Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

LECTIA DE INOT

Sport+ Font mai mare | - Font mai micLECTIA DE INOT

Lectia de inot reprezinta un proces pedagogic unitar in care activitatea profesorului se impleteste cu cea a elevilor. Ea este o veriga dintr-un sir de lectii, in care se sprijina pe cea trecuta si o pregateste pe cea care urmeaza, trebuind sa rezolve sarcinile programei scolare, printr-o serie de mijloace de baza cum sunt:1). Exercitii pe uscat: cu caracter de intindere si relaxare pentru dezvoltarea vitezei, fortei, indemanarii si rezistentei;

2). Exercitii in apa: care cuprind elementele de tehnica a diferitelor procedee de inot.

In metodica pregatirii elementelor tehnice se va urmari permanent corectitudinea tehnica si perfectionarea asigurata prin repetarea elementelor insusite in conditii variate ca:

- legari de elemente din acelasi procedeu de inot, schimband ritmul, viteza sau durata executiei;

Din necesitati pur didactice structura lectiei va avea opt verigi:

Veriga I-a a lectiei. Organizarea colectivului de elevi-durata 5':

Aceasta incepe din momentul in care elevii intra pe poarta bazinului. Regulile de comportare si prezentare la lectie trebuie cunoscute din timp. Dezechiparea, predarea hainelor la vestiare, adunarea, raportul, frecventa, anuntarea temei de lectie se fac rapid. Pe uscat se vor executa din alergare cateva exercitii de front cu schimbari de formatie pentru captarea atentiei sau se va organiza un joc.

Veriga a II-a a lectiei. Pregatirea organismului pentru efort (incalzirea organismului):

Aceasta veriga are ca obiectiv stimularea treptata a marilor functiuni ale organismului, asigurand o stare de excitabilitate corespunzatoare pentru activitatea care urmeaza.

Pe uscat incalzirea organismului se face prin exercitii ca: rotari de brate in diferite directii, extensii, rasuciri si aplecari de trunchi, balansari de picioare, genuflexiuni. Aceste exercitii se vor executa cu inspiratii si expiratii ample. Se va insista asupra exercitiilor care sa vizeze dezvoltarea mobilitatii humerale, coxo-femurale si a labelor picioarelor. O structura de exercitii pe uscat se va repeta pe parcursul a 3-4 lectii, dupa care se va trece la alta.

Incalzirea in apa va cuprinde exercitii de inot complet din procedeele cunoscute, pe distante mai mari sau mai mici, in functie de valoarea sportivului. Ele au ca scop acomodarea organismului la noile conditii, la alt mediu-apa.

Veriga a III-a a lectiei. Influentarea selectiva a aparatului locomotor. Aceasta veriga are ca obiectiv educarea speciala a marilor functiuni, mai ales a respiratiei si pregatirea organismului pentru efort. Se vor lucra grupele musculare necesare inotului. In acest sens se va folosi lucrul numai cu picioarele folosind pluta de antrenament pentru sprijinul bratelor. Se vor executa miscari de picioare craul, bras, spate cu si fara respiratii. Exercitiile pentru tonificarea bratelor se executa separat, avand picioarele blocate cu ajutorul unui plutitor. Nu vor lipsi exercitiile de inot in alunecare cu respiratii la doua sau trei brate.

Veriga a IV-a a lectiei. Dezvoltarea calitatilor motrice(generale si specifice) necesare inotului.

Acest obiectiv va fi urmarit pe uscat pentru dezvoltarea calitatilor motrice generale sau in apa pentru dezvoltarea musculara specifica. Imbinarea lor va largi aptitudinile de miscare pregatind multilateral sportivul. Dezvoltarea vitezei si indemanarii pe uscat se rezolva prin exercitii selectionate din gimnastica sportiva si din jocurile sportive (volei, baschet, volei) sau la aparate speciale cu ajutorul corzilor elastice, mingilor medicinale si halterelor mici. Scopul acestor exercitii este de a dezvolta si de a intari grupele musculare care sunt angrenate in tehnica de concurs.

Dezvoltarea vitezei si indemanarii in apa se realizeaza cu ajutorul exercitiilor speciale. Ele se vor executa cu un ritm anume cu pauze planificate si pe anumite distante: 4*50m brate, 4*50m picioare, 4*50m inot in toate procedeele etc.

Lucrul ritmic al bratelor si picioarelor asemuiesc sportivul cu un ceasornic: orice greseala de coordonare intrerupe acest ritm, de aceea viteza in procedeul de concurs ales, trebuie antrenata in cadrul lectiei cu corectarile tehnice care se impun.      

Veriga a V-a a lectiei. Invatarea, consolidarea, perfectionarea sau verificarea deprinderilor si priceperilor motrice.

Atentia profesorului trebuie sa se indrepte spre formarea reprezentarilor corecte, formarea stereotipului dinamic si automatizarea partiala sau totala a deprinderilor motrice. Exercitiile se pregatesc de pe uscat prin explicatia si demonstratia profesorului. In apa se repeta de mai multe ori fragmentat sau global sau in structuri de exercitii. Daca colectivul este avansat se va lucra cronometrand distantele parcurse, contribuind la automatizarea deplina a miscarilor.

Veriga a VI-a a lectiei. Dezvoltarea calitatilor motrice (forta sau rezistenta) necesare inotului de performanta.

Se actioneaza asupra dezvoltarii lor pe uscat si in apa. Exercitiile alese trebuie sa fie apropiate de miscarea pe care inotatorul o executa in apa. De obicei la inot se regasesc impreuna rezistenta in regim de forta si forta in regim de rezistenta.

Pentru dezvoltarea fortei pe uscat:

Flotari in brate contra timp.

Tractiuni la bara cu pauze delimitate.

Exercitii cu benzi elastice, marind amplitudinea miscarii.

Exercitii cu mingi medicinale, marind numarul de repetari.

Lucru la aparate speciale (stimulatoare etc.) pentru ce care fac performanta.

Dezvoltarea fortei in apa:

Inot cu labele de cauciuc in toate procedeele.

Inot cu palmarele si cu labele schimband viteza de executie.

Inot imbracat sau cu centuri ingreunate (plumb) legate la mijloc sau la picioare.

Tractiuni de extensoare in apa, invingand rezistenta lor.

Inot tragand un partener.

Pentru dezvoltarea rezistentei pe uscat:

jocuri sportive (baschet, volei, fotbal);

exercitii de gimnastica cu numar fix de repetari (sarituri, tractiuni etc.);

exercitii cu gantere mici.

Dezvoltarea rezistentei in apa:

inot continuu 400-800 m;

inot continuu 10-15';

inot numai cu bratele sau picioarele in mod continuu si tempo uniform;

inot continuu, schimband procedeele de inot;

inot pe distanta cu repetare si pauza planificata.

Orice miscare a membrelor trebuie imbinata cu exercitii de respiratie.

Veriga a VII-a a lectiei. Linistirea organismului dupa efort.

Obiectivul acestei verigi consta in formarea capacitatii de apreciere si autoapreciere, precum si stimularea activitatii independente din timpul liber. Se vor face aprecieri pozitive si negative privind comportarea in lectie. Se vor recomanda pentru acasa, unele exercitii pentru dezvoltarea armonioasa a corpului si unele indicatii alimentare si igienice.

In cadrul unei lectii unele verigi pot lipsi, altele se pot contopi. In realitate, in nici o lectie nu pot exista practic toate verigile, ele vor fi prezentate in functie de natura temelor si obiectivelor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2697
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved