiuni repetate, jocul periculos si conduita incorecta care este daunatoare pentru joc.

Obstructia:

-Atacul sau impingerea. Atunci cand un jucator si un adversar alearga dupa un balon, nici unul nu trebuie sa-l atace sau sa-l impinga pe celalalt altfel decat umar la umar.

-Alergarea in fata purtatorului de balon. Un jucator nu are voie, in mod intentionat, sa se deplaseze sau sa stea in fata unui coechipier purtator de balon impiedicand astfel adversarii sa placheze acest jucator sau de a avea posibilitatea de a placa purtatorii potentiali de balon cand ei vor castiga posesia.

-Blocarea placheurului. Un jucator nu are voie, in mod intentionat, sa se deplaseze sau sa stea intr-o pozitie care sa impiedice un adversar de a placa un purtator de balon.

-Blocarea balonului. Un jucator nu are voie, in mod intentionat, sa se deplaseze sau sa stea intr-o pozitie care sa impiedice un adversar de a juca balonul.

-Purtator de balon, in alergare, care ia contact cu un coechipier aflat in fata in pozitie statica. Un purtator de balon, in alergare, dupa ce a iesit dintr-o gramada ordonata, mol, gramada spontana sau margine nu are voie sa ia contact cu un coechipier aflat in fata sa.

-Flanker care obstructioneaza mijlocasul la gramada advers. Intr-o gramada ordonata, un flanker nu are voie sa impiedice un mijlocas la gramada advers sa se deplaseze in jurul gramezii.

Jocul incorect:

-Obstructie intentionata. Un jucator nu trebuie sa incalce intentionat nici o prevedere a Regulamentului de joc sau sa joace nesportiv. Jucatorul care obstructioneaza intentionat trebuie sa fie atentionat sau avertizat ca va urma sa fie penalizat cu o eliminare in cazul repetarii aceleiasi infractiuni, fie eliminat direct. Dupa o avertizare un jucator este eliminat temporar pe o perioada de 10 minute, timp de joc. Dupa o avertizare, daca jucatorul comite aceeasi infractiune sau o infractiune similara, el trebuie eliminat definitiv.

O incercare de penalizare trebuie acordata daca obstructia produsa impiedica o incercare care probabil s-ar fi marcat. Un jucator care obstructioneaza marcarea unei incercari trebuie avertizat si eliminat temporar sau definitiv.

-Pierderea de timp. Un jucator nu are voie sa piarda timpul in mod intentionat.

-Aruncarea balonului in afara terenului. Un jucator nu are voie intentionat, sa loveasca, sa impinga, sa plaseze sau sa arunce cu mina sau cu bratul balonul in margine, margine de tinta sau dincolo de linia de balon mort.

Infractiuni repetate:

Greseli repetate- Un jucator nu are voie ca, in mod repetat, sa incalce prevederile din regulament. Gresala repetata este o chestiune de fapt. Faptul daca un jucator a intentionat sau nu sa comita o infractiune nu are importanta.

Infractiuni repetate ale echipei. Cand jucatori diferiti ai aceleiasi echipe comit in mod repetat aceeasi infractiune, arbitrul trebuie sa hotarasca daca acest fapt inseamna sau nu infractiune repetata. Daca da, arbitrul va da un avertisment general echipei si daca ei repeta abaterea, arbitrul va avertiza si va elimina temporar pentru 10 minute jucatorul (jucatorii) vinovat(ti). Daca un jucator al aceleiasi echipe repeta infractiunea va fi eliminat definitiv.

Infractiuni repetate: standard aplicat de arbitru. Daca arbitrul hotaraste cate greseli constituie o infractiune repetata, el trebuie sa aplice un standard strict la jocurile

internationale si cele de seniori. Arbitrul trebuie sa avertizeze jucatorul care comite aceeasi greseala de trei ori.

La jocurile de juniori si copii, unde necunoasterea regulamentului sau lipsa indemanarii de joc poate duce la mai multe greseli, arbitrul poate fi mai indulgent in aplicarea standardului sau.

Ofsaid si "in joc" in jocul curent

La inceputul jocului, toti jucatorii sunt in joc. Pe masura desfasurarii jocului, acestia se pot afla intr-o pozitie de ofsaid. Ca atare, jucatorii pot fi penalizati daca nu revin in joc.In jocul curent, un jucator este ofsaid daca se afla in fata unui coechipier purtator de balon sau in fata unui coechipier care a jucat ultimul balonul.Ofsaid inseamna ca un jucator este, pe moment, in afara de joc; ca atare, jucatorii pot fi penalizati daca iau parte la joc.

In jocul curent, un jucator poate fi pus in joc fie prin actiunea unui coechipier, fie prin cea a unui adversar. Totusi, jucatorul in ofsaid nu poate fi pus in joc daca el se interfereaza cu jocul, sau se deplaseaza inainte spre balon, sau nu se retrage la 10 m de locul unde cade balonul.

Ofsaid in jocul curent

-Un jucator care este in pozitie de ofsaid este pasibil de a fi penalizat daca actioneaza intr-unul din urmatoarele trei moduri:

-Intervine in joc sau

-Se deplaseaza inainte spre balon sau

-Nu respecta prevederile privind linia de 10 m

-Un jucator care este in pozitie de ofsaid nu este penalizat automat.

-Jucatorul care receptioneaza o pasa inainte neintentionata nu este in ofsaid.

Un jucator poate fi in ofsaid in terenul de tinta.

-Ofsaid si interferenta cu jocul. Un jucator care este in ofsaid nu are voie sa ia parte la joc. Aceasta inseamna ca el nu trebuie sa joace balonul sau sa obstructioneze un adversar.

-Ofsaid si deplasare inainte. Cand un coechipier al unui jucator in ofsaid a sutat un balon inainte, jucatorul in ofsaid nu are voie sa se deplaseze spre adversarii care asteapta sa joace balonul sau sa se deplaseze spre locul unde urmeaza sa cada balonul, pana cand jucatorul nu a fost pus in joc.

Ofsaid conform legii de 10m

-Cand un jucator a sutat inainte si un coechipier se afla in ofsaid, el este considerat ca ia parte la joc daca se afla in spatiul delimitat de o linie imaginara, de-a latul terenului, aflata la 10 m de adversarul care asteapta sa joace balonul sau de locul unde balonul a cazut sau urmeaza sa cada. Jucatorul in ofsaid trebuie ca imediat sa se deplaseze in spatele liniei imaginare aflate la 10 m. In aceasta deplasare, jucatorul nu trebuie sa incomodeze un adversar.

-In timp ce se indeparteaza, jucatorul in ofsaid nu poate fi pus in joc prin nici o actiune a echipei adverse. Totusi, inainte ca jucatorul sa iasa din zona de 10 m, el poate fi pus in joc de orice coechipier care alearga si este in joc.

-Cand un jucator aflat in ofsaid la mai putin de 10 m ataca un adversar care asteapta sa prinda balonul, arbitrul va fluiera imediat pentru a sanctiona acest jucator. Orice intarziere poate deveni periculoasa pentru adversar.

-Cand un jucator aflat in ofsaid la mai putin de 10 m joaca balonul scapat de un adversar, el trebuie penalizat.

-Regula celor 10 m nu este modificata daca balonul sutat a lovit un stalp de tinta sau bara transversala. Important este locul unde cade balonul. Un jucator in ofsaid nu trebuie sa se afle in fata liniei imaginare de 10 m de-a curmezisul terenului.

-Regula celor 10 m nu se aplica cand un jucator suteaza balonul si un adversar incearca blocarea loviturii, iar un coechipier al suterului, care a fost in fata liniei imaginare de 10 m, joaca balonul. Adversarul nu aasteapta sa joace balonulŇ si coechipierul este in joc.

-Daca mai multi jucatori in ofsaid se deplaseaza inainte, dupa ce un coechipier a sutat balonul, locul infractiunii este locul jucatorului in ofsaid cel mai apropiat de un adversar care asteapta balonul, sau cel mai apropiat de locul in care cade balonul.

Ofsaid accidental

-Daca un jucator aflat in ofsaid, nu poate evita sa fie atins de balon sau de un coechipier purtator de balon, el este in ofsaid accidental. Daca echipa jucatorului nu castiga nici un avantaj din aceasta, jocul va continua. Daca echipa sa castiga avantaj, se va forma o gramada ordonata, echipa adversa avand introducerea balonului.

-Cand un jucator da balonul unui coechipier aflat in fata sa, primitorul se afla in ofsaid. Daca primitorul nu este considerat a fi in ofsaid intentionat (pentru care se acorda o lovitura de pedeapsa), atunci acesta se afla in ofsaid accidental si se dicteaza o gramada ordonata pentru echipa adversa.

Ofsaid dupa un inainte

Cand un jucator face un inainte si un coechipier in ofsaid joaca balonul, jucatorul in ofsaid este pasibil de a fi penalizat daca jucarea balonului a impiedicat un adversar de a castiga un avantaj.

Intarzierea-Un jucator care ramane in ofsaid intarzie actiunea. Un astfel de jucator, care incurca echipa adversa sa joace balonul asa cum o doreste, ia parte la joc si trebuie penalizat. Arbitrul va urmari ca acest jucator sa nu beneficieze de punerea in joc prin actiunea echipei adverse.

Balon la pamant-fara placaj-Aceasta situatie apare cand balonul este disponibil pe sol si un jucator plonjeaza pentru a-l lua, cu exceptia momentului urmator unei gramezi ordonate sau spontane.Alta situatie apare cand jucatorul este la pamant in posesia balonului fara sa fi fost placat.Jocul este dus de jucatorii care sunt in

picioare. Un jucator nu are voie sa faca balonul nejucabil cazand pe pamant. Nejucabil inseamna ca balonul nu este imediat disponibil nici unei echipe pentru ca jocul sa continue.Un jucator care face balonul neutilizabil, sau care obstructioneaza echipa adversa cazand la pamant contrazice scopul si spiritul jocului si trebuie penalizat.

Un jucator care nu este placat, dar care cade la pamant in timp ce tine balonul sau un jucator care cade la pamant si culege balonul trebuie sa actioneze imediat.

Lovituri de pedeapsa si lovituri libere -Loviturile de pedeapsa si loviturile libere sunt acordate echipei nevinovate pentru infractiuni comise de adversarii lor.

Daca nu este o prevedere expresa locul pentru aceste lovituri este locul infractiunii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 11628
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved