Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Manual de merchandising pentru adidas sport performance

Sport+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

The Franch National Soccer Team of 2008

Contemporan

BATRANETEA SI ACTIVITATEA FIZICA

Mijloace folosite in lectia de inot

SNOOKER - REGULAMENT DE JOC: Masa, Bilele, Tacurile

Cluj Arena ELITE - Locuri, Costuri, Poze, Nocturna, Imagini cu stadionul din Cluj

EDUCATIA OLIMPICA - MODALITATE DE CELEBRARE A OLIMPISMULUI
ROMANIA LA JOCURILE OLIMPICE
INTRODUCERE IN OLIMPISM
OLIMPISMUL IN ANTICHITATE

TERMENI importanti pentru acest document

:

Manual de merchandising pentru adidas sport performanceCe e merchandisingul?

Marele dicționar de neologisme dă următoarea definitie pentru merchandising:
merchandising /mercendáizing/ substantiv neutru Cercetare a dezvoltării vânzării și a utilizării mărfurilor și serviciilor printr-o mai bună prezentare și publicitate în rândul consumatorilor. (< limba engleză merchandising)

https://www.qdictionar.com/definitie-dex/merchandising.php


CUPRINS


 1. INTRODUCERE

1.1. Marca adidas sport performance


1.2. Conceptul magazinului adidas sports performance


1.3. Merchandising vizual - de ce?


 1. MERCHANDISING VIZUAL "INTRODUCERE RAPIDA"

 1. NORME DE BAZA

Reguli privind asezarea pe umerase


Reguli privind impaturirea


Reguli privind capacitatea


Reguli privind incaltamintea


Elemente de siguranta


Etichete cu instructiuni de folosire


 1. PRINCIPII DE BAZA VM

Principii de vizualizare / conceptul de arena


Echilibru / simetrie


Mod de iluminare


Vizarea simturilor


Importanta schimbarii


Prezentarea temei


 1. NORME DE PREZENTARE SPORT PERFORMANCE

Planul general al magazinului


Norme de prezentare sport specific


Norme de prezentare sport casual


Norme de prezentare a sub-marcilor


Norme de prezentare a articolelor pentru copii


Norme de prezentare a produselor originale in centrele adidas Performance


Prezentari speciale in centrele adidas Performance 1. NORME DE EXPUNERE

Calendar de retail marketing


Instrumente de expunere


Expunere in vitrina


Expunere in magazin


Mod de iluminare


COMUNICARE


Grafica


Indicatoare


Tech Terminal


Ecrane video


Muzica ambientala


8. OPERATIUNI DE RETAIL - STANDARDE FUNDAMENTALE


Organizarea depozitului


Elemente de siguranta


Zona casei de marcat / de ambalare


Cabine de proba


Organizare interna


9. INFORMATII GENERALE


Sanatate si siguranta


Intretinere VM


Borderoul de control al magazinului


10. PANOURI DESPARTITOARE
Modul de utilizare a manualului


Acest manual a fost creat pentru voi: echipele din centrele adidas Performance din intreaga lume!


Acest manual ofera o solutie practica pentru provocarile zilnice din domeniul merchandising-ului vizual. Acesta este structurat in functie de nivelul de experienta, incepand cu nivelul de incepator al noului angajat al magazinului si terminand cu nivelul de expert al sefului de magazin.


Aceasta structura asigura noilor angajati un parcurs gradat fara a-i coplesi cu prea multe detalii. In acelasi timp este un instrument eficient care poate fi utilizat de catre angajatii mai vechi ai magazinului, care pot omite primele capitole pentru a merge la urmatorul nivel.


Este foarte important ca toate centrele adidas Performance sa se familiarizeze cu aceste reguli, de aceea ca rugam sa va asigurati ca acest manual este la indemana tuturor membrilor echipei.

Modul de utilizare a manualului


Acest manual a fost creat pentru voi: echipele din centrele adidas Performance din intreaga lume!


Acest manual ofera o solutie practica pentru provocarile zilnice din domeniul merchandising-ului vizual. Acesta este structurat in functie de nivelul de experienta, incepand cu nivelul de incepator al noului angajat al magazinului si terminand cu nivelul de expert al sefului de magazin.


Aceasta structura asigura noilor angajati un parcurs gradat fara a-i coplesi cu prea multe detalii. In acelasi timp este un instrument eficient care poate fi utilizat de catre angajatii mai vechi ai magazinului, care pot omite primele capitole pentru a merge la urmatorul nivel.


Este foarte important ca toate centrele adidas Performance sa se familiarizeze cu aceste reguli, de aceea ca rugam sa va asigurati ca acest manual este la indemana tuturor membrilor echipei.


1 INTRODUCERE


Marca adidas sport performance


Timp de mai mult de 80 de ani adidas a facut parte din lumea sportului la toate nivelurile, a furnizat cele mai moderne tipuri de incaltaminte sportiva, vestimentatie si accesorii. Luand in considerare pasiunea pentru sport, adidas se straduieste sa fie liderul mondial in industria echipamentelor sportive.


Suntem orientati catre client. Aceasta inseamna ca permanent ne imbunatatim calitatea, imaginea, atitudinea si imaginea produselor pentru a corespunde si a depasi asteptarile clientului si pentru a le oferi cele mai inalte standarde.


Suntem lideri ai inovatiei si designului care, cu fiecare produs lansat pe piata, doresc sa ajute atletii din toate domeniile sa atinga performanta.1.2 Conceputul magazinului adidas sports performance


Mediul retail al centrului adidas Performance este creat in jurul atletilor de performanta si este inspirat de referintele sportive de pretutindeni. Utilizam o varietate de materiale si finisaje pentru a crea un mediu inovator care sa fie un lider in industrie.

adidas Performance Center se concentreaza pe oferirea de produse functionale si inovatoare din toate categoriile sportive. Inovatia tehnica si angajamentul pentru performanta sunt pietrele de temelie ale conceptului de retail.

Scopul fundamental al centrului adidas Performance este acela de a prezenta produsele adidas performance astfel incat orice persoana care a lovit vreodata vreo minge, a folosit o racheta de tenis sau a practicat sunt pietrele de temeloea te rmantat parte din lumea sportului vreun sport la orice nivel va realiza imediat ca a fost inteles.

Acest manual de merchandising vizual prezinta modul ideal de expunere a produselor noastre de performanta care sa comunice mesajul ca aici atletul isi va gasi un echipament adecvat.Merchandising vizual - de ce?

Visual Merchandising-ul descrie modul de prezentare a marfii astfel incat sa se evidentieze functia si aspectul estic menit sa determine clientul sa cumpere. Acesta creeaza o atmosfera atragatoare, placuta care ca invite clientul sa petreaca mai mult timp in magazin si sa sporeasca potentialul de vanzare.


Obiectivele visual merchandising-ului :


 • Sa sporeasca constientizarea si promovarea marcii in Punctele de Vanzare
 • Sa creasca vanzarile si cifra de afaceri
 • Sa prezinte marfa coordonata din punct de vedere al culorii si conceptului
 • Sa ofere clientului o sesiune captivanta de cumparaturi
 • Personal de vanzari "discret"

Tehnicile merchandising-ul vizual de succes sunt orientate catre client!2. INTRODUCERE RAPIDA


Cu ajutorul acestei introduceri rapide dorim sa va oferim un parcurs gradat in domeniul merchandising-ului vizual din centrele adidas Performance.


Pe aceasta placheta veti intalni regulile de baza cu referinte catre aceasta pagina, unde puteti afla mai multe despre acest subiect.


Reguli de baza privind incaltamintea


 1. Toate tipurile de incaltaminte trebuie sa aiba un san in interior. Pe acesta se va lipi o eticheta adeziva care va contine toate informatiile relevante (de exemplu pretul, categoria, sexul).

 1. Sireturile trebuie sa fie corect legate conform regulilor de la pagina 3_13. Capetele sireturilor trebuie sa fie introduse in interiorul incaltamintei.

 1. Toate tipurile de incaltaminte din magazin trebuie sa fie orientate in aceeasi directie. Va rugam ca in cadrul magazinului sa nu combinati incaltamintea orientata spre stanga cu cea orientata spre dreapta.

 1. Incaltamintea trebuie expusa pe panouri din sticla.

Reguli de baza privind imbracamintea - asezarea pe umerase


Toate hainele trebuie intotdeauna expuse pe tipul corect de umeras. Pentru detalii va rugam sa consultati pagina 3_02.


Va rugam sa nu supraincarcati standurile pentru umerase. Capacitatea recomandata este de 30 de articole.


Acest lucru se poate realiza numai prin expunerea echilibrata de bluze si pantaloni.


Asigurati-va ca toate jachetele sunt incheiate. 1. Va rugam sa va asigurati ca impresia generala este aceea de curatenie si ordine. Hainele care au cazut pe podea trebuie ridicate imediat!

 1. Toate hainele trebuie sa fie corect asezate pe umerase. Carligele umeraselor trebuie orientate spre aceeasi directie, cu partea deschisa spre perete.

 1. Toate hainele si toate umerasele de pe un stand trebuie orientate spre aceeasi directie, adica spre partea din fata a magazinului.

 1. Spatiul dintre umerase trebuie sa fie repartizat in mod egal. Etichetele cu instructiuni de folosire si cele de preturi nu trebuie sa fie la vedere. Va rugam incercati sa le ascundeti in interiorul hainei.

Reguli de baza privind imbracamintea - impachetarea

Este important ca hainele impaturite sa aiba acelasi aspect ca si cele asezate pe umerase. Pentru a realiza acest lucru este nevoie de atentie permanenta!


Inainte de a decide ce anume sa impaturiti si ce sa asezati pe umerase luati in considerare caracteristicile hainelor.


In general recomandam impaturirea articolelor de baza, in timp ce acelea ce prezinta caracteristici deosebite ar trebui asezate pe umerase. 1. Va rugam nu impaturiti articolele care sunt fabricate din materiale sintetice subtiri. In cazul acestora aspectul atractiv este dificil de pastrat. 1. Grupurile de haine trebuie sa aiba aceeasi inaltime in intreg magazinul. Inaltimea ideala pentru fiecare este de 20-24 cm, adica aproximativ 2/3 din distanta dintre doua rafturi.
 2. Asigurati-va intotdeauna ca ati introdus etichetele in interiorul produselor impaturite. Aceasta le va conferi un aspect mai atragator si, in acelasi timp, mai aerisit.

 1. Va recomandam sa impaturiti produsele folosind hartie de matase. Raftul pentru produse impaturite va oferi suport aditional si siguranta ca toate teancurile au aceeasi latime.


Reguli de baza privind accesoriile


 1. Ordinea este un element de baza in cadrul unei prezentari de accesorii de succes.

 1. Un artificiu folositor care va poate ajuta sa obtineti o prezentare echilibrata este gruparea formelor identice, dar care au culori diferite.

 1. Va rugam ca pe cat posibil sa ascundeti in continuare etichetele de pret si cele care contin instructiuni de folosire.

 1. Va rugam sa folositi elemente de siguranta numai in cazul produselor a caror valoare depaseste 15 EUR. ( nu este cazul si la noi in magazine spre siguranta noastra )

Reguli de baza privind expunerea


Obiectivul unui manechin din interiorul magazinului este acela de a ghida clientul si de a-i induce o dorinta spontana de a cumpara. 1. Toti manechinii trebuie sa poarte incaltaminte!

 1. Toate elementele de siguranta si etichetele aflate la vedere trebuie indepartate.

 1. Toate hainele expuse trebuie sa fie calcate.

 1. Va rugam sa plasati manechinele in grupuri de minimum 2 pentru a crea un impact mai puternic.

Reguli generale privind ordinea 1. Este necesar ca permanent sa rearanjati umerasele, incaltamintea si hainele impaturite, sa ascundeti etichetele si sa stergeti amprentele si praful.

 1. Din moment ce obiectivul este acela de a ascunde etichetele cu instructiuni de folosire, este posibil sa apara necesitatea repozitionarii etichetelor cu ajutorul unui pistol de sertizat etichete.

 1. Este posibil ca unele articole sa aiba nevoie sa fie calcate pentru a arata impecabil. Acest lucru se recomanda in cazul primului articol din cadrul prezentarilor frontale sau al produselor confectionate din materiale foarte subtiri.

 1. Uneori clientii iau produsele dintr-un sector al magazinului si il lasa in altul. Asigurati-va ca aceste articole sunt readuse in sectorul initial.

Text Box: NORME DE BAZA
3. NORME DE BAZAIn acest capitol veti afla ce anume trebuie sa faceti inainte de a incepe propriu-zis: Pregatirile "din culise". Da, merchandising-ul vizual incepe in depozit!


Reguli privind asezarea pe umerase


Obiectivul ce trebuie urmarit este acela de a prezenta fiecare haina in cel mai bun mod posibil. De aceea exista mai multe tipuri de umerase. Asigurati-va ca folositi tipul corect de umeras respectand urmatoarele indicatii.
Recomandari: Asigurati-va ca hainele sunt asezate corect pe umerase. Umerii trebuie sa fie bine plasati de-a lungul umerasului, iar manecile atarna drept. Fermoarele, nasturii si curelele trebuie sa fie incheiate.
 1. Umerasul cu clame este utilizat atat pentru pantalonii lungi, cat si pentru cei scurti. Pentru a asigura un mod de expunere atragator, clamele trebuie orientate spre exterior. Pantalonii tip si sorturile tip trebuie asezate lateral pe un astfel de umeras - de regula aceste articole sunt fabricate din bumbac.
 2. Umerasul cu clame poate fi folosit si pentru a expune bikini. Se recomanda numai pentru costumele de baie in doua piese, dar nu si pentru cele intregi.
 3. Fustele sunt expuse frontal. Acest lucru le face mai usor de recunoscut in cazul unei comparatii cu sorturile. Sorturile/pantalonii destinati exclusiv sportului de performanta, ca de exemplu pantalonii scurti pentru alergare sau colantii trebuie expusi frontal pe umerasele cu clame - acestea sunt confectionati, in special, din poliester / lycra.
 4. Se recomanda ca pantalonii sa fie asezati lateral si pe toata lungimea. Asigurati-va ca raportul clame - greutatea pantalonilor este echitabil. Bara de sustinere a umerasului trebuie sa fie perfect orizontala.


In cazul in care expunerea pe toata lungimea nu este posibila, pantalonii pot fi asezati pe umerasul special destinat lor.

Indoiti aproximativ 1/3 din lungimea lor. Astfel logo-ul este mai vizibil, iar pantalonii nu aluneca de pe umeras la fel de usor.


Umerase pentru copii si bebelusi:

(ref: 95340) umeras cu clame pentru copii umeras pentru pantaloni (copii) umeras pentru bebelusi

umeras pentru bluza (ref: 95350) (ref: 95350) (ref: 95360)

lungime: 34 cm lungime: 34 cm lungime: 34 cm lungime: 29 cm

Reguli privind impaturirea


Hainele impaturite trebuie sa fie la fel de atragatoare ca si cele asezate pe umerase.

Prin urmare, se recomanda sa urmati instructiunile de mai jos:
raft ingust raft lat fara raft

pentru articole de baza pentru articole de baza pentru articole

(de exemplu tricouri) (de exemplu bluzoane) speciale

Impaturirea - recomandari:

Luati in considerare caracteristicile hainelor si stabiliti daca acestea sunt mai usor de reperat in momentul in care produsul este prezentat pe umeras sau impaturit. Recomandam impaturirea articolelor de baza si asezarea pe umeras a articolelor mai interesante.

Luati in considerare locatia unde este prezentata marfa. Unghiul de vizualizare este diferit in cazul produselor aflate pe masa fata de cel al celor de pe rafturile din perete aflate la nivelul ochilor.

In cazul in care spatiul o permite, incercati sa impaturiti bluzele in format mai mare pentru a evidentia detaliile. Acest lucru este ideal in cazul meselor.

Asigurati-va intotdeauna ca ati ascuns etichetele cu instructiuni si cele de preturi in interiorul produsului impaturit.

Reimpaturirea permanenta va asigura mentinerea prezentarii.

Detalii privind impaturirea


 • Grupurile de produse ar trebui sa fie egale si corect realizate. Pentru aceasta va recomandam sa utilizati o plansa pentru impaturit.
 • Asigurati-va ca hartia de matase este ridicata imediat in cazul in care a cazut pe podea.
 • Puteti impaturi produsul astfel incat sa se evidentieze logo-ul adidas. Totusi acest lucru nu este obligatoriu in cazul fiecarui stil! In cazul in care rezultatul 'impaturirii-logo' nu este unul obisnuit, este mai bine sa impaturiti in maniera traditionala.
 • Inaltimea teancurilor din magazin trebuie sa fie aceeasi, intre 20 si 24 cm, adica 2/3 din distanta dintre cele 2 rafturi.
 • Intotdeauna asezati teancurile in ordine crescatoare in functie de dimensiune.


Amplasarea in functie de culoare


Modul de amplasare a culorilor pe raft, mai ales in cazul celor suprapuse, are o puternica influenta asupra impactului prezentarii.

Obiectivul este acela de a crea o imagine interesanta fara a-i crea consumatorului sentimente de confuzie si fara a-l coplesi.


Am stabilit regulile privind capacitatea care trebuie adaptate la tipurile de articole pe care le expuneti. Va rugam luati in considerare faptul ca produsele grele si cantitatea mare de umerase de pe un singur stand va scadea aceste cifre.

Stand frontalSi in cazul raftului frontal am stabilit reguli specifice de capacitate. Exista diferente intre prezentarea pe stand frontal la nivel inferior si prezentarea pe stand frontal la nivel superior.


Stand frontal nivel superior:

max. 1 SKU

1 bluza

1 SKU x 10 articole = 10 articole

Media este de 10 articole  si poate creste pana la 12, daca expuneti tricouri

Stand frontal nivel inferior:

max. 2 SKU

1 bluza – in fata

1 pereche de pantaloni lungi – in spate

2 SKU x 6 articole = 12 articole

recomandat pentru marimi normale

Va rugam sa nu folositi pantaloni scurti sau trei sferturi in spatele bluzei, deoarece nu sunt deloc vizibili.

Nu este obligatoriu sa se prezinte 2 SKU (bluza si pantaloni) pe standurile frontale inferioare.

Puteti expune un singur stil, fie o bluza, fie o pereche de pantaloni.Produse impaturite:


Capacitatea produselor impaturite depinde, in mare masura, de doua lucruri:

Greutatea hainelor si tehnica de impaturire.

Normele reprezinta cifre de nivel mediu si trebuie utilizate ca regula generala.

Inaltimea teancurilor din magazin trebuie sa fie aceeasi, intre 20 si 24 cm, adica 2/3 din distanta dintre 2 rafturi.


3.4. Reguli privind incaltaminteaIncaltamintea reprezinta o componenta cruciala a marcii noastre si a afacerilor zilnice si de aceea este necesar sa cream impresia corecta. Prin urmare, toate detaliile trebuie sa fie in concordanta cu regulile vm:


Norme privind incaltamintea


Intotdeauna folositi pentru expunere acelasi tip de incaltaminte. Va recomandam ca in intreg magazinul sa utilizati articolul de incaltaminte pentru piciorul stang. Intre magazinele din acelasi oras care vand incaltaminte adidas pot exista acorduri locale. Acest lucru reduce riscul de furt.

INCALTAMINTE EXPUSA - PRIORITATI

Sex Prioritate 1 Prioritate 2 Prioritate 3

Barbati 8/8.5 uk 7/7.5 uk 9/9.5 uk

Femei 5/5.5 uk 4/4.5 uk 6/6.5 uk

Adolescenti 5/5.5 uk 4/4.5 uk 3/3.5 uk

Copii 12 uk 11 uk 13 uk

Bebelusi 5 uk 4 uk 6 uk

Expunerea aceluiasi tip de incaltaminte in cadrul magazinului are efecte asupra simtului vizual. Folositi, ca referinta, tabelul cu prioritati de mai jos in cazul in care alegeti marimea incaltamintei ce trebuie expusa. • Intotdeauna utilizati un san. Acestea sunt disponibile in 3 marimi diferite: Barbati, Femei si Copii. Asigurati-va ca utilizati marimea corecta.
 • Majoritatea incaltamintei Sport Performance trebuie sa aiba sireturile legate in cruce. In cazul anumitor tipuri care au sireturi forte mari se pot face exceptii. Acestea ar trebui sa fie legate in linii paralele. Consultati sectiunea cu referitoare la adidas Originals (capitolul 5.06).
 • Limba incaltamintei trebuie sa fie dreapta si in centru.
 • Ascundeti etichetele in interiorul articolului de incaltaminte.
 • In momentul in care asezati un produs pe raft, amintiti-va ca exteriorul acestuia trebuie sa fie orientat spre client.

Introduceti sanul si ascundeti etichetele


Start final Sigla de pe limba trebuie sa fie vizibila Sireturi in cruce

3.5 Elemente de siguranta

Amplasarea corecta a elementelor de siguranta poate parea un detaliu minor, dar de fapt este extrem de important. Faptul ca elementele de siguranta sunt amplasate incorect ar putea avea un efect negativ asupra deciziei de cumparare sau chiar ar putea deteriora marfa.

Respectand urmatoarele recomandari va puteti asigura ca acestea nu sunt la vedere, fara insa a incomoda consumatorului care probeaza produsul. Asigurati-va ca ati utilizat acelasi tip de element de siguranta in tot magazinul. Sfatul nostru este sa folositi elemente de culoare neagra.


Nu folositi elemente de siguranta in cazul produselor a caror valoare de retail este mai mica de 15 EUR.


3.6. Etichete cu instructiuni de folosire

Etichetele care contin pretul sau informatii despre produse fac parte din afacerea zilnica de retail. In functie de organizare, produsul poate avea deja atasat aceste elemente sau personalul magazinului le poate atasa dupa ce acestea sunt livrate in magazin. Pentru detalii referitoare la aceasta procedura consultati seful magazinul.

Indiferent de necesitatea acestora, totusi ele nu trebuie sa strice prima impresie a consumatorului referitoare la produse.


In momentul in care pregatiti marfa din depozit, asigurati-va ca etichetele nu sunt la vedere.


Iata doua motive care justifica acest lucru:

 • In general etichetele ce contin instructiuni de folosire arata 'dezordonat" si atrag atentia de la produsul in sine
 • Problema pretului si a platii nu trebuie sa fie principalul gand al consumatorului

In cazul in care ascunderea etichetelor nu este posibila, schimbati-i pozitia!

Text Box: 4 PRINCIPIILE DE BAZA VM
PRINCIPIILE DE BAZA VM4. Principiile de baza ale merchandising-ului vizual


Principiile de baza VM pot fi aplicate oricarui produs sau mediu de retail. Aceste principii de baza VM vor forma baza normelor specifice Sports Performance.


Odata ce ati inteles principiile de baza VM, veti fi capabil sa aplicati aceste cunostinte pentru a face fata provocarilor specifice Visual Merchandising-ului si pentru a gasi cele mai bune solutii in cadrul centrelor individuale adidas Performance.4.1 Principii de vizualizare / conceptul de arena

Impresia vizuala initiala a consumatorului este cruciala din moment ce contureaza perceptia acestuia asupra unui produs, a unei marci sau afacere retail. Un magazin bine structurat si organizat ofera o experienta de cumparaturi simpla si confortabila.Principii de vizualizare (nivelul ochilor)

Importanta prezentarii produselor la nivelul ochilor nu poate fi trecuta cu vederea. Expunerea la nivelul ochilor este importanta in cazul articolelor care se vand bine, al culorilor atragatoare sau al elementelor pe care consumatorul l-ar putea achizitiona in mod spontan. Numarul clientilor care ar depune efort pentru a strabate o anume distanta pentru un produs sau s-ar apleca pentru a lua un anumit articol la este destul de mic.


Conceptul de arena

Conceptul de arena este o tehnica obisnuita de retail care ofera consumatorului o privire de ansamblu structurata. Acesta descrie modul in care instrumentele de expunere sunt asezate in mod crescator catre partea din spate a spatiului de prezentare. Aceasta inseamna ca intreaga prezentare poate fi vazuta si este accesibila consumatorului.


Nivelul 1 Cea mai mare vizibilitate de la distantaNivelul 2 Vizibil de la aproximativ 8 m
Nivelul 3 Vizibil numai din partea frontala si din imediata apropiere

Echilibru / Simetrie


O dispunere echilibrata si simetrica a instrumentelor de expunere de pe pereti si podea ajuta consumatorul sa inteleaga repede spatiul si facilitatile experientei de cumparaturi. Nu este necesar ca acestea sa fie asezate in mod identic in intreg magazinul.


Aranjamentul simetric


Aranjamentele utilizeaza numere pare de obiecte distribuite in mod egal. Acestea sunt usor de realizat si sunt atragatoare.


Linia albastra = partea centrala a peretelui. Observati numarul egal de marfuri de pe fiecare parte.


Recomandari utile:

 • Mai intai creati un punct focal.
 • Apoi realizati o prezentare simetrica in jurul acestuia, utilizand siluete asemanatoare. (Nu asezati un maieu de o parte si un trening de cealalta).
 • Combinati hainele asezate pe umerase cu cele impaturite.

O varietate echilibrata de panouri este mai interesanta in ansamblul general al magazinului.


In cadrul tehnicii de merchandising utilizati aranjamente simetrice sau asimetrice.


Aranjamentele asimetrice


Acestea utilizeaza numere impare de articole amplasate in afara centrului care compun prezentari interesante si provocatoare.


Linia albastra = partea centrala a peretelui. Observati numarul impar de marfuri de pe fiecare parte.Recomandari utile:

 • Utilizati prezentari asimetrice atunci cand aveti mai multe haine pe umerase decat impaturite
 • Utilizati aceasta tehnica pentru ca magazinul dumneavoastra sa devina mai interesant

4.3 Mod de iluminare


Importanta modului de iluminare nu poate fi supraestimata. Un mod de iluminare eficient reprezinta un instrument foarte puternic cu influenta directa asupra cifrei de afaceri!


Conceptul de iluminare al centrelor adidas Performance ofera mai mult decat lumina! Acesta creeaza un mediu de cumparaturi confortabil si prezinta marfa Intr-o maniera atragatoare.


Corpurile de iluminat fixe asigura iluminatul general.


Cele trei benzi iluminate de pe tavan conduc consumatorii in magazin.


Spoturile trebuie sa fie orientate in mod specific pentru a fi eficiente.

Reguli privind iluminarea


 • Spoturi directe in jumatatea superioara a peretilor (orientate spre nivelul ochilor).
 • Zonele focale (asezare frontala pe umerase, prezentare evidentiata, expunere pe manechin) trebuie luminate direct.
 • Intotdeauna repozitionati corpurile de iluminat in functie de modificarile marfii si ale prezentarilor.
 • Nu directionati spoturile catre pereti goi sau catre podea.
 • Manevrati cu atentie corpurile de iluminat deoarece acestea pot acea temperaturi foarte ridicate.
 • Nu atingeti lampile cu mana goala. Folositi intotdeauna o bucata de tesatura pentru a va proteja impotriva arsurilor si pentru a nu deteriora stratul de quartz al becului.
 • Inlocuiti imediat becurile arse.4.4 Vizarea simturilor

Stimularea cat mai multor simturi ale consumatorilor sporesc implicarea acestora si gradul de apreciere a marfii.


Simtul tactil


Un aspect important este atingerea marfii. Acesta este un pas mic, dar esential in procesul de transportare a marfii spre cabina de proba si, in cele din urma, spre casa de marcat, prin urmare; marfa trebuie sa poata fi atinsa.


Trebuie sa interpretati faptul ca sunteti nevoit sa curatati in permanenta ca pe un compliment, aceasta dovedeste ca vizitatorului ii plac cele vazute.


4.5 Importanta schimbarii

Pentru a suscita interesul in mod constant vizavi de centrul adidas Performance si marfa din interior, este vital ca articolele si instrumentele de expunere sa fie permanent inlocuite. Scopul nostru este acela de a mentine magazinul proaspat si atragator.


Exista mai multe metode de a realiza acest lucru:


 1. Mentinerea unei prezentari atragatoare la nivel vizual de-a lungul intregii zile.
 2. Inlocuirea marfii care a fost vanduta sau fragmentata - niciodata nu lasati goluri.
 3. Rearanjati marfa de pe perete sau pe raftul gondola si reinnoiti caracteristicile evidentiate cel putin odata la doua saptamani.
 4. Innoiti manechinele la fiecare 5-7 zile sau de fiecare data cand soseste marfa noua in magazin.

Produsele de sezon trebuie sa fie luate in considerare

Expunerile vor fi modificate in functie de sezonul in care va aflati, se exemplu:

Costumele de baie nu vor fi expuse intr-un loc vizibil pe perioada iernii, dar pe masura ce vara se apropie, acestea trebuie prezentate intr-o zona mai focala/vizibila a magazinului.

4.6 Articol vs. Prezentarea temei


Prezentarea articolului


Prezentarea articolului se concentreaza pe un singur produs expus in mai multe culori. Un exemplu de tabel ar putea fi reprezentat de o masa pe care sa fie asezate numai tricouri polo. Aceasta este utilizata pentru a evidentia elementele de baza pe care consumatorii le cauta in mod specific si care pot fi foarte eficiente in timpul perioadei de vanzare. Obiectivul prezentarii articolului este acela de a furniza o procedura simpla de cumparaturi pentru toate cumparaturile planificate.

In momentul in care planuiti prezentarea unui articol, ar trebui sa tineti cont de urmatoarele aspecte:

 1. In cazul tuturor produselor faceti referire la categoria aleasa (de exemplu - sport casual pentru barbati).
 2. Comercializati articole din acelasi stil (de exemplu - acelasi tricou polo in 5 culori diferite).

Nu faceti niciodata combinatii intre categorii (de exemplu - Nu asezati tricourile impreuna cu treningurile)

Prezentarea temei (Cross Merchandising)

O prezentare de succes a unei teme (cross merchandising) combina diverse produse asortate, ca de exemplu imbracaminte, incaltaminte si accesorii pentru a oferi clientilor o colectie completa din cadrul aceleiasi categorii. Acest lucru transmite Filosofia adidas care se adreseaza nevoilor fiecarui atlet.


In momentul in care planuiti prezentarea unei teme, ar trebui sa tineti cont de urmatoarele aspecte:


 1. Toate produsele trebuie sa aiba legatura cu categoria sportiva aleasa sau cu tema colectiei sports casual.
 2. Alegeti doua-trei culori armonioase care sa se completeze in cadrul aceluiasi stand.
 3. Includeti accesorii asortate si incaltaminte pentru categoria sportiva aleasa.
 4. Niciodata nu alaturati produselor accesorii din alta categorie.


5. adidas Norme de expunere Sport PerformanceIn cadrul fiecarui centru adidas Performance exista anumite zone cheie (vezi mai jos) care sunt prezentate in intregime. Fiecare zona prezinta nevoi/dorinte ale consumatorului ; in consecinta este foarte important ca fiecare zona sa fie prezentata vizual in mod diferit.

Avem de asemenea si sub-marci, cum ar fi  adidas by Stella McCartney, "Porche Design" sau "Equipment" care sunt legate de produsele "Sport Specific" sau "Sport Casual". Este important sa se faca o informare asupra acestor sub-marci in cadrul magazinului, respectandu-se totodata conceptual general al acestuia.


1. Sport specific

Produs : Functional

Aranjarea trebuie sa fie informativa

Se folosesc moduri de prezentare pe stand dublu - produsele trebuie sa fie orientate spre client, puse pe umerase sau impachetate. De asemenea este importanta prezentarea incaltamintei si a accesoriilor adecvate pe intreaga suprafata destinata expozitiei pentru a aduce la cunostinta clientului intreaga colectie.


2. Sport Casual

Produs: stil de viata/timp liber

Aranjarea trebuie sa inspire consumatorul.

Se folosesc moduri de prezentare pe un singur stand - produsele trebuie sa fie orientate spre client, puse pe umerase sau impachetate. Incaltaminte si accesorii pot fi incluse pentru a inspira consumatorul.

Prin prezentarea fiecarei zone intr-un mod vizual diferit, putem atat furniza fiecarui consumator diferite nevoi/dorinte , cat si crea o tema vizuala interesanta in diferite parti ale magazinului - deci pastrand interesul fiecare client pe tot cuprinsul magazinului.3. Sub-marci


Produs: Porche Design, adidas by Stella McCartney, Equipment

Aranjarea trebuie sa sublinieze exclusivitatea produselor

Se folosesc moduri de prezentare pe un pe un singur stand cu un singur raft . Produsele trebuie sa stea pe umerase. Trebuie create combinatii de articole. Teanc limitate impaturite cat si accesorii pot fi asezate de-a lungul raftului pentru a se asorta cu produsele de sub el.

Grafice vizibile trebuie asezate pe armaturile peretilor deasupra produselor.

Sunt disponibile fete de masa decorative si solutii de prezentare pentru a evidentia incaltamintea si au scopul de a mari gradul de constientizare asupra acestor colectii.


4. Sport Heritage


Produs: Moda

Aranjarea trebuie sa reprezinte o declaratie de moda.

Se folosesc prezentari pe un singur stand . Trebuie create combinatii de produse in prezentare frontala, asezandu-se produse de incaltaminte pe podea pentru a completa aceste combinatii. Accesorii si teancuri impaturite pot fi incluse pe raft.


5.1. Amenajarea magazinuluiTinand cont ca locatia fiecarui magazin este diferita, am vrea sa conturam cateva principii esentiale ale amenajarii:

Credem ca este important sa ne intampinam clientii cu "adevaratele" produse sportive. Aceste articole functionale din diferitele categorii sportive specifice confera unui consumator care paseste in magazin exprimarea corespunzatoare a marcii.

Din acest motiv sugeram pozitionarea produselor din categoria stil de viata, cum ar fi cele din colectia Sport Casual, produsele pentru copii si colectia Sport Heritage inspre partea din spate a magazinului.


Produse individuale Sport Specific

 

Categoriile sport Specific la intrare

 

Colectiile Sport Specific ale echipelor sportive

 

Produsele Sport Casual

(barbati/femei/copii)

 

Intrare

 

Produsele din colectiile destinate stilului de viata orientate spre partea din spate

 


5.2. Norme de expunere Sport Specific


Categoriile Sport Specific

Team Sports

Individual Sports

Fotbal

Alergare

Baschet

Tenis

Baseball

Trening*

Rugby

Aer liber


Plimbare


Inot


Golf

Am creat repere diferite pentru produsele din categoriile Sport Specific fata de cele din categoriile Sport Casual. Asta si din cauza ca produsul de asemenea difera si noi vrem sa prezentam toate produsele in cel mai bun mod.

Categoriile Sport Specific, care la randul lor se impart in Team Sports si Individual Sports , includ urmatoarele:
*In functie de alegerea produselor dumneavoastra si de spatiul disponibil categoria Trening poate fi expusa atat sectorul Individual Sports cat si in cel team Sports din magazinul dumneavoastra.

Originale

 


Dupa cum se poate observa in planul magazinului de la pagina 5_05, intotdeauna expunem toate produsele din categoriile Team, precum si din categoriile Individual sports Sport, alaturate. Aceasta segmentare confera o orientare spontana si faciliteaza consumatorului o cat mai confortabila experienta de cumparaturi.


Repere de merchandising Sport Specific

Toate categoriile Sport Specific (Team Sports si Individual Sports) sunt comercializate respectandu-se criterii specifice. Iata care sunt principalele:

Toate categoriile sunt comercializate pe sistemul de doua randuri.

Majoritatea produselor vestimentare din categoriile Sport Specific sunt realizate din materiale sintetice, foarte dificile de impaturit. In consecinta, majoritatea produselor sunt prezentate pe umerase. Trebuie sa impaturiti doar produsele din materiale non-sintetice si bumbac.

Pentru a scoate in evidenta produse cheie sau culori-cheie ar trebui folosite barele care prezinta produsele cu fata spre client.

Compleurile sunt prezentate atat cu fata spre client cat si in lateral (pe randul 2).

Accesoriile din categoriile specifice trebuie sa fie comercializate in cadrul sau intr-o zona apropiata categoriei relevante. De exemplu, o sapca din material sintetic trebuie sa fie integrata in mod cert standului cu produse pentru alergat. Nu apartine sectiunii accesorii generale.

Majoritatea categoriile specifice sport se impart in diferite sub-categorii (pachete) si ar trebui comercializate in mod corespunzator.

Luand din nou ca exemplu produsele pentru alergat, inseamna ca seriile adistar, Supernova si 3stripes trebuie expuse impreuna.

Pastrand seriile impreuna nu doar ca se va crea un rezultat vizual puternic, dar se vor contura si diferitele categorii de pret, fapt care vine in ajutorul consumatorului.

Prezentarea tuturor produselor de incaltaminte pe un singur perete confera consumatorilor o privire de ansamblu, insa repetarea incaltamintei specific sportive in zona respectiva are un efect puternic.

Va rog calcati primul produs din cadrul standurilor cu orientarea produselor cu fata spre client. In cazul produselor sintetice acest lucru este foarte important.


Accesoriile specifice categoriei respective sunt integrate in prezentare
Prezentare Team Sport

5.2.1. Sporturi in echipa

Prin intermediul acestui manual de merchandising vizual vrem sa va oferim un suport foarte practic. In consecinta, va vom oferi cateva exemple de prezentari eficiente pentru fiecare categorie de produse. Vom incepe mai jos cu categoriile team sport.


5.2.1.1. Fotbal


In cadrul sectorului de fotbal prezentarea este grupata pe "sub-categorii" precum Federations, Clubs, Beckham, Predator, F50.

Paleta larga de culori, in special cea a cluburilor de fotbal poate reprezenta o experienta de merchandising. Repetarea expunerilor pe umerase indreptate cu fata spre client ii confera acesteia un efect de calmare, insa totodata puternic. Dac raionul dumneavoastra dedicat fotbalului este foarte mare, includeti intreruperi vizuale cu ajutorul rafturilor, panourilor cu accesorii, oglinzi sau elemente grafice. Prea multe randuri de umerase pot deveni apasatoare.

Fiecare detaliu conteaza. Nu uitati sa completati expunerea cu mingi aferente. Nu amestecati mai multe tipuri de mingi intr-un singur sector si va rugam sa aliniati logoul adidas pe toate mingile de fotbal.

Produsele de vestimentatie cu logo-uri de cluburi: Cand planificati o expunere, tineti cont ca prima prioritate in cazul acestora este CLUBUL si mai apoi numele. Puteti sa expuneti replici ale jucatorilor la nivelul inferior fara a schimba directia suportului de umerase .

Va rog sa folositi suporturile pentru mingi daca intentionati sa expuneti mingile pe rafturi sau mese.

Micile accesorii trebuie expuse intotdeauna pe panourile pentru accesorii sau cele tip gondola. Va rugam sa nu le expuneti pe mase sau rafturi.

Va rugam sa expuneti genti mari cu logo-uri de echipe pe rafturile inferioare.

Accesorii corespunzatoare

Va rugam sa includeti in prezentare toate accesoriile legate de fotbal, cum ar fi mingi, aparatori de tibie/glezna, manusi sau sosete precum si genti cu logoul echipelor.

Informatii caracteristice asupra capacitatii standului de fotbal

Va rog sa tineti cont ca in cea mai mare parte a magazinelor capacitatea de 30 de piese vestimentare recomandata nu se aplica pentru aceasta categorie. Aceasta se datoreaza faptului ca produsele din gama fotbal contin un procent mai mic de pantaloni iar barele pentru umerase din partea superioara ocupa mai mult spatiu.

5.2.1.2. Baschet


In cadrul raionului de baschet expunerea se face in functie de colectie, cum ar fi T-mac, Kevin Garnett etc.

Provocarea colectiilor de baschet o reprezinta lungimea produselor vestimentare destinate partii superioare, ceea ce face aproape imposibil de prezentat 2 articole de confectie una deasupra celeilalte. O posibila solutie ar fi expunerea acestora in nivelul superior, deasupra rafturilor.

Nu este ideala impachetarea vestimentatiei functionale pentru baschet. Incercati sa creati diversitate prin includerea accesoriilor pe rafturi. Daca colectia include tricouri fabricate pe baza de bumbac, atunci ele pot fi impachetate.

Daca sectiune destinata baschetului este redusa ca marime, ea reprezinta o categorie ideala pentru prezentarea pe rafturi tip gondola.


Accesorii corespunzatoare


Va rugam sa folositi doar accesorii relevante acestei categorii. Acestea pot fi mansete , sosete sau ghiozdane. De asemenea se pot adauga si sepci, insa fiti atenti sa asortati culorile cu restul peretelui.

Informatii caracteristice asupra capacitatii standului pentru baschet

Va rog sa tineti cont ca in cea mai mare parte a magazinelor capacitatea de 30 de piese vestimentare recomandata nu se aplica pentru aceasta categorie. Aceasta se datoreaza faptului ca produsele din gama baschet contin un procent mai mic de pantaloni iar barele pentru umerase din partea superioara ocupa mai mult spatiu.

5.2.1.3. Rugby


In cadrul raionului de rugby expunerea se face in functie de colectie, cum ar fi "All Blacks" sau "British Lions".

Ghetele de fotbal sustin aceasta categorie si craza o diversitate in cadrul prezentarii.

In multe dintre magazine sectiunea de rugby poate fi destul de mica. De aceea, solutia ideala poate fi reprezentata de expunerea tip gondola.


Accesorii corespunzatoare

Incluzand accesoriile tipice, precum castile si mingile de fotbal, aceasta categorie poate deveni mai usor de recunoscut pentru consumator. Daca incercati sa gasiti accesorii relevante, este posibila si includerea sosetelor de fotbal in expunere.

Informatii specifice despre capacitatea standardelor pentru rugby

Va rog sa tineti cont ca in cea mai mare parte a magazinelor capacitatea de 30 de piese vestimentare recomandata nu se aplica pentru aceasta categorie. Aceasta se datoreaza faptului ca produsele din gama rugby contin un procent mai mic de pantaloni iar barele pentru umerase din partea superioara ocupa mai mult spatiu.

Expunerea produselor Individual Sport5.2.2.1. Alergat

In cadrul raionului de alergat expunerea se face in functie de colectie, cum ar fi adistar, Supernova, Response etc. Asta ajut atat la crearea unei teme coloristice cu un impact puternic, dar reflecta si diferite diferente de pret.

Este importanta crearea alternari interesante de bluze si pantaloni pe bara de umerase inferioara. O alternare ideala ar trebui sa sugereze o vestimentatie completa consumatorului: bluza, colanti, pulovere, pantaloni scurti, tricouri.


Prezentati puntele forte ale colectiei (precum si preturile cele mai mari) pe barele de umerase cu expunere frontala.

In cazul expunerii umeraselor cu prezentare frontala ele pot fi intregite si de cele cu prezentare laterala la nivelul inferior.

Va rog sa va asigurati ca instrumentele integrate de comunicare, precum Tech Terminal, are legatura cu produsele din sectorul respectiv.

Accesorii corespunzatoare

Va rog sa includeti doar "adevaratele" accesorii pentru alergat, cum ar fi sosetele pentru alergat, sepci pentru alergat, chiar si banderola din material sintetic.


Informatii specifice despre capacitatea standardelor pentru alergat


Datorita materialelor sintetice din care sunt fabricate si procentului echilibrat de bluze si pantaloni, capacitatea recomandata de 30 de piese de vestimentatie pentru fiecare bara de umerase este realista pentru aceasta categorie.

5.2.2.2. Tenis

In cadrul raionului pentru tenis expunerea se face in functie de colectie, cum ar Competition, Formotion, 3 Stripes.Aceasta usureaza procesul de alegere al consumatorului deoarece faptul ca articol ele sunt asortate incurajeaza cumpararea mai multor produse.

In acest caz, intreaga colectie vestimentara este expusa pe umerase.

Incaltamintea, care se asorteaza la culori cu articolele de imbracamintea. Restul produselor de incaltaminte se comercializeaza in cadrul principalului raft cu incaltaminte.


Un stand de prezentare tip gondola poate reprezenta o alternativa buna in cazul in care selectia de produse pentru tenis este mica.


Accesorii corespunzatoare


Accesoriile ideale pentru a se asorta cu gama de produse pentru tenis sunt banderolele , mansetele si sosetele specifice tenisului. Gentile de tenis, in cazul in care sunt valabile trebuie asezate pe un raft inferior pentru a evita o supraincarcare a expunerii.

Informatii specifice despre capacitatea standardelor pentru tenis.

Datorita materialelor sintetice din care sunt fabricate si procentului echilibrat de bluze si pantaloni, capacitatea recomandata de 30 de piese de vestimentatie pentru fiecare bara de umerase este realista pentru aceasta categorie.


5.2.2.3. Trening/sala de gimnastica

Colectiile pentru femei din gama "sala de gimnastica" pot fi foarte diferite in cadrul fiecarei piete. Ele se concentreaza pe mai multe materiale sintetice si pe stilizare functionala (colectiile 3 SA), ceea ce inseamna ca apartine de sectorul specific sport al magazinului.

Daca tema colectiei este orientata spre stil de viata (Essentials, Mind&Body, Phaidon etc.) ea se poate expune in mod corespunzator in sectorul casual sports din magazinul dumneavoastra pentru a sublinia mesajul feminin al acestora.

Expunerea training este grupata in functie de colectie si de tema coloristica.

Din moment ce nu toate materialele sintetice sunt tehnice, impachetati-le pe cale care sunt mai putin tehnice.

Daca dispuneti de o singura piesa vestimentara colorata, printre altele albe si gri, plasati-o pe aceasta in mod strategic astfel incat sa intensifice paleta coloristica a intregului stand. Daca aveti destul spatiu, puteti de asemenea sa asezati articolul respectiv in dublu exponat pentru a avea un impact mai puternic.

In cadrul colectiei pentru training sunt multe articole pentru pista. Va recomandam plasarea acestora in cadrul categoriilor carora apartin (de exemplu imbracamintea de fotbal pentru trainingul pe pista este pozitionata in sectiunea cu specific de fotbal). Motivul este ca temele coloristice sunt in general de baza precum bleumarin, negru si gri, si pot parea lipsite de stralucire daca sunt expuse impreuna.

Training este o categorie foarte mare si foarte importanta pentru adidas. In consecinta, plasarea strategica a acestui "magnet de clienti" ar trebui sa fie mai mult inspre partea din spate a magazinului. In acest fel se poate atrage clientela mai in interiorul magazinului.

Toate produsele Basic sau Essential trebuie expuse in sectorul sport casual. Insa le puteti folosi in cazul in care trebuie sa umpleti goluri din sectorul sport specific.


Accesorii corespunzatoare

In acest segment se pot incadra accesorii precum sepcile sau gentile. Din moment ce expunerea training/ sala de gimnastica are ca trasatura definitorie motivul coloristic, este important ca si accesoriile si incaltamintea sa pastreze aceleasi culori.

Informatii specifice despre capacitatea standardelor pentru training


Datorita procentului mare de pantaloni, capacitatea recomandata de 30 de piese de vestimentatie pentru fiecare bara de umerase este realista pentru aceasta categorie.

5.2.2.4. Aer liber

Colectia de aer liber este expusa ca un motiv coloristic armonios.

De obicei colectia de asemenea include articole fabricate pe baza de bumbac si care sunt ideale pentru impaturit.

Foarte bine se pot impaturi si produsele din fleece (sezonul hibernal). Va rog retineti ca inaltimea teancului trebuie sa fie de 20 centimetri si, daca este necesar folositi doua rafturi pentru a prezenta intreaga serie de marimi.


Expunerea frontala de la nivelul inferior creeaza o discrepanta intre partea cu umerase dispuse din lateral si confera posibilitatea a doua SKU-uri (pantaloni in spatele bluzelor) pe bratul cu dispunere frontala. Tineti minte sa calcati articolul dispus in fata.

Panourile de accesorii tip gondola sunt ideale pentru a vinde in paralel si incaltaminte si accesorii. Prin utilizarea formatului expuneri liniare, rezultatul este foarte expresiv.

Accesorii corespunzatoare

Expunerea standului aer liber ofera posibilitatea integrarii rucsacurilor, in cazul in care acestea se potrivesc din punctul de vedere al culorii precum acestea din imagine (stanga). De asemenea, sosetele reprezinta un accesoriu ideal pentru a se asorta cu expunerea, in special daca este asezata in imediata vecinatate a produselor de incaltaminte. Va rog nu puneti mai multe tipuri de sosete - doar articolele functionale care sunt relevante pentru categoria sport.


Informatii specifice despre capacitatea standardelor pentru aer liber


Datorita procentului mare de pantaloni, capacitatea recomandata de 30 de piese de vestimentatie pentru fiecare bara de umerase este realista pentru aceasta categorie.

5.2.2.5. Plimbat

Colectia de aer liber este expusa ca un motiv coloristic armonios.

In acest caz, in loc sa expunem jacheta mai scumpa la nivelul ochilor , am optat pentru un tricou mai usor si mai colorat pentru a aduce prospetime expunerii.

Veste fara maneci pot fi impaturite pe un raft sau pe o masa. Insa va rog sa fiti realisti in privinta inaltimii vrafurilor - nu veti reusi sa asezati intreaga serie de marimi in acelasi vraf.

Din moment ce in aceasta categorie se numara putine produse, de obicei ele sunt prezentate pe un stand de tip gondola sau combinate cu standul din categoria alergat.

Standul de tip gondola pentru "plimbat" este asezat in fata peretelui "alergat", din moment ce produsele se combina foarte bine.

5.2.2.6. Golf


Colectia de aer liber este expusa ca un motiv coloristic armonios.

Colectia pentru golf reprezinta "puntea" ideala intre categoriile cu specific sportiv si cele sport casual. Plasarea acestor colectii in magazin ar trebui sa reflecte acest lucru.

In cadrul unor piete, colectia golf nu face parte dintr-o categorie anuala. Ea poate fi expusa pe o durata delimitata a sezonului.

Datorita procentului ridicat de tricouri polo, ea reprezinta o categorie de produse care pot fi impaturite.

Din moment ce produsele de incaltaminte sunt atat de reprezentative, este indicata includerea acestora in expunerea pe perete.


Accesorii corespunzatoare


Accesoriile ideale care pot fi incluse in expunerea "golf" sunt, din nou, sepcile, vizierele si sosetele. Asigurati-va , va rugam, ca ele sa reflecte culoarea prezentarii.


Informatii specifice despre capacitatea standardelor pentru golf


Datorita materialelor sintetice din care sunt fabricate si procentului echilibrat de bluze si pantaloni, capacitatea recomandata de 30 de piese de vestimentatie pentru fiecare bara de umerase este realista pentru aceasta categorie.

5.2.2.7. Articole pentru inot

Inainte de a expune produsele pentru inot este important sa se mai priveasca produsele disponibile si sa se decida daca colectia are un caracter accentuat atletic (inot) sau mai mult casual / stil de viata (plaja). Aceasta desemneaza tipul de expunere cat si tipul de umerase.

In cazul in care majoritatea produselor disponibile sunt "stil de viata" si nu atat de atletice, se poate lua o decizie locala de a se expune intreaga gama in sectorul sport casual al magazinului.

In caz contrar, sugeram folosirea umeraselor din sarma, acoperite cu o plasa. Aceste umerase sustin imaginea sportiva si maresc capacitatea. Va rog sa folositi un singur tip de umerase pentru intregul perete - nu le combinati.

Costumele de inot si de plaja barbatesti ar trebui ambele expuse pe umerasele pentru adulti cu clame.

Daca majoritatea produselor dumneavoastra se incadreaza in categoria "plaja", recomandam expunerea gamei pe umerasele pozitionate pe barele superioare pentru adulti. In acest fel, asortarea cu imbracamintea cu tenta de plaja arata mai atragator.

Costumele barbatesti de baie si de plaja ar trebui expuse ambele pe umerase de adulti cu clip.


Accesorii corespunzatoare

Expunerea produselor pentru inot ofera posibilitatea includerii ochelarilor, casti, prosoape, pana si halate si , bineinteles, papuci de plaja. Colectiile de inot includ de obicei si o gama completa de accesorii precum genti, halate, sepci, precum si labele de scafandru.


Informatii specifice despre capacitatea standardelor pentru articole pentru inot


Noi sugeram o crestere a capacitatii de 30 de piese in cazul in care utilizati umerasele din sarma. In caz ca le utilizati pe cele normale, capacitatea este de 24.
CHESTIONAR SPORT SPECIFICStandul de pe perete pentru produse Sport Specific are X rafturi. Cate rafturi are?


Raspuns: Stand cu 2 rafturi


Ce tip de sub-segmentare se utilizeaza pentru categoriile Sport Specific?


Raspuns: Categorii aferente sporturilor de echipa - categorii aferente sporturilor individuale


Ce produse nu ar trebui impaturite?


Raspuns: Produsele confectionate din materiale sintetice.


Unde anume se amplaseaza accesoriile specifice?


Raspuns: Acestea trebuie asezate printre sau foarte aproape de categoria relevanta.


Unde se aseaza incaltamintea Sport Specific?


Raspuns: Toata gama: pe peretele pentru incaltaminte: repetitiv.

Prezentarea articolelor Sport Casual


Planul sectiunii Sport CasualText Box: Sport Casual Section

Text Box: Intrare

5.3 Norme de prezentare Sport CasualPentru produsele sports casual avem cateva recomandari. Motivul acestui lucru este acela ca fiecare produs este diferit si dorim sa le prezentam in cel mai bun mod cu putinta. Gamele sport casual includ produse pentru diverse stiluri de viata, inspirate de sport.Categorii Sport Casual


barbati


Casual Trening

(articole principale, articole standard, )

Imbracaminte pentru plaja


femei


Fitness

Yoga

Casual Trening

Imbracaminte pentru plaja


copii


Adolescenti

Adolescente

Baieti

Fete

BebelusiDupa cum se poate observa in planul etajului (din partea stanga), intotdeauna asezam produsele sport casual impreuna. In cadrul departamentului sport casual, veti gasi categoriile barbati, femei si copii.


Standarde de comercializare pentru produsele sport casual

Standardele de comercializare sunt relevante atat pentru raioanele destinate barbatilor cat si pentru raioanele destinate femeilor. Iata cateva expuneri importante:


 • Toate categoriile sunt comercializate conform principiului de comercializare 1 singur stand. Expunerile pe bare laterale, bare frontale si rafturi sunt conform acestui principiu.


 • Rafturile sunt intotdeauna pozitionate deasupra barei pentru umerase si pot fi folosite la expunerea articolelor de imbracaminte impachetate sau a accesoriilor.

 • Panourile frontale sunt folosite pe fiecare panou de perete. Pe acestea se pot aplica insemne grafice, pentru a evidentia un anumit perimetru si pentru a identifica un anumit produs. Platformele la nivel superior sunt asezate in partea de jos a fiecarui panou de perete, pentru a crea un imagine "lifesyle" cat mai autentica.

 • Produsele expuse in zona destinata stilului sport casual sunt inspirate din viata sportiva si respecta principiul de lifestyle. Articolele de baza completeaza acest aspect.

 • Suporturile frontale trebuie folosite pentru a evidentia produsele sau culorile cheie din cadrul colectiei.
 • Expunerea generala a panoului pentru articole de incaltaminte confera privitorului o vedere de ansamblu dar expunerea repetata a articolelor de incaltaminte asortate reprezinta o metoda mai convingatoare. De aceea, folosim rafturi normale pentru comercializarea combinata a articolelor de incaltaminte.

 • Pentru a dispune de mai mult spatiu, pastrati un numar cat mai mare de articole impachetate.

 • Vestimentatiile complete sunt expuse in cadrul sectiunilor cu umerase laterale. Ordinea de expunere este: jacheta, bluza, pantalon - va rugam sa nu incepeti cu pantalonii.

 • Noi pozitionam expunerea produsului catre consumator (intotdeauna spre intrare), pentru a-l intampina pe acesta.

 • Mai mult, puteti expune o vestimentatie care reprezinta piesa de rezistenta a prezentarii (bluza si pantaloni) pe suporturile frontale. Va rugam sa nu uitati ca, in acest caz, partea de jos trebuie sa fie mai lunga decat partea de sus, pentru a nu ramane ascunsa.

 • Fiti atenti la detalii. Trebuie sa trageti toate fermoarele si sa verificati ca fiecare articol sa fie expus intr-o maniera cat mai atractiva.


 

Accesoriile asortate, precum gentile sau sepcile pot fi incluse si pozitionate pe rafturi.

 

Produsele cheie / culorile cheie sunt expuse in fata

 

Randul 1: Bara principala pentru umerase se afla pozitionata in al noualea orificiu de sus in jos.

Dispunere: barile laterale, suporturile frontale si rafturile.


 

Vestimentatiile complete sunt expuse pe suporturile laterale sau pe suporturile frontale.


 

Randurile rafturilor confera mai mult spatiu si ofera diversitate.


 
Impachetarea

 • Pentru ca expunerea articolelor impachetate sa aiba un impact vizual de efect, este foarte important sa ordonati in mod constant aceasta expunere, de exemplu ar fi bine sa aliniati stocurile la aceeasi dimensiune si sa impaturiti articolele din nou, daca este necesar.

 • Pentru norme detaliate de impachetare si masuri, cititi capitolul 3_08.

 • Dispunerea ideala a teancurilor trebuie sa urmeze o singura linie de culori. Aceasta poate fi o linie verticala (vezi fotografia din dreapta) sau o linie orizontala de aceeasi culoare. Nu obositi privirea clientului cu linii de culoare incrucisate.

 • Impachetarea logo este optionala, deoarece nu este potrivita pentru toate stilurile. In functie de pozitia logo-ului, teancul poate avea un aspect inestetic.

Recomandari cu privire la capacitatea rafturilor

 • Puteti pozitiona cu usurinta 30 de articole pe un suport, daca dispunerea bluze/pantaloni este bine proportionata.

 • In functie de sezon, pot interveni si diferente, mai ales daca trebuie sa expuneti articole din materiale grele sau jachete.

 • Includeti dispunerea frontala in planuri viitoare de punere in evidenta a produselor. Puteti expune pe un suport frontal 2 unitati SKU de imbracaminte (pantalonii in spate, bluzele in fata).

 • Pe rafturile mai mari (120 cm) puteti expune 2 sau 3 teancuri de articole de imbracaminte impachetate.

 • Pe rafturile mai mici (pentru rafturile tip gondola) puteti expune 1 teanc de articole de imbracaminte impachetate.

Rafturile tip gondola

 • Rafturile tip gondola sunt ideale pentru expunerea categoriilor restranse sau a culorilor tematice.

 • Asigurati-va ca ati separat colectiile individuale, mai ales pentru liniile de produse distincte, precum Echipamente.

 • Panourile de tip gondola pot fi folosite in mai multe feluri:

cu articole de imbracaminte dispuse pe rafturi mici

cu articole de imbracaminte dispuse pe un suport frontal

cu articole de imbracaminte dispuse pe un suport frontal (1 unitate SKU)

cu accesorii pozitionate pe suporturile pentru accesorii


Aceleasi norme referitoare la capacitatea rafturilor sunt valabile si pentru suporturile de expunere laterala. Pentru detalii, vezi capitolul 3_11.


Examinati produsul cu atentie si exploatati avantajele sale in fata clientului. Dispuneti produsele dupa culori care ies in evidenta sau dupa stiluri care stiti ca atrag atentia consumatorului. Jacheta verde din imaginea din stanga reprezinta un punct de focalizate foarte atractiv.

Mese

 • Mesele sunt instrumentele de expunere ideale: Produsele prezentate pe mese sunt mai vizibile. In cazul in care doriti sa evidentiati caracteristicile speciale ale produselor, mesele va ofera aceasta posibilitate.
 • Deoarece consumatorul nu se apropie dintr-o singura directie, ci se plimba in jurul mesei - prezentarea este dispusa circular astfel incat consumatorul sa nu fie niciodata dezamagit de "partea posterioara" a produselor.
 • Produsele de baza (de exemplu 2 stiluri in 4 culori diferite) sunt ideale pentru expunerea pe masa din cadrul zonei sport casual. Va rugam consultati si capitolul 4_12.
 • In cazul in care exista produse exceptionale care nu se incadreaza in restul colectiei, evidentiati-le in loc sa le ascundeti.
 • Nu amplasati articole sau teancuri pe masa in diagonala.CHESTIONAR SPORT CASUALStandul de pe perete pentru produse Sport Casual are X rafturi. Cate rafturi are?


Raspuns: Acesta are numai o bara pentru umerase (= Stand cu 1 raft)


Cum se poate spori capacitatea produsului din zona Sport Casual?


Raspuns: In standul de pe perete se creeaza un spatiu numai pentru articole impaturite, care are 5 rafturi mari suprapuse.


Cum se pot separa colectiile?


Raspuns: Prin crearea de bariere vizuale cu ajutorul oglinzilor sau a panoului cu accesorii.


Ce anume trebuie expus deasupra unui stand pentru umerase?


Raspuns: Un raft cu 2 teancuri de haine impaturite si un tip de accesorii intre ele.


Ce tipuri de haine sunt prezentate pe standul frontal?


Raspuns: O bluza in partea din fata si o pereche de pantaloni in partea din spate.

5.4 Norme de prezentare a sub-marcilor

Odata cu lansarea adidas de catre Stella McCartney, am introdus o noua colectie in cadrul magazinelor noastre. In momentul de fata ne confruntam o cerere din ce in ce mai mare de prezentare si comunicare a altor sub-marci in magazinele noastre, de exemplu Porsche Design, Equipment, NBA si multe altele.

Colectiile de sub-marci sunt unice, iar acest lucru trebuie sa fie remarcat de clienti imediat ce intra in magazin. Din acest motiv am dezvoltat un nou format de prezentare care sa evidentieze aceste colectii fara a compromite conceptul magazinului.


Caracteristici reprezentative pentru prezentarea sub-marcilor:


 • Hainele asezate pe umerase trebuie sa fie expuse pe un singur stand de umerase.
 • Elementele de expunere de perete trebuie sa fie prezentate numai de pe o parte a standului de umerase. Astfel prezentarea va reflecta imaginea superioara a colectiei.
 • Va rugam sa asezati pentru prezentare numai haine cu aceeasi marime (maxim 4-5 articole).
 • Rafturile de deasupra modului de prezentare pe standuri de umerase vor fi folosite pentru accesorii sau pentru haine impaturite.
 • In cazul produselor adidas by Stella McCartney, un panou grafic in marime naturala va insoti toate elementele de expunere de perete si va functiona in calitate de fundal pentru articolele prezentate. Astfel, pentru aceasta prezentare este nevoie de rafturi speciale si de standuri cu umerase.
 • Pentru toate celelalte sub-marci, se va expune un panou grafic la nivelul ochilor pe elementele de expunere de perete, deasupra produselor prezentate.
 • Toate imaginile grafice ale sub-marcilor apartin campaniilor publicitare indirecte respective.

Amplasarea ideala a sub-marcilor:


In general, toate sub-marcile ar trebui prezentate folosind un amplasament deosebit din interiorul magazinului. In cazul lansarii unei colectii noi de sub-marci, acest loc ideal trebuie sa se gaseasca in apropierea intrarii in magazin.


adidas by Stella McCartney:

Se afla in zona Sport Specific langa grupa de prezentare Women's Running or Gym.


Porsche Design:

Se afla in zona Sport Specific langa grupa de prezentare Men's Running or Golf.


Equipment:

Reprezinta aria de comunicare intre zonele Sport Specific si Sport Casual, aflandu-se langa grupa de prezentare Men's Training or Golf.


Informatii privind volumul de prezentare al sub-marcilor:


Obiectivul este de a prezenta aceste colectii in concordanta cu imaginea superioara pe care o reflecta. In acest sens, recomandam o prezentare mai rarefiata in comparatie cu celelalte categorii.

Numarul maxim de articole ce trebuie expuse pe umerasele laterale este de 24-25.


Precizari privind gama adidas by Stella McCartney:


Colectia este impartita in diverse categorii, de exemplu imbracaminte pentru sala de fitness, alergare, inot, tenis sau sporturi de iarna. Modul de prezentare al produselor expuse lateral pe umerase trebuie sa reflecte aceste categorii pentru a incuraja achizitionarea mai multor articole.


Am realizat manechine specifice colectiei Stella pentru a o demarca si mai mult fata de client. Articolele din aceasta colectie pot fi comandate de la Departamentul Global de Retail Marketing.


Precizari privind gama Equipment:


Orientarea colectiei este una casual, dar inspirata de sporturi. Produsele sunt mai putin functionale si creeaza o legatura ideala cu produsele casual/ training. In mod normal, tipurile de pantaloni sunt prezentate intr-un procent mai mic. Astfel, ar fi binevenita expunerea dubla a pantalonilor scurti si lungi disponibili pentru a crea sugestii de vestimentatie pe standurile laterale.


O alta sugestie se refera la amplasarea ingenioasa a articolelor tip ale colectiei. Acestea reprezinta alegerea perfecta in crearea unor puncte de interes in cadrul prezentarii.


Precizari privind gama Porsche Design:


Colectia este impartita pe mai multe categorii, de exemplu condus, tenis, alegare si golf. Gama de pelerine este disponibila in cazul tuturor categoriilor si poate fi prezentata separat sau intercalata in cadrul celorlalte categorii. Ordinea de prezentare a standurilor laterale trebuie sa reflecte aceste categorii in vederea incurajarii cumparaturilor multiple.


Pentru prezentarea colectiei Porsche Design recomandam utilizarea manechinului masculin negru ADM-B (consultati pagina 6_06), care face parte din gama standard de manechine a Centrului Performance.


Prezentarea articolelor pentru copii


5.5. Normele de prezentare a articolelor pentru copii

Sectiunea articolelor pentru copii consta in principal din produse sport casual, dar pot fi achizitionate de asemenea si articole sport specifice anumitor categorii de sporturi. Cea mai mare provocare a merchandising-ului vizual din cadrul zonei de prezentare a articolelor pentru copii o reprezinta varietatea bogata de marimi si 'salturile' mari de lungime de la o marime la alta.


Prezentare generala a VM in cazul articolelor pentru copii


Aranjati gama de produse pentru copii pe grupe de varsta si separati hainele de baieti de cele pentru fete.


Copii mici (baieti/ fete): Varsta: 3 luni - 4 ani

Copii (baieti/ fete): Varsta: 3 - 10 ani

Adolescenti (baieti/ fete): Varsta: 8 - 15 ani


 • Aranjati fiecare colectie pe culori pentru a crea un punct vizual de atractie.

Folositi modul de prezentare suprapus pentru standurile cu umerase pentru a optimiza capacitatea.

Prezentarea pe standuri frontale poate fi imbunatatita vizual prin amplasarea unei marimi medii in fata, si nu a celei mai mici marimi ca in cazul articolelor pentru adulti. In acest mod diferenta de lungime nu va fi la fel de vizibila la prima vedere.


Continuare a prezentarii generale a VM in cazul articolelor pentru copii

Accesoriile pot fi asezate direct pe umerase sau pe panoul specific de accesorii. Asezarea depinde de efectul pe care doriti sa il obtineti. Doriti sa adaugati doar cateva accesorii tehnicii de cross-merchandising (= prezentare directa pe umerase) sau vreti sa expuneti o intreaga gama de accesorii ce pot fi folosite la crearea unor sectiuni in cadrul zonei de prezentare (= panou pentru accesorii)?

Anumite produse ale gamei de articole de incaltaminte pentru copii pot fi intercalate in zona de prezentare. Clientul poate gasi intreaga gama pe standul de prezentare al articolelor de incaltaminte.

Bebelusi

Produsele pentru bebelusi pot fi expuse cel mai bine pe mese sau panouri tip gondola.

Gama de produse pentru bebelusi dispune de multe produse pentru bebelusi din 2 piese care pot fi expuse pe umerasele destinate vestimentatiilor pentru bebelusi.

In cazul in care gama este destul de larga, puteti expune separat hainele pentru fetite si cele pentru baieti.

Nu uitati: Articolele pentru copii sunt adesea drept cadouri. Faceti ca acestea sa para cat mai ispititor posibil si combinati produsul principal cu accesorii si articole de incaltaminte asortate.

Prezentarea manechinelor-copii

Am realizat noi manechine pentru copii si bebelusi, care trebuie folosite in principal in interiorul magazinului, dar care pot fi folosite de asemenea si in vitrina.


Puteti folosi atat manechinele- fete, cat si manechinele-baieti impreuna, dar si in functie de sex.

Nu trebuie sa expuneti o "familie" compusa din tata, mama si copil nici in vitrina si nici in interiorul magazinului.

Stilizati varsta manechinelor-copii si folositi accesorii pentru a le face sa para reale.

Mainile manechinelor-fete trebuie sa fie pozitionate la spate, iar bratele manechinelor-baieti trebuie sa fie drepte. Asigurati-va ca ati asamblat manechinele corespunzator.


Prezentarea produselor originale


5.6. Norme de prezentare a produselor adidas originale in Centrele Performance


Prezentarea colectiei de produse originale adidas in cadrul Centrului Performance reprezinta o provocare din punctul de vedere al evidentierii acestei marci de succes in interiorul Centrului adidas Performance.


Am rezolvat aceasta provocare prin utilizarea aceluiasi sistem de expunere cu elemente albe si a unei finisari gri cenusiu pentru pereti, podea si tavan si, ultima dar nu cea din urma, o prezentare generala specifica a merchandising-ului vizual pentru aceasta colectie.


Prezentare generala a VM pentru produsele originale adidas:


Sunt 2 tipuri de metode de prezentare aferente peretelui pentru zona produselor originale adidas:

expunere laterala pe un rand de-a lungul intregului perete

prezentare frontala a vestimentatiilor pe un rand de-a lungul intregului perete


Ambele optiuni vor avea o serie de rafturi deasupra standurilor de umerase. Acestea pot fi folosite pentru prezentarea produselor impaturite sau accesoriilor.


Este important sa folositi un singur tip de prezentare de-a lungul unui intreg perete. In acest fel rezultatul se va putea distinge clar din prezentarea generala VM pentru produsele Sport Performance.Expunere laterala pe un rand de-a lungul intregului peretePrezentare frontala a vestimentatiilor pe un rand de-a lungul intregului perete

In momentul planificarii prezentarii frontale, luati in considerare urmatoarele puncte:

 • Selectati culoarea tematica pentru aceasta prezentare.

Asigurati-va ca dispuneti de destui pantaloni lungi deoarece veti avea nevoie de cate o pereche pentru fiecare stand frontal.

In cazul in care este nevoie, puteti folosi acelasi stil de pantaloni.

Selectati partea superioara a vestimentatiei, care va fi expusa in fata pantalonilor. Aceasta ar trebuie sa fie o bluza de trening, o jacheta sau o bluza cu maneci lungi. Nu trebuie sa expuneti 'doar' un tricou.

Expuneti intotdeauna un tricou sub primul element prezentat pentru a intregi vestimentatia.

In mod ideal, prezentarea marimilor tricoului respectiv se va face pe rafturile de deasupra.

Amplasati intotdeauna o pereche de articole de incaltaminte pe podea, sub fiecare vestimentatie. Din motive de prevenire a furturilor, perechea expusa nu trebuie sa fie una reala, ci 2 articole de incaltaminte pentru piciorul stang din acelasi stil.

Puteti folosi capetele manechinelor pe rafturi pentru a expune palarii si fesuri. Asigurati-va ca aceste produse pot fi selectate direct de pe rafturi in imediata apropiere a manechinului."pereche falsa' de articole de incaltaminte = 2 articole de incaltaminte pentru piciorul stang

Text Box: Expunere de-a lungul peretelui: Prezentare laterala

Text Box: Expunere limitata: Prezentare frontala

Expunere limitata: Prezentare frontala


 
laterala

  Recomandari VM:

In cazul in care sunteti ingrijorati ca nu veti avea destule vestimentatii pentru a umple un perete intreg cu prezentarea frontala, alegeti peretii cu dimensiuni mai mici pentru modul de prezentare frontala si peretii mai lungi pentru prezentarea laterala.


In momentul planificarii prezentarii laterale, luati in considerare urmatoarele puncte:


 • Selectati culoarea tematica pentru aceasta prezentare.

Creati o ordine interesanta pentru articolele expuse lateral. Incepeti intotdeauna cu un articol de mare valoare si interes, de exemplu cu o jacheta.

Rezultatul "perfect" trebuie sa reprezinte o alternare vizuala atractiva a partilor superioare si inferioare de vestimentatie, vestimentatii similare celor pe care le-ati propune unui client, de exemplu jacheta, maiou, pantaloni, tricou, pantaloni trei-sferturi.

In acelasi timp, gama de culori trebuie sa fie interesanta si ademenitoare.

Sfaturile referitoare la volum sunt aceleasi ca in cazul gamei Sport Performance. Numarul recomandat de articole expuse pe umerase este de 30. Aceasta metoda de prezentare este fezabila numai daca expuneti un numar echilibrat de bluze si pantaloni si haine cu o greutate medie. Pentru mai multe detalii var rugam sa consultati capitolul 3.2.

Asezati teancuri de produse impaturite sau accesorii pe rafturile de deasupra umeraselor. Puteti folosi capetele manechinelor pe rafturi pentru a expune palarii si fesuri. Asigurati-va ca aceste produse pot fi selectate direct de pe rafturi in imediata apropiere a raftului.

Articole originale de incaltaminte adidas


Intreaga gama de articole originale de incaltaminte adidas trebuie prezentata pe un perete alb cu articole de incaltaminte, care in cel mai bun caz va fi amplasat in mijlocul departamentului de articole originale adidas. In acest fel, locul respectiv va deveni in mod automat punctul de atractie al magazinului atat pentru barbati, cat si pentru femei.


 • Fiecare articol de incaltaminte trebuie amplasat pe propriul sau stand.

Nu folositi un amestec de articole de incaltaminte pentru pici, nu uitati ca partea frontala a acestora este intotdeauna indreptata spre client.

Separati in mod clar articolele de incaltaminte pentru femei de cele pentru barbati pentru a nu dezorienta clientii.

In cazul in care expuneti cizme, folositi cele mai joase standuri in acest scop si indepartai standul de deasupra.

Nu uitati: Dorinta cumparatorului se formeaza la nivelul ochiului! Asezati ultimele modele de produse cu preturi ridicate in aceasta zona fundamentala.

 

Sireturi largi: Trebuie legate in linii paralele

 Accesorii adidas originale

In functie de marimea si de dispunerea magazinului dumneavoastra, puteti expune accesoriile pe peretii destinati expunerii accesoriilor, pe rafturile de deasupra umeraselor si/ sau panourilor tip gondola. Astfel veti obtine o varietate larga de optiuni.


Prezentare generala a VM pentru expunerea accesoriilor:


Peretii destinati expunerii accesoriilor sunt foarte greu de amenajat, dar daca sunt aranjati corespunzator se vor dovedi extraordinar de prosperi.

Elementul cheie este echilibrarea gamei largi de marimi si culori. Creati un sablon prin repetarea aceluiasi stil in diverse culori, de exemplu prin asezarea a 3 fesuri deasupra si a 3 fulare dedesubt (consultati poza din dreapta).

In general, articolele mai voluminoase trebuie asezate mai jos, iar cele mai mici mai sus.

Pentru a realiza o prezentare bine organizata, trebuie sa folositi clame de plastic pentru accesorii.

Ascundeti toate etichetele de pret si orice alte etichete cu instructiuni de folosire pentru a evita distragerea atentiei clientilor.

In momentul in care asezati elementele de siguranta, asigurati-va ca acestea nu sunt vizibile la prima vedere. (Pentru mai multe detalii consultati capitolul 3.5.).CHESTIONAR REFERITOR LA GAMA SPORT HERITAGE1. Ce fel de stiluri de prezentare folositi in cazul hainelor din gama Sport Heritage?

Raspuns: Fie prezentare frontala de-a lungul unui peretelui, fie prezentare laterala de-a lungul peretelui.


2. Ce trebuie expus in fata umeraselor cu articole de imbracaminte prezentate frontal?

Raspuns: O "pereche falsa" de articole de incaltaminte


3. Ce trebuie folosit deasupra oricarei prezentari pe umerase?

Raspuns: Un rand de rafturi cu articole de imbracaminte impaturite sau cu accesorii.


4. Cum trebuie legate sireturile articolelor de incaltaminte?

Raspuns: Sireturi normale: trebuie legate in cruce

Sireturi late: trebuie legate in linii paralele


5. Cand puteti combina produse din gama Sport Heritage cu produse din gama Sport Performance?

Raspuns: Niciodata!

Text Box: Prezentare speciala 5.7. Prezentari Speciale in Centrele adidas PerformancePe langa toate prezentarile, de tip gondola si celelalte mese, mai avem cateva prezentari "speciale" pe care am dori sa vi le prezenta. Ele au legatura cu anumite tipuri de dispozitive care sunt concepute pentru articolele de incaltaminte, accesorii si produse cu licente, cum ar fi ochelarii de soare si ceasurile.


5.7.1. Prezentari de articole de incaltaminte


Selectia completa de articole de incaltaminte este prezentata in cadrul departamentului de incaltaminte. Pe langa acestea, anumite articole de incaltaminte sunt comercializate si impreuna cu categoriile din care fac parte. Este important ca departamentul dumneavoastra de incaltaminte sa fie structurat pentru a crea o experienta de cumparaturi usoara si confortabila:


Prima impartire = in functie de diviziune

(Sport Performance, Sport Heritage,)

A doua impartire = in functie de sex

(Barbati, Femei,)

Nivelul Ochilor Nivel de cumparare

Produsele cheie

Produse care exista intr-un numar mare pe stoc

A treia impartire = in functie de categorie

(Fotbal, rugby,)

A patra impartire = in functie de stil

(Fotbal: gazon, zgura,)


Nivelul din partea inferioara

Produse cu o prioritate scazuta

Produse care exista intr-un numar mic pe stoc

Campul vizual (nivelul ochilor)

Retineti: Nivelul ochilor = Nivel de cumparare

Importanta prezentarii produselor la nivelul ochilor pe un perete pentru articolele de incaltaminte nu poate fi exagerata.


Este important sa folositi prezentarea le nivelul ochilor pentru cele mai importante linii de articole de incaltaminte; prin urmare randurile din partea de sus trebuie sa fie folosite pentru a prezenta acest tip de articole de incaltaminte.


Diferitele panouri/ pereti pentru articole de incaltaminte

Panou de perete pentru pantofi Sport Performance


MDF negru stralucitor inalt

1150 x 2120 x 19 mm

Fiecare panou are un numar total de 27 de dispozitive de sustinere care detine 3 randuri cu cate 9 pantofi.


Panou de perete pentru articole de incaltaminte Originals


MDF alb stralucitor inalt

1150 x 2120 x 19 mm

Fiecare panou are un numar total de 27 de dispozitive de sustinere care detine 3 randuri cu cate 9 pantofi.


Panou de agatat pentru articolele de incaltaminte Sport Performance - 1 rand


Puteti prezenta un rand vertical format din cinci articole de incaltaminte.


Panou de agatat pentru articole de incaltaminte Sport Performance - 3 randuri


Puteti prezenta 3 randuri verticale formate din cate 5 articole de incaltaminte.


Panou de agatat pentru articole de incaltaminte Sport Performance - 5 randuri

Puteti prezenta 5 randuri verticale formate din cate 5 articole de incaltaminte.

Pentru a ne asigura ca oferim consumatorilor o imagine clara a selectiei de articole de incaltaminte in cadrul magazinelor, este important sa comercializam toate categoriile impreuna in aceeasi zona. De exemplu, articolele pentru fotbal impreuna cu alte articole pentru fotbal, iar articolele pentru alergat, impreuna cu alte articole de alergat, etc.Ambele imagini ofera doua exemple bune:


a)     Se pastreaza categoriile - nu sunt amestecate.

b)     Se pastreaza stilurile - nu sunt amestecate.


In acest fel este mai usor din punct de vedere vizual pentru consumatori sa caute stilul sau culoarea preferata.

Planurile de pereti


Planul numarul 1

Planul numarul 2

Planurile de pereti

Planul numarul 3


Planul numarul 4


Fotbal

Categoria articolelor dedicate fotbalului este una care are nevoie de o atentie sporita. Culoarea si pretul impreuna cu mentinerea stilului de comercializare joaca un rol important in momentul in care creati un o prezentare de perete dedicata articolelor de incaltaminte de fotbal. Urmatoarele puncte cheie trebuie sa fie urmate:


Simtul Vizual

Din punct de vedere vizual, pastrarea culorilor laolalta face ca panoul dedicat articolelor de incaltaminte de sport sa fie mai atragator pentru consumator.


Simtul Comercial

Din punct de vedere comercial, panoul dedicat articolelor de incaltaminte de fotbal se va concentra pe preturile cele mai mari (in partea superioara) in partea de sus a panoului (nivelul ochilor) si asupra produselor mai ieftine in jumatatea de jos a panoului. Astfel ne asiguram ca produsul cheie este prioritatea numarul 1.


CHESTIONAR REFERITOR LA ARTICOLELE DE INCALTAMINTE1. Ce produse sunt prezentate la nivelul ochilor?

Raspuns: Fie produse cheie, fie produse tip.


2. Ce elemente de expunere sunt disponibile pentru prezentarea articolelor de incaltaminte?

Raspuns: Expunere pe perete a articolelor de incaltaminte sau panouri de expunere din sticla.


3. Cate categorii de produse pot fi prezentate pe un rand?

Raspuns: O singura categorie pe rand.


4. Cum trebuie expuse produsele din acelasi stil cu o culoare diferita?

Raspuns: Unele sub altele.


5. Exista o modalitate diferita de expunere a articolelor de incaltaminte?

Raspuns: Da, prin expunere combinata cu articolele de imbracaminte ale respectivei categorii sport.

5.7.2 Prezentarea accesoriilor


Centrul adidas Performance ofera diverse posibilitati de evidentiere a accesoriilor. Prima este reprezentata de expunerea combinata a accesoriilor cu articolele de imbracaminte sport specific si sport casual direct in cadrul elementelor de expunere de perete. Ati putut vedea multe astfel de exemple in cadrul acestui capitol.


In acest caz problema cheie este selectarea accesoriilor relevante care completeaza cu adevarat prezentarea articolelor de imbracaminte. Nu asezati perechi de sosete in orice loc disponibil!

Cea de-a doua posibilitate este reprezentata de expunerea pe panouri tip gondola. Aceste panouri pot fi atasate la un stand de prezentare tip gondola, urmand ca apoi sa fie expuse in combinatie cu articolele de imbracaminte corespunzatoare.


Unitatile de accesorii reprezinta versiunea de sine-statatoare a acestor panouri. Cu cat accesoriile sunt mai izolate de produsele din jurul lor, cu atat mai flexibila devine misiunea dumneavoastra de expunere a produselor.


Astfel, in zonele in care nu exista un contact direct cu alte produse, de exemplu zona casei de marcat, puteti expune accesorii "generale", cum ar fi sepci sau sosete.Unitate de accesorii


 

Prezentarea accesoriilor pe standuri de prezentare tip gondola

 

Unitate de accesorii

 Perete de expunere a accesoriilor - Exemplu pozitiv


Cea de-a treia posibilitate de prezentare a accesoriilor este reprezentata de peretele de expunere a accesoriilor.

Acesta este modul de prezentare ideal pentru expunerea tuturor accesoriilor 'generale' care nu pot fi relationate usor cu o anumita gama de articole de imbracaminte.

Asezarea perfecta a peretelui de expunere a accesoriilor nu este usor de obtinut si de mentinut, dar indemanarea si straduinta va va fi rasplatita.

Perete de expunere a accesoriilor - Exemplu negativ


Vreti sa jucam jocul numit "Gasiti greselile"?

Cate "greseli" puteti observa?

- mai mult de 10: Excelent! Sunteti interesat de o slujba?

- pana la 7: Foarte bine!

- pana la 5: OK! Poate v-ati uitat ochelarii acasa in dimineata asta

- sub 3: Ei bine Va recomandam un curs intensiv de expunere a accesoriilor.

Pentru toti cei care nu au obtinut cel mai bun punctaj, iata capcanele peretilor de expunere a accesoriilor:

Grupati laolalta forme similare

 

Nu uitati de simturile tactile. Despachetati cat mai multe produse posibil. Exceptie: Pachete multiple de sosete rulate, mansete, banderole

 


5.7.3 Produse autorizate

Produsele autorizate pe care le avem in centrele adidas performance sunt ochelarii si ceasurile. Ambele produse sunt competitive, deoarece trebuie tinut cont de urmatoarele chestiuni:

Articole mici ----nivel mai mare al pretului

Controlul sigurantei----dupa geam

Personal de service prin cel de vanzare------langa casa

Articole mici ---- au trebuit create puncte speciale

Tip "diferit" de produs----experienta in plus


Turnurile autorizate au fost create bazandu-se pe acesti factori. Ele iti ofera posibilitatea de a prezenta ochelari si ceasuri dupa sticla, oferindu-ti spatiu de depozitare dedesubt (care poate fi incuiat) si spatiu de prezentare de imagini pe partea din spate sau chiar langa expozitia de produse.


Ambele turnuri confera clientului posibilitatea de a atinge produsul fara sa-l scoata din unitatea de prezentare (poza stanga).


Inca ceva: pentru a vinde cu succes trebuie sa fii la curent cu caracteristicile produsului. Profitati sa va construiti o baza de cunostinte prin studierea documentatiei produselor.

Turnul pentru ochelari

Expune maxim 2 perechi de ochelari pe raft

Ordoneaza colectia pe categorii sportive si pe stiluri

Din nou: ce e la nivelul ochilor se vinde mai bine! Pozitionati stilurile cele mai atragatoare si cele mai scumpe in aceste puncte.

Pastreaza expunerea dreapta, ordonata si foarte curata.

Scoateti toate etichetele pentru ca privelistea consumatorului sa nu fie blocata.

Creati etichete discrete.


Turnul pentru ceasuri


Prezinta maxim 3-4 ceasuri pe raft

Ordoneaza colectia pe stiluri

Din nou: ce e la nivelul ochilor se vinde mai bine! Pozitionati stilurile cele mai atragatoare si cele mai scumpe in aceste puncte.

Pastreaza expunerea dreapta, ordonata si foarte curata.

Scoateti toate etichetele pentru ca privelistea consumatorului sa nu fie blocata.

Va rugam folositi eticheta integrata de pe suportul ceasului.NORME DE EXPUNERE

 6. NORME DE EXPUNERE


Expunerile, in special expunerile din vitrina reprezinta o parte esentiala a magazinului. Vitrinele au rolul de a fi un prim punct de comunicare cu clientul.

Expunerile din vitrine sunt o forma de marketing si sunt putine metodele de marketing care pot atrage clientul si pot vinde marfa intr-un mod mai eficient decat o vitrina bine facuta.

Vitrinele trebuie privite ca fiind o modalitate gratuita de a face reclama - pe timpul zilei si pe timpul noptii - in cea mai apropiata zona de punctul de vanzare. Conceptele de vitrina trebuie sa se schimbe la fiecare 4 saptamani pentru a oferi ceva nou celor care vin in mod regulat pentru a cumpara din magazin.


6.1. CALENDAR DE RETAIL MARKETING


Calendarul global de retail marketing asigura o aliniere a tuturor campaniilor de marketing in ceea ce priveste timpul. Lansarea simultana a eforturilor de marketing are ca rezultat un impact maxim la nivel global.

Buletinul informativ de retail Sport Performance descrie implementarea conceptelor actuale de marketing in cadrul magazinelor, inclusiv elementele specifice de expunere si produsele gratuite.


SPORT CASUAL & SUB-MARCI


SPORT CASUAL & SUB-MARCI - 6 Panouri

Imbracaminte/pe umeras: 20 SKU/ 120 Articole

Imbracaminte/impaturite: 38 SKU/228 Articole

Accesorii: 4 SKU/24 Articole

Imbracaminte/pe umeras: 18 SKU/ 108 Articole

Imbracaminte/impaturite: 38 SKU/228 Articole

Accesorii: 4 SKU/24 Articole

Imbracaminte/pe umeras: 28 SKU/ 168 Articole

Imbracaminte/impaturite: 12 SKU/72 Articole

Accesorii: 6 SKU/36 Articole


Manual de merchandising pentru adidas Sport Performance

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4121
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved