Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

METODE DE INVATARE A INOTULUI

Sport+ Font mai mare | - Font mai micMETODE DE INVATARE A INOTULUI

La noi in tara si pe plan mondial se cunosc mai multe metode specifice de invatare a inotului, in functie de conditiile materiale, varsta colectivului, cunostintele practice ale profesorului, nivelul intelectual al celor cu care se lucreaza si de valoarea lor fizica.1). Metoda globala. Aceasta metoda este utilizata mai mult de acei oameni care au invatat sa inoate singuri. Ei nu fractioneaza invatarea in miscari de brate, picioare, respiratie etc. ci executa miscarea in ansamblu. Mersul, alergarea, aruncarea sunt insusite prin metoda globala. Se poate utiliza metoda globala, exersand si cateva elemente particulare ale miscarii. Aceasta nu inseamna ca se vor studia elementele miscarii izolat ci dimpotriva ca atentia inotatorului va fi mai accentuata asupra unei miscari, in timp ce el o va executa global. De obicei, dupa exercitiile de acomodare cu apa se trece la imitarea unui procedeu in intregime in functie de posibilitatile celui ce invata.

2). Metoda fractionata. Presupune ca diferitele parti ale miscarii sa fie invatate si practicate separat. De exemplu, dupa invatarea si exersarea separata, miscarile se combina partial pentru a ajunge sa fie efectuat exercitiul in intregime. Aceasta metoda este expusa in majoritatea programelor de inot de foarte multa vreme. Este foarte important in invatare sa putem distinge si defini ce este o parte si ce este totul.

Este aproape imposibil sa imiti in miscarile fractionate, miscarea in conditiile in care ea se efectueaza global. De exemplu, miscarile de picioare craul in timpul inotului global, imping putin oblic, in functie de rotarea corpului in plan longitudinal, ele avand rol stabilizator, pentru intreg corpul, pe cand aceeasi miscare de picioare efectuata izolat, va fi intotdeauna pe verticala.      In metoda fractionata, totdeauna vom incepe invatarea cu miscarea de picioare, fiind o invatare mai de durata, timpul este alocat pentru invatarea corecta a fiecarui exercitiu in parte si apoi pentru a le integra in tot.

3). Metoda progresiva. consta in a exersa primele doua parti din tehnica separata a unei miscari, apoi ele sa fie reunite, adaugand alte parti, pana cand se va forma o miscare globala (miscarea de picioare, brate, respiratie).

4). Metoda invatarii inotului pe banda. Se aplica in S.U.A. si presupune colaborarea a 4 profesori specializati pe grupe de exercitii, astfel un profesor va preda numai exercitii de brate, altul de picioare etc.

5). Metoda invatarii inotului prin folosirea unui singur procedeu de inot (craul, spate sau bras).

6). Metoda de invatare concomitenta. Presupune invatarea inotului dupa caracterul biomecanic al miscarilor in apa. Se va incepe cu procedeul craul apoi cu spate si bras si in final fluture.

7). Metoda invatarii inotului in apa adanca. Presupune folosirea in invatare a obiectelor plutitoare: camere de bicicleta, centuri din pluta etc.

Toate aceste metode se invata pe uscat si in apa. Exercitiile fizice pe uscat vor dezvolta calitatile fizice si intiparirea in memorie a elementelor de tehnica care sunt principale in intreg complexul miscarilor (dominante).

Þ Succesiunea exercitiilor fizice in apa va fi urmatoarea:

- exercitii de inspiratie si expiratie folosite la inceput si sfarsit de lectie;

- exercitii de obisnuire si acomodare cu apa, cu accent asupra respiratiei; acvatice si a pozitiei de plutire;

- invatarea miscarilor de picioare;

- invatarea miscarilor de picioare in combinatie cu respiratia;

- invatarea miscarilor de brate;

- invatarea miscarilor de brate in combinatie cu respiratia;

- coordonarea miscarilor de brate si picioare fara respiratie;

- coordonarea miscarilor de brate si picioare cu respiratia.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3212
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved