Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

LUCRARE SPORT - JOCUL DE HANDBAL

Sport+ Font mai mare | - Font mai micLICEUL CU PROGRAM SPORTIV

SLATINALUCRARE DE ATESTAT

1. ISTORIA JOCULUI DE HANDBAL DIN ROMANIA - CRONOLOGIE

Geneza 1920 - 1945

Profesorul WILHELM BINDER de la liceul BRUKENTAL din Sibiu, introduce handbalul ca disciplina obligatorie la orele de educatie fizica pentru toate clasele.

Decizia a luat-o dupa ce in vara aceluiasi an, asistase la BERLIN si MNCHEN la o serie de jocuri si demonstratii de HANDBALL (in 11 jucatori, pe terenul mare de fotbal) creatie a Profesorului Universitar KARL SCHELENZ, de la Facultatea de Educatie Fizica din Berlin.

Cu prilejul serbarilor de sfarsit de an scolar, pe stadionul mare din Sibiu are loc un joc demonstrativ de handbal intre elevii profesorului WILHELM BINDER care a oficiat si ca arbitru.

Cotidianul de limba germana SIEBENBURGISCHE - DEUTSCHES TAGEBLATT Nr. 14442 din 18 iunie 1921 consemneaza urmatoarele: ".demonstratia de gimnastica a tuturor scolilor a avut loc in ziua de 17 iunie 1921, jocurile libere care au continuat, au avut urmatoarele rezultate: clasa a V-a reala, contra clasa a V-a gimnaziu, baieti, la handbal 1:0".

Acelasi cotidian anunta cateva zile mai tarziu: "in programul pentru demonstratia de sfarsit de an a scolilor de fete (24 iunie) la punctul 3 "jocuri generale" este prevazut si un joc de handbal"

Pe baza acestor documente scrise afirmam cu siguranta ca 1921 este "anul de nastere" a handbalului in Romania si mai precis ziua de 17 iunie ca data certa a primului meci de handbal desfasurat in tara noastra.

Atestarea oficiala scrisa confirma si PRIMUL ANTRENOR dar si PRIMUL ARBITRU din Romania, profesorul WILHELM BINDER, titularul catedrei de educatie fizica de la LICEUL BRUKENTAL din Sibiu, ai caror elevi sunt deci si primii jucatori de handbal din Romania.

  1922 Handbal in 11 jucatori - la Sibiu pe stadionul central in ziua de 3 mai 1922 in cadrul unor ample serbari campenesti, in fata a peste 2000 de spectatori, a avut loc: "o mare demonstratie de handbal intre elevii claselor mari" sub conducerea profesorului Wilhelm Binder, care a entuziasmat tribunele si mai apoi intregul oras. In saptamana urmatoare, ziarul amintit mai sus, revine de trei ori asupra acestor jocuri consacrand definitiv, existenta handbalului ca joc sportiv de competitie.

Handbal in 11 jucatori - la Sibiu, se organizeaza o prima competitie oficiala "Campionatul Scolar al orasului la handbal" care s-a desfasurat pe stadionul mare cu programare anterioara, arbitrii, numerosi spectatori, clasamente si premii.

La Bistrita, Sighisoara si Brasov handbalul incepe sa se joace frecvent mai intai in liceele mari, unele de limba germana, unde erau profesori de educatie fizica "scoliti" la Berlin.

In acelasi an se semnaleaza primele jocuri inter-orase Sibiu - Sighisoara, Sibiu - Bistrita si Bistrita - Brasov meciuri amicale desfasurate de regula in cadrul unor serbari sportive ale societatilor de gimnastica din orasele respective.

Asociatia sportiva H.T.V. (HERMANN STADTER TURNVEREIN) din Sibiu, si concomitent asociatiile similare din Medias si Brasov, infiinteaza sectii de handbal independente, pe structura unor adevarate cluburi specializate.

HAZENA - in acest an (1924) se semnaleaza si primele jocuri demonstrative in Banat ale unor echipe feminine.

Presa din Timisoara atesta oficial un joc cu public intre echipele din Jimbolia si Timisoara (R.G.M.), scor final 2-0. "Hazena" este un joc originar din Cehoslovacia foarte asemanator cu handbalul in 7 jucatori, de origine nordica.

Handbal in 11 - la Sibiu, Bistrita si Brasov si mai apoi la Arad se organizeaza in continuare competitii scolare, mai ales toamna si primavara.

International - in Austria se desfasoara primul joc international din istoria handbalului (in 11 jucatori - masculin) Austria - Germania 6-5.

HAZENA (handbal in 7) - la Bucuresti se infiinteaza echipele feminine MACABI si STRUINTA in replica la echipele masculine de fotbal. Au avut loc si cateva jocuri demonstrative de regula in deschidere la meciurile de fotbal, pe stadionul CIOCANUL (fost MACABI) intre Juventus si Universitatea Obor. Demonstratia de pe stadionul din Obor a fost mult mediatizata in presa, chiar cu fotografi pe prima pagina. La Bucuresti insa nu poate fi vorba de o competitie, ci numai de cateva demonstratii pentru deliciul spectatorilor de fotbal.

HAZENA - la Timisoara se inscriu in prima competitie oficiala de Hazena 6 echipe feminine, un real succes pentru inceput. Echipa feminina INDUSTRIA LANEI intreprinde un turneu de 3 jocuri in Iugoslavia. Este prima deplasare peste granita si primele intalniri internationale din istoria handbalului romanesc, si mai putem spune ca ILSA Timisoara este prima echipa feminina de handbal stabila, serioasa si consolidata ca atare si care dainuieste pana astazi in 2001.

Handbal in 11 - la Sibiu se desfasoara primul Campionat Scolar pe etape saptamanale cu elevi din clasele V - VIII (clasa IX - XII astazi).

Handbal in 11 - la Sibiu profesorul WILHELM BINDER organizeaza primul curs de arbitrii cu opt candidati si in final cu doar doi absolventi.

La Reghin se infiinteaza prima echipa feminina de handbal din zona, cuprinzand in majoritate eleve dar si senioare, muncitoare sau profesoare de sport.

La Sibiu, Brasov, Bistrita, Medias si Sighisoara se organizeaza competitii scolare cu regularitate si ocazional intreceri inter-orase cu elevi si seniori - profesori de sport, fosti elevi.

International - la Amsterdam handbalul este prezent prima oara la Jocurile Olimpice, este drept sub forma unor demonstratii de popularizare, dupa ce la un congres C.I.O. anterior, el fusese trecut pe lista sporturilor "la alegere".

Tot la Amsterdam la 4 august 1928 a avut loc CONGRESUL DE CONSTITUIRE A FEDERATIEI INTERNATIONALE DE HANDBAL AMATOR (F.I.H.A.) cu 11 tari. Desi cu doi membrii prezenti, dar fara mandat, Romania nu a participat oficial.

Se tipareste primul Regulament International de Arbitraj al F.I.H.A. (handbal in 11 jucatori).

Handbal in 11 - majoritatea Asociatiilor Sportive (TURNVEREIN - societati de gimnastica) din Ardeal infiinteaza puternice sectii de handbal dupa modelul celor din Germania. Pe langa deja infiintatele sectii de la Sibiu, Sighisoara si Bistrita apar si la Medias, Brasov si Cisnadie, apoi la Lugoj (Muncitorul), Timisoara (echipa Rapid Timisoara), Resita (S.S.M.R.) si Bucuresti (Viforul, Dacia si CFR).

Dupa anul 1930 se poate vorbi in Romania de sectii si echipe de handbal puternice si bine organizate in centrele de mai sus, si apar tentative mai timide la inceput la Bacau, Galati, Buhusi si Ploiesti.

Hazena (handbal in 7) - incep sa se inmulteasca demonstratiile unor echipe feminine la Bucuresti, Ploiesti si in Banat. La Arad si Timisoara unde participa si Lugojul se organizeaza o competitie si cupe cu o oarecare continuitate.

  1930 - la Berlin, cu ocazia celui de-al II-lea Congres al F.I.H.A. (Federatia Internationala de Handbal Amator), Romania devine membra cu drepturi depline. Cu aceeasi ocazie se solicita C.I.O. introducerea handbalului la J.O.

Handbal in 11 - in Austria are loc primul joc international de handbal feminin: Austria - Germania 5-4 (1-4).

Hazena - in Cehoslovacia la Praga se organizeaza un prim dar si ultimul Campionat Mondial de Hazena; pe primul loc Cehoslovacia, pe locul doi Iugoslavia, iar pe trei Polonia.

Handbal in 11 - orasul Sibiu prin comisia de handbal, preia organizarea unui Campionat al Transilvaniei, cu participarea oraselor Sibiu, Brasov, Bistrita si Reghin, aceasta va fi si ordinea in clasament. Multi specialisti din "vechea garda" il socotesc ca primul campionat de handbal din Romania. Clasament: 1. Sibiu; 2. Bistrita; 3. Brasov; 4. Reghin (masculin), dar au loc si doua jocuri Reghin - Sibiu la feminin. Inregistram astfel in acest an 1931 si primele jocuri oficiale intre echipe feminine.

  1932 Handbal in 11 - Campionatele scolare sunt deja competitii de traditie si regularitate la Sibiu, Brasov, Bistrita, Sighisoara si Medias.

Campionatul Transilvaniei (pe care noi l-am asimilat cu un campionat national al acelor vremuri de pionierat) continua cu editia a II-a. Clasament: 1. Societatea de Gimnastica Sibiu; 2. S.G. Bistrita; 3. C.S. Reghin.

  1933 Handbalul din Romania se organizeaza pentru prima oara intr-o structura unitara pe plan national. Comisiile care activau la Sibiu (prima si cea mai puternica din tara), Brasov, Ploiesti, Timisoara, Arad, Lugoj si Bucuresti, integrandu-se in deja existenta Federatie Romana de Baschet si Volei, care devine astfel F.R.B.V.H. avand ca presedinte unic pe profesorul Nicolae Dutescu. Evenimentul este marcat printr-o activitate mult mai bogata si organizata, in intreaga tara.

Se organizeaza prima competitie cu caracter national prin extinderea "Campionatului Transilvaniei". In finala pe tara S.G. (TURNVEREIN - Societatea de gimnastica) SIBIU - S.C. MUNCITORUL LUGOJ 15-1.

Se organizeaza si primele jocuri intre echipele feminine ale oraselor Sibiu, Medias, Sighisoara si Brasov meciuri amicale care se desfasurau de regula in deschidere la cele oficiale ale baietilor.

Echipa masculina din Sibiu - putem spune acum campioana tarii - intreprinde un turneu in tara obtinand numai victorii ceea ce confirma valoarea si titlul obtinut. La Bucuresti, jocurile echipei din Sibiu starnesc un interes deosebit si putem spune ca au contribuit decisiv la lansarea handbalului, ca specializare aparte. La inceput echipele din Bucuresti: Viforul Dacia, CFR Colentina sau Avantul, iar la Ploiesti Petrolul sau Teleajenul erau formate din jucatori de baschet, rugby, volei sau atleti si cativa handbalisti din Ardeal.

In Moldova are loc primul meci intre echipele din Piatra Neamt si Bacau.

Handbal in 11 - Campionatul Transilvaniei aflat la a III-a editie se largeste capatand un caracter national. Acest, sa spunem, prim campionat national este castigat de Scoala de Gimnastica (SK) din Sibiu, care invinge in finala pe C.S. Muncitorul Lugoj cu scorul de 15-1.

La Sibiu, Brasov, Medias si Sighisoara se desfasoara primele campionate locale cu echipe de seniori la masculin dar si la feminin. Se organizeaza si primele meciuri feminine, intre echipele oraselor Sibiu, Brasov, Sighisoara si Medias.

La inceput tot Sibiul este invingator si la feminin dar vom asista in anii urmatori la "atacul" echipelor din Sighisoara si mai ales Medias.

Handbal in 11 - nou constituita federatie organizeaza ceea ce am putea denumi cu adevarat: un campionat national de handbal, pe trei ligi: Centru - Ardeal, Vest - Banat si Sud - Bucuresti - Ploiesti, castigat de S.G.Sibiu, 7-2 in finala cu Viforul Dacia din Bucuresti (compusa inca din atleti si rugbisti, dar si cativa handbalisti).

Primele jocuri internationale de handbal au loc in deplasare, echipa din Sibiu efectueaza un turneu de 11 jocuri in Cehoslovacia si Germania obtinand 7 victorii.

La Ploiesti in ziua de 26 octombrie 1934 a avut loc pe terenul Tricolorul (actualul stadion Municipal) primul joc demonstrativ de handbal in 11 jucatori. Initiator a fost Tudor Dobreanu - Dorel care atunci era elev in Bucuresti si juca handbal la Viforul Dacia; el era insa din Ploiesti.

International - la Congresul al treilea al F.I.H.A. de la Stockholm numarul tarilor afiliate a ajuns la 34.

Hazena - in ziua de 10 septembrie 1934 ziarul "Sportul Zilnic" care apare la Bucuresti isi anunta cititorii ca in deschidere la un meci de fotbal se va disputa "partida de Hazena" intre echipele feminine Unirea si Staruinta.

  1935 Handbal in 11 - au loc primele intalniri internationale in Romania, o echipa studenteasca a orasului Mnchen invinge echipele H.T.V. Sibiu cu 9-8 si STSU Brasov cu 9-2.

La invitatia unuia din pionierii handbalului din Romania marele jucator, arbitru si antrenor Ioan Schuschning, soseste la Sibiu parintele handbalului in 11, pe teren mare Karl Schelentz de la Facultatea de Educatie Fizica din Berlin. El a condus antrenamente demonstrative la toate nivelele inclusiv cu echipa nationala in curs de constituire, si a tinut cursuri de antrenori si arbitrii.

In campionatul national masculin, se impune din nou S.G. Sibiu, care invinge in finala pe S.G. Sighisoara.

Hazena - la Bucuresti pe terenul Venus, studentele de la ANEF fac o reusita demonstratie de Hazena (asemanatoare cu handbalul in 7) in fata a peste 8000 de spectatori in deschidere la un joc de fotbal.

Se disputa primul joc international de handbal in 7 jucatori: Suedia - Danemarca scor 18 - 12.

In seara zilei de 7 aprilie 1936 are loc sedinta de constituire a FederaTiei RomAne de Handbal - desprinzandu-se astfel de F.R.B.V.H. si devenind independenta, ea avand la conducere pe marele arbitru si jucator DRAGAN.

Handbal in 11 - se constituie echipa masculina a Romaniei, care dupa un foarte scurt stagiu de pregatire sustine PRIMUL MECI INTERNATIONAL inter-tari din istoria handbalului nostru: ROMANIA - POLONIA 6-4, iar in revansa Bucuresti - Cracovia 3-7, ambele intalniri au avut loc in Polonia.

O selectionata din Germania sustine cateva jocuri la Sibiu si Brasov, cu scopul de a strange fonduri in vederea participarii echipei noastre la Jocurile Olimpice. Se vand insigne, fanioane, programe, iar in final fiecare sportiv contribuie personal cu o anumita suma; numai asa vom participa la J.O. Mentionam si sprijinul consistent al oraselor Medias, Brasov si Lugoj prin vanzarea de insigne si fanioane.

Pentru prima oara handbalul este prezent la Jocurile Olimpice (desi fusese introdus de C.I.O. ca sport la alegere inca din 1930). La Berlin are loc un turneu de sase echipe (masculine) la care participa si echipa noastra. Clasament: 1. Germania; 2. Austria; 3. Elvetia; 4. Ungaria; 5. ROMANIA; 6. S.U.A. Rezultate: Romania cu Austria 3-18; cu Elvetia 6-8 si 10-3 cu S.U.A. Echipa nationala a fost formata din 12 jucatori din Sibiu, Bucuresti, Medias si Brasov. Fratii HAFFER, SPECK, ZACHARIS, HOCSMAN, HALMEN, SCHUSTER, HEIDEL, SONNTAG, HERZOG, KIRSCHNER (si antrenor), ZOLLER din Sibiu; COMANESCU, DRAGAN si FRESCI din Bucuresti; HOLZTREGER si KAZEMIERSCHI din Medias; ORENDI din Brasov.

Dupa J.O. de la Berlin, echipa noastra evolueaza si la M nchen in fata unui stadion arhiplin. Nationala Germaniei prima Campioana Olimpica a handbalului, ne invinge foarte greu cu un gol (13-12) acordat de un arbitru "local" se pare dupa expirarea timpului de joc.

La 5 noiembrie 1936 pe stadionul Municipal din Ploiesti are loc primul joc amical al primei echipe de handbal "PRAHOVA" in compania echipei T.V.B. din Bucuresti, care invinge cu 5-3 (3-1). Punctele echipei din Ploiesti au fost opera lui Tomi Vulcanescu si Dorel Dobreanu.

In campionatul national pe locul intai din nou echipa Sibiului iar pe II S.G. Bistrita.

  1937 Handbal in 11 - echipa nationala de baieti de aceasta data cu o componenta mult mai larga, sustine doua jocuri internationale cu Polonia la Lublin 5-7 si la Sibiu cu Austria, o mare victorie 8-7.

In 4 noiembrie 1937, pe stadionul Municipal din Ploiesti are loc primul joc oficial pentru Campionatul LIGII DE SUD la handbal, intre echipa PRAHOVA si formatia Viforul DACIA din Bucuresti, scor 6-3 (2-0) pentru oaspeti.

Prima echipa, in care au evoluat urmatorii: SENCHEA CORNEL, VIRGIL CONSTANTINESCU "FURNICA" (portari); DOBREANU Tudor, POSTELNICESCU Emil, ANTONESCU Ion-Turcu; BOBEI Dan; ZAMFIRESCU Mircea; REINHARD Gunther; VULCANESCU Tomi; fratii DIETRICH Gustav si Carol (care a fost si primul antrenor); PENESCU Mihai; SPIRESCU Romulus; COSTIN Victor-Orchi; POPESCU Ion-"Balaon"; RADULESCU Cila; ERCULESCU Cornel; IRIMESCU Grigore, bineinteles toti din Ploiesti, dar unii studiau la Bucuresti.

In campionatul national aceeasi ordine pe podium: 1. S.G. Sibiu; 2. S.G. Bistrita.

Handbal in 7 - la Sibiu se organizeaza in iarna PRIMUL TURNEU DE HANDBAL IN SALA cu participarea a sase echipe din localitate si doua din Medias. Turneul pentru echipele masculine in 7 jucatori pe teren mic s-a desfasurat sistem fulger (doua reprize a 15 minute). Jocurile au placut foarte mult, dar turneul nu a fost finalizat deoarece pompierii au interzis in ultima zi sa se faca focul in sala.

International - consemnam primul Curs de Arbitrii organizat de Federatia Internationala la Berlin - Muggelsee, la care participa si absolva si IOAN SCHUSCHNING din Sibiu, care primeste PRIMUL ECUSON DE ARBITRU INTERNATIONAL din handbalul romanesc.

Handbal in 11 - in mai multe orase din Germania se desfasoara PRIMUL CAMPIONAT MONDIAL DE HANDBAL masculin pe terenul mare asa cum spuneau si scriau toti in Germania - tara de origine a acestei variante GROSSFELDHANDBALL.

In pregatire echipa nationala a Romaniei sustine doua jocuri ambele la Sibiu. Pierdem cu echipa Poloniei (7-10) dar castigam cu Suedia (10-8) ceea ce ne da sperante justificate.

La Campionatul Mondial insa, dupa ce invingem echipa din Luxemburg cu 11-6, pierdem de aceasta data in fata suedezilor (6-7) si nu ne calificam pentru semifinale, ne clasam insa pe locul V dupa o noua victorie asupra Luxemburgului (12-6). Clasamentul primei editii a Campionatului Mondial de handbal (in 11 jucatori): 1. Germania; 2. Elvetia; 3. Ungaria; 4. Suedia; 5. ROMANIA; 6. Cehoslovacia; 7. Polonia; 8. Danemarca; 9. Olanda; 10. Luxemburg.

La acest prim Campionat Mondial a oficiat ca arbitru si Ioan SCHUSCHNING din Sibiu; este deci primul arbitru roman care conduce jocuri la un C.M.

Dupa C.M., echipa Germaniei, Campioana Mondiala, efectueaza un turneu in Romania invingand la Sibiu cu 3-14 o selectionata din Ardeal si la Bucuresti cu 3-18 o echipa cu 50% jucatori din capitala. A fost PRIMA INTALNIRE INTERNATIONALA INTER TARI LA HANDBAL care s-a desfasurat in Bucuresti si desi infrangerea a fost severa, jocul a constituit o buna propaganda. In capitala existau deja patru echipe de handbal Viforul Dacia, CFR, Macabi si Staruinta si vor mai aparea imediat alte 2-3.

In campionatul intern echipa din Sibiu care s-a mai denumit si Arsenal, este in continuare pe primul loc pentru a opta oara consecutiv daca punem in calcul si "Cupa Transilvaniei", pe locul II S.G. Sighisoara.

La Brasov "GAZETA TRANSILVANIA" semnaleaza pe terenul OLIMPIA desfasurarea unei noi editii a Campionatului Scolilor Secundare din 5 judete. Pe locul intai s-a clasat Liceul "HONTERUS" din Brasov.

Dar campionatele scolare se desfasurau deja cu regularitate in intreaga Transilvanie, in majoritatea oraselor din Banat, la Ploiesti, Bucuresti, Galati, Piatra Neamt, Bacau.

La Federatia Romana de Handbal erau afiliate in acest an, 1938, peste 25 de sectii de seniori cu un total de 400 membrii - jucatori, ceea ce, referindu-ne la situatia de atunci si la tineretea acestui joc sportiv, era chiar foarte bine.

Tot in Germania se organizeaza in acelasi an si Campionatul de Handbal in 7 jucatori - masculin HALLENHANDBAL cum spuneau nemtii. Federatia Internationala a conditionat disputarea in aceeasi tara si in acelasi an a celor doua campionate pentru cele doua forme ale aceluiasi joc sportiv. Clasament: 1. Germania; 2. Austria; 3. Suedia; 4. Danemarca, deci numai 4 echipe ceea ce atesta ca dezvoltarea acestui sport era inca foarte lenta si limitata in acei ani. Romania nu a participat desi, mai ales jucatorii din Bucuresti doreau acest lucru.

Handbal in 11 - in preajma razboiului activitatea handbalistica scade considerabil in momentul in care se dezvoltase atat pe plan intern cat si international.

In aceasta situatie au loc totusi doua intalniri internationale, la Bucuresti pe stadionul ANEF (ulterior Republicii si apoi demolat). Echipa reprezentativa masculina a Romaniei se revanseaza in fata Suediei dupa infrangerea de la C.M. 1938, scor 5-4. De mentionat ca golul victoriei din jocul cu echipa Suediei a fost marcat de profesorul universitar si rector la ANEF, mai tarziu LEON TEODORESCU care intre fotbal si baschet, a mai practicat si handbalul, dovada a polivalentei sportivilor din acele vremuri.

Tot la Bucuresti si tot pe stadionul ANEF pierdem de aceasta data la scor 3-19 in fata Campioanei Olimpice si Mondiale - Germania.

In campionatul intern sirul neintrerupt de victorii ale Sibiului este stopat de cea care de ani de zile o secunda. Loc I S.G. Bistrita; loc II S.G. Sighisoara si loc III S.G. Sibiu.

In perioada razboiului activitatea handbalistica in mod practic aproape a incetat si totusi impatimitii acestui sport din Ardeal si Bucuresti reusesc sa organizeze sporadic intalniri amicale si chiar campionate. Din fericire handbalul este mentinut ca joc sportiv in cadrul multor unitati militare sub forma unor concursuri intre cei de la aviatie si vanatorii de munte, in special. In 1940 se organizeaza un campionat scolar pana la nivelul de judete, castigat de elevii din Sibiu.

In anul urmator, 1941, Federatia de Handbal trece pe langa cea de Fotbal in cadrul restrangerii lor in UFSR (Uniunea Federatiilor Sportive din Romania - forul suprem al sportului din tara noastra). Un fel de campionat national neomologat si incomplet cu multe absente si cu victoria echipei VIFORUL DACIA din Bucuresti care in jocul final castiga prin neprezentarea adversarului (Sibiul).

In anul 1942 consemnam numai faptul ca se disputa la Ploiesti direct un turneu final al Campionatului National si acesta neomologat cu reprezentantii oraselor: Bucuresti, Medias, Resita si Ploiesti. Castiga echipa liceului din Medias, echipa care repeta performanta si in anul urmator 1943 cand la Bucuresti intrece in jocul final pe Viforul Dacia cu scorul de 13-10, dar datorita numeroaselor absente de la jocuri, campionatul nu este omologat.

In 1943, 1944 si 1945 activitatea este redusa la maxim, doar in anul 1945 Organizatia Sportul Popular (noul for de conducere al sportului), organizeaza o prima competitie de masa - polisportiva, care cuprinde si handbalul, precum si unele intalniri sportive amicale, intre echipe individuale nou aparute atat la masculin si mai ales la feminin.

In aceasta situatie in toata perioada razboiului 1940 - 1945 desi au fost organizate competitii cu turnee finale nu putem spune ca a existat oficial un Campionat National.

2. ANTRENAREA ATACULUI POZITIONAL CU UNUL SAU DOI PIVOTI

Atacul pozitional se utilizeaza cu justificare tactica in urmatoarele situatii:

apararea a avut timp suficient pentru organizare, se prezinta ca un tot unitar si nu poate fi depasita imediat prin actiuni individuale ori colective, spontane sau intamplatoare, nici prin patrundere in adancime;

echipa care ataca urmareste sa castige timp, mai bine zis sa faca sa treaca timpul, mentinand astfel rezultatul care-i este favorabil; in astfel de situatii, echipa adversa se va grabi sa aplice forme mai agresive de aparare, usurand patrunderea spre poarta in faza de finalizare;

echipa care ataca este nevoita sa faca economie de energie, avand de luptat cu un adversar foarte bine pregatit din punct de vedere fizic, ale carui forte urmareste sa le diminueze prin activitatea din aparare la care-l sileste sa participe activ, datorita circulatiei intense a mingii;

jucatorii echipei sunt unilaterali pregatiti fizic si tehnico-tactic si inca in imposibilitatea de a aplica forma de atac in circulatie.

In atacul pozitional se poate recunoaste cu usurinta sistemul de joc al echipei.

In prima parte a atacului pozitional, jucatorii se deplaseaza pe posturile lor inainte, inapoi si lateral, in functie de nevoile de demarcaj, pasandu-si mingea unul la altul, cu circulatiile de minge cunoscute, fara intentia de a provoca prea repede o patrundere sau o situatie de aruncare la poarta.

Pentru realizarea atacului pozitional este absolut necesar ca posturile echipei sa fie ocupate de jucatori cu calitati corespunzatoare.

Privita in mare, activitatea atacantilor se rezuma la miscari de fentare, de pasare si de deplasare in zona de teren rezervata postului ocupat in echipa.

Extremele pot schimba locul cu pivotul sau pivotii, provocand in acest fel noi dificultati de marcaj, deci de preluare si predare a atacantilor, ceea ce sporeste gradul de periculozitate.

3. ATACUL POZITIONAL CU UN PIVOT

In cadrul atacului pozitional cu un pivot, atacantii sunt asezati pe doua linii de atac. O prima linie este formata din jucatori care actioneaza pe semicercul de la 6m sau in imediata apropiere a acestuia. Ei sunt plasati si se misca printre aparatorii aflati in zona.

O a doua linie de atac este asezata si actioneaza in fata zonei de aparare, la o distanta cuprinsa aproximativ intre 10 si 16m departare de poarta, exact ca in figura de mai jos.


In prima linie de atac intra cele doua extreme si pivotul, care se mai numesc si jucatori de semicerc, deoarece actioneaza la semicercul de 6m si in preajma acestuia.

A doua linie de atac este alcatuita din cei doi interi si din centru, care mai poarta si denumirea de conducator de joc. Jucatorii acestei linii sunt denumiti si jucatori de 9m sau aruncatori la poarta de la distanta.

Practica arata ca posturile de extrema dreapta si de inter drept sunt ocupate de obicei, atunci cand exista posibilitatea de jucatori stangaci. In aceasta situatie fericita, atacul se poate desfasura simetric pe ambele aripi, tehnica si tactica jucatorilor stangaci fiind identica, atunci cand joaca pe partea dreapta a atacului, cu cea a dreptacilor care actioneaza pe aripa stanga. Daca posturile de extrema dreapta si de inter drept sunt ocupate de jucatori dreptaci, acestia trebuie sa-si insuseasca procedee tehnice specifice posturilor respective, diferite de cele ale jucatorilor dreptaci aflati pe posturile de inter stang si de extrema stanga.

4. EXERCITII PENTRU JOCUL POZITIONAL CU UN PIVOT


asezarea pivotului se va efectua, in asa fel, incat sa se formeze periodic un triunghi de actiune ca in figura de mai sus.

Exercitiul nr. 1: pe circulatia mingii la 9m, pivotul se deplaseaza incercand sa se plaseze cat mai bine pentru a fi angajat si a finaliza


Exercitiul nr. 2: circulatia mingii la 9m intr-un anume sens, da posibilitatea pivotului sa se deplaseze in sens opus si sa actioneze ofensiv


Exercitiul nr. 3: circulatia pivotului cu schimbarea postului cu cele doua extreme


Exercitiul nr. 4: in sistemul de pasare 1-8 mingea trece de la centru prin inter la extrema, pivotul primeste mingea la sfarsit


Exercitiul nr. 5: tot in sistemul de pasare 1-8 mingea trece de la centru prin extrema la inter si pivotul primeste mingea la sfarsit


Exercitiul nr. 6: in cadrul aceluiasi sistem de pasare 1-8 mingea pleaca de la centru prin extrema la inter cu deosebirea ca interul stanga paseaza interului dreapta care angajeaza pivotul


Exercitiul nr. 7: in sistemul de pasare 1-7, dupa ce trece pe la jucatorii de pe aripa dreapta, mingea ajunge la centru care angajeaza pivotul demarcat, iar acesta continua prin interul stanga


Exercitiul nr. 8: dupa o pase dubla intre centru si interul dreapta, primul angajeaza pivotul care paseaza mingea la interul stanga si care la randul lui transmite unei extreme, iar aceasta la cealalta extrema


5. ATACUL POZITIONAL CU DOI PIVOTII

Conform figurii de mai jos, indiferent de modul de asezare al celorlalti jucatori, pivotii se plaseaza intre aparatorii laterali si intermediari, de fiecare parte a apararii.


Plasamentul pivotilor pe semicerc ca si demarcarea lor inteligenta, sincronizate cu activitatea interilor si a extremelor, pun mari probleme aparatorilor. Pivotii isi schimba din cand in cand locurile intre ei, desigur in functie de circulatia mingii, obligandu-i pe cei doi aparatori intermediari si pe cei doi aparatori centrali sa-i marcheze. In acest fel se obtine un avantaj tactic foarte mare si anume: patru aparatori sunt legati de activitatea celor doi pivoti, determinand probabil aparitia unui raport supranumeric favorabil intr-un sector al atacului.

In cadrul sistemului cu doi pivoti exista doua variante de formare a echipei:

a) doua extreme specializate actioneaza pe colturile terenului, ca la atacul cu un pivot;

b) extremele sunt inlocuite cu jucatori din linia de 9m, pentru a se mari in felul acesta forta de aruncare la poarta de la distanta.

In ambele situatii, conducatorul de joc este unul din cei doi interi. In prima varianta, extremele pot circula pe semicerc impreuna cu pivotii, nelasandu-i pe aparatori sa inainteze catre interi sau determinand apararea sa-si schimbe sistemul in 4 + 2, ceea ce poate fi in avantajul atacantilor.

A doua varianta, pivotii joaca pozitional, plasandu-se mereu intre aparatorii laterali si cei intermediari, iar ceilalti patru jucatori executa invaluiri, circulatii in opt, sarje exterioare, pe fondul patrunderilor succesive anterioare prin care au ameninta poarta si au determinat pe aparatori sa intre in miscare. Se asteapta astfel o interventie gresita sau intarziata a aparatorilor pentru a se gasi o solutie de finalizare.

Este necesar sa retinem ca, desi asezarea jucatorilor in sistemul cu 2 pivoti este aceeasi, functionalitatea sistemului se schimba dupa componenta echipei, cu jucatori de semicerc sau cu jucatori de 9m plasati pe posturile de extreme.

6. EXERCITII PENTRU JOCUL POZITIONAL CU DOI PIVOTII


- asezarea in dispozitiv cu doi pivoti formandu-se astfel triunghiurile de actionare (se asigura un echilibru atacului)

Exercitiul nr. 1: circulatia unui pivot, folosind pozitia celui de-al doilea, care realizeaza un paravan ocazional


Exercitiul nr. 2: schimb de locuri simultan intre cei doi pivoti


Exercitiul nr. 3: un pivot fix, celalalt circula pe tot frontul atacului


Exercitiul nr. 4: ambii pivoti se afla in circulatie


Exercitiul nr. 5: blocaj pentru jucator de la 9m


Exercitiul nr. 6: blocaj pentru jucatorii de la 6m (pivoti, extreme)


Exercitiul nr. 7: blocaj pentru un jucator pe post de extrema


Exercitiul nr. 8: blocaj, plecare din blocaj


Exercitiul nr. 9: blocaj, plecare din blocaj cu finalizare de catre extrema


Exercitiul nr. 10: angajarea pivotului din aruncare de la colt (uneori se afla in saritura deasupra semicercului)


Exercitiul nr. 11: angajarea pivotului din aruncare de la margine


Exercitiul nr. 12: angajare in urma unei aruncari de la 9m (paravan - zid), sunt variante multiple


BIBLIOGRAFIE

1. Ioan Kunst-Ghermanescu - Handbal - Editura sport turism, Bucuresti, 1978

2. Paul Cercel - Handbal - exercitii pentru fazele de joc - Editura Sport Turism, Bucuresti, 1980

3. Eugen Trofin

Sorin Grigorovici - Handbal - antrenament, exercitii, jocuri - Editura Consiliului National pentru Educatie Fizica si Sport, Bucuresti, 1968

4. Werner Vick

Heinz Busch

Gerd Fischer

Raimund Koch - Pregatirea de handbal in sala - Editura C.C.P.S, Bucuresti, 1995Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4983
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved